Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся си 28-105 с възможност за ръчна работа.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Търся си 28-105 с възможност за ръчна работа.

    Трябва ми рязкост и малки аберации. Колкото по-дърт/евтин, толкова по-добре. В момента си играя с един HANIMEX 38-100 F3.5, ама хич не е върха на сладоледа в никое отношение, освен че е компактен - трябва да го сваля с 2 стопа надолу за да заприлича на нещо. Руския твърд Helios 44M-7 го прави смешен буквално, преносно и всякак.

    Ако някой може да препоръча нещо, което е пипал, ще съм благодарен. Ако пък има нещо дърто, дето му седи по шкафовете - отворен съм за предложения. Из eBay ги има много, ама не ми се купува нещо без да го огледам, освен ако не е някой всеизвестен модел, ама там и кинтите са много.

    Захвата ще се преправя, ще се ползва за микроскоп за платки, ще фокусира на 50-60см (макро рингове съм си набавил), та точно с какъв захват е без особено значение - монтира се към C-Mount камера, като постановката е тая:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:mikroskop.jpg
Прегледи:381
Размер:303.7 КБ
ID:6693514
    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

  • #2
    Аз бих се насочил към няколко на брой твърди обективи за фотоувеличители. Например от Меопта. От филмови зумове - Пентакон и Олимпус, Може и Коника-Минолта, Канон от стария байонет FD.

    П.П. Появяването на безогледалките рязко вдигна цените на старите филмови обективи, дори и на боклуците, но все още са много малко хората, които се опитват да снимат с обективи от фотоувеличители.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

    Коментар


    • #3
      Твърд имам на 58мм чисто нов, от който няма какво повече да искам. Имам и HOYA на 135мм, съизмерима като качества с вариото на HANIMEX, но ми е много като милиметри и иска много макро рингове за да фокусира на 50см.

      Въпросното варио ми покрива всички нужди, но не е хич качествен обектив (освен че май е рядък) - няма острота (широко отворен е направо неизползваем) и прави доста аберации, при положение че сензора е 1/2.8. На Full-frame би бил трагичен.

      Просто малко по-остро варио с малко по-малко аберации ми покрива абсолютно всички нужди, но не съм си играл с такива играчки лично. Не го искам за 20лв - готов съм да се разделя с до към 200. Не го искам да е перфкртен - само да няма драскотини, прах и гъби.

      Канонски има с лопата да ги ринеш навън - ще дойде до тук за около 100лв, обаче де да го знам как се справя. Затова и питам.
      Последно редактирано от sparkybg; 09-01-21, 18:49.
      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

      Коментар


      • #4
        Ами аз за това казах няколко обектива - 50, 75 и 105мм. Има такава комбинация и от Крокус, полските увеличители, но тях ги плюват, пък аз едно време нямах проблеми с тях при увеличаването на снимки. Меопта/Опемус са чешки и се водят за по-качествени. Всичките такива обективи са смятани за работа от такова разстояние, каквото ти трябва на тебе - 50-60 см. Аз бих си потърсил и макромехче за по-големи възможности на увеличение.

        П.П. Увеличителните, както и кинаджийските обективи на С-маунт, в момента са за без пари и за 120-150 лева можеш да си вземеш 5-6 бройки на бленди между 1 и 2. Няма нормално любителско варио, което да бие твърд обектив. Нищо не става от старите на отворена бленда, защото просветлението им издиша и губят контраст, от което следва и опушена картинка.
        Последно редактирано от коко келеша; 09-01-21, 19:34.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

        Коментар


        • #5
          Опа, моля да бъда извинен! В момента много яко те подвеждам. Пропускам момента, че на тебе ти трябва работеща система за ръчно фокусиране, която липсва при увеличителните обективи, защото при тях се мести обективната дъска за фокусирането. Тогава мога да ти кажа, че съм пробвал 28-105 от Никон и Канон, както и 28-135 от Канон и нито един не работи като хората на отворена бленда. Освен това са тъмни. Светлите на 2.8 от актуалните са скъпи а старите са гола вода при това се намират много рядко и държат цена по необясними за мен причини.

          П.П. Всъщност макромехчето може да се ползва за фокусиране на обектив от увеличител или кинаджийски такъв.
          Последно редактирано от коко келеша; 09-01-21, 19:53.
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

          Коментар


          • #6
            Съвсем си е в реда на нещата такъв зуум обектив да няма рязкост на отворено - мисля че трябва да се примириш. Аз бих увеличил светлината и бих го затворил на 5.6 поне. Хем ще стане с каквото имаш, хем ще се фокусира по-лесно заради по-големия ДОФ. Другия вариант е да минеш на по-висок клас обектив. И пак не е твърде сигурно, трябва да се тества.

            От масовите китаци, може да пробваш с Пентаксов - тои фокусира доста близо и има лост за блендата. И хич не е лошо обективче. Трябва ти преходник, който да може да я управлява. Аз имам такъв за микро 4/3, може да има и за C-mount. Олимпусовите също за доста добри, но там ще трябва да снимаш само на най-отворено.

            Третия вариант е да захванеш камерата за макро-шейна и да я движиш нагоре-надолу, но не знам в твоя случай дали е приложимо ...

            Коментар


            • #7
              Въпросните крокуси нямат ринг за фокус. То изобщо фотоувеличителните нямат ринг за фокус. И в общия случай оптиката им като качества е доста далече от това, което искам, силно се "страхуват" ит всякаква странична светлина, в много случаи не са просветлени, прочие "екстри". Трябва ми приличен пълноценен обектив с фокусиране. Питам кой с какво се е занимавал и колко е доволен.

              Примерно Tamron 28-105mm f/4-5.6 IF AF изглежда силно подходящ точно за моите цели, обаче предвид че е целия пластмасов (май), хич не мога да преценя що за стока е.

              Горе казах - бленда до към 8 ми е ОК. Ето как се държи HANIMEX-а на 100мм с бленда 8 и конкретния сензор. Същия за 100мм иска макро ринг 30мм, заради което блендата е реално над 8, но не мога да кажа точно с колко:
              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20210109_153344.jpg Прегледи:0 Размер:425.1 КБ ID:6693641

              Главния му кусур е че има доста аберации по периферията, което при толкова миниатюрен сензор говори за трагичен резултат ако се ползва на Full frame. И от остротата има много какво да се желае, предвид че това на екрана е при F8.

              Лекото замъгляване на екрана е от телефона - няма го реално.

              ПП: Въпросния TAMRON може да се купи за около 100 кинта от Германия например:
              https://www.ebay.de/itm/Tamron-AF-28...gAAOSwRKFfB1Ie


              ППП: Вариото, което ползвам, има голямото предимство че ако ми трабва по-близък фокус, свалям малко милиметрите и фокусира - може да фокусира практически и на 3-4см пред обектива, без да сменям нищо.

              ПППП: Tamron-а доколкото разбрах си държи фокуса докато zoom-ваш, което не е хич лоша екстра. Въпроса е дали го държи механично или електронно и дали изобщо може да се управлява без тоци. Рингове има, ама какво реално правят без тоци също не е ясно. Захвата ми е най-малкия проблем - едно че има готови прегодници към камерата, и второ че мога и аз да си го стукмя, предвид никаквите функционални изисквания в моя случай.
              Последно редактирано от sparkybg; 09-01-21, 20:54.
              Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

              Коментар


              • #8
                Дай един линк за камерата.
                Biagini Passo Powered By VW Syncro

                Коментар


                • #9
                  Тая от снимката е тази:
                  https://www.aliexpress.com/snapshot/...=4000094084077

                  Чакам още една, 16MP с цифров Zoom, ама не знам дали ще я дочакам че се мота месец вече.
                  http://www.lapsun.com/16mp-1080p-60f...est_p1523.html

                  "Тънката" част и при двете е че изкарват директно картина през HDMI и лаг практически няма.
                  Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                  Коментар


                  • #10
                    Спарки за много години! Аз си мисля за Минолта 28-135 ф4,казват,че е много сериозен,но дали е така..? Нека колегите да кажат... Голям и тежък е обаче,ако това има значение

                    Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                    Най-добрият ром е студеният ром!
                    Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

                    Коментар


                    • #11
                      Според мен ако увеличиш осветеността,направиш така,че една от двете повърхностти да се местят(камерата или платката) ще ти подобри условията много повече от друг обектив.Посто обектив (твърд да речем около 100мм) на който посредством леща,макро пръстен да намалиш фокусното разстояние.според твоите нужди.На 1/3,1/4 инчова матрица,дори и Arri Master Prime или Cooke S7 да сложиш е все едно да сложиш лети джанти на трабант и да очакваш да върви повече.
                      P.S Варио тип "помпа" няма ли да се свлича надолу като виси така?
                      Cherokee WJ 4.0L- NP242
                      Honda Africa Twin XRV 750

                      Коментар


                      • kalinntv
                        kalinntv коментира
                        Редактиране на коментар
                        Коко,колко аберации ще прояви един обкетив за 35 на тази матрица колкото нокътя на палеца ти?

                      • коко келеша
                        коко келеша коментира
                        Редактиране на коментар
                        Гледайки картинката, поне наличния - доста.

                      • kalinntv
                        kalinntv коментира
                        Редактиране на коментар
                        Виж с какво е снимана

                    • #12
                      Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
                      ...На 1/3,1/4 инчова матрица,дори и Arri Master Prime или Cooke S7 да сложиш е все едно да сложиш лети джанти на трабант и да очакваш да върви повече.
                      1/2.5 е матрицата. И обектив, дето прави аберации при 6 пъти кроп очевидно е много далече от всякаква истина. Разликата спрямо руския Helios е потресающа и като рязкост, и като разделителна способност и като аберации.

                      За съжаление нямам начин да кача снимки деиректно от камерата, щото си няма нито USB, нито карта за снимки, но като дойде другата ще кача. Разликата вади очи просто.

                      Факта е че и тоя обектив върши работа - вчера цял ден запоявам безгрижно. Приеми че за спорта искам да опитам и нещо по-добро.

                      Горния TAMRON, без и той да е върха на сладоледа, предлага 2 много харни екстри - държи си фокуса докато въртиш вариото и няма да иска никакви пръстени - фокусира на 50 сантиметра, а при мен разстоанието матрица-обект е над 60. Има и някаква вероятност(макар и малка) да го излъжа да му ползвам електрическия фокус. Иначе и той по ъглите не е върха на сладоледа, ама при мен ъглите са МНОГО извън кадър, та точно това не ми е драма.

                      Светлината ще я увелича, но не драстично. Примерно двойно. Това е още един стоп надолу, ама светлината не е проблем и сега - това на снимката е на бленда 8, щото обектива на 3.5 е неизползваем, а на 5.6 е все още зле. Наясно съм че общо взето почти всеки обектив е най-добър 2 стопа надолу и повече. Дори и само заради дълбочината на фокуса няма как да го ползвам твърде отворен - това си е геометрия и обектив за 2 бона няма да го промени особено. Но и при мен 10мм дълбок фокус е съвсем достатъчен, заради естеството на работа. А това и сега го имам.

                      ПП: Minolta-та май изобщо няма ръчна бленда - не виждам ринг. Гледах - няма.
                      Последно редактирано от sparkybg; 10-01-21, 12:01.
                      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                      Коментар


                      • #13
                        Аз това ти препоръчвам-около 100мм твърд обектив,ако намериш с макро е още по-добре.Ще бъде на 2.8,което е ОК за теб.Не разбирам ьащо търсиш варио?
                        P.SМоят съвет е да не го затваряш повече от 8
                        Cherokee WJ 4.0L- NP242
                        Honda Africa Twin XRV 750

                        Коментар


                        • #14
                          Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
                          Аз това ти препоръчвам-около 100мм твърд обектив,ако намериш с макро е още по-добре.Ще бъде на 2.8,което е ОК за теб.Не разбирам ьащо търсиш варио?
                          P.SМоят съвет е да не го затваряш повече от 8
                          Щото е удобно.

                          ...а и според опита ми това че е твърдак не означава че е остър - 135mm-овата твърда HOYA, която имам, хич не впечатлява с рязкост и пак има аберации.
                          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                          Коментар


                          • #15
                            Имам Юпитер 85/2
                            Не бих се оплакал от острота .....но моите цели са други....Всъщност имам Прсктикар 28-200 4/5.6 на М42 но той определено не може да виси,защото е тип помпа и ще се затвори от тежестта.Имам и една Сигма 18-200 на Канон Еос има проблем с някакъв лентов кабел,но в ръчен режим мисля си работи.Мога да ти я дам за тестове,но и той е помпа и не знам дали ще виси така...
                            Последно редактирано от kalinntv; 10-01-21, 14:15.
                            Cherokee WJ 4.0L- NP242
                            Honda Africa Twin XRV 750

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X