Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От щракането до...фотографията!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: От щракането до...фотографията!

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
    Моите снимки са №3 и №5, като последната бих я ,,резнал'' малко отдолу и отгоре - да не се виждат клоните на ореха над теб!
    И небето ти е различно синьо!
    Поздрави!
    Искаш да кажеш номер 2 и номер 5/защото на номер 4 няма клони.../
    И да...номер 5 има дефект точно тям, но го забелязах след като я качих.идеята на кадъра е да рамкират клоните пейзажа.За това и се виждат клони както в ляво, така и в горната част на кадъра.За беда обаче, нещо се случва с горните клони и то не точно с тях, ама със синьото покрай тях.Най-лесно е да ги отрежа, но тогава се губи идеята за рамката и освен това ще се раздели кадъра на две равни части...
    По-скоро ако успея да отстраня синия дефект...
    NISSAN FOREVER
    -----------------------------------------------------------------------------
    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Ако ,,резнеш'' до горните клони и отдолу оставиш част/ ивица/ от светлозелена трева - светлозелено, тъмнозелено, планини, синьо - много стилно!Даже бих засилил зеленото... В момента съм ,,резнал''/увеличил/ същата снимка на моя екран и е супер!
      И защо трябва да ,,рамкираш'' ... нещо необятно?!
      Последно редактирано от n960; 16-02-15, 08:04.

Коментар

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
        Ако ,,резнеш'' до горните клони и отдолу оставиш част/ ивица/ от светлозелена трева - светлозелено, тъмнозелено, планини, синьо - много стилно!Даже бих засилил зеленото... В момента съм ,,резнал''/увеличил/ същата снимка на моя екран и е супер!
        И защо трябва да ,,рамкираш'' ... нещо необятно?!
        Ами не знам...на място така изглеждаше добре...Може би нещо като..."от тук започва простора"...
        П.П.Я виж сега как ще ти се стори...
        NISSAN FOREVER

Коментар

Малко снимки /инцидентни на отиване към работа/.Облаците бяха обгърнали Ст. Планина.Не знам доколко успях да запечатам изгледа който видях на живо/това вие ще кажете/, но ето няколко кадъра.

Слънцето ту изгряваше рязко из зад облаците, ту се скриваше и се получаваха доста динамични промени в изгледа...

Следваща е специално за Димо...Брат това с големия размах на крилата мисля да го гоня с дългия събота и неделя...

Поздрави!
          NISSAN FOREVER

Коментар

Супер са, особено пред-пред последната и последната, въпреки, че малко тежи наляво сякаш
            'Облагането с данъци е изтънчен начин да искаш пари със заплаха'

Коментар

Първоначално публикуван от ntashev Преглед на мнение
              Супер са, особено пред-пред последната и последната, въпреки, че малко тежи наляво сякаш
              На мен пък последната малко ми тежи обратно...на дясно...Уж я коригирах, но иска още...
              За пред-предпоследната наистина при повечко вглеждане май и на мен ми се струва, че натежава леко наляво, но...не дразни окото и май няма да я пипам ...
              Ще я поправя ...
              Последно редактирано от lubashki777; 20-02-15, 14:07.
              NISSAN FOREVER

Коментар

Вчера майката природа ми поднесе поредната порция красота.Просто нямаше как да пропусна шоуто и за свой късмет фотоапарата беше с мен.
                Ето вижте и вие приятели...
                Деня започна с невероятен изгрев...

...и накрая завърши с невероятен залез...

Накрая снимането от ръка стана невъзможно/не и на поносимо исо/.
                Последен кадър с който приключи този красив ден!

Това е от мен приятели.Дано да ви хареса и да усетите поне малка част от красотата чрез моите снимки!
                П.П.Между другото с новия обектив 17-55 F2.8 имахме малко разногласия относно фокусирането.Не , че не фокусираше, но доста омекваха краищата дори и на f8.
                Та онзи ден си поиграх с Fine Tune на фотоапарата.За съжаление, поне по импровизираната таблица с която правих тестовете/говорим за онези готовите от интернет/заключението беше, че на различните фокусни разстояния фокуса лавира ту напред, ту назад...Няма как да го настроя точно , защото за едни мм. той е една стойност, а за други друга.В крайна сметка по някаква моя си логика стигнах до един среден вариант, който след проби в кварталната градинка и доста снимки на райграса се оказва, че май ще върши работа...е поне при най-използваните фокусни разстояния от мен.Така, че...горните снимки са с тази настройка и аз лично смятам, че крайния резултат хич и не е зле.
                Та...ще бъда много благодарен, ако дадете мнение как изглеждат като фронт/бек фокус и съответно рязкост по целия кадър според вас!
                Имайте предвид, че има сравнително много малко шарп софтуерно и то само по целия кадър/т.е. няма кадри на които да съм шарпил някой определен сектор, който да е бил замазан...т.е. съотношението рязкост е запазено по цилите кадри като в оригиналните снимки!/
                Ами това е...
                Поздрави приятели!
                Последно редактирано от lubashki777; 21-02-15, 14:01.
                NISSAN FOREVER

Коментар

Здравейте приятели, вчера бях и на първия си...фото-лов.Изживяването беше великолепно...все едно си на истински лов, само дето "жертвите" не ги убиваш.Дори според мен е по-трудно, защото с обектива нямаш сноп съчми летящ къ пернатото, а го целиш само с един куршум/нещо като да си на лов за птици, ама с флоберка или с въздушна пушка/както и да е...да мина по същество.
                  И така, от известно време при снимане на пейзажи в полите на Ст. Планина, попадах на реещи се хищни птици.За съжаление за по-голяма мобилност в тия случаи носех само обектив за пейзажи, а дългия си стоеше в раницата у дома.Така вчера твърдо реших, да направя един нарочен тур по тия места с цел...снимане основно с дългия обектив/70-300/ и дебнене на пернати.
                  Разбира се, аз съм все още аджамия в този тип фотография и то основно в...промъкването и издебването на пернатите.Самото заснимане в случая не е толкова сложно, защото след като се доближиш на добро разстояние просто вдигаш фотото и..."стреляш".Проблема е обикновено в това, че птиците са плашливи и не те допускат дори и на разстояние за използване успешно на 300-те мм./да не говорим, че поне при моя обектив на 300мм. си има определено омекване, а след това и ако се кропне става хептян зле работата /.
                  Та според мен ако трябва да обобщя, преди всичко за подобен род снимки се изисква да познаваш местообитанията на пернатите, естествените им хранилки, местата където гнездят/разбира се...това последното не означава, че трябва да се навреш в гнездата им, защото за много видове това е фатално-например белоглавия лешояд, ако бъде подплашен по този начин отлита и повече не се връща в гнездото си, а малките му са обречени на смърт!!!/.След като имаш познанията за тези неща, трябва да си облечен камуфлажно, и накрая/но не по важност/ се изисква да се промъкваш незабелязано до обекта на фото-лов, или пък търпение да стоиш на гюме и да чакаш да ти...кацне на мушката някое пернато!
                  Извинявам се, че съм многословен, но след първия подобен излет, съм натрупал лични впечатления от самата практика и ситуациите.Та аз лично стигнах до по-горните заключения сблъсквайки се с преследването на пилета в дивата природа/т.е. без да се правят импровизирани хранилки и т.н./.
                  За техниката...Обектив до 300мм. става за целта, но...с него в повечето случаи се налага да си добър във всички гореизброени неща/познания, облекло,промъкване и търпение/, разбира се това, ако искаме да получим перфектни снимки на които да се четат косъмчетата по перата на пилетата.За по-грубовати и недотам детайлни снимки, може и по-немърливо отношение към прикритие и промъкване...за това 300-те мм. си върши работа.
                  Според мен доброто фокусно разстояние за целта е ...възможност за 500мм./като пиша това имам предвид обектив монтиран на кроп матрица с фактор 1,5 или 1,6.../.Това обаче доста затруднява снимането, защото един такъв обектив е доста тежък и реално в повечето случаи на 500мм.е почти невъзможно качественото заснимане и то на мърдаш, подскачащ и летящ обект с нужното качество.Такъв обектив изисква солиден статив и...май най-доброто му приложение е чакането на гюме около естествена хранилка или пък водоем и така...с две думи места, където е вероятно да се въртят птиците.
                  Донякъде с недостатъчното фокусно разстояние може да се пребори човек, използвайки тяло с по-малка матрица.Тогава фокусното разстояние се увеличава от по-големия кроп фактор и имаме по-лек обектив...с по-голямо фокусно разстояние приравнено към 35мм.
                  Обектива за целта трябва и е с точен и бърз автофокус. Ръчнофокусен обектив не е подходящ според мен за моментална реакция...
                  Спирам до тук, защото вълнението от първите ми промъквания и първия ми фото-лов/не много успешен разбира се/, ме карат на дълго и широко да споделям с вас какво ми е направило впечатление и какво не ми е достигнало за перфектни кадри.
                  Все пак...ето и няколко кадъра...

Кака...сврака, беше първото нещо, което ми се изпречи пред погледа.За съжаление бяха много, но и доста плашливи.Тази е снимана от ...над 30м. разстояние, което е твърде много за качествена и детайлна снимка.

Следващата е на някакъв хищник/според мен е вид Сокол/.За съжаление не познава в детайли всяка птица, но мисля, че със снимането ще ги науча...

Имах късмета и скоро се появи и мишелова...дори съм го прихванал с плячката в клюна, което е наистина голям късмет още от първия излет

Ето и още малко кропната...ясно се вижда гризача в клюна му...

Красавец...Кръжи разперил мощните си криле и търси плячката си с острото си зрение...

Ето ви и един съвсем близък план...Това е май и единствената снимка, която мога да я кропна толкова и тя да остане със задоволително качество...

Ето и още една...с малко по-ниско качество, но се разбира са какво иде реч...

Следващата снимка е на половинката му.Първия Мишелов пикира надолу към едни храсти и дървета, след което се издигна рязко, а от там се измъкна втори/този на следващата снимка/.Не знам кой е мъжкия и кой женския, но явно са двойка...

Толкова...имам още много снимки на двата хищника, но се рееха твърде високо и не става за кропване и детайлен образ.
                  Продължих с опити да снимам пернати.Ето и няколко що-годе сполучливи попадения.
                  Синигерче...

Следващото пиле не знам какво е......То май от тук нататък никое пиле не знам какво е....

Една снимка за мой късмет от доста близко разстояние/просто птицата долетя и кацна на 7-8м. от мен на храста.Обаче пък за компенсация на късмета...беше в контражур и стана много тъмна.Естествено при изсветляването и кропването качеството падна твърде много...

Следващото пиле пък ходеше по земята между трънки и тревички и чоплеше някаква храна ...Лошото пък при него беше, че се слива твърде много с храстите и е трудно откриваемо.В момента в който го видиш и то ти излети пред краката ...
                  Все пак има един свестен кадър/горе-долу свестен де.../

Снимки на птици за показване повече няма.То и излета беше на приключване.Понеже се бях зарекъл като завинтя дългия обектив да не го свалям ...или почти да не свалям.Това с цел да се абстрахирам от пейзажите и да се задълбоча във фото-лова.
                  Е да ама...кой казва, че с дългофокусен не могат да се правят пейзажи...

Това е от мен/имам всъщност още няколко пейзажчета, но ще си ги обработвам днес/.
                  Дано не съм ви отегчил с впечатленията си и изводите си от първия досег с фото-лов на диви птици...
                  П.П.Според мен мястото на подобни снимки е в темата на Димо, но...предвид, че сме във подфорум с лични галерии не знам дали няма да има нещо против да му пълня темата с мои кадри.Затова и постнах първите си кадри тук!
                  Поздрави!
                  Последно редактирано от lubashki777; 22-02-15, 10:11.
                  NISSAN FOREVER

Коментар

за ентусиазма!
                    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                    Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                      за ентусиазма!
                      Благодаря!
                      П.П.Ти я хвърли едно око на предния пост и пейзажчетата и дай някакво мнение.Основно за рязкостта и фокуса по кадъра.Разбира се и за всичко останало...като обща визия...
                      С този 17-55 изживявам една тиха лудост както преди време със Сигмата с фронт/бек фокус и рязкостта по целия кадър.
                      Май така настроен дава добър краен резултат...поне според мен...
                      Поздрави!
                      NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                        ...
                        П.П.Според мен мястото на подобни снимки е в темата на Димо, но...предвид, че сме във подфорум с лични галерии не знам дали няма да има нещо против да му пълня темата с мои кадри.Затова и постнах първите си кадри тук!
                        Поздрави!
                        И преди съм споменавал, че не страдам от "собственичество" на птичарската тема - всеки е добре дошъл, особено пък ти
                        В общи линии си се справил доста добре като за пръв път (не че аз съм тоя дето трябва да раздава оценки) и до голяма степен си усетил "тънките" моменти при заснемането
                        Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                          И преди съм споменавал, че не страдам от "собственичество" на птичарската тема - всеки е добре дошъл, особено пък ти
                          В общи линии си се справил доста добре като за пръв път (не че аз съм тоя дето трябва да раздава оценки) и до голяма степен си усетил "тънките" моменти при заснемането
                          Благодаря ти Димо.Ще поствам от тук нататък в твоята тема...просто за да е всичко на едно място...
                          Поздрави!
                          NISSAN FOREVER

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                            Благодаря!
                            П.П.Ти я хвърли едно око на предния пост и пейзажчетата и дай някакво мнение.Основно за рязкостта и фокуса по кадъра.Разбира се и за всичко останало...като обща визия...
                            С този 17-55 изживявам една тиха лудост както преди време със Сигмата с фронт/бек фокус и рязкостта по целия кадър.
                            Май така настроен дава добър краен резултат...поне според мен...
                            Поздрави!
                            Оня ден четох нещо за разрешението, което дават различните обективи на многопикселните матрици. Да не забравяме, че Канон снесоха некво 50МР чудовище с 4К видео. Та накратко сегашните обективи, дори и от последните серии, дават разделителна способност, която е почти наполовина на матриците. Даже новата Сигма 1.4/30 е с 15 МР. а всички я превъзнасят до небето. С други думи, Любо, може и обективите да си могат толкова на тази матрица. На големия монитор снимките изглеждат достатъчно добре. Лично аз бих отлепил от крайните стойности. Пробвай как се получава около 20-те милиметра.

П.П. Като поразгледах примерите от хора, които се кълнат, че не са обработвали снимките, май това си е нормална картинка от този обектив.
                            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                            Из "Златния телец"

Коментар

Страхотен улов Браво! А ти ли ги правиш снимките, на тази страница поне са такива, като рисунки малко.. все едно им вдигаш сенките и sharp и noise reduction? или е от апарата? Малко като HDR е някак : ) Особено в пъстрите пейзажи седи много добре.

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                                Оня ден четох нещо за разрешението, което дават различните обективи на многопикселните матрици. Да не забравяме, че Канон снесоха некво 50МР чудовище с 4К видео. Та накратко сегашните обективи, дори и от последните серии, дават разделителна способност, която е почти наполовина на матриците. Даже новата Сигма 1.4/30 е с 15 МР. а всички я превъзнасят до небето. С други думи, Любо, може и обективите да си могат толкова на тази матрица. На големия монитор снимките изглеждат достатъчно добре. Лично аз бих отлепил от крайните стойности. Пробвай как се получава около 20-те милиметра.

П.П. Като поразгледах примерите от хора, които се кълнат, че не са обработвали снимките, май това си е нормална картинка от този обектив.
                                Да ти кажа така да вади картинката е супер.Преди да му пипна малко реглажа/сега е на +4...т.е. към бек фокус съм му задал малко/ особено на малките мм....17-20-24 даваше добра рязкост в центъра, а по края от долу нагоре след на 1/3 от кадъра и започваше да замазва...
                                Както казах, понаправих опити и стигнах до заключението, че ако бутна малко фокуса напред си стават резки и по краищата, а на първа линия рязкостта не се губи. Така след опити със скалата у дома и след това на райграса в градинката/между другото райграса е идеален за целта, защото при негоия ситен детайл от многобройните стръкчета, веднага лъсва където има замазано.../, стигнах и до компромисния вариант за настройка на +4 и сега мисля нещата са както трябва.
                                И понеже съм психиран тия дни на тази тема, затова и потърсих тук сред вас и друго мнение/да не би аз да се заблуждавам, че са се пооправили нещата/.За сега явно се получава/настройката е най-точна за 20-35мм., макар, че и на другите фокусни се подобриха нещата, като изключим 55мм, където си е оригинално по-мек самия обектив/, щом и ти казваш, че на големия монитор се вижда добре...
                                Благодаря Коко...и тряя да пием бира някой път
                                NISSAN FOREVER

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X