Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с гуми?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с гуми?

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Топло, топло.
    В случая с леда "к" е около 0.
    Трябва още четене, може би и математика? Нещо умножено по 0 какво е?
    Надявам се да правите разлика между студен и заледен път.
    к не е около 0, а със сигурност над 0. Под 0 не може да бъде, а 0 е само при теоретично идеални условия. Дори леда има такъв. При това и за пистарката и за зимната гума той е еднакъв. Но наистина си прав, че той е много гладък, защо това има значение ще спомена по-натам. Значи остава само втората част от уравнението. Колкото по-голяма сила на притискане, т.е. повече тегло върху по-малка площ, толкова по-голяма е тя. Естествено това е закон за триене между твърди тела. За това в случая с гума и асвалт, голямата площ подобрява сцеплението - меката гума приема формата на грапавия асвалт и имаме далеч по-сложна ситуация от простото триене. Когато имаме една замръзнала лятна гума(по стандарт това се случва под 7 градуса по Целзий), върху гладък лед, тогава обаче се сблъзсваме с цялата бруталност на закона за триене - в който пък изрично се споменава, че площа няма абсолютно никакво значение за триенето. Освен за силата на притискане при константно тегло.

Ако имаш нещо друго да доказваш, направи го с формули и аргументи.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

x - сила на натиск... не зависи от площта (размера на гумата, а само от теглото) колегата се бърка с "налягане"-то ... то е сила разпределена на единица площ...

тая сила Ф е само едната страна на медала... иначе би излязло, че един локомотив ще катери повече от фиат панда

Написал съм го, ама няма кой да прочете - при изкачване на заледен път 2 неща са важни - инерцията и (по-малко) гумите... и с най-добрите гуми няма да тръгнете от място по чист лед...
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от vogel Преглед на мнение
        Весели празници на всички!
        На 26.12. реших да се поразходя с джипчето(F300).Тръгнах да качвам баирче по черен горски път с утъпкан сняг.Малко преди да го изкача гумите превъртяха, джипчето се плъзна обратно като шейна и тръгна да пада в една 2-3 м. яма.Уплаших се!Застана напреко на пътя и Слава Богу спря!Изправих го , върнах го и тръгнах отново.Стигнах почти до същото место и се плъзнах отново - отново яко шубе.Този цикъл го повторих 4 пъти без резултат.Отказах се.Най-обидното беше ,когато един SEAT и една PANDA 4x4 (раздрънкана до неузнаваемост) се качиха без да се замислят.
        Случилото се може да се обясни с моята неопитност - имам го от 2 месеца, но смятам , че причина може да бъдат и гумите - GOOD YEAR WRANGLER 225x75x15 с дълбочина на грайфера ~ 9 мм.
        Ако някой има версия за станалото ще му бъда благодарен ако я сподели.
        могат да бъдат гумите, но често може да бъде и налягането им.... ако са много напомпани - не действат на такъв терен (поне по моя опит)

Коментар

Първоначално публикуван от vogel
          Малко преди да го изкача гумите превъртяха, джипчето се плъзна обратно като шейна
          Според мен не ти е достигнала инерцията защото си подходил доста "мудно или тромаво".Опитай да караш малко по-агресивно като леко пробоксуване може да има още в началото на височината.Опитай на по-равен и дълъг участък да пробоксуваш и да усетиш как се държи джипа.
          Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

Според мен за отъпкан сняг и лед е най-важен каучука на гумата.Колкото по-мек и пресен толкова по добре.Това е моя извод от 12 годишна работа като такси на Пампорово зимно време,а тук сняг и лед колкото искате.
            0887632135-Краси

Коментар

Първоначално публикуван от krasi0573 Преглед на мнение
              Според мен за отъпкан сняг и лед е най-важен каучука на гумата.Колкото по-мек и пресен толкова по добре.Това е моя извод от 12 годишна работа като такси на Пампорово зимно време,а тук сняг и лед колкото искате.
              Ето една разумна приказка. Коефициента на триене зависи и от двата материала. Между лед и мек каучук е по-добър, отколкото между лед и твърд.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Много формули, много сметки...Ама май най-верни са последните постове на колегите.За сликове може да се говори само в северните части на Русия, защото там зимата температурите са под -30 -40 градуса и всичко се лепи за леда, дори и човешката кожа(който е бил знае) Друга бира е вече, ако каучука е толкова мек,че да лепи по леда, но тук идва едно голямо НО: от къде ще се намери такава гума или колегата има запас на гуми от Ф1(ама май и те не стават). Та за това си остава новата зимна гума с мек каучук и много лемелчета, както си казаха и колегите, другото е празни приказки...

Поздрави

Коментар

x - сила на натиск... не зависи от площта (размера на гумата, а само от теглото) колегата се бърка с "налягане"-то ... то е сила разпределена на единица площ...

тая сила Ф е само едната страна на медала... иначе би излязло, че един локомотив ще катери повече от фиат панда

Написал съм го, ама няма кой да прочете - при изкачване на заледен път 2 неща са важни - инерцията и (по-малко) гумите... и с най-добрите гуми няма да тръгнете от място по чист лед...
                  помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Колеги и аз онзи ден излизах и срешнах подобен проблем , но аз си знам , че с тези широки гуми и с шарката с която съм това е нещо нормално .Вериги му е маиката или спреи с течен каучук. На се притесняваи колега онзи ден един патрул се измъчи там където самураиката мина без проблем . А сме с еднакви гуми.Много са нещата имащи значение.

Коментар

Ехехеее, къде пратихте човека.

Според мен проблема би-трябвало да е по-прозаичен. Нещо по хъбовете или предното предаване. GY Wrangler АТ би трябвало да се справя прилично при такива условия.

Още повече щом други са се качвали без проблем. Според мен проблема не е в гумите, или поне не главно в тях. Може да са били прекалено напомпани например.

Иначе, това се е случвало и на мен. Просто в един момент минаваш границата, до която могат да те катерят, и назад е гадно, щото няма спиране. Днес ходих до Паничище. Със зимни гуми с 4-5мм грайфер, на незнайна възраст. Освен че се закопах в един полуутъпкан сняг, от глупост, други проблеми нямаше. А снежно-утъпкано-ледени терени имаше предостатъчно.

Или на конкретното място човека е настъпил точно определено изгладено петно, или е бил с прекалено малка скорост, или е дал прекалено много газ, или нещо по предното не е било включено както трябва, или налягане на гумите, или... гуми. А истината обикновено е някъде по средата.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение

Тедо извинявай ама аз от формули много много не разбирам,затова ти предлагам да направиш един тест.Сложи си "ПИСТАРКИ" както се изрази колегата ПЕНЧО и се опитай да качиш даден баир с колкото искаш засилки или да спуснеш стръмен заледен наклон.След това повтори упражнението с чисто нови "ПРЕСНИ" зимни гуми.И тогава дай мнение кое е по важно гуми или инерция.
                        0887632135-Краси

Коментар

Не четох всичко...прочетох първия и няколко поста надолу.

Нали раздрънкана Панда се е качила...жестоко ме съмнява, че е била с перфектните за ситуацията гуми...тааа, може да не е само до гуми.

Коментар

Вазможно е.
                            0887632135-Краси

Коментар

Да споделя и едно мое наблюдение:
                              Във Варна има един баир към кв. Виница. При снеговаж е ад...
                              Имам Рено Лагуна със нови ЗИМНИ гуми LASSA и с него се качвам по-лесно отколкото със САМУРАЯ с КОБРИ-те, само на заден мост. Като включа двойното вече нещата си идват по местата, но ХУБАВАТА ЗИМНА гума не е за подценяване.
                              Suzuki SJ 410 Samurai, 0888 199 658 - МСС - Варна и близката околия.
                              http://www.cardomain.com/ride/2562837

Коментар

GOOD YEAR WRANGLER мисля, че са всесезонни гуми,
                                при това твоите явно са стари ( виж датата на производство на гумите).

Освен че са износени, вероятно вече са с втвърден каучук. Те и без това са компромис между мека и твърда гума.
                                Вероятно вече са опасни дори за влажнен асфалт. А и грайфера им е по-скоро за сух-мокър асфалт, отколкото за сняг.
                                Няма какво да се чудиш. За зимата или добра зимна гума или гума за OFF-road ako заобикаляш пътя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X