Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Диференциал или пиньон и корона - дискусия

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Диференциал или пиньон и корона - дискусия

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ПолуосКите са валове. Цели. Не полувалове, не полуоси и не оси...
    Ясене, ако се среже един вал на две, може ли да се каже че имаме два полувала?

Коментар

По нашенско на дифа му викат прасе.То е сбор от -пиньон и корона и касета.Касетата е сбор от сателити и планети.

Коментар

Първоначално публикуван от koko11 Преглед на мнение
        По нашенско на дифа му викат прасе...
        Гениално! Събира всичко за което спорим в едно. И подсказва че трябва да се борим с него и омърляме ... като прасе.

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
          Ясене, ако се среже един вал на две, може ли да се каже че имаме два полувала?
          Може, разбира се. Езикът е богат и свободен за образуване на нови форми, а както се вижда по-горе, никой не глобява за своеволно използване на термини.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
            Не идва ли от difference (разлика).
            Преди английския, на мода беше латинския...
            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
              Не идва ли от difference (разлика).
              А, защо не от математическата операция диференциране?
              Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
                А, защо не от математическата операция диференциране?
                Защото няма нищо общо с нея.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                  Преди английския, на мода беше латинския...
                  Виж колко е полезно, между нас да има съвременници на ония времена.

Коментар

За полуосите - как си го обяснявам.

На английски е "axle" респ. Front axle и read axle. Ама "axle" се превежда и като ос, и като автомобилен мост - преден мост и заден мост. Съответно ползват и half axle - или полумост/полуос, което в контекста описва някак за какво иде реч. От превода - съответно какафонията е пълна.

Ама на практика върши работа. Като ти кажат "предна лява полуоска", веднага се сещаш за кой вал става въпрос, нали?

С диференциала е същата какафония. Всякаквите прасета и други животни - също.

Само една добавка от мен - 100% блокиран диференциал вече просто не действа като диференциал, а като проста зъбна предавка, ако го смятаме заедно с пиньона и короната. Може и редуктор да го наречем, предвид доволно голямото предавателно число.

Строго техничеки погледнато са си отделни неща, обаче въпроса е как е възприето да се нарича от повечето хора. Та спора е малко безсмислен и според мен, понеже тук масово се използва и израза - бързи/бавни диференциали, предавателно число на диференциали, и т.н.

ПП: На английски сглобения диференциал, барабар с монтирани пиньон и корона, но не сложен в "прасето: , съм чувал да му казват "3-rd member", което пък, съвсем няма превод, или най-малкото буквалния такъв е безсмислен, а и не изключвам да е поредния жаргон, в западната му версия.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Има, има! Думата "диференциране" независимо дали се използва математиката, техниката, икономиката, политиката винаги означава едно и също: делене или изваждане, т.е. раздробяване на нещо, или обратното на интегриране (обединяване, събиране и т.н.).
                      И диференциала прави точно това - диференцира. Дели един вал на два независими вала. А дали думата идва от английски или от латински, незнам.

Коментар

Може и да няма на практика, но те физиците всичко с диференциални уравнения описват. Все ще се намери някой умник да направи връзка...

Естествено това не е "на сериозно", както и цялата тема не ми се вижда много сериозна. В езика ни е пълно с толкова много думи и изрази без явен логически смисъл, че едва ли бихме могли да се справим с тях по какъвто и да е начин.
                        Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Изчетох цялата тема и никъде не видях някой да спомене каква е основната функция на диферинциала освен в учебника ,но там е много сложно обяснено.
                          Ако няма диферинциал а само главно предаване пак ще се разпределя въртящия момент по равно на двете колела ,но в завой когато едното колело има по голям радиус на завиване от другото тогава то няма да се търкаля а ще се сурка , ей затова е измислен диферинциала .
                          Пиньона и короната са съвсем друга предавка без които може да работи диферинциала в зависимост от това как е конструирано главното предаване а диферинциал не се слага само в задния или предния мост също така го има и в разпределителната кутия на някои камиони и джипове и там е без пиньон и корона.
                          Пиньона и короната служат да предадат въртящ момент от една ос на друга когато те се кръстосват а в случай когато осите са успоредни е най-обикновена зъбна предавка.
                          Има една друга предавка за диферинциал която е много рядко срещана даже аз не съм я срещал само по учебниците съм виждал и това е червячна предавка към диферинциала (червячно главно предаване)
                          Няма смисъл да го обяснявам подробно който знае какво е червячен м-м ще разбере а мисля че не е нещо което да не се знае от хора в този форум . Този м-м поне се среща почти във всяка риболовна макара.
                          Dimitar Dyakov

Коментар

Еи колеги,хич чиляк да не знаи щое то диференциал вече знае с подробности че и още даже!!!!!Сега искам да разведря малко темата макар с риск за спам ,но неисе.Такаа в годините на първи стъпки в частното камионджииство ,бях шофьор на едно реисче Авия.Вече се бях сдобил с камионче Преслав и в едно резтурено ТКЗС на едно Кърджалииско село от едно окълвано от гаргите реисче съзирам част която може някои ден да дотрябва!Набързо "прасето" на диференциала се озова в багажника на Авията.На връщане от подскачането му в багажника избушва ламарините и започва да се търкаля по пътя.Връщаики се да го взема виждам един човечец спрял до негои се хванал за главата:Ибаф мааму,таквос чудо не съм виждал,да му фръкни диференциала и пак да върви
                            Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                            Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

С духовитото включване на чичо Фър смятам темата за изчерпана.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X