Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фото-тренинг: Бойно поле

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Фото - тренинг

Да ....долавяш правилно по настоящем използвам дслр на Канон както и Никон....използвам и сапунер на Никон и Панасоник......Не казвам имал съм.................... а казвам използвам ..........според ситуацията......дори обмислям закупуването на още един сапунер.....но аз знам какво губя когато не използвам някой от дслр......Не си вадя хляба с фотография но съм вкарал пари за два джипа в техника......ама това не е важно ....нали има сони.....
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
      ...
      Ще се върна в тази тема като спра да се кикотя. Явно няма да е скоро. Още смилам наличието или не на огледало като фактор влияещ върху шума, и трепетно гадая какво точно интерполират матриците на сони.

PS Пиши на Лайка моментално да сложат огледало в M9-ката. Че така както са тръгнали - има да им шуми матрицата - не е истина...
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
        Тодоре, не си прав за много от нещата, особено за ресурса DSLR vs сапун. DSLRа отнася сапуна не само като брой кадри, а и като джелатска експлоатация и брой кадри. Говоря за нисък клас DSLR - като моя D50 например. А да се сравнява сапун с D80 не е дори смешно. Стъписващо е.
        Послушайте Петьо (turtey).
        А защо наричате неща като Сони Некс и Олимпус Пен сапунерки? Дори и материалите и качеството на изработка са по-добри от ниския клас ДСЛР-и.

И от къде идва ограничението на броя кадри на един апарат, ако той няма затвор, който да щрака и да се износва?

Знаех си аз, че като съм учил за инженер са ме лъгали много, ама не знаех, че чак толкова

Да ....долавяш правилно по настоящем използвам дслр на Канон както и Никон....използвам и сапунер на Никон и Панасоник......Не казвам имал съм.................... а казвам използвам ..........според ситуацията......дори обмислям закупуването на още един сапунер.....но аз знам какво губя когато не използвам някой от дслр......Не си вадя хляба с фотография но съм вкарал пари за два джипа в техника......ама това не е важно ....нали има сони.....
        Все пак знаеш ли какво точно ти дава огледалото? Не голямата матрица, не ръчните настройки, не обективите, защото тези неща и Сони Некс ги има, а точно огледалото? Ако сложим затвор с огледало на една сапунерка с малка матрица, тя ще почне ли да снима по-добре?

Аз знам, чакам просто да кажеш имаш ли представа и ти, защото до сега не е проличало.
        Последно редактирано от alex_markov; 25-09-10, 23:15.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
          А защо наричате неща като Сони Некс и Олимпус Пен сапунерки? Дори и материалите и качеството на изработка са по-добри от ниския клас ДСЛР-и.

И от къде идва ограничението на броя кадри на един апарат, ако той няма затвор, който да щрака и да се износва?

Знаех си аз, че като съм учил за инженер са ме лъгали много, ама не знаех, че чак толкова
          Просто като инженер разчиташ твърде много на техниката. Дори гсма ми при повечето случаи прави снимка с доста повече информация от необходимата за показване в нета (800х600). Е, не става за печат, ама колко то вас някога си печатат фотографиите

@Алекс - ще ти покажа как се снима с исо 200 (примерно) и неособено светлосилен обектив без статив, ама изисква поне едно шише хубав ром

Мисълта ми е, че хубаво имате апарати дето струват колкото две три леки коли, ама най-важното е да се научите да ги ползвате по предназначение. Щото тука най-редовно гледам снимки без фокус и с оплескана експозиция.
          За композиция и светлина изобщо и не споменавам.
          Изобщо, за общия случай щракач една сапунерка в режим фул авто е предостатъчна.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Просто като инженер разчиташ твърде много на техниката. Дори гсма ми при повечето случаи прави снимка с доста повече информация от необходимата за показване в нета (800х600). Е, не става за печат, ама колко то вас някога си печатат фотографиите .
            Не се разбираме с теб... Т.е. аз те разбирам какво казваш и съм напълно съгласен с теб, но ти мен не Просто не мога да подмина твърдения, че огледалото влияе на шума или че "затвора" са сапунер има по-малък ресурс. Може и да нямат голямо значение, но все пак по-добре да остане написана вярната техническа информация, а не невярната. Утре някой ще вземе да разправя някъде, че огледалото определя шума в една снимка и ще го спукат от бъзици, кому е нужно, след като можем да се уточним за няколко мнения?
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тодоре....ако до сега не проличало за какво пишем нататък.....незнам какво знаеш но знам в какво няма да ме убедиш никога.....не ми задавай въпроси за начинаещи....прочети в скобите какво съм написъл...! Може би там умишлено съм те водил на някъде ..там накъдето и акцентираш в момента както и бях предположил че ще задълбаеш....ще останеш изненадан......В тоя форум съм за да науча повече за джипките и др.подобни...а не да ме учиш на фотография...с фотографията съм подготвен много отдавна.....колега инженер...
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Стана ми любопитно и направих следният тест - искам да ПОДЧЕРТАЯ, че не става въпрос за професиолнален тест или пък за някакви Внушения, просто любопитство (аз рядко снимам на 3200 - повечето ми снимки са между 200 - стандартното за апарата и максимум 800):
                НЕКса на 3200 ИСО с 16мм 2.8 (равно на 24мм)
                и А850 на 3200 ИСО с 28мм 2.8 (от 28-75)
                Без обработка само кропнах една и съща зона (приблизително)
                (Има разлика в резолюцията )

ето NEX

а ето и A850

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Nex5 3200 crop.jpg
Прегледи:1
Размер:236.7 КБ
ID:5212381Натиснете снимката за да я уголемите

Име:A850 3200 crop.jpg
Размер:137.1 КБ
ID:5212382
                Последно редактирано от alex_markov; 25-09-10, 23:27.

Коментар

Не се разбираме с теб... Т.е. аз те разбирам какво казваш и съм напълно съгласен с теб, но ти мен не Просто не мога да подмина твърдения, че огледалото влияе на шума или че "затвора" са сапунер има по-малък ресурс. Може и да нямат голямо значение, но все пак по-добре да остане написана вярната техническа информация, а не невярната. Утре някой ще вземе да разправя някъде, че огледалото определя шума в една снимка и ще го спукат от бъзици, кому е нужно, след като можем да се уточним за няколко мнения?
                  А напротив. Просто водим два три паралелни разговора. А че огледалото се вдига и е без значение за качеството на снимката, мисля е ясно на всички, които са отваряли фотоапарат (с огледало де) Щото както някой спомена Лайка практически нямат дслр-а
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

...с фотографията съм подготвен много отдавна.....колега инженер...
                    Сподели все пак за интерполацията при Сони матриците и за влиянието на огледалото върху шума ?
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

А напротив. Просто водим два три паралелни разговора. А че огледалото се вдига и е без значение за качеството на снимката, мисля е ясно на всички, които са отваряли фотоапарат (с огледало де) Щото както някой спомена Лайка практически нямат дслр-а
                      Там е работата, че май не е на всички пишещи в темата Ама така и не щат да обяснят, как така се променя шума или каквото и да е друго след натискане на копчето, като то вече се е вдигнало и не участва в сметките

Коментар

....
                        ПП И ето ви пример за снимка, която не може да бъде направена със сапунерка

Яааа NEX-a не бил сапунерка - най-накрая Той е Безогледален СЛР и като такъв ги може тези снимки.
                        Е аз много не ги умея, ама ми стана интересно и направих два опита

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image0001.jpg
Размер:240.1 КБ
ID:5212383Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image0002.jpg
Размер:197.9 КБ
ID:5212384

Коментар

Нещо взех да се уморявам, то се е видяло, че отговор няма да дочакаме, та ще взема да обясня.

При старите лентови фотоапарати (не СЛР) имаме лента, пред която има затвор. Когато затвора се отвори, светлината пада върху лентата и снимката се получава. Обаче при тях визьора служи единствено за кадриране, не виждаме нито къде е фокуса, нито дали е правилен. Ако сменим обектива с такъв с друго фокусно разстояние, също не виждаме промяната в кадрирането. За това се появяват СЛР-ите. При тях затвора не е черна ламаринка, а огледало сложено под ъгъл, което отразява към друго огледало или система от огледала към визьора и фактически гледаме през обектива, когато натиснем копчето, огледалото се вдига, светлината отново попада върху лентата и снимката се получава. Огледалото спира да играе роля в момента на натискане на копчето. В последствие се появява и автофокуса, огледалцето във визьора става полупрозрачно и зад него се слага сензор, който определя автофокуса или няколко сензора, за това и огледалнорефлексните апарати имат една или няколко фиксирани автофокусни точки, а не могат да фокусират на всяко място в кадъра.
                          При дигиталните фотоапарати лентата е заменена от матрица. Принципно вече не се налага да има затвор. Вече имаме възможност моментното състояние на матрицата да се извежда върху дисплей, т.е. да минем без визьор, а също така софтуеъра да определя автофокуса. Проблемите обаче бяха два. Първо нямахме достатъчно малки и с ниска консумация процесори, които да обработват сигнала от големи матрици и да фокусират достатъчно бързо. Както и нямахме достатъчно добри дисплеи и процесори, за да заменим оптичния визьор с електронен. Решението е да се запази огледалото, което да отразява към добрия стар оптичен визьор и да се ползват подобни на добрите стари сензори за автофокус. Обаче след като сме кадрирали и фокусирали и натиснем копчето, за да снимаме, огледалото отново се вдига и светлината не обезпокоявана стига до матрицата, по същия начин както преди това е стигала до лентата. Или с други думи огледалото не влияе по никакъв начин на качеството на снимката, то има значение само преди самото снимане, за качеството на визьора и скоростта на фокусиране.
                          Технологиите обаче напредват и някои фирми решиха, че вече има достатъчно качествени дисплеи, за да се направи електронен визьор (или просто екран), който да се доближава по качество да оптичния и достатъчно бързи процесори, че автофокуса да стане бърз почти колкото този при ДСЛР. И без това вече всички бяха пуснали ДСЛР-и с ЛайфВю, което се получава, когато огледалото на ДСЛР-а се заключи във вдигнато положение и не играе никаква роля, освен да прави фотоапарата по-голям и тежък. След което минаха на логичната следваща стъпка, взеха един ДСЛР и му махнаха огледалото, запазвайки всичко друго в него на същото качество като ДСЛР-а. За това и примерно Сони Некс има качества на ДСЛР, а не на сапунерка.

Между другото в режим ЛайфВю огледалото на един ДСЛР е напълно елиминирано, т.е. няма го, също като при Сони Некс. Последното поколение го имат всичките, включително и топ модел като Canon EOS 1D Mark III. Може ли да кажем, че той снима по-зле от 300Д, ако е в режим ЛайфВю? Просто е смешно...
                          Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 26-09-10, 00:02.

Коментар

Там е работата, че май не е на всички пишещи в темата Ама така и не щат да обяснят, как така се променя шума или каквото и да е друго след натискане на копчето, като то вече се е вдигнало и не участва в сметките
                            Неее отговорих ти в предишния пост ....изводите чакам от теб а аз ще те законтря...просто искам ти да пишеш първи.....неразбрах и изводите от първия ти опит с ризата...или просто искаш да видим снимка с дадено исо...!

Коментар

Неее отговорих ти в предишния пост ....изводите чакам от теб а аз ще те законтря...просто искам ти да пишеш първи.....неразбрах и изводите от първия ти опит с ризата...или просто искаш да видим снимка с дадено исо...!
                              Писах Давай

Коментар

Това вероятно си го превел от английски ......защото не е твое авторско освен ако не произвеждаш фотоапарати или не страдаш от раздвоение на личноста....! Както и да е....... На въпроса с въпрос.....разбрах че знаеш какво е кроп фактор.....Как точно се отнася кроп фактора в фотоапарат с огледалнорефлексна оптика (казах ти да четеш в скобите)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X