Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Пейзаж и природа
Свий
X
-
От: Пейзаж и природа
Първоначално публикуван от J.u.l.i.u.s Преглед на мнениеСтрахотни снимки, Едо!
И изпращане на слънцето:
[ATTACH=CONFIG]893416[/ATTACH]
p.s.
С цифровия обаче залезите не се получават така добре като на филм (или може би само моите, не знам)!?
Мен едно, че ме няма в обработката (затова и не правя такава, само резайш и лек шарп), но и дигиталните са по-силни при късите дължини на вълната (синьо).
Коментар
-
Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнениеМного хубави снимки. Като видях последната се сетих да попитам, с какъв филтър си снимал срещу слънцето, че да ти излезе по този начин. Миналия ден снимах едни пейзажи, в които хващах и слънцето, но без филтър слънцето излиза като звезда (малка точка с 4 лъча) а не като свера както е при тебе...
Единствения, който реално имам е вградения неутрален, но него го ползвам предимно за водопади, нощни кадри, за размазване на движ. обекти...
Дори и с филмовите тела никога не съм ползвал от този тип 4-, 8- 16-star филтри (дето добавят Х-броя лъчи към светл. източник)
п.с.
Не съм се замислял честно казано, но мисля че зависи от комбинацията м/у размера на светлинния източник и времето за експонация - ако е прекалено голям и снимаш на висока скорост тези лъчи не се появяват (говоря за изкуствено създадените, а не ако има естествени като при изгрев/залез). Ако обаче светл. източник е малък и експонираш по-дълго -> тогава и без филтър ще ги имаш тези лъчи. Имам нощни кадри на които точно фаровете на колите са по този начин (като звезди). Може да зависи и от ламелите на блендата, нямам идея... но може пък и да пиша пълни глупости...
Коментар
-
За да е по ясно ето едно кропче от снимката за която става въпрос
Снимана е на ISO 100, F11, 1/200
Щом казваш, може да поекспериментирам с различни скорости и бленди...
И пак да поясня, че НЕ ИСКАМ да ми излиза като звезда а да си е натурално то слънце...
П.С. От този ден имам няколко подобни снимки както на 1/200 дата и на 1/400 не виждам разлика, пак е звездовидно...
Коментар
-
Няма как да не ти излезе като звезда, единствения начин ще е блендата да не е затворена а срещу слънцето няма как да не е затворена. Трябва да си с някакъв луд неутрален филтър. Едно време сме го мъдрили, виж линка.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
-
На Glow кадъра е приблизително по обяд, моят - непосредствено преди слънцето да се скрие зад хоризонта.
По изгрев/залез слънцето не е толкова силно.
Може да се снима и на по-отворена бленда дори без ND.
Погледнах екзифа на кадъра - снимано е на f4, 1/320, без затъмн. филтър (и малко ХДР - може би 1 или 2 стопа).
Коментар
-
Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнениеНяма как да не ти излезе като звезда, единствения начин ще е блендата да не е затворена а срещу слънцето няма как да не е затворена. Трябва да си с някакъв луд неутрален филтър. Едно време сме го мъдрили, виж линка.
Та малко встрани от темата - но бокето не зависи само от броя на ламелите, но и от контрола върху сферичните аберации. Канонските обективи като цяло (и по-старите FD, с които съм снимал основно, но и сегашните ЕОС-и) бяха леко недокоригирани, докато Никонските бяха по-скоро свръх-коригирани, затова на първите бокето беше по-меко. Когато обектива е свръхкоригиран светлината се разпределя по периферията на окръжността и контура на кръгчето става по-ярко от вътрешността (и това по-скоро дразни, но това е вече въпрос на субективно възприятие). Нещо от сорта.
п.с.
И ние колко сме ги дъвкали тези теми преди години във фото-форума, но там отдавна спрях да пиша, с изгонването на по-стойностните хора...Последно редактирано от J.u.l.i.u.s; 13-01-17, 21:34.
Коментар
-
Не беше за теб, беше за Glow. Да не затваря блендата срещу слънцето с надеждата да изгони лъчите, понеже няма да стане.
За бокето - да. Сред всичките злини причинени на целокупния интелект на Човечеството, Рен Кокуел има и попаденияИздъних се на Тюринг теста
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар