Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фото въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Фото въпроси

Основно, снимките ти нямат смисъл или поне не личи да имат. От там - липса на композиция, кадриране, правилна експозиция и разни други дребни неудачи. Първо трябва да знаеш какво снимаш. Не става "е_а си якото, я да го снимам". За окото е едно, за апарата - коренно различно.

Коментар

Наскоро и аз започнах да снимам в RAW, после обработвам с Adobe Lightroom и от там експортирам директно в Пикаса уеб албуми.
      На по-горните две снимки RAW изглежда по-тъмен, защото ти е съхранил най-светлите области, докато jpg-а ти е изгорил големи участъци от тухлите, палмите и небето. Там информацията е изгубена. Както е казал колегата по-горе - RAW работи по-добре с най-тъмните и най-светлите участъци на снимката. При нощни и мрачни снимки запазва много повече детайли и цветове. Заслужава си. http://www.sony.bg/hub/learnandenjoy/7/3

Коментар

Ето още две снимки със същата молба - плюйте ги на воля. Както се вижда, снимано е едно и също, с малка разлика във времето.

И още една, пак с къщи:

"The only regret I will have in dying is if it is not for love."
        Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Ми няма светлина, това им е проблемът на тия.
          Пейзаж се снима сутрин или вечер
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Ми няма светлина, това им е проблемът на тия.
            Пейзаж се снима сутрин или вечер
            Епа те първите две са снимани вечер - първата един час, а втората - 30 минути (горе-долу, де), преди залеза.

Третата е посред бял ден, вярно е - към 2 на обяд. Нея обаче май съм я качил с Пикасата директно от Роу файла...
            Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Ето я последната в два нови варианта. С ViewNX на Никон записан JPG (предполагам, че го прави от RAW файла...), след което намалих размера на картинката с GIMP.

Така се получи първата картинка по-долу. След това, пак в GIMP, я изострих малко (с Unsharpen mask) и се получи втория вариант. По-добре ли са в сравнение с горния вариант на картинката?

Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                Браво, бе човек, ти оплю една от снимките, дето най-много ме кефят

За третата говоря - всеки път като я погледна, и ми създава много приятно настроение, леко меланхоличо и отнесено. Кученцето ме кара да си представям малко ретро мадама, която пробва шапка с широкопола периферия. Или пък модерна мадама, пробваща тесни дънки.

Може да съм изперкал малко, но като цяло всеки път ми става приятно, като я видя снимката, даже и без описаните поетични настроения

Та снимал съм кученцето заради обстановката в магазина, в която много ми хареса как си пасва. Е, има едни космати крака в левия ъгъл, които не знам какво правят там, ама...

Не вярвам да си заслужих черпенето с това пространно обяснение, но ти благодаря за коментара. За четвъртата снимка нямам претенции
                На предпоследната ми направи впечатление цъфналата текома, която е чудна лиана,
                а на последната-соланума с узрелите плодчета, а в дълбочина може би е цъфнала бугенвилия.

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                  На предпоследната ми направи впечатление цъфналата текома, която е чудна лиана,
                  а на последната-соланума с узрелите плодчета, а в дълбочина може би е цъфнала бугенвилия.
                  Брей, тия думички не съм ги чувал

Какви са цветята на тези снимки долу? Навсякъде ги имаше по островите, особено тия, лилавите.

Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първата е кампсис/текома/. Зимоустойчива лиана и расте почти навсякъде из България.
                    Цъфти дълго и обилно. Иска много вода по време на цъфтеж и силно слънце.

Втората е бугенвилия. Особеното при нея е, че обилните цветова са всъщност оцветени листа.
                    Топлолюбива е и не понася нашите зими.

Това с червените плодчета-соланума
                    е отровно отвсякъде и ако имаш малки деца, да се внимава.

Коментар

Това, отровното, много ми хареса
                      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                        Това, отровното, много ми хареса
                        Вид картофи е...обърни внимание на цвета.

Коментар

Остави точния час - виж как светлината е абсолютно равна навсякъде, силна и остра. Не става. С шарпа си прекалил. Пейзажът, за разлика от портрета, търпи леко мазна снимка. Пейзаж също така се снима на затворена бленда за да получиш голяма дълбочина на фокуса.
                          Забрави да използваш програми, които пипат снимката след теб. Винаги я осират.
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Без претенции за гениалност, само за илюстрация какво е светлина

Коментар

Има ли напредък? Какви са им кусурите и коя е по-хубава от двете?

Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Основно - не става ясно защо са снимани. Ясно, че църква е някакъв смислов център, но това е само поради контраста с останалите сгради (култова сграда/ светски сгради). Инъче - композиционно не личи никакъв смисъл. На долната снимка има интересно осветен кадров елемент, който си резнал, а щеше да е по-хубаво, ако го беше използвал и да изрежеш околните светлинки. Един хубав пейзаж (природен или градски) не е сам по себе си достатъчен за хубава снимка. За да разкажеш това, което виждаш, в снимка, твърде често се налага да смениш позицията си и да направиш снимка, която на пръв поглед няма много общо с първоначалното емоционално въздействие върху теб. Пример - когато снимаш голям парк не е нужно в кадъра да попадне и града около него - за всеки е ясно, че е градски парк, а като намалиш елементите в кадровото поле ще концентрираш зрителското внимание върху сюжетно важните елементи, които да ти изградят снимката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 18,038 в 21:09 на 10-02-26.

Зареждам...
                                X