Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Забавления с PEN (и прочее m43)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: Забавления с PEN

    И аз благодаря за повече от подробния отговор, в който има доста ценна синтезирана информация!

    Гледайки вчера RAW кадрите от 16 МП матрицата съм склонен да мисля, че може би Олимпус просто не са я поискали - има една "зърненост", която при 12 МП я няма и не мога да разбера това защо е. Макар че това не бих казал да е някакъв проблем за снимките и ако се втеляваме в това, се отдалечаваме от фотографията.

    Колкото до адаптерите и 4/3 обективите - аз имам както китайски адаптер така и този Lumix от снимката. Китайския съм го разглобявал основно и мога да кажа, че е пълно копие на оригиналния, при това не изглежда лошо направен. Проблемът е че не са му направили размерите съвсем прецизно, и при 9-18 обектива - под 16 мм почва видимо да маже по ъглите. С другите ми обективи които са доста над 16 мм си е съвсем добре. Него съм го сложил на 40-150-ката, а истинския адаптер на 9-18ката.

    За големите обективи мога да кажа, че основния проблем е бавния фокус. Гоблин горе е обяснил защо. Наистина, особено при 40-150 си е бавно. Вършат чудна работа, като качество няма разлика, но ако снимаш по-статични обекти. При бързо движещи се обекти снимането е много трудно. За мен са ок при повечето случаи, но се съобразявам с бавността им.
    LZ2NKM

    Коментар


    • #62
      От: Забавления с PEN

      Най-сетне намирам време да попиша малко технически неща за Lumix G3. При малкия ми опит с различна техника сравненията ми са основно с E-PL1 Pen. Предимствата и недостатъците са пречупени през моя поглед и моя начин на снимане, и са чисто субективни. Нещо, което аз виждам като недостатък - може да е предимство за друг.

      Предимства
      • въртящ се сензорен дисплей във всички посоки, което е изключително удобно за всякакви снимки - примерно при улична фотография се снима лесно от нивото на кръста
      • директно фокусиране по всяка точка от дисплея само с докосване
      • бърза работа с менютата и настройките през тъч дисплея
      • рол бутон за директен контрол върху бленда/скорост и експозиция - голямо удобство в сравнение с Пен
      • вграден електронен визьор
      • съвсем прилично качество поне до ISO1600, използваемо е до 4000
      • 16 МП матрицата дава малко по-голяма възможност за кропване, което при твърдите обективи ми е важно
      • автоматично регулиране на осветеността на дисплея
      • много бърз фокус с Lumix обективите, особено Lumix 14
      • снима бързо в серия и има много удобен бърз избор на различни настройки на клина - например 5 снимки с +/- 2 или 3 с +/-1 и т.н.
      • снима доста качествено видео


      Недостатъци
      • Не ми харесва как мери. Много често снимките са недостатъчно експонирани, като преди снимката на дисплея ги показва добре и след снимане кадърът е по-тъмен. Особено на тъмни сцени. Трябва често да се снима с + експозиция. При Олимпус почти винаги осветеността е съвсем точна на снимката, и на live view-то. Това не е голям проблем, но определено трябва да се има предвид при работа.
      • спусъкът е много мек и нечувствителен, при снимане. Едвам се усеща разликата между полу-натиснат и натиснат докрай, и може да се задейства неволно.
      • JPEG качеството не е особено добро - при малките детайли "маже", разбира се не е много забележимо и се вижда само на компютър при 1:1 увеличение. Няма контрол на sharpness, но като цяло мисля че Olympus са много по-добри в JPEG компресора. Затова на G3 трябва винаги да се снима и в RAW, и то не само заради jpeg-а, ами и заради меренето.
      • не ми харесва също че има твърде много ненужни функции за мен, като разпознаване на хора, бебета и не знам си какво, но тия неща могат да бъдат полезни на някой.
      • не може да се изчисти напълно дисплея от всякакви индикации, макар че могат да се оставят само най-важните неща като бленда, скорост и експозиция.


      Като резюме мога да допълня, че апаратът е много добър. Има недостатъци, но според мен е по-удобен и се работи по-бързо с него при улична и репортажна фотография от първите серии на PEN. Недостатъците му не са проблем за хубави снимки...
      LZ2NKM

      Коментар


      • #63
        От: Забавления с PEN

        Model: DMC-G3
        ISO: 800
        Exposure: 1/100 sec
        Aperture: 1.7
        Focal Length: 20mm
        конверсия от RAW
        LZ2NKM

        Коментар


        • #64
          От: Забавления с PEN

          Междувременно ЕМ-5-цата ми се върна от поправка (успях да счупя екрана под гаранция, та край него ми направиха апарата нов) - потвърди се мнението ми че конкретно моята е имала проблем с фокусирането на всякакъв 4/3 обектив над 200мм (дори и на м43 75-300мм се е колебаела повечко от нормалното, но не съм усетил по липса на база на сравнение).

          Докато я нямаше се поразкърших с G3-ката (не че ми трябва, но просто бяха на нецензурно ниски цени та като взимах за Damon взех и за мен) - бива си я машинката, но просто аз съм се разглезил.

          Jpeg-овете директно от апарата ще искат много, много работа докато кацнат близо до това на което съм свикнал, но пък аз така или иначе снимам винаги на jpeg + raw.

          Другото което установих е че G3-ката е "почти напълно използваема" с 4/3 50-200mm SWD обектива, което е добра новина. Апарата се колебае по-малко от ЕМ-5цата, иронично - ЕМ-5цата просто е прекалено "умна" и търси под вола теле опитвайки се да нагласи най-точния фокус, докато G3-ката някак си кара едно към гьотера и ги нацелва в 90% от случаите.

          Ето няколко "Панасонишки" с 4/3 50-200мм SWD + удвоител EC-20:


























          Последната през фотошоп за цветовете.






          В ролите - катеричка непукист, събратята и (не на снимката), и едно пиле баровец което се повъртя, повъртя, изпсува и си отиде.
          Последно редактирано от Goblin; 21-01-13, 22:02.
          Издъних се на Тюринг теста

          Коментар


          • #65
            От: Забавления с PEN

            Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Jpeg-овете директно от апарата ще искат много, много работа докато кацнат близо до това на което съм свикнал, но пък аз така или иначе снимам винаги на jpeg + raw.
            Според мен не може да се направи кой знае какво. Ако имаше още едно ниво на качество, но няма - аз съм на най-високото. При Олимпуса имаш и sharpness, който противно на всички препоръки при мен е винаги на +1 - така ми харесва повече. Може и да не съм прав. Но сега като гледам на Панасоника JPEG-овете - ми стават си, поне ако не е някоя тъмница с много детайли. Може би по-често ще прибягвам до raw-овете, но при доста от снимките са си сравнително добре ако не се заглеждам много подробно.
            LZ2NKM

            Коментар


            • #66
              От: Забавления с PEN

              Абе - ще му свикнем

              Най-малкото - с Паналайката мога да ползвам пръстена за блендата на обектива в А режим. С олимпусите не дава, че дори и с Фаринели-то не даваше. Гъзарияяя

              Апропо май ще преименувам темата, зер се диверсифицирахме.
              Издъних се на Тюринг теста

              Коментар


              • #67
                От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                Вярно. Забавления с безогледалки може би? Или пък М4/3?...
                LZ2NKM

                Коментар


                • #68
                  От: Забавления с PEN

                  Да, така звучи добре.

                  Ето още една улична снимка. JPEG от апарата с наложен син контрастен филтър в Lightroom, увеличен локален контраст, и лицето на човека е "светнато" с около 0.9 EV.

                  Model: DMC-G3
                  ISO: 160
                  Exposure: 1/60 sec
                  Aperture: 8.0
                  Focal Length: 20mm
                  LZ2NKM

                  Коментар


                  • #69
                    От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                    Врачански балкан

                    Model: E-PL1
                    ISO: 320
                    Exposure: 1/60 sec
                    Aperture: 13.0
                    Focal Length: 14mm
                    LZ2NKM

                    Коментар


                    • #70
                      От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                      Хаселт, Белгия
                      Model: DMC-G3
                      ISO: 800
                      Exposure: 1/25 sec
                      Aperture: 1.7
                      Focal Length: 20mm
                      LZ2NKM

                      Коментар


                      • #71
                        От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                        Model: DMC-G3
                        ISO: 1600
                        Exposure: 1/40 sec
                        Aperture: 1.7
                        Focal Length: 20mm
                        Конверсия от RAW, всички снимки са тук.
                        LZ2NKM

                        Коментар


                        • #72
                          От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                          Оказа се че не съм много умен. То се знаеше, но сега се потвърди. Вече се оплаках колко лошо мери Lumix G3. Миналата седмица снимайки протестите на тъмно отново бях изумен, че се налага да държа компенсацията на експозицията поне 1 стоп нагоре, и на всичкото отгоре някои снимки ставаха или преосветени, или тъмни. Връщайки се след това изумлението ми остана все така голямо, недоумявайки как Панасоник могат да пуснат толкова отвратителен светломер. Преди два дни, загрявайки за снимането на неделния протест седнах да си поиграя с апарата малко по-сериозно. И, о, чудо - оказа се,че иконката която аз съм си мислел, че означава общо мерене, била за мерене около центъра. А тази, която мери общо кадъра си мислех че е за спотовото мерене, защото има една точка вътре. Промених го и апарата все да си експонира коректно, или поне това което аз разбирам за коректно. Разрових се още и намерих още нещо важно. Всъщност G3 си има настройка на JPEG компресора - острота, наситеност, шумопотискане и крива. Може би се дължи на това, че минах набързо по менютата в началото или поне недостатъчно и все мислех, че това не се настройва. Направих остротата на +1 и снимах така неделните протести. Сега мога да кажа че JPEG-овете придобиха вид, който смятам за нормален. Оная първоначална замазаност изчезна. Не съм ползвал RAW изобщо и определено апаратчето ми харесва много повече така - без да се дивя че прави неочаквани неща. Също хубави думи заслужава бързината на серийните снимки.

                          Иначе тези две седмици снимам паралелно и с Pen-a и с G3-ката, сменяйки всякакви обективи. Панасоника фокусира една идея по-бързо от Пен-а със старите Оли обективи през адаптер.Навярно е обяснимо, след като Панасоника е доста по-нов като технология. Има обаче нещо друго. Макар G3 да превъзхожда E-PL1 в почти всичко, субективно усещам Олимпуса много по-приятен. Менюто му е по-хубаво, и дори самото щракване на затвора, което се усеща в ръката е по-солидно и приятно. Панасоника щракането на затвора му е някак "пластмасово" в сравнение с Олимпуса. Изобщо има нещо в тия Олимпуси... И като гледам снимките от старите 4/3 обективи, не мога да не се радвам на доброто техническо качество, което доста хора подценяват, продавайки за жълти стотинки.

                          Като съм почнал нека да си довърша драмите. Снимайки протести миналата седмица се вкарах в размишления. Съвсем разбирамо старите 4/3 обективи са с бавен фокус на м43 телата. Аз имам 9-18, който ми трябва при такъв репортаж. Дългия 40-150 мога и да не го сложа - вярвам, че добър репортаж се прави най-вече с по-широки обективи, но 9-18ката ми трябваше. И се зачудих, при съвсем символичните цени на старите 4/3 тела защо да не взема едно такова тяло, което ще ми върти бързо обективите. Чудих се поне няколко дни - какво точно тяло мога да взема и т.н. Накрая се отказах. И се отказах след като прочетох тестове и се потвърди, че G3-ката превъзхожда в доста отношения дори флагмана на Олимпус Е-5 - нещо което ме интересуваше беше снимането на високо ISO, а даже Е-620 - едно все още относително скъпо тяло приключва при ИСО 800, докато малкия Панасоник чудесно се справя до 1600. Наистина Ник Николов е прав, че големите тела на Оли са оставени в нищото, и засега по-правилното решение е да се гледа към новите м43. Просто ще преглътна бавния фокус, който всъщност, ако се съобразявам с него не е толкова проблемен. И след като си увеличавам колекцията от м43 обективи, бъдещето за мен е да мисля за "по-профи" м43 тяло като OM-D. Дано Ник Николов не се окаже лош пророк и ни оставят в нищото с някой нов "м45" формат...
                          LZ2NKM

                          Коментар


                          • #73
                            От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                            Изложих се с това разтакаване на личното ти, та ще ти отговоря тук:

                            - Е-620 е божествен апарат. Малък, с читава ергономия. С всякакви опции често липсващи при големите модели на други марки. Комбиниран с оригиналния грип и с оригиналната каишка за длан е просто невероятно удобен. Няма такъв апарат.

                            Отделно има нещо което няма никой друг освен съвсем различния и съвсем нов Никон Д4: подсветка на бутоните. Много добра. Адски практично нещо, не мога да разбера защо изоставиха опцията при следващите модели.

                            Варианта Е-600 е същия апарат, без една-две несъществени опции, но и без подсветката на бутоните.

                            В употреба Е-6хх-цата е бонбон, с няколко бемолчета:

                            - Моментно полудяване на автофокуса в някои видове ситуации с нисък контраст. Просто отказва да закачи. Невероятно нервиращо. Трудно за възпроизвеждане, понякога закача при по-трудни ситуации, друг път се обърква при относително лесни нискоконтрастни схеми. Здрав и упорит цветови шум при 200 исо в jpeg. Липсващ при другите апарати с тази матрица.

                            Но като цяло, страхотен апарат.

                            Това мога да кажа за моите две Е-620ки и една Е-600ка, за времето когато ги купувах по 360$ нови, комплект с 14-42ката.

                            Сега, две години по-късно, разпрана на войнишко канче Е-620ка заминава в Ибей за 300$ и нагоре, голо тяло. Излишно е да ти казвам че в този вариант трябва да си пълен идиот за да си купиш. В наши дни обективно бих оценил подобен апарат на 200$ голо тяло на щатския пазар, но за този модел обективност няма.


                            Е-30 е друга бира, всички опции на Е-620ката без подсветката на бутоните, плюс друг затвор (1/250 синхронизация на светкавицата вместо стандартния 1/180 на всички останали малки олимпуси), плюс АФ модула и окуляра на Е-3/Е-5.

                            Излишно е да ти казвам че там работата е съвсем друга, и като автофокус и като всичко останало.

                            Но това е голям апарат, който се чувства в свои води като му боднеш SWD оптика.

                            Цените му също са доста високи за това което е, под 550$ не съм ги виждал, а нови най-накрая преди да се изчерпят струваха 760$ преди две-три години.

                            С думи прости - това са два апарата които са много добри, но не си заслужават цените на които се предлагат в момента.

                            Разликата в употребата на м43 > Е-6хх > Е-30 е като да стреляш с дамско пищовче, с калашник и с картечница, ако и трите имаха еднаква точност и далекобойност. Усещанията и удоволствието са различни.


                            Моят съвет (рисков) е пазарувай здраво 4/3 обективи докато са евтини. При всяко остаряване на модела цената им пада поради безкрайните вопли че системата умира, и после скача до небето като се появи новия модел.

                            Нов модел няма начин да не излезе. Просто не е сигурно дали ще е огледално рефлексен апарат, някакъв хибрид, или просто някакво поколение м43 което ще може да фокусира читаво с 4/3 обективи. Там също започват други драми, предвид че има една цяла прослойка потребители които мислят че изчезването на оптическия окуляр ще причини минимум повишаване на нивото на световните океани с шейсетина метра.

                            Това пък е особено смешно що се отнася до 4/3 системата, понеже именно там беше скъпо като пари, и неблагодарно като резултат, да правиш читави оптически окуляри. Самата направа на окуляр който да дава по-голям образ от матрицата е неблагодарна работа, затова на фулфрейм апаратите окулярите хем са като да гледаш през прозореца, хем не са толкова скъпи за направа. Благиня.

                            Окуляра на Е-3/Е-5 и отчасти на Е-30 пък струва много пари да се направи, а е просто добър без да е великолепен. Окулярчетата в последните Е-ххх модели (трицифрените), да речем Е-х20 сериите бяха иди-дойди, нищо особено. А окуляра на по-старите, Е-500 примерно, е като да гледаш през детско перископче от кръжок млад подводничар в детската градина.

                            Та - дръж си 4/3 обективите, взимай нови ако ти изпадат на читави цени. Не си взимай ОМ-Д (много по-хубав е от G3ката но не е четири пъти по-хубав, цената на единия и на другия знаеш как е). И с 4/3 обективите фокусира като G3-ката.

                            Събирай пари и ще видим какво ще ни сервират. До края на годината трябва да излезе нещо което да може да работи читаво с 4/3 обективи. Поживем-увидем.
                            Последно редактирано от Goblin; 25-02-13, 23:41.
                            Издъних се на Тюринг теста

                            Коментар


                            • #74
                              От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                              Да, прочетох аз, че Е-620 е хубав преди да напишеш. И няколко дни стоях и мислех. Е-620 го няма на вторичния пазар в България. Намерих един с неустановено състояние и ми искаха 700 лв., което си е доста. Пълно е с Е-4ХХ и Е-5ХХ на доста по-приемливи цени. Та си викам - добре, Е-620 е хубав, ще върти бързо обективите, теоретично би трябвало да се снима по-бързо и удобно с него, особено репортажно, което точно ме интересуваше. Макар, че и това е доста субективно.

                              От друга страна аз имам само два 4/3 обектива - един много широк и един дълъг, т.е. аз нямам завършена система и рискувам в бъдеще да трябва да купувам още обективи. Примерно 12-60, който е перфектен репортажен обектив (да не кажа "сватбарски" ) И кое ме отказа? Позачетох се в тестовете на 620-ката и се оказа, че откъм светлочувствителност е някъде около E-PL1 - приключва някъде около ИСО 800. G3-ката го превъзхожда и то с много, нормално. И тогава какъв е смисълът да вземам нещо скъпо, което на всичкото отгоре е с колекционерска цена, но няма да мога да снимам на тъмно? Това ме отказа.

                              Реших, че ще се задържа на м43 системата, а двата ми 4/3 обектива ще ги държа. Би било добре да извадят нещо, което ще работи бързо с тия обективи - някак си не ми се вярва, но не съм чел какви са новините. Все пак имат интерес да продават нови м43 обективи, а не да дават възможност да се ползват старите. И другото интересно, че всъщност евтино могат да се вземат 40-150 и 14-42. Но примерно 12-60/2.8 си държи цена от 1000 лв. 9-18 също не се купува евтино. Ето ако съм сигурен, че ще излезе нещо което да фокусира бързо тия обективи, и 12-60 да струва 120-150 лв., както е 40-150 - веднага взимам. Най-тънката цена, обаче е към 1000 лв., т.е. това което не е китово и продавано масово, и се знае че е хубаво, си струва пари. А и ги няма много. Примерно 9-18 много трудно можеш да намериш.

                              И като завършех на драмите днес си напазарувах нещо за мазане - 45/1.8 . Отдавна си го бях намислил и докато гледах какво се продава попаднах на добра оферта. Много приятно обективче с доста бърз и почти безшумен фокус.

                              LZ2NKM

                              Коментар


                              • #75
                                От: Забавления с PEN (и прочее m43)

                                Първоначално публикуван от damon Преглед на мнение
                                ...Все пак имат интерес да продават нови м43 обективи, а не да дават възможност да се ползват старите...
                                Старите вече са си поели мазнината - производствените им мощности са усвоени, знае се че са страхотни обективи, и до ден днешен се произвеждат и продават нови от Олимпус. Поради високата им продажна цена - имат всякакъв интерес да се продават, предвид парите които правят от всеки продаден.

                                12-60ката тук плътно се закова на 550$ ползван, но като съотношение цена/качество първото поколение 14-54мм е най-доброто. Намират се стабилно под 200$, а са дивни обективи.

                                Иначе - Е-620ка с 12-60мм е прекрасна комбинация, но пак - цената...
                                Издъних се на Тюринг теста

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X