Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся си 28-105 с възможност за ръчна работа.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

ОК ти си имаш концепция.Практически съвет-за твоите цели си избери твърд обектив,пред варио
    Cherokee WJ 4.0L- NP242
    Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

Един Tamron като посочения горе пътува насам. Предложиха ми го за 40 евра (намален от 60) и не можах да устоя. Довечера ще дялкам преходник от Nikon F към M42 и скъсен преходник от М42 към C-mount за да мога да ползвам всичко. После ако и от Pentax К направя същото, ще мога да ползвам сигурно 90% от масовите обективи произведени някога въобще.

Ако до тогава дойде и хубавата камера, ще направя отчет с картинки кой как се справя.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Tamron-а дойде. И за мойте цели е ОК - при 1000 лукса осветеност е достатъчно светъл че да го ползвам спокойно с 2 стопа надолу, където е и достатъчно остър. Широко отворен си е мазньоч, ама това не е велика изненада. Не се свлича - на ръба е, но не се свлича дори като го почукна. С по-сериозни почуквания и разтърсвания се попремества с малко, но самоволно и от леки вибрации и почуквания не мърда.

Единствения му недостатък е че фокуса му е с много къс ход. Не е драма, ама фокусирането е с една идея (наистина една идея) по-неудобно.
        Една Sigma 28-300 също пътува насам.

Утре ще ми дойде и по-качествената камера и ще накачуря снимки. Но за тоя размер сензор такива обективи явно са си ОК, независимо че са нисък клас. Просто повечето им недостатъци остават извън сензора.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

28mm F8:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:28mm.png
Прегледи:230
Размер:1.03 МБ
ID:6698782

105mm F8 (което реално е F11):
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:105mm.png
Прегледи:223
Размер:1.11 МБ
ID:6698783

На монитора изглеждат доста по-светли, но съм му дал експозиция +1/3 и скорост 1/30. Под USB няма такива настройки, или поне софтуера няма в демо версията.

Ако 300-те милиметра се справят сравнимо, няма какво повече да искам.

Коментар

Най-много до около 250мм да се справя по същия начин. Но пък има макро режим, та знае ли се - сигмаджиите може да са надминали себе си
            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
            Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
              Най-много до около 250мм да се справя по същия начин. Но пък има макро режим, та знае ли се - сигмаджиите може да са надминали себе си
              Няма специален макро режим. Фокусира си на 50см в целия диапазон като текущия Тамрон.

Има разни варианти на 70-300 дето имат ключе "Макро" на тях за диапазона 200-300, но нямам даже догадки дали изобщо с един и същи макро ринг бих могъл да ги накарам да фокусират в целия диапазон нам 55-65см, та се въздържах. Иначе има доволно добри отзиви от някои.

И на Tamron-а и на Sigma-та удобното им е това че са с вътрешен фокус и в целия диапазон фокусират на 50см. Външно нищо не се върти, само се разтягат, като Tamron-а е и доволно компактен.

Коментар

Добавям и един важен детайл. Обектива който ти трябва задължително да е за "цифрови" сензори, а не "филмов"... Защото "филмовите" т.е. по-старите фокусират в средата само зеленото, синият спектър пред матрицата, червеният зад нея... И това с нищо не може да се поправи... За филм, точно и така трябва да бъде, ти обаче работиш с матрица.

И естествено подкрепям колегите, които даваха идея за "твърд" обектив... Трудна работа е, с варио, още повече макро... Pentax DFA100mm macro. Давам и пример да не съм голословен:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:brd (1).jpg Прегледи:0 Размер:980.3 КБ ID:6699141

И детайл от горното, че форума не приема големи резолюции:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:detail.jpg Прегледи:0 Размер:753.4 КБ ID:6699142
                VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                  ...Pentax DFA100mm macro...
                  Венци, това точно грозде понакиселява. Камера за 200лв с обектив за 1000 ми е малко свръх...засега.

Но виж това за "digital grade" обектив ми е полезно. Забелязах че го има, но казано с думи прости е по-лесно. Лошото е че тия обективи в болшинството случаи нямат ръчна бленда, а аз без това няма как да мина, поне към момента.

Впрочем, това не води ли до аберации? Щото въпросния Tamron не е "DG", даже не е "LD", но при матрица 1/2.8 както и да се напъвам, такива не мога да забележа, независимо колко е разтегнат.

И не на последно място, снимките горе са с IMX377 - има какво да се желае при бленда 8 (реално 11 при разпънат обектив) и 1000 лукса осветеност. Та търся и вариант за по-добър сензор. Ама и там е мътна и кървава, та нещата отиват на правене на камера с какъвто сензор аз искам и с каквато (или по-скоро почти без никаква) допълнителна обработка от разни "умности" по пътя. Лагът е проблем, та примерно да ползвам дърт апарат пак не е вариант, или поне не съм попаднал на такъв без лаг.

Коментар

Ще се оглеждам за нещо подходящо...
                    VPetrov.photography

Коментар

За какъв лаг става дума?
                      Из "Златния телец"

Коментар

За какъв лаг става дума?
                        Времето между това да мръдна нещо под камерата и мърдането да се покаже на екрана. Работя в реално време - то тва и е идеята на постановката. В камерата, която ползвам в момента, лага е практически нулев - вероятно нещо като 1/30 - 1/60 секунди. Лага между действието и екрана на телефон дори от висок клас например е неприемлив, а като мине през USB за да се покаже на екрана става още по-неприемлив. Повечето WEB камери са с отвратителен лаг.

а същата камера, включена през USB към компютър, лага е сигурно 10-орен и сериозно пречи.

ПП: "Работя" - силно казано. Чеша си старата краста, да ръчкам електроники разни. До преди 2-3 години се справях и без това, ама вече очите ми не са баш каквито бяха. Аз отдавна си мисля за нещо такова, ама сега просто без него е зор и му дойде времето.
                        Последно редактирано от sparkybg; 23-01-21, 22:04.

Коментар

За съжаление, вече не разполагам с камера на Канон, но мисля, че тяло модел 2015 и насам, ще ти върши работа, защото съм ползвал вариант през компютър. Имат програма ЕОС Утилити, която ти позволява да изкараш картинката на екран в лайф-вю режим на апарата. Не съм тествал до каква степен би загряла камерата при такова дълго ползване, но видеозаписа на Канон, по принцип е ограничен до 30 минути.

П.П. Говоря за Канон, защото тяхната програма си върви с апарата и е безплатна. Никонската нямам представа дали е по-добра, защото е платена, а не съм се задълбочавал в търсене на кракнати варианти.
                          Последно редактирано от коко келеша; 23-01-21, 23:18.
                          Из "Златния телец"

Коментар

...Имат програма ЕОС Утилити, която ти позволява да изкараш картинката на екран в лайф-вю режим на апарата...
                            Има ли USB или друг подобен транспорт (LAN например) в схемата, нещата с лага се сговнясват по дефиниция. Това значи сензор->ISP(обработка, дори елементарна)->кодиране/компресиране->USB/LAN->разкодиране->пращане към видеокарта->пращане към монитор. Дори ако предположим че никъде няма задръжки, при 60 кадъра в секунда всичкото това трае 4-6 пълни кадъра. Обаче по веригата имаш USB/LAN и операционна система и практически много трудно се случва да нямаш задръжка, заради което има буфери, заради които на екрана виждаш нещото, случващо се със закъснение.

При сензор->ISP->HDMI същото нещо на теория може да се случи за времето, за което се показват 2 реда на екрана - demosaic-а и другата обработка на RAW данните текат в реално време и изискват буфер от няколко линии (минимум 2, максимум... 4-5, иначе не става в реално време). И няма нищо по пътя - освен ISP-то, на което това му е работата, всичко останало по пътя на сигнала е чисто желязо (разбирай - няма софтуер), а понякога и ISP-то е чисто желязо под формата на FPGA или специализиран чип.

Сега, в много случаи някой някъде е пляснал някакъв SoC, работещ под Linux, да обработва сигнала, та е поокепазил нещата, но те, пак заради липсата на кодиране/разкодиране и USB/LAN по пътя, се случват за кадър-два, а не за 5-10.

От един момент нагоре става много гадно ако трябва да си коригираш действията спрямо това, което гледаш на екран със закъснение.

Коментар

• коко келеша
                              коко келеша коментира
                              Редактиране на коментар
                              Не мога да споря, защото твоите писания са ми тъмни като китайски йероглифи , но мисля, че и ти не можеш да твърдиш нещо за друго нещо без да си го пробвал. В случая с Канон се получава нещо като уеб камера и лаг има само при сработването на затвора за снимка. Него, на теория, си го има и при снимане през визьора.

Гореописаното е теоретичен минимум - по-добре физически не може. В идеалния случай се получава лаг около една десета, което е на ръба на приемливото, а практически лагът в 99% от случаите е по-голям. За WEB камера лаг и секунда няма особено значение.

Има ли USB по пътя, нещата винаги се сговнясват откъм времезакъснение, нищо че самото USB3.0 физически безгрижно поема трафика за Full HD. Просто цялата система е направена да работи така - ширпотребски. Затова и при специфични случаи като въпросния се ползва някаква форма на директен интерфайс.

Коментар

• BatGeorgeone
                              BatGeorgeone коментира
                              Редактиране на коментар
                              Има ОС, които работят "риъл тайм", други ОС може да се настроят почти до РТ, как са обаче с драйвери за периферия там нямам много опит.

• sparkybg
                              sparkybg коментира
                              Редактиране на коментар
                              Да бе жоре, всичко е "риъл тайм" докато стигне до USB-то. После престава да е. А дори цялото да е риъл тайм, кодирането и разкодирането се слъчват за каквото време се случват. RAW по USB не върви, няма и смисъл. Върви намачкано с MPEG видео, каквото върви и по LAN. Дори самото мачкане да отнема нула време, то иска буфериране, което се случва покадрово, и е минимум 2 кадъра, без да смятаме времето за премятане на едните данни по буферите и по шината.

USB просто така работи, на каквото и да го сложиш

по USB/LAN:
                              1. прочита се и се демозаиква RAW-а от камерата в буфер - един кадър, дори демозайкването да е real-time.
                              2. Тоя буфер се намачква и се слага в друг буфер - кадър време.
                              3. Минава през USB-то в друг буфер (някакво време, зависещо от много неща)
                              4. Размачква се в трети буфер - още един кадър време
                              5. Записва се в паметта на видео картата (някакво време)
                              6. След един кадър се изпраща на монитора

Това е теоретично минималното време от сензора до монитора. Или 5 кадъра минимум, или при 1080p50 - 1/10 секунда или 100 милисекунди или 100000 микросекунди.

На фона на сензор->дамозайкване->hdmi, чиито теоретичен минимум е 2 кадрови линии закъснение (толкова минимум трябва за смислено демозайкване), или 2*(1/1080/50)=37 микросекунди или 2700 пъти по-малко закъснение.

Живия живот показва в общия случай 10-ина кадъра закъснение в горния случай, и максимум 2 кадъра в долния случай (след демозакването понякога минава през буфер, и от там към HDMI-то).
                              Но има решения за върху FPGA, където е истински Real-time и закъснението зависи практически само от това колко бързо самия монитор показва полученото по HDMI-то.

Живия живот - в общи случай (поне при китайците) се ползва някаква силно орязана система под Linux, на която вървят 2 процеса на кръст, и GPU-то обработва каквото обработва - получава се лаг от порядъка на 1-2 кадъра, ако го праща по HDMI и доста повече ако го праща по USB/LAN, като по USB/LAN-а забавянето е дефинитивно, поради начина, по който работят тия интерфейси.

Общо взето си изясних концепцията... Нещо като 135мм ми трябва, което да е достатъчно остро на 4 - 5.6. Осветеността е 1100 лукса и драстично повече не може да стане, а и ще е некомфортно за работа.

До тук имам възможност за M42, Nikon F, утре ше стъкмя преходника за Pentax K, смятам да проимам евентуално и за Canon FD с контрол на блендата в преходника, ако излезе нещо подходящо.

Малко опит:

- Helios 44М-6 58mm F:2 - отворен е мазен, на 2.8 е драстично по-добре, на 4 вече е доста добре, на 5.6 много добре, на 8 освен дълбочина на фокуса нищо другои не се печели. За нещата на фокус е много добре, обектите извън фокус имат аберации, макар и не чак драстични. Дота е контрастен Тоя ще си го запазя задължително. Взех го и нов, та е перфектен във всяко отношение и оптично и механично.

- Hoya 135mm F:2.8 - работи се на 5.6 (на 4 все още е мазен, не че на 5.6 е перфектен) - отбласъците ги замазва и прави аберации доста по-зле от горния - не е за мен. Нито е остър, нито контрастен. Ама за 15 лири - толкоз.

- Hanimex 38-100 F3.5 - за да прилича на нещо трябва да се свали чак на 8, което ми е тъмно. Но като аберации е по-добре от Hoya-та - пак не е за мен, макар що-годе да става. Но иска различни макро пръстени за различен диапазон и се обезмисля факта че е варио.

- Tamron 28-105 F:4 - 5.6 - мазничък е, и понеже не е бърз, и той трябва да се свали на 8 (по скалата му, което за широко отворен е нещо като 11) за да е ок. Няма аберации изобщо - нито на фокусираните, нито на нещата извън фокус, нито на отблясъците. Не се свлича. По-добре е и от двата преди него. Бонус е че фокусира на 50см в целия си диапазон и съответно не иска макро пръстени и работи в целия си диапазон за моите цели (50-70см до обекта). Има какво да се желае от контраста. - тоя също ще си го запазя, засега.

- Sigma DL Hyperzoom 28-300 F3.5 - 6.3 - същото като горното, но иска макро пръстен (версията, която изпадна фокусира на метър). Тъмен ми е - трябва да се свали на 8 по скалата му, което на 250+мм отива на 11 и отгоре. Свлича се, макар че това се оправя съвсем успешно с протектор върху zoom ринга, леко закачаш периферията. Като цяло е малко по-добре от Tamron-а, но не и за моите цели - за тах е неудобен и твърде тъмен.

С 2 думи, засега не съм открил пълното щастие. Но пък поне всичките са що-годе евтини, поне си струваше играчката за да придобия собствена представа за това какво се случва. Потвърждава се и принципа че поне при нисък клас обективи (а понякога и не само), ако искаш острота се работи 2 стопа надолу поне. Ама остротата не е всичко - като няма контраст и е пълен с аберации, все тая дали е остър.

Някой 100-150мм достатъчно остър на 5.6 (защото при близък фокус е по-тъмен) и апохроматичен ще ми е идеален, ама гроздето зад това "APO" изглежда е доста кисело, та ще трябва дебнене за нещо читаво и на не-перверзна цена.

Може би ще мога да пробвам един Tamron SP 28-105 F2.8 LD Aspherical IF - фокусира на 50см в целия си обхват, на 2.8 е в целия си обхват (което значи че спокойно ще мога да го сваля на 5.6, че и 8, и ще ми е достатъчно светъл), професионален клас е и се надявам да е по-добре от горния Tamron, но поне тоя път няма да се набутвам преди да пробвам дали реално ще ми върши работа, а ще пробвам и евентуално след това ще дебна ако изпадне някой.

...и не на последно място - реално всичките обективи вършат работа за моите цели - да запоя дребни чаркове без да се кьоравя, и да имам доволно място под камерата да си действам без да ми се пречка. Само дето съм кокона и все искам нещо повече, ама ако може и без пари. То най-накрая пак ще установя че маймуните на кълват на трици, ама поне се забалявам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X