Какво се случва ако остане без захранване? Остава ли възможността да се управлява колата, макар и трудно? Т.е. има ли механична връзка като на хидравличните рейки?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Електрическа рейка. Какво става ако няма ток?
Свий
X
-
Аз имам пък следнио въпрос :
-нямаме ама никакво серво (било то електрическо или хидро,умерли са и не можем ги ремонтира).Някой карал ли е безпроблемно така достатъчно дълго?Нещо разбито/изметнато по колона или волан?
Коментар
-
Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнениеКакво се случва ако остане без захранване? Остава ли възможността да се управлява колата, макар и трудно? Т.е. има ли механична връзка като на хидравличните рейки?
И двата вида имат механична връзка между волана и кормилната кутия / рейка.
Коментар
-
Основния въпрос беше: Ако няма ток и приемеме, че волана не е заклчен, може ли да се завива? Това е момента в който мотора е изгорял, примерно.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
-
Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнениеИма си механична връзка. Просто нямаш усилването
Коментар
-
Аз доколкото знам, само Лексъс от няколко години и Тесла Х-Плейд (ако правилно го кирилизирам) съвсем отскоро, и то само в Щатите са Drive-By-Wire, т.е. без физическа връзка м/у волан и управление на колелата (рейка и в двата случая) за серийни автомобили. Проблем е узаконяването - разни технически и правни регулации на различни места по планетата - засега само в САЩ са успели да "пробият", и то само тези двете. Въпреки че технологията отдавна се е доказала не къде да е, а в авиацията...Последно редактирано от Shider; 19-02-25, 20:31.
-
Според европейски директиви волана и спирачките са само с механична / хидравлична връзка и могат да работят при повредено всичко останало по колата.
В случая - волана има сензор за усукване на пръта и според усукването хидравлика/ електромотор намаляват усилието на ръцете.
Силно некомфортно ти става като откаже сервоусилвателя, но с достатъчно сила на ръцете, воланът се върти и без серво.
Коментар
-
Мисля, че в "Ауто билд" четох, че има нови модели без директна връзка, или на друго място беше...Пишештият се оплакваше от нечувствителност на волана.Не си спомням подробностите, но компа по кабел предавал на електрическо серво, кога да върти волана.Нямало хидравлика.Срещало се при доста нови автомобили, не знам има ли някакви регламенти в ЕС
-
https://www.nexteer.com/electric-pow...steer-by-wire/ И в някои модели на Инфинити го е имало, но са го премахнали вече.
-
Това, което е пускано в Европа с "косвени" спирачки е Ситроен ВХ, СХ и Голф /Пасат 2 с АТЕ АБС и хидравличен акумулатор. Спирачният педал е кран и насочва хидравлично налягане от хидравличния акумулатор в спирачните контури.
Има модел на Паджеро с "хидравлично серво".
Подобно е и SBC на MB W211.
Били са революционни за времето си, но не са масови.
Първите модели на малките коли с ел. серво на волана - Фиат Пунто има City копче и е ужасно неприятно управлението, защото нямаш представа за сцеплението на гумите с пътя.
Опел Корса - сензора за усукване на волана е неприятен - често волана "дърпа " .
В по-новите модели няма това усещане, но при най-малка неизправност в захранването от алтернатора, електрическото серво отказва и воланът става изненадващо тежък.
Рейката и сервото са в общ възел и при проблем се сменя всичко, като цената е "нехуманна".
-
-
Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
Доколкото знам, най-новите модели вече нямат механична връзка.
Панайот Бърдарски
0887 60 77 22
Коментар
-
Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
Все още са екзотика. Масово са с твърда механична връзка.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
Въпросната кола нито е стара, нито е масова.
Панайот Бърдарски
0887 60 77 22
Коментар
-
Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
Аз че не съм добре с очите си признавам, та ако ми кажеш къде е посочен конкретен модел на автомобила...
По думите му волана не мърда грам, дори с напъване. Аз не съм си играл с такова, но чисто по усет бих търсил някакъв механизъм за заключване, независимо дали на колоната или на самата рейка. Може и да съм далече от истината, ама....
А може хем да има механична връзка, хем "предавката" между рейка и мотор да е такава, която да изисква някакво активно управление поне да отпусне.
Електрическа рейка имам на един от автомобилите си, който няма нищо общо с въпросния, иначе съм виждал само на картинка колкото за обща култура.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеЕлектрическа рейка имам на един от автомобилите си, който няма нищо общо с въпросния, иначе съм виждал само на картинка колкото за обща култура.
Електриката е само за кеф
Пък на въпроса на питащия - без модел май само драскаме клавиатурата
Панайот Бърдарски
0887 60 77 22
Коментар
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
Въпросната кола нито е стара, нито е масова.
https://www.youtube.com/watch?v=-iKO3NfRDjE
Коментар
-
При самолетите електро - дистанционната система за управление е въведена в Ербъс А 320 още през 1988 година . Щом е достатъчно надеждна да работи в авиацията и ако не се гони безкрайната икономия в автомобилостроенето не виждам защо да не се прилага .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар