Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правилно навиване на въжето?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Правилно навиване на въжето?

    Дали въжето ще се навива на малък или голям ред на барабана е без значение за нареждането му. Има отношение към силата развивана от лебедката, но това е друга тема.

    Според мен такъв редач няма да изкара много при сериозна джипова експлоатация. Както се знае дървото никога не е право срещу джипа, и страничното натоварване на водача доста бързо ще го скапе. Иначе редача е много хубаво нещо, но е за въже което идва долу-горе отпред на джипа. При сериозно странично натоварване няма да устиска.

    Лично мнение.
    Има ли желание-има и начин!

    Коментар


    • #32
      От: Правилно навиване на въжето?

      Първоначално публикуван от Grayfox Преглед на мнение
      Явно не сте обърнали внимание на детайлите (преди да заклеймите идеята ми като негодна, и да ме карате да дърпам някви дървета с градинския маркуч ) при дадената от мен за пример макара, защото там има абсолютно същия двойно нарязан червиак както на снимката по-горе и при въртенето на тази ролка тя се премества по този двойно нарязан червиак ...
      В същност, това, което направих, беше да ти предложа да проведеш следствен експеримент как и дали ще работи въпросният червяк, ако вместо челно срещу макарата, маркучът идва под ъгъл и вместо да се навива свободно, трябва да се навива под товар. Пък след това сам си прави изводите дали идеята е годна или не.

      Може и да има решения с редачи при хеликоптерни или корабни лебедки. Само че в тези случаи (и особено във втория) има някои съществени отличия от автомобилните лебедки. На първо място това е възможността да се използват по-масивни и тежки механизми, а на второ - това, че обикновено въжето (веригата) идва от фиксирана позиция.

      При джипките габаритите и теглото на лебедката са по-ограничени, а при най-често разпространения монтаж на лебедката на носа на автомобила, въжето може да идва от сектор от почти 180*. Неприятно, но факт! Подходящите за връзване на лебедка дървета твърде често са някъде встрани от посоката на движение на автомобила, което добре се илюстрира от снимката по-долу.

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0046.jpg
Прегледи:1
Размер:121.1 КБ
ID:5494634

      При подобно положение, един механизъм за редене на въжето ще трябва да може не само да устиска, ами и да се пребори със сила на опън от порядъка на до 4-5 тона. Сигурно може да се направи. Въпросът е с какви габарити и тегло?
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • #33
        От: Правилно навиване на въжето?

        То ако идва централно въжето не ти трябва редач, реди си се чудесно. Обаче точно това на снимката, че и по-косо си е сериозен проблем, щото ти се скъсява бая работната дължина на въжето, докато се дърпаш може и да го пренавиеш и да заклини, пада силата и още куп поразии се случват. И за капак наистина дърветата все от страни се падат . Я кажете става ли по-добре ако въжето е синтетично? Макар и аз да знам, че ще го убия за отрицателно време и да не бих сложил...

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X