Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фото въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Фото въпроси

Fine jpg на каква резолюция я прави?

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
      Fine jpg на каква резолюция я прави?
      4288x2848
      "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Роу файла минава през обработка винаги, въпросът е какво е зададено на тая обработка
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
          Роу файла минава през обработка винаги, въпросът е какво е зададено на тая обработка
          Обикновено държа опцията Picture Control на 'Neutral' ...

Има ли друго, което влияе на JPEG-а?
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Това което виждаш през бързия камък или каквато и да е друга програма е интерпретация на роу файла.
            Ако ти е интересно кое какво точно прави слагаш си фотошоп, отваряш през него, там има предостатъчен набор опции за целта и така. Но според мен няма смисъл.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ти нали щеше да ми показваш някои основни неща? Не съм се отказал от офертата, ако си я спомняш още. Тогава не се обадих, щото нямаше кога - нали бързахме да заминаваме на яхтата...

Трябва ми също препоръка кои книги да чета. Вече чета една на Nartional Geographic, не е за цифрова фотография, но ме кефи като цяло. Казва се "Как се правят хубавите снимки"...
              Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Мани ги тия книги. Те са за ламери. Трябва ти нещо за композиция, теория на цветовете и т.н. - дали ще правиш картина или снимка законите са същите.
                За показването - звънкаш и показвам
                Изобщо, основното е да мислиш преди да щракаш.
                Гледаш, осмисляш какво виждаш, какво ти харесва в това което виждаш, какво искаш да покажеш, как да го покажеш, мислиш още веднъж, правиш някви там настройки на апарата и евентуално вече щракаш.

ПП Тука съм качил някои книжки
                http://htftp.offroad-bulgaria.com/turtey/photogpaphy/
                Последно редактирано от turtey; 23-09-10, 13:45.

Коментар

Напълно подкрепям turtey, освен в мнението му за книгите на NG. Там го подкрепям почти изцяло.
                  След като си с Д90, ръцете ти са много развързани. Никакъв смисъл няма да снимаш и в RAW и в JPG с такава резолюция. Старай се да виждаш снимката преди да я направиш. Не чакай на апарата. Опитай с различна компенсация на експозицията и снимане в клин. Така ще разбереш при каква светлина какви разминавания прави. Понеже така и така Д90 може да работи с големи карти - снимай в RAW, но и обработката иска повечко време. Затова пък е съвсем друга класа от JPG. И зарежи тези софтчета за масова автоматична обработка или каквото и да е там. Ако не ФШ, то Gimp е безплатен и е почти толкова добър. Да - за съжаление "почти".

Коментар

Накратко в джейпег апаратът сам вкарва в снимката (по измерени или предварително зададени стойности) баланса на бялото, сатурацията (колко е шарено), контраста, шумоподтискането, евентуално променя динамиката (светли и тъмни зони) и т.н. Обаче първо не е задължително те да са правилните и второ не е сигурно, че вградения му софтуеър ще го направи по най-добрия начин. Освен това принципно и в РОУ и в джейпег той снима с еднаква експозиция при еднакви условия, но от РОУ може да се измъкне малко повече информация и снимката да се просветли или затъмни с 1-2 EV, с цената на шум и загуба на детайл дори повече. Всъщност може и сенките да се изсветлят, а светлите места да се затъмнят, т.е. в определени граници да се извадят повече детайли. Някои програми дори успяват да го направят автоматично. С други думи РОУ не може да е по-тъмен от джейпег, той може само да бъде показан като такъв, най-вероятно може да бъде показан и по-светъл.

Още по-накратко. РОУ е записан директно изходът от матрицата на фотоапарата без никакви обработки от негова страна, т.е. без допълнителна обработка на компютъра не става за нищо. Джейпег е вече обработен кадър, който след това може да се пипа съвсем малко.

Принципно в съвременните апарати има достатъчно изчислителна мощ и достатъчно добри алгоритми, че с пдварително правилни настройки на сатурация, контраст, експозиция, шумоподтискане и т.н. да вадят достатъчно добър (или поне напълно приемлив) джейпег в 99% от случаите. Ако не снимате професионално, по-добре пускайте РОУ и си играйте след това с него, само при важни снимки при сложни условия. Например пейзаж със сенки и светло небе и т.н. Освен, ако не ти е приятно да се занимаваш с обработки после, де
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Мани ги тия книги. Те са за ламери. Трябва ти нещо за композиция, теория на цветовете и т.н. - дали ще правиш картина или снимка законите са същите.
                      За показването - звънкаш и показвам
                      Изобщо, основното е да мислиш преди да щракаш.
                      Гледаш, осмисляш какво виждаш, какво ти харесва в това което виждаш, какво искаш да покажеш, как да го покажеш, мислиш още веднъж, правиш някви там настройки на апарата и евентуално вече щракаш.

ПП Тука съм качил някои книжки
                      http://htftp.offroad-bulgaria.com/turtey/photogpaphy/
                      тая книга на НГ, дето чета, хич не е лоша. пише същите неща, за които говориш, но пречупени през разкази за стила на отделни фотографи на НГ...
                      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

По примера на Майкъл и аз да питам.
                        Какво им е наред и какво не им е наред на следните снимки? Това са само някои от многото, които съм изщракал, откакто си купих апарата, но единият от проблемите ми е, че не мога да преценя какво им куца на снимките, които правя. Аз, разбира се, си ги харесвам, но нещо ми подсказва, че биха могли да са и по-добри.

Снимките са ресайзвани от Пикаса автоматично при качването им в Уеба. Друго не им е правено от моя страна след свалянето им от фототапарата.

Вълнуват ме всякакви коментари, най-вече отрицателните
                        Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първата горе долу бива, кадрирането е лошо, столовете нямат място в снимката - трябваше да ги махнеш, светлината също така е много плоска - демек лоша
                          Втората е по-добре, но не си нацелил експозицията
                          Ако кажеш какво точно си снимал на третата и четвъртата ще те черпя.

Коментар

Първата горе долу бива, кадрирането е лошо, столовете нямат място в снимката - трябваше да ги махнеш, светлината също така е много плоска - демек лоша
                            Втората е по-добре, но не си нацелил експозицията
                            Ако кажеш какво точно си снимал на третата и четвъртата ще те черпя.
                            Браво, бе човек, ти оплю една от снимките, дето най-много ме кефят

За третата говоря - всеки път като я погледна, и ми създава много приятно настроение, леко меланхоличо и отнесено. Кученцето ме кара да си представям малко ретро мадама, която пробва шапка с широкопола периферия. Или пък модерна мадама, пробваща тесни дънки.

Може да съм изперкал малко, но като цяло всеки път ми става приятно, като я видя снимката, даже и без описаните поетични настроения

Та снимал съм кученцето заради обстановката в магазина, в която много ми хареса как си пасва. Е, има едни космати крака в левия ъгъл, които не знам какво правят там, ама...

Не вярвам да си заслужих черпенето с това пространно обяснение, но ти благодаря за коментара. За четвъртата снимка нямам претенции
                            Последно редактирано от Андрей Боянов; 24-09-10, 12:13.
                            Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                              Браво, бе човек, ти оплю една от снимките, дето най-много ме кефят

За третата говоря - всеки път като я погледна, и ми създава много приятно настроение, леко меланхоличо и отнесено. Кученцето ме кара да си представям малко ретро мадама, която пробва шапка с широкопола периферия. Или пък модерна мадама, пробваща тесни дънки.

Може да съм изперкал малко, но като цяло всеки път ми става приятно, като я видя снимката, даже и без описаните поетични настроения

Та снимал съм кученцето заради обстановката в магазина, в която много ми хареса как си пасва. Е, има едни космати крака в левия ъгъл, които не знам какво правят там, ама...

Не вярвам да си заслужих черпенето с това пространно обяснение, но ти благодаря за коментара. За четвъртата снимка нямам претенции
                              Разбирам какво си искал да снимаш, НО
                              имаш снимка с отвратителна композция и кадриране, от ретро мадамата ти има някви отрязани крайници с грозни чехли тип отивам на битака
                              кученцето дето уж е фокус на снимката е някъде в космоса и т.н.
                              в десния край има някви дразнещи петна
                              няма никаква светлина в тая снимка
                              абе изобщо - не стаа )))

А последната освен че нищо няма в нея дори и фокус няма.

Коментар

Ясно
                                Чакай да преглътна дотук информацията и ще взема да постна още две-три
                                Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X