Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За българите студенти от Другата България-Бесарабия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За българите студенти от Другата България-Бесарабия

Здравейте,

аз май вече не съм студетнт за съжаление добре беше да си студент

иначе оставих координатите на форума и линка към него в няколко сайта, където се подвизават студентите от Украйна ...
    надявам се да се появят скоро и тук ....

малко снимки

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_5045.jpg
Прегледи:1
Размер:153.6 КБ
ID:5072604

изложба на детските рисунки на тема "България по време на турското робство", проведена тази година по време на Конгреса на българите в Украйна, 2008 г. август месец
    Худочници са децата от Измаил с български произход

мен ме впечатлиха темите по които са избрали да рисуват и самото усещането им за тази трагедия в резултат на която се озоовахме в Бесарабия

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_5098.jpg
Прегледи:1
Размер:142.1 КБ
ID:5072605

във вихъра на танца .. същото мероприятие
    Прикачени файлове

Коментар

За Бургас и региона, който има нужда от помощ относно транспорт, информация, разглеждане на града, настаняване и подобни, мога да се отзова. Там, където работя сигурно няма да има възможност за студенти (всъщност не съм питал шефовете), но мога да помогна при търсене.
      Дори мога да настанявам при мен един или двама души за по една-две нощувки ако се наложи, като за това няма да искам в замяна нищо - усмивките са достатъчни.
      За да не се получат нежелани явления, ще дам координатите си на лично на който ми ги поиска.

Коментар

Недялко, благодаря ти, че отвори тази тема...
        След последното ни пътуване бяхме говорили някъде около 8 декември да съберем студенти, да се запознаем и опознаем. Е времето наближава. Последните седмици целенасочено и активно подновявам контактите си с тях. Искам да ви кажа, че те не само искат помощ, но и са готови да си помогнат ссами - по-малки на по-големи... Но всеки е сам за себе си - не се познават и всеки се бори самосиндикално. Затова мисля, че времето дойде... Аз започвам да ги събирам малко по малко... Оглеждам се и за някакво заведение в Студентския град (повечето са там), където можем да се съберем повечко хора. Ако някой има някакви идеи - да споделя.
        Но трябва да го направим сега, защото после Коледа-Новагодина-Сесия, а там и пролетта дойде, след него лятото и... отново не оползотворени места за следване в България, отново изоставени деца на автогарата и т.н.
        С две думи - аз почвам, който има желание - да се включва в организацията

Коментар

LadyRM, на линия съм да помагам - имам поглед върху заведенията в Студентски град, така че ако ми кажеш за колко души горе-долу говорим, ще помисля къде да го направим Започвам да събирам инфо, ще пиша пак
          Кръвна група 0+

Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

Коментар

Здравейте!
            Разгледах този форум и аз реших да разкажа за моите преживявания в Бългрария.
            казвам се Максим Димитров, българин от бесарабско село Голица. Селото ни е леко казано, изостанало. Както и навсякъде - младите хора заминават в градовете.
            Български език, освен, че говорим в къщи, започнахме да го учим и в училище. Както много други ученици - имах огромно желание да дойда в нашата прародина, защото България е най-красивата държава на света и най-хубвата и най-прекрасната. И когато това ти го повтарят това всеки ден и в училище учим за България и получаваме български вестник... а от друга страна си на село, Райна може би знае, до 2002 година имахме режим на тока като беше 2 по 2 )) 2 часа има, два няма )) и учиш домашните под бледната светлина на керасиновата лампа. А баба ми ми казва, като в същото време тронеше царевица на кухнята, че преди 40-та година на същата лампа и предем и плетем и шием и песни пеем .... и ергени идваха при нас )))
            и започваше да пее
            "Абе попе дяду попе
            душла ина стара баба
            да га изпуядаш
            Кажети и
            речете и
            Кажете и
            Речети
            чи ас тук ма няма )))"
            та да продължавам ...
            баба ми не знаеше много за България, само, че от там са дошли нейните прадеди и там е много хубаво ...
            и така минаваха зимите... идваше лято за лято, която го прекраваш не на море, а в полето. Копаеш царевица, копаеш слънчоглед. Спомням си първите 40 гривни (около 10 лева), които ги имах за два дни, копаейки в комшийското село на един чорбаджия нивите. 40 грн за 1 хектар - това в същност са 8 реда по 1 км ) ...
            идва есен - трябва да се бере гроздето, царевицата ....
            работа цяла година ....
            и когато постоянно чуваш за най-добрата България ... как да не искаш да идеш там )))
            2003 година сбъдна се мечтата ми - спечелих конкурса на ДАБЧ и като награда - заминах за 10 дни в БГ )))) Каква радост, какви емоции, ипращаха ме много познати... а в България - нямам думи - наистина толкова чиста и красива ))) и е най-добрата ....
            така и не се колебаех да следвам в БГ - 2004 година съм приет в някакъв Благоевград по някаква Социология - Някакви - защото не знаех какво точно е Социология и още по-малко знаех за Благоевград
            Така преминаха 4 години в Югозападния университет и в Благоевград - най-добрия град в БГ ))) Имаше различни моменти и горчиви, и приятни, но все пак съм доволен за тези възможности, коитo ми е дала България и от които съм се възползвал.
            [I][B][FONT=Georgia][COLOR=blue]Максим ДИМИТРОВ - Българин от Голица[/COLOR][/FONT][/B][/I]

Коментар

А какво се случва сега с теб , в България ли си?
              И ние сме копали царевица, и сме брали грозде и останалите полски дейности сме ги правили , не заради пари, помагане на бабите и дядовците .... само България не я възприемаме като много чиста, въпреки че ни се иска да е такава - отвсякъде...
              Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Здравейте, приятели!
                Този път, въпреки че ми е малко неудобно, искам да се обърна към тези, които биха могли да посъветват как да се действа, когато бюрокрацията те навива. Случаят е следният: един мой познат (един от тези, които пристигнаха в дъждовната вечер в София) е приет като студент в Медицинския университет в София. Преди кандидатстване на всички абитуриенти е било казано, че стават студенти по 103 постановление и също така, че не дължат никакви такси за обучение. Това правило действа почти навсякъде, но, за съжаление, в Медицински университет студент от Украйна на Факултет Фармация е нещо като прецедент, и затова задължават го да си плаща таксите за обучение, както е по постановлението. Но има и изпратено писмо до всички университети, в които ще учат студенти от Украйна и Молдова, приети по 103 постановление, според което те се освобождават от тези такси. В писмото е посочена 2007-2008 учебна година, но е посочено, че то се продължава автоматично след изтичане на срока, ако няма ново такова. В университета не са съгласни с това, че някой студент ще учи без такса. След много обаждания в М-во на образованието от там казаха, че вече нищо не могат да направят.
                Разказът се получи малко дълъг, за което се извинявам. Но моля за съвет. Може би, Райна Манджукова ще може да посъветва към кого да се обърнем. Ще бъда много благодарна.

Коментар

Първоначално публикуван от optron Преглед на мнение
                  За Бургас и региона, който има нужда от помощ относно транспорт, информация, разглеждане на града, настаняване и подобни, мога да се отзова. Там, където работя сигурно няма да има възможност за студенти (всъщност не съм питал шефовете), но мога да помогна при търсене.
                  Дори мога да настанявам при мен един или двама души за по една-две нощувки ако се наложи, като за това няма да искам в замяна нищо - усмивките са достатъчни.
                  За да не се получат нежелани явления, ще дам координатите си на лично на който ми ги поиска.
                  Аз също се включвам от Бургаски регион, ако се наложи някаква помощ, която е по силите ми може да ме намерите на телефони: 0888 417 383, 0898 590 500
                  Иван Тодоров.
                  DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Хелга Преглед на мнение
                    Здравейте, приятели!
                    Този път, въпреки че ми е малко неудобно, искам да се обърна към тези, които биха могли да посъветват как да се действа, когато бюрокрацията те навива. Случаят е следният: един мой познат (един от тези, които пристигнаха в дъждовната вечер в София) е приет като студент в Медицинския университет в София. Преди кандидатстване на всички абитуриенти е било казано, че стават студенти по 103 постановление и също така, че не дължат никакви такси за обучение. Това правило действа почти навсякъде, но, за съжаление, в Медицински университет студент от Украйна на Факултет Фармация е нещо като прецедент, и затова задължават го да си плаща таксите за обучение, както е по постановлението. Но има и изпратено писмо до всички университети, в които ще учат студенти от Украйна и Молдова, приети по 103 постановление, според което те се освобождават от тези такси. В писмото е посочена 2007-2008 учебна година, но е посочено, че то се продължава автоматично след изтичане на срока, ако няма ново такова. В университета не са съгласни с това, че някой студент ще учи без такса. След много обаждания в М-во на образованието от там казаха, че вече нищо не могат да направят.
                    Разказът се получи малко дълъг, за което се извинявам. Но моля за съвет. Може би, Райна Манджукова ще може да посъветва към кого да се обърнем. Ще бъда много благодарна.
                    Да, мила, този проблем е известен. Това не е писмо, а Протокол за сътрудничество в областта на образованието и науката, който се подписва между образователните министерства на две страни (в случая - България и Украйна и, респ. България и Молдова). Проблемът е, че срокът на последния такъв протокол наистина изтече в края на учебната 2008, а дали е подписан нов, никой не казва. Миналата година Асоциацията на българите в Украйна поставя този въпрос на най-високо ниво (зная, защото и писмата съм виждала и за срещите зная), но все още няма инфорнация дали е преподписан протоколът при същите условия.
                    Ще се опитам да разбера.
                    Кажи на твоя човек да ми пише на rayna_m@abv.bg , ще се опитам да помогна

Първоначално публикуван от Vili4ka Преглед на мнение
                    LadyRM, на линия съм да помагам - имам поглед върху заведенията в Студентски град, така че ако ми кажеш за колко души горе-долу говорим, ще помисля къде да го направим Започвам да събирам инфо, ще пиша пак
                    Здравей. Извинявай, че чак сега се включвам...
                    Говорих с Румбата - той пое ангажимента да се заеме с намирането и осигуряването на мястото за срещата. Свържи се, ако искаш с него за за да се разберете. Аз продължавам да се срещам с млади хора, които смятам да поканя на срещата... Малко по-късно - когато бъде ясна датата - ще се опитам да формулирам тук моите виждания как да си бъдем полезни.
                    Последно редактирано от cveti; 17-12-08, 21:34.

Коментар

разговори на тази тема и други подобни може да се водят и в специално създаденият за целта сайт
                      Идеята за сайта се породи тук и целта е да обедини всички, които се вълнуват от тематиката или имат нужда от помощ и съдействие....

Коментар

Първоначално публикуван от LadyRM Преглед на мнение
                        Да, мила, този проблем е известен. Това не е писмо, а Протокол за сътрудничество в областта на образованието и науката, който се подписва между образователните министерства на две страни (в случая - България и Украйна и, респ. България и Молдова). Проблемът е, че срокът на последния такъв протокол наистина изтече в края на учебната 2008, а дали е подписан нов, никой не казва. Миналата година Асоциацията на българите в Украйна поставя този въпрос на най-високо ниво (зная, защото и писмата съм виждала и за срещите зная), но все още няма инфорнация дали е преподписан протоколът при същите условия.
                        Ще се опитам да разбера.
                        Кажи на твоя човек да ми пише на rayna_m@abv.bg , ще се опитам да помогна
                        Здравейте, много Ви благодаря за това, че се откликнахте!
                        За щастие, този проблем се реши. Бяхме много настоятелни в исканията и те не издържаха . Дано тези проблеми повече не се повтарят, но пък дори и да се случи, това е нещо като училище на живота. Сложно е да се мине през това и да стигнеш до това, което искаш, но е страшно хубаво, когато успееш.
                        Отнова Ви благодаря за предложената помощ! И много се радвам, че имаше някъде място, където можех да пиша и да моля за помощ. В случай на нещо, ще ви питаме по имейла.

Коментар

Първоначално публикуван от LadyRM Преглед на мнение
                          Недялко, благодаря ти, че отвори тази тема...
                          След последното ни пътуване бяхме говорили някъде около 8 декември да съберем студенти, да се запознаем и опознаем. Е времето наближава. Последните седмици целенасочено и активно подновявам контактите си с тях. Искам да ви кажа, че те не само искат помощ, но и са готови да си помогнат ссами - по-малки на по-големи... Но всеки е сам за себе си - не се познават и всеки се бори самосиндикално. Затова мисля, че времето дойде... Аз започвам да ги събирам малко по малко... Оглеждам се и за някакво заведение в Студентския град (повечето са там), където можем да се съберем повечко хора. Ако някой има някакви идеи - да споделя.
                          Но трябва да го направим сега, защото после Коледа-Новагодина-Сесия, а там и пролетта дойде, след него лятото и... отново не оползотворени места за следване в България, отново изоставени деца на автогарата и т.н.
                          С две думи - аз почвам, който има желание - да се включва в организацията
                          И аз също мога се включа в правенето на списък. За съжаление, е вярно, че всеки е сам за себе си. Много не се познаваме, но е хубаво да се видим и да си поговорим. Заедно може и да успеем да направим нещо полезно.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                            А какво се случва сега с теб , в България ли си?
                            И ние сме копали царевица, и сме брали грозде и останалите полски дейности сме ги правили , не заради пари, помагане на бабите и дядовците .... само България не я възприемаме като много чиста, въпреки че ни се иска да е такава - отвсякъде...
                            Въпреки "българския песимизъм, негативизъм и обща безнадеждност" искам да Ви кажа, че живота в България е прекрасен!
                            В България съм все още, изчаква да получа Българско гражданство, тъй като съм още чужденец за Вас - бълграските граждани, но като такъв не мога да кажа, че усещам. има случаи, но те са много редки и просто ми е жалко за тези, които ми доказват, че не съм българин, въпреки, че знаят за прселването. С усмивка и с голямо съжаление им казвам "Изглеждате ми много жалки и недостатъчно информирани и образовани"

Тази година завършвам бакалавър по туризъм. в момента съм в Банско, работя в един от хотелите.
                            Все още няма сняг, и все още за съжаление най-срещаното превозно средство е камиона, багера ))) разбира се и много луксозни джипки
                            [I][B][FONT=Georgia][COLOR=blue]Максим ДИМИТРОВ - Българин от Голица[/COLOR][/FONT][/B][/I]

Коментар

Да питам,какво се случва и защо е поумряла тази тема!?
                              Спряха да идват студенти или вече нямат нужда от помощ?
                              Аз съм толерантен!

Коментар

Дойде време да помогнем и ние.

Накратко ще разкажа какво е свършено досега.

По инициатива и патронажа на нашата съфорумничка Райна Манджукова /LadyRM/,
                                която е Председател на Държавната Агенция за Българите в Чужбина /ДАБЧ/,
                                беше организирана работна група с цел подпомагане на пристигащите
                                нови студенти от Българските диаспори в различни страни,
                                които са приети за редовни студенти в Български университети.

Участници в групата сме хора, на които не е безразлично
                                какво се случва с децата на нашите сънародници след пристигането им в България.

Та в тази връзка и за да не се случват неща подобни на тези по-горе в темата,
                                се състави и разпространи една информационна брошира,
                                в която стъпка по стъпка е описан начина за регистриране на студентите,
                                какви документи трябва да си извадят, от къде и т.н.

Това е брошурата.

Също така в брошурата е обявен един горещ телефон,
                                на който отговаря Анна Кузнецова от Фондация Българска Памет,
                                и на който телефон децата ще могат да получават помощ и насоки 24-ч.

На 24.09.09г. ще пристигнат в София децата от Молдова и Украйна.
                                Ще са около 200 човека. За тях е организирано закараване в една зала в Студентски град,
                                ще им се раздадат документите от МОН и ДАБЧ,
                                след което от университетите ще изпратят автобуси и ще ги закарат по градовете.

Надяваме се, че ще успеят от всичките градове да осигурят превоз.

В противен случай, - ще се наложи да се настанят в Студ.град /това е осигурено/,
                                а на следващия ден ще се изпратят до гарата / автогарата.

Градовете за тяхното разпределение /за тези, които не са приети в София/ са:
                                Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Плевен, В.Търново,Свищов, Русе, Шумен.
                                В някои от градовете са приети само по 2-3 деца.

Та нашата помощ, като един многочислен и патриотичен Форум се изразява в следното:

В горепосочените градове има нужда от двама-трима колеги,
                                които са готови при позвъняване от горещия телефон, да могат да се отзоват.

Възможно е някое от децата да пристигне късно вечер и за да не попада в ръцете на таксита с "ултранощни" тарифи
                                /има пресни случаи/, да може някой наш колега да го вземе от гара или автогара
                                и да го закара до общежитието на съответното учебно заведение.
                                Там то ще бъде прието и настанено.

Или при обаждане да може да насочи детето с какъв градски транспорт може да стигне до там.

И въобще да може да окаже логистична помощ на едно дете,
                                което е за първи път не само в неговия град, но и в България!

Цялата тази организация ще е необходима за седмица-две около пристигането на всички приети деца.
                                Подчертавам - те не са само от Молдова и Украйна, има и от Македония, Косово, Албания, Сърбия.

За целта нека хора от посочените градове,
                                готови да помогнат да ми пишат на ЛС
                                или
                                звъннат на тел. 0888978188 Румен
                                Последно редактирано от rumbata; 14-09-09, 21:09.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X