На разни драгстери изобщо са пред челното стъкло, на много стари автомобили - къде ли не, на витловите изтребители - също пред кабината, на бойните кораби под водата, а на подводниците - направо вътре, в VІІ или ІХ отсек.
От което не следва нищо, разбира се. Освен че понякога от по-важни съображения, или в остарели конструкции, се налага да са някъде си.
А общия принцип си остава - изключване на попадането на достатъчно токсичните газове в кабината, при всички възможни случаи на експлоатация на техниката. Което специално за джиповете е проблемно при затъване, когато ауспуха остане под водата, и през всичките си дупки започне да помпа над себе си. През вечно гнилия, и с достатъчно дупки в люковете и ръждата, под. Право при човеците.
Всички производители на автомобили се стремят ,така да направят ауспуховата система ,че да бъде скрита и да е наведена надолу в задния край.А по отношение на газовете максимално се намалява пушенето.На всяка кола е сметнато ,къде да бъде най добре сложен .Така ,че ние нетрябва да правим подобрения.
Концепцията за подгряване на гумите ме изумява за зимно приложение.
На заледени участъци, топлата гума ще се пързаля яко. Плъзгането върху леда става благодарение на стопената от плъзгащия се предмет повърхност, тоест пързалянето става на тъничката водна възглавница. Пробвайте се да приплъзнете две неща извадени от камерата на хладилника едно с друго... няма да стане.
Мой приятел ми разказваше, че в сибир при -40 с чисто летни гуми, ако натиснеш спирачката има опастност да избиеш предното стъкло...
Не съм сигурен, че саждите ще помагат и на дълбок сняг, защото гумите ще го топят и, ако спреш ще потънеш до твърда земя.
Все си мисля, че ако имаше резон в тази концепция все някой от милионите северняци щеше да я е приложил успешно.
Концепцията за подгряване на гумите ме изумява за зимно приложение.
На заледени участъци, топлата гума ще се пързаля яко. Плъзгането върху леда става благодарение на стопената от плъзгащия се предмет повърхност, тоест пързалянето става на тъничката водна възглавница. Пробвайте се да приплъзнете две неща извадени от камерата на хладилника едно с друго... няма да стане.
Мой приятел ми разказваше, че в сибир при -40 с чисто летни гуми, ако натиснеш спирачката има опастност да избиеш предното стъкло...
Не съм сигурен, че саждите ще помагат и на дълбок сняг, защото гумите ще го топят и, ако спреш ще потънеш до твърда земя.
Все си мисля, че ако имаше резон в тази концепция все някой от милионите северняци щеше да я е приложил успешно.
Точно така колкото е по студено по не буксуваш.А да грееш гумите та да намалиш сцеплениетоне знам с каква цел човек може нарочно да намалява проходимоста си
К мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
Вижте сега. На 10 см. от ауспуха температурата на струята е 47 градуса (околна температура 12 градуса, двигател на празен ход, 850 об/мин.). Ясно е, че тази температура ще зависи от няколко параметъра и няма да е константна величина, но съм много далеч от мисълта, че гумите ще омекнат и ,едва ли не, "разджвакат" по асфалта. Най- много да ги подгрея от -5 до +десетина градуса, при зимни условия и в сняг. По- интересен е химическият състав на саждите. Въглероден диоксид, вода... друго. И как би си взаимодействал с материала на гумата.
При - 40 градуса снегът приема такива физико- механични характеристики, че и на гола джанта да си- пак ще заковеш на място. Достатъчно е да правиш диря 2-3 см. Трудно някой може да ме убеди, че гума с температура - 40 градуса има по- добро сцепление от гума с температура + 10 градуса (примерно).
Според теб защо при бобслея, при загрети над температурата на околната среда плазове дисквалифицират???
Направи си проста опитна постановка с кубче лед от хладилника и със студена и топла лъжичка.
Кога се пързаля по-лесно?
Отговора ще намериш лесно сам - не се занимавай с глупости
"Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Първо от топлата гума ще губиш сцепление, второ от лигавите сажди върху нея още повече.
Ако въпреки всичко решиш да докажеш, че физиката е по- друга в твоя случай, прави изпитанията на безопасно за теб и околните място. Опази Боже да тръгнеш с това по пътната мрежа зимата...
Вижте сега. На 10 см. от ауспуха температурата на струята е 47 градуса (околна температура 12 градуса, двигател на празен ход, 850 об/мин.). Ясно е, че тази температура ще зависи от няколко параметъра и няма да е константна величина, но съм много далеч от мисълта, че гумите ще омекнат и ,едва ли не, "разджвакат" по асфалта. Най- много да ги подгрея от -5 до +десетина градуса, при зимни условия и в сняг. По- интересен е химическият състав на саждите. Въглероден диоксид, вода... друго. И как би си взаимодействал с материала на гумата.
При - 40 градуса снегът приема такива физико- механични характеристики, че и на гола джанта да си- пак ще заковеш на място. Достатъчно е да правиш диря 2-3 см. Трудно някой може да ме убеди, че гума с температура - 40 градуса има по- добро сцепление от гума с температура + 10 градуса (примерно).
Ами тогава си прочети първия пост , с който си отворил темата. Уточни за асфалт ли става въпрос или за лед ( щото в сняг си е безсмислено по начало) . Значи за асфалта : по време на движение може и да ги подгрееш ( щото ако гумите са в покой ще се нагряват неравномерно) . Ама това не са гуми за Формула 1 от истински каучук . Та синтетиката от температурна гледна точка едва ли ще ти повиши коефициента на сцепление . Повърхностното интезивно износване обаче със сигурност .
От друга страна : пушека от ауспуха си е въглерод . Т.е. графит , т.е. перфектна смазка . А ти май търсиш обратното на смазката .
А за леда .... ами шипове , а не пушек .
..та както ти казаха колегите : не се занимавай с глупости . Е , освен ако не си говориме например : " Да де , ама ако пък се подкваси морето все пак , а ? "
Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Мда-а-а-а. Честно казано, това е една моя идея отпреди десетина години, която реших, че е дошло време да споделя преди да се хвана с практическото й осъществяване (по принцип малко ми трябва). Мисля, че има хляб в нея, но със сериозни инвестиции в добавки към горивото и електрическо управление на посоката, в която ще излизат газовете; допълнителни гърнета по алтернативния път на газовете; уплътнения по ходовата част и подкалниците, изключващи влизането на изгорели газове в купето и т.н. Все неща, извън възможностите на самозван ентусиаст като мене,така че продължавам да търся 4х4 за товарене, пътуване и т.н. (пуснал съм тема по случая). Благодаря на всички за мненията, мисля темата за изчерпана, поне докато някой китайски автомобилен гигант не вземе да я реализира.
Що бе, както си го разказал напоследък, идеята е добра. Серия от няколко идеи, всичките работят, всичките се произвеждат.
От края на 20-те години ауспусите на торпедните катери пушат под водата.
Няма съвременен боен въртолет, в който изходящите от двигателите газове да не се охлаждат и разсейват принудително.
От Су-27 и нататък, и даже американския Раптор, макар и ограничено, имат управляем вектор на тягата.
Колко му е всичкото това да се набута в кола клас Трабант. Освен ако не те притеснява че ще струва нещо към два милиарда долара бройката.
Тая тема е опасна. Освен, че сигурно по тоя начин ще се натровиш, ще скапеш гумите и изобщо всичко което се облъчва с веществата които се отделят от изгорелите газове на дизела. Изобщо смятам, че тая тема трябва да се изтрие за да не даде лоша идея на някой, та да си навлече много проблеми с тия глупости.
Коментар