Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фото въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Фото въпроси

Настроил съм си Никона (Д90) да записва RAW формат и Fine JPG. Като разглеждам после снимките с Picasa, двата варианта на една и съща снимка се различават съществено. Повечето пъти RAW снимката е доста по-тъмна, но не винаги.

Ако ги разглеждам със софтуера, който си идва с апарата (Nikon ViewNX) и натисна бутона 'RAW' (което, предполагам, ми показва RAW снимката), не виждам никаква разлика.

Ето пример (RAW снимката - първата, е направена на JPG с Picasa):

Та защо така става?
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

От: Фото въпроси

Защото си попаднал в класическия Пикаса капан - Пикаса е изключително практична програмка, но ВЪОБЩЕ не е най-доброто за разглеждане на raw файлове. До колкото знам Пикаса не ти показва самия raw файл, а някакво jpeg preview което се съдържа в raw файла. Съответно не виждаш най-доброто от файла.

Никога не разчитай на Пикаса за сериозна обработка на снимки. За сметка на това е перфектен за вторична обработка и организиране на jpeg-ове които са вече от дадено ниво на качество нагоре.

За разглеждане на raw файлове ползвай NX Viewer на Никон, или ако те мързи да го търсиш - FastStone Viewer. Безплатен е, и е доволно добър, с доста възможности и незаменим при групово конвертиране на снимки.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Защото си попаднал в класическия Пикаса капан - Пикаса е изключително практична програмка, но ВЪОБЩЕ не е най-доброто за разглеждане на raw файлове. До колкото знам Пикаса не ти показва самия raw файл, а някакво jpeg preview което се съдържа в raw файла. Съответно не виждаш най-доброто от файла.

Никога не разчитай на Пикаса за сериозна обработка на снимки. За сметка на това е перфектен за вторична обработка и организиране на jpeg-ове които са вече от дадено ниво на качество нагоре.

За разглеждане на raw файлове ползвай NX Viewer на Никон, или ако те мързи да го търсиш - FastStone Viewer. Безплатен е, и е доволно добър, с доста възможности и незаменим при групово конвертиране на снимки.
      Това с груповото конвертиране много ме интересува. Че скоро ще ми свърши безплатното пространство в PicasaWeb, а за сега най-удобния начин да ги правя лесно в приемлив за Уеб размер е като ги качвам там

Иначе ViewNX си го имам инсталиран, той си беше на диска на Никона. Ще пробвам и FastStone.

А какво да използвам за обработка на снимките? И колко и какво трябва да им обработвам? (Знам, че това, последното е от серията ми тъпи въпроси, но не ми идва по-точен въпрос в момента).
      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Типичният път който ще изминеш е:

1) Пикаса
        2) Я да пробвам Raw
        3) Хм Пикасата не стига
        4) Няколко солидни вечери в торентите
        5) Няколко солидни седмици цъкане с език и възхита пред Phase One, DxO и Adobe Lightroom, които ще свалиш от там.

6) Няколко месеца караница във форумите кое е по-добро
        7) Спад, изветряване на поетата захар и сгромолясване на ентусиазма.
        8 ) Завръщане към великолепния оригинален Jpeg на d90-ката.

АКО никонския софт е направен като олимпусовия (не знам дали е, не виждам причина да не е) - би трябвало да ти дава възможност върху raw файл да приложиш/пробваш всички опции както са в апарата. По този начин ти дава възможност да разбереш кое как работи без да се налага да щракаш като малоумен, и да си решиш кое ти пасва и кое не. Така можеш да минеш само с една дузина raw снимки и наистина да свършиш работа.

Другите програми може и да са по-добри, но няма да ти възпроизведат всеки реглаж на апарата едно към едно. Докато така можеш да пробваш всеки по отделно върху един и същ файл.

Иначе съм див фен на Phase One, и съм почти толкова шашнат и от DxO. Но и двете са програми за професионалисти които след първоначалния удар просто ще ти дойдат ненужни на 70%. Аз не съм професионалист, и в двете цъкам с език и кудкудякам няколко минути колко са страхотни, след което брадясвам и преставам да се занимавам.

Коментар

Разбрах 10x!
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Обработката зависи от какво искаш да правиш със снимката.
            Ако няма да изкарваш пари с нея, роу не ти трябва на практика.
            Иначе снимки се обработват на-добре с ФШ, ма трябва да знаеш какво искаш да постигнеш и как да го направиш
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Здравей Андрей!
              RAW е един перфектен начин да спасиш снимка, в случай, че не знаеш точно как да снимаш, за да получиш добър резултат. Е, проблемът после е, че ти трябват известни познания, за да обработиш кадъра. На практика RAW е необработен формат. Както спомена някой по-горе - за удоволствие можеш сппокойно да снимаш в JPEG, което ще ти даде достатъчно добър резултат.
              ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
              СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Благото при Raw файл е че снимките направени в този формат са като хубавото вино - с годините стават по-добри

В смисъл - всяка година излизат все по-добри и по-добри програми които да извлекат най-доброто от дадена снимка. Най-много могат да извлекат от raw файл. Тъй че ако снимаш нещо което снимаш "за поколенията" - хубаво е да имаш raw копие. Но за всички други приложения jpeg ти е предостатъчен.

Коментар

Благото при Raw файл е че снимките направени в този формат са като хубавото вино - с годините стават по-добри

В смисъл - всяка година излизат все по-добри и по-добри програми които да извлекат най-доброто от дадена снимка. Най-много могат да извлекат от raw файл. Тъй че ако снимаш нещо което снимаш "за поколенията" - хубаво е да имаш raw копие. Но за всички други приложения jpeg ти е предостатъчен.
                  Стига де - какво извличаш от една снимка за поколенията?
                  Х. Нютън само на роу е снимал риишли. Или Едуард Буба.
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Много turtey, много! Човек, на когото това му е хоби може да го оцени. Сигурен съм, че и Андрей някой ден ще го оцени. Аз съм адски ядосан на себе си за накои кадри, които не са снимани в RAW преди доста години. Сега каква темичка за Китай щях да направя, ако не бях снимал на диапозитиви...
                    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                      Стига де - какво извличаш от една снимка за поколенията?
                      Х. Нютън само на роу е снимал риишли. Или Едуард Буба.
                      В интерес на истината са снимали именно в екивалента на тогавашното raw - лентата

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                      Много turtey, много! Човек, на когото това му е хоби може да го оцени. Сигурен съм, че и Андрей някой ден ще го оцени. Аз съм адски ядосан на себе си за накои кадри, които не са снимани в RAW преди доста години. Сега каква темичка за Китай щях да направя, ако не бях снимал на диапозитиви...
                      Че това си е най-доброто raw
                      Какъв ти е проблема ? Пригаждаш някаква стойка пред читав макро обектив (братята китайци продават готови), малко читава светлина и пей сърце...

Коментар

В интерес на истината са снимали именно в екивалента на тогавашното raw - лентата
                        Туше. Въпреки че мисля че разбра същността на тезата ми

Коментар

Пробвах да сканирам диапозитивите в едно ужким добро ателие, но резултатите не са никак приятни.
                          ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                            Пробвах да сканирам диапозитивите в едно ужким добро ателие, но резултатите не са никак приятни.
                            Естествено, че няма да ти ги сканират добре. Добро сканиране на 1 кадър е около 3-5 минути. 20 кадъра - къде час. 1 лента - говорим за грубо 2 часа. 1 раб. ден - 4 ленти. Представи си цената! Где е Киро он тъ кирия...
                            Колко на брой са ти диапозитивите и в рамки ли са?

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                              Настроил съм си Никона (Д90) да записва RAW формат и Fine JPG. Като разглеждам после снимките с Picasa, двата варианта на една и съща снимка се различават съществено. Повечето пъти RAW снимката е доста по-тъмна, но не винаги.

...
                              Пробвах да ги разглеждам снимките и с FastStone. Има го същият ефект. RAW снимките са по-тъмни от JPEG снимките, направени от фотоапарата. Това си личи, само ако задам на FastStone да показва RAW снимките в пълен размер, ако му задам да ги показва по бързата процедура, тогава не се различават от JPEG снимките.

Ето (първата е от RAW):

Т.е. фотоапарата прави някакви обработка, преди да запише JPEG. Въпросът ми е това изсветляване на снимката от коя настройка на фотоапарата зависи?
                              Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X