Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фото-тренинг: Бойно поле

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Фото - тренинг

Първо писаното е мое, не съм го превеждал. Просто съм чел книжки (опитай някой път, полезно е) и ползвал фотоапарати още от лентовата ера. Ако визираш изразите "имахме", "бяхме" и т.н., то просто имам предвид човечеството като цяло Отдавна конструирам електроника, така че и аз като производителите на фотоапарати исках да бяха измислили още тогава толкова бързи, евтини и икономични процесори, колкото сегашните, ама нямаше

Второ кроп фактора зависи от размера на матрицата отнесен към размера на кадър от 35 мм филм. Не ми се отговаря на тъпи въпроси, но от мен да мине, че може да е полезно за друг. Когато диагонала на матрицата е 2/3 от диагонала на кадър от 35 мм филм, имаме кроп 1.5, това е фактора, с който умножаваме фокусното разстояние на обектива, за да получим на какво такова съответства в света на 35 мм камери. Примерно обектив 16 мм сложен на матрица с кроп 1.5, ще отговаря на 24 мм обектив на 35 мм камера. Принципно езиково наистина не е правилно да се използва за размера на матрица, но тъй като се извежда еднозначно от него, доста често се употребява и в този смисъл. Като изключим професионалните фулфрейм апарати, матрици с такъв кроп се използват и от Сони, и от Канон, и от Никон, че даже и от Пентакс. Принципно по-голямата матрица би трябвало да дава по-малък шум, но в известни граници разликите в поколението технологии надскачат тази разлика в известна степен. В частност примерно Канон 300Д, не само, че с матрица с по-стара технология, но и е с кроп 1.6, т.е. с леко по-малка матрица от Сани Некс5.

Трето. Не знам какво имаш предвид с термина огледалнорефлексна оптика? Такова животно няма. Има сменяеми обективи, за които няма никакво значение, дали зад тях има огледало или не. Техните оптични качества не се променят ни най-малко. Или искаш да кажеш, че когато огледалото на 1Д Марк 3 е заключено във вдигнато положение, канонските обективи започват да се държат по различен начин? По този показател също така не виждам какво целиш? Сони Некс 5 също има сменяема оптика, наистина като нов продукт с далеч по-ограничен асортимент. Обаче може да ползва и старата оптика за огледалнорефлексните фотоапарати на Сони и Минолта. Всъщност има и преходници, с които може да ползва, макар и само с ръчен фокус, обективи за Канон и Никон. Т.е. по тази точка разлики няма. Пък и шумът, за който говорим, при едно и също ИСО, не зависи по никакъв начин и от обектива.

Да уточня, че оптиката на Сони е Карл-Цайс, в случай, че искаш да я обвиниш в калпавост

Четвърто. Все още очаквам конкретно обяснение на това как вдигнатото огледало, променя резултата Може да отговориш и на Гоблин за интерполацията при матриците на Сони.

На снимките на Алекс се вижда разликата в шума между един ДСЛР и Сони Некс 5,сложени на еднакво ИСО, както и че тя е в полза на Некс 5.
    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 26-09-10, 00:51.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Отзад напред Въпроса за изводите за кадрите с ризата са към алекс а не към теб...моя грешка...и грешен отговор от теб......на четвърто никъде не говоря за вдигнато огледало и подобни а за огледалнорефлексен фотоапарат(система) и ще разбереш какво целя......интерполацията не е само при сони а по принцип...мога да копирам нещо по тоя въпрос щом упорито настояваш(и аз чета не от вчера) Точно карл цайс искам да обвиня в калпавост но това е тема на друг разговор....и не ми ги разправяй тея за карл цайс........разбира се каквото плащаш това получаваш и там има хай енд.....виж лайка е друга работа....
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
        А защо наричате неща като Сони Некс и Олимпус Пен сапунерки? Дори и материалите и качеството на изработка са по-добри от ниския клас ДСЛР-и.
        И ти ги наричаш така, като ги разделяш по вид.

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
        И от къде идва ограничението на броя кадри на един апарат, ако той няма затвор, който да щрака и да се износва?
        От всичко останало, което е безумно калпаво и се скапва много бързо - най-често механизма на вариото. С толкова бой, колкото е отнесла моята пазена техника, можеш да погребеш поне 5 сапуна. До сега.
        И друго - моята батерия е на почти 5 години, а когато ходих това лято в Турция я заредих веднъж в България и веднъж малко я дозаредих в Турция. Върнах се с около 800 снимки, а затвора беше сработил поне 1000 пъти. Няма сапун, който да се похвали с нещо такова. Основната драма на притежателите на сапун е да не им свърши батерията - то не е пестене, то не е зареждане. Моите мисли за ток започват, когато напълня едната карта - около 550 кадъра, а притесненията - доста по-късно. Всъщност - досега само 2 пъти, като и двата пъти си работеше почти до последно. Да не съм направил максимум 10 снимки поради паднала батерия.
        Последно редактирано от velio; 26-09-10, 01:30.

Коментар

Стига празни приказки. Обясни най-накрая как огледалото влияе на шума и да се свършва?

Какво означава огледалнорефлексна система? Тяло плюс обективи? Ами и тук е същото.. Само дето няма огледало, което означава единствено малко по-бавен фокус, най-вероятно при следващите модели и това ще догонят. Нищо повече.

Добре. Пак питам. Ако взема един Канон 1Д Марк 3 и му демонтирам огледалото (може да работи и така в режим ЛайфВю), той по-зле от Канон 300Д ли ще започне да снима?

Хъм... Дори да приемем, че Карл-Цайс са калпави, това пък как влияе върху шума?! Може би и дължината на лентата за през врат влияе на него?

Уф... Хайде да го направим по-лесно. Просто изброй основните части, от които се състои един ДСЛР и посочи функциите им и какво зависи от параметрите на всяка от тях. След това ще разгледаме въпросното Сони Некс, от сега ти гарантирам, че единствената разлика ще е огледалото, чиито функции изброих по-горе. Друго няма. От там нататък, много ясно, че за него в момента няма никакъв свестен обектив, което е в ощърб на самата система, но пак не оказва влияние на шума. Той зависи преди всичко от матрицата. Никон поне признаваш ли ги за фотоапарати? Защото Гоблин по-горе ти намекна, че и те използват матрици Сони...

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
          От всичко останало, което е безумно калпаво и се скапва много бързо - най-често механизма на вариото. С толкова бой, колкото е отнесла моята пазена техника, можеш да погребеш поне 5 сапуна. До сега.
          А, ако са направени със същото качество като ДСЛР-а и са със сменяеми обективи, същите като за ДСЛР-а (има и преходници)? Т.е. взимаме два еднакви ДСЛР-а с ЛайфВю, на единия му вадим огледалото или просто го оставяме в режим ЛайфВю, т.е. става еквивалент на Сони Некс или Олимпус Пен. Почваме да щракаме. Кой ще откаже първо?
          Последно редактирано от alex_markov; 26-09-10, 10:08.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin)
            А, ако са направени със същото качество като ДСЛР-а и са със сменяеми обективи, същите като за ДСЛР-а (има и преходници)? Т.е. взимаме два еднакви ДСЛР-а с ЛайфВю, на единия му вадим огледалото или просто го оставяме в режим ЛайфВю, т.е. става еквивалент на Сони Некс или Олимпус Пен. Почваме да щракаме. Кой ще откаже първо?
            За 2 ДСЛРа ли говорим или за 1 ДСЛР и сапун?

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
              За 2 ДСЛРа ли говорим или за 1 ДСЛР и сапун?
              Говорим за два фотоапарата с подобно качество на изработка и с подобни сменяеми обективи, единия с огледало вътре, а другия без. Примерно Олимпус Пен (допълнение: или лайка М9 ) с метален корпус и твоя. Коректно би било да ги сравняваме в студио, защото ставаше дума за брой кадри, а не за друг вид експлоатация. Иначе може да сравним и как се снима при наистина екстремни условия, примерно под вода, с твоя ДСЛР без допълнителен калъф и водоустойчив сапунер пак без допълнителен калъф... но това е само за илюстрация, да не сравняваме ябълки с круши.

Всъщност я дайте дефиниция за сапун? И нека да не е липсата на огледало, защото, както каза и Гоблин, ще е обидно да наречем примерно Лайка М9 сапун...
              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 26-09-10, 01:58.

Коментар

Тодоре, това под водата е среда на експлоатация, а не условия. В лабораторни условия ще "щрака" повече апарата без огледало - това е ясно, обаче, само с 1 матрица снимка няма да направиш. Снимка ще направиш с фотоапарат. Като фотоапарат, ДСЛРа е несравнимо по-надежден от сапуна. Голямата драма на сапуна е, че е доста (в най-добрия случай) орязан откъм ръчни настройки и оптиката, за която в най-добрия случай може да се каже "лоша". Фотоапаратите Лайка в голямата си част покриват една много тясна пазарна ниша, но пък я покриват по превъзходен начин. За оптиката им освен "Осанна", друго рядко се казва. И преди цифровата ера, Лайка правиха само телеметрични апарати, а не ДСЛРи. Не слагай Лайка там, където нямат никакво място, за да доказваш теоретично вярни, но практически абсурдни неща. Говорим за фототехника, а не за лабораторни изпитания на отделни части.

Коментар

И как точно апарата с по-добра матрица (на нивото на Д90 и 5Д), по-добър процесор и същото ниво обективи (с преходник и ръчен фокус може да сравняваме с който си искаме), ще направи по-лоша снимка от ДСЛР-а? Какво точно ти дава огледалото (писал съм го, но добавете нещо, ако съм пропуснал)? Не цялата система, защото вече я има абсолютно същата, единствено без затвор с огледало. Само едното огледало какво точно ти дава, освен малко по-бърз автофокус? Как то ще повлияе конкретно на шума в снимката, за който говорим? Стига празни приказки, дайте малко конкретни факти. От какво зависи шума в снимката и каква е разликата между Сони Некс и 300Д в това отношение? Кои точно ръчни настройки са орязани при Олимпус Пен и Сони Некс (е, да имат по-малко директни бутони за достъп от 5Д примерно, но все пак повече ентри калс ДСЛР, но това няма отношение към възможността за самите настройки)? И какво й е на оптиката Зуйко, която може да ползва Олимпус Пен и на оптиката на Минолта и Карл-Цайс, които може да ползва Сони Некс?

Коментар

Майкъл, нямаш ли някоя нова снимка, да върнеш темата към първоначалната й идея, да не вземат да се изядат тука? Страшна разправия за нещо, което на всички, освен на Ronnin, им стана ясно - апарата ти е супер и изисква да правиш много снимки с него и да ни ги показваш, за да гледаме и ние.
                    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Забихте в такива детайли, че дори и на мен ми писна да чета поредната препирня, която е масова за един друг форум. Мислите ли, че след толкова писаници на Майк му стана по-ясно? Съмнявам се. И не защото Майк е глупав. Просто на него (както и на повечето от нас) едва ли им трябват тези знания, за да си снимат за кеф. Все си мисля, че в една снимка най-важно е настроението, а Майкъл го постига без много усилия и всички го виждаме. Или всички трябва да имат уменията на фотограф от Нешънъл Джеографик, за да се радват на природата или снимат приятелите. Съгласен съм, че кадруването е много важно и дотам. Останалото го върши автоматиката. Ако трябва да положа кански усилия и да правя милиони съпоставки пред всеки кадър - тотално съм се разминал с удоволствието. Да, отвреме навреме пипам по настройките по малко, правя си експерименти, но в никакъв случай не ми е масова практика. Първата стъпка ( да се вземе добра снимачка) вече е направена. Останалото трябва да е удоволствие, а не мъка.
                      Според мен.
                      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                        Майкъл, нямаш ли някоя нова снимка, да върнеш темата към първоначалната й идея, да не вземат да се изядат тука? Страшна разправия за нещо, което на всички, освен на Ronnin, им стана ясно - апарата ти е супер и изисква да правиш много снимки с него и да ни ги показваш, за да гледаме и ние.
                        Андро,
                        нека пишат момчетата. Знаят и с интерес ги чета. Уважавам знаещите независимо на коя страна са.
                        Тук там хващам по нещо и така за обща култура ми стига.
                        Приготовленията за пътешествието са готиви и тия дни потегляме.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                          Забихте в такива детайли, че дори и на мен ми писна да чета поредната препирня, която е масова за един друг форум. Мислите ли, че след толкова писаници на Майк му стана по-ясно? Съмнявам се. И не защото Майк е глупав. Просто на него (както и на повечето от нас) едва ли им трябват тези знания, за да си снимат за кеф. Все си мисля, че в една снимка най-важно е настроението, а Майкъл го постига без много усилия и всички го виждаме. Или всички трябва да имат уменията на фотограф от Нешънъл Джеографик, за да се радват на природата или снимат приятелите. Съгласен съм, че кадруването е много важно и дотам. Останалото го върши автоматиката. Ако трябва да положа кански усилия и да правя милиони съпоставки пред всеки кадър - тотално съм се разминал с удоволствието. Да, отвреме навреме пипам по настройките по малко, правя си експерименти, но в никакъв случай не ми е масова практика. Първата стъпка ( да се вземе добра снимачка) вече е направена. Останалото трябва да е удоволствие, а не мъка.
                          Според мен.
                          Прав си, че снимането трябва да е кеф.
                          Взел съм 2 резервни мемо карти и лаптопа ще нося
                          и ще нащракам снимки на воля

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X