Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За българите студенти от Другата България-Бесарабия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За българите студенти от Другата България-Бесарабия

Наистина Ви свалям шапка. Разбирам, че организацията сте я свършили засега. Завбъдеще, когато има нужда - насреща съм и ще се радвам да бъда полезен.

Коментар

Колеги, братя, джипари и т.н.
      Като отворихме дума - Какво става с тези деца? Всичко наред ли е? Предупредиха ме, че могат да имат проблеми с езика, а това попречило на част от минали випуски да завършват. Специални благодарности на шефа на учебен отдел на ПУ.
      Румба! Може да имат нужда от социално адаптиране. Там също някои съфорумци биха могли да бъдат полезни.
      Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

Коментар

Аз също предположих, че може да се появи необходимост от помощ при адаптацията, затова дайте повече инфо, за да можем и ние, които не сме се включили в досегашната офанзива да помогнем

Коментар

С мен се свърза Бесарабски Българин, завършил психология и прочел написаното от мен в темата.
          Опитвал какво ли не, срещал доста разочарования в България.. С голямото желание да му помогна, го заразпитвах какво обича да прави и какво умее .
          Предложих му насоки в които да потърси възможност за реализация, в района който живее,където знам че има пазарни ниши и със специалността която има - обидено отвърна, че само давам акъли както другите и съм като всичките останали ... А се надявал, че като се свърже с мен и аз ще го оправя - поема... обясних му какво работя, харесвало му резултата, но не го влечало да се занимава сам ако го обуча...
          Опитах се да го накарам да пише на Български а не на латиница с правописни грешки, за да практикува езика - не прояви желание,
          В почти всеки опит за разговор срещах насмешка и арогантност.
          Не знам дали е вид Бесарабски хумор това, но приятното чувство, че можеш да говориш с някого изчезна... Обясних му, че отношението му не ми допада, но той продължи в същият дух.
          Прекъснах "общуването".
          Дълго време се чудех дали да споделя това .. не знам дали трябваше. Надявам се да съм попаднала на изключение!
          Последно редактирано от iai-bg; 12-10-09, 19:56.
          Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от nikita66 Преглед на мнение
            Колеги, братя, джипари и т.н.
            Като отворихме дума - Какво става с тези деца? Всичко наред ли е? Предупредиха ме, че могат да имат проблеми с езика, а това попречило на част от минали випуски да завършват. Специални благодарности на шефа на учебен отдел на ПУ.
            Румба! Може да имат нужда от социално адаптиране. Там също някои съфорумци биха могли да бъдат полезни.
            Нещичко в тази насока вече правим.
            Опитваме се да съберем на една среща /отлагана от миналата година/ повече от тези момичета и момчета.
            Не само от 1-курс и не само учащи в София.
            Най-близката цел е да се познаваме, да имаме контакт и да си помагаме.
            Такъв е и девиза на нашите нови приятели от клуб "Актив" в Одеса - "Есть контакт"!

Има и по-далечни цели, но да не говорим предварително.
            Вече се срещнахме с една много малка част от тях в Украйна и тук в България и впечетленията са впечетляващи
            Проблемите са им много и разнородни, а някои от тях и невероятни.

Мария, приеми го като изключение. Може би целите са му били други.
            Писането на латиница говори за молдовски произход.
            Благодаря, че сподели!

Коментар

Мария ...
              Българите ..там ... отвъд Дунава говорят Български на всякъде, в семейството, в магазина, в училище .... има села които са изцяло Български и друга реч освен нашата.... и да искаш няма да чуеш.
              Верно, езика е малко архаичен ... и където на знаят Българската дума я заместват с руска, но ... повечето хора са се преселили там 1840 -1870.
              Пишат на кирилица.
              Невероятно топли и гостоприемни хора.... с огромни сърца.
              Бил съм там ..... за малко ....

А това на, което си попаднала е ... някакво менте....
              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

... обидено отвърна, че само давам акъли както другите и съм като всичките останали ... А се надявал, че като се свърже с мен и аз ще го оправя - поема... обясних му какво работя, харесвало му резултата, но не го влечало да се занимава сам ако го обуча...
                Опитах се да го накарам да пише на Български а не на латиница с правописни грешки, за да практикува езика - не прояви желание,
                В почти всеки опит за разговор срещах насмешка и арогантност.
                Не знам дали е вид Бесарабски хумор това, но приятното чувство, че можеш да говориш с някого изчезна... Обясних му, че отношението му не ми допада, но той продължи в същият дух.
                Прекъснах "общуването".
                Дълго време се чудех дали да споделя това .. не знам дали трябваше. Надявам се да съм попаднала на изключение![/QUOTE]

Мисля си, че вероятно човека е обезсърчен и огнетен. Не знае как да се справи и търси помощ от някого - конкретна и ясна. Да го хванеш за ръчичика и да го водиш - тежка задача е, да носиш някого на гърба си, особенно когато не е близък, но си мисля, че точно в това е човещината - да приемеш някого в труден за него момент и да се опиташ да му покажеш пътя. А това негово отношение е типично за нас- хората, не го предавай на произход.

Коментар

Вътре в дома си говорят на Гагаузки. Поисках разяснение и ми направиха кратко запознаване - много близък до турския език. Ползват и руски, молдовски и български. Но се съмнявам да имат богат речник, достатъчен за академична дейност.

Коментар

Вътре в дома си говорят на Гагаузки. Поисках разяснение и ми направиха кратко запознаване - много близък до турския език. Ползват и руски, молдовски и български. Но се съмнявам да имат богат речник, достатъчен за академична дейност.
                    Може би в началото на обучението имат езиков курс, както е в някои чуждестранни университети. Бихме могли да ги поканим на нашите сбирки, за да се запознаем, да обменим информация и те да упражнят езика си. Мисля, че ще е интересно и за двете страни.
                    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                    Omnia vincit amor !

Коментар

За това говоря! Това, че сме ги настанили е само началото. Тепърва им предстоят проблемите. По-важно е добрата адаптация, среща с правилните хора и оказване на превантивна помощ.

Коментар

Бесарабските българи говорят в дома си на чист български от преди 200г.
                        Странно е усещането при разговор с тях,
                        защото в един момент осъзнаваш, че това е езика от времето на Вазов.
                        По-точно регионалният диалект на района от който са тръгнали преселниците.

Гагаузите са друга бира.

Коментар

тук
                          [I][B][FONT=Georgia][COLOR=blue]Максим ДИМИТРОВ - Българин от Голица[/COLOR][/FONT][/B][/I]

Коментар

Не знам за тук ли е постът ми, но това не ми харесва. Моята идея е да се направи подписка в подкрепа на нашите сънародници, още повече, че има подкрепа и от човек от правителството.
                            Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Този център е ябълка на раздора от много години.
                              Едно поради ежби между нашите там, друго заради това че имотът е много апетитен за всякакви цели.
                              Намира се на пъпа на Одеса в гръцкия квартал.
                              Моето мнение, че преди години е пропуснат шанса да стане български.
                              А от година на година това ще е все по-невъзможно.

Коментар

Това е една от залите в тази сграда.
                                Към момента българското дружество плаща наем.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X