Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на струг, лесна работа или не съвсем!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ето параметрите на морзовите конуси!
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

Коментар

• дядо владо
      дядо владо коментира
      Редактиране на коментар
      Ако правилно съм го разчел морс 3 е най-близко.

• Подължавам с въвеждането в експлоатация на "на дЕдо дЕдовия"
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07827.JPG
Прегледи:387
Размер:176.8 КБ
ID:6975553
    и два поредни въпроса - брутнот биене на универсала е 4 стотни + и 4 стотни - това за 8 ли се према или за 4
    и втория въпро как се изисляват ( определят, натъманяват) колелата на лирата за резби? (кафе)
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• stefsab
      stefsab коментира
      Редактиране на коментар
      По "бабешкия" метод - Сложи индикаторен часовник, така че да ти отчита надлъжното преместване на супорта.
      Включи подаването за резби. На ръка завърти универсала на един оборот. Индикатора ще ти покаже стъпката в момента.
      Направи същото за всички налични колела на лирата.
      Систематизирай резултатите в таблица .

По "нАучному" - Подаващият винт има стъпка 4мм (примерно). Т.е. на един оборот на винта, ножа ще се премести на 4мм.
      Ако зъбните колела на лирата имат предавателно число 1, то за 1 оборот на универсала, подаващия винт ще направи 1 оборот. Така ще режеш резба със стъпка 4 мм.

Ако предавателното число на зъбните колела е 4 то за 4 оборота на универсала, подаващия винт ще направи 1 оборот, ножа ще измине 4 мм.
      За 1 оборот на унивесала - винта ще се завърти на 90 градуса - ножа ще мине 1мм . Стъпката ще е 1 мм.

Стъпка на ножа = стъпка на резбата на подаващия винт * предавателното число на зъбните колела на лирата.

Най-често на самите колела има надпис и обикновено съвпада с броя зъби.
      От тези данни можеш да си насмяташ в момента какви стъпки можеш да имаш според наличните колела.
      Последно редактирано от stefsab; 06-10-24, 01:03.

• pgv64
      pgv64 коментира
      Редактиране на коментар
      https://www.facebook.com/groups/6189...0836684926555/ - тук е показан един от начините за корекция на челюстите на универсал когато има биене или не хващат добре по работната си част.

• дядо владо
      дядо владо коментира
      Редактиране на коментар
      Значи се абонирахте за пожизнено лочене на кафе при дядо 😀☕😀

• Пак благодаря, след получените разяснения последва борба да се пробият челюстите, български ли са от преди 9-ти, немски ли са от преди войната незнам, но китайските "кобалтови" свредла се предадоха и търсих български "от старите", първия заход завърши комично ( или конично ) защото ползвах подаването на кръстатия супорт (оказа че има несъостност ) втория си беше с надлъжния ход( дори с наличните само четири зъбни колела на лирата успях да организирам някакъв приемлив самоход ) и сега си имам точност 4 стотни .....цитат по Спарки - достатъчна за практиката

Коментар

• Вземаш стандартно свредло за бетон с твърдосплавна пластина (не с SDS захват) и го заточваш като за пробиване на метал, а не за бетон. И си готов.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Най-близо по начин на заточване са свредлата за фаянс, стъкло т.е. безударните. От този "модел" по-малко ще си стържеш камъка на шмиргела.

Коментар

• Мислех да предложа такива за стъкло, но за по-нежнички и затова ги спестих...
          Те пък стават на хубави фрезери, с профил по желание на клиента.

И коментаторите...

Коментар

• Аз тука съм "пас , че малко ми говорите на китайски ( заточването на свредла не ми е най- силната страна) но пък може да да ми дойдете на гости да лочим кафе и да показвате "хеви метъл" умения

Коментар

• Хайде и аз да се наредя до дедо ви Владо.
              Това на стари години, май наистина започва да ни хлопа дъската 😆

Реших да ъпдейтна стургчето си с друго.
              Спрял съм се на 2 варианта.

Единият е, ако не го продадат докато се мотая,
              Стар немски струг, с всички неизвестни по него, и липса на лирата!

Другият е китаец, с всичките си болежки, но пък нов.
              Цените са почти еднакви.

Ще ми е интересно мнението ви.
              С Ицо си поговорихме по въпроса, той има китайски.
              С електронните лири се запознах, на първо четене.
              И да кажа, че място за голям струг няма.
              Последно редактирано от ctef; 25-10-25, 07:11.

Коментар

• Китаеца

Име:Screenshot_20251025-063838 (1).png
Прегледи:145
Размер:362.4 КБ
ID:7013753 Има и опция за друг друг модел, без ръчките за реверса и степени самоход, който е по лесен за добавяне на ел. лира.

Коментар

• Германеца. Голямо чудене!
                  С ножодържач, с 6 касети.
                  И моля обърнете внимание под кръстатия супорт, дали е преправян.
                  Натиснете снимката за да я уголемите  Име:image-1 (1).jpeg Прегледи:0 Размер:182.5 КБ ID:7013755 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:image-2 (1).jpeg Прегледи:0 Размер:101.3 КБ ID:7013756 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:image-3 (1).jpeg Прегледи:0 Размер:136.4 КБ ID:7013757 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:image (1).jpeg Прегледи:0 Размер:38.1 КБ ID:7013758 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:image-1.jpeg Прегледи:0 Размер:83.3 КБ ID:7013760
                  Прикачени файлове

Коментар

• Ако на "немеца" му искат нещо над 1000 да си го продават. Китаеца„е към 2 бона, моя (сходен с твоя "немец") го взех за 700 .........

Коментар

• ctef
                      ctef коментира
                      Редактиране на коментар
                      Цената е 1,8. С ремонтите ще отиде в небесата.
                      Китаеца ще излезе около 2, ако му се сложи и електронна лира. И ще ми го докарат до вратата.

• дядо владо
                      дядо владо коментира
                      Редактиране на коментар
                      Залагам на китаеца, пък ако толкова ( по Ицо) е правен с флекса, ще ти отстъпя моята фреза да го поизгладиш където трабва ......

• Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                    ...С Ицо си поговорихме по въпроса, той има китайски...
                    Ицо (Аз) казва следното: На вид прилича на струг, по документи е струг, но не е струг...

Китайска скрап. Да, по-добре е от нищо, но и не е и това което трябва да бъде. Призмите на надлъжния супорт финиширани с флекса. И то само това да беше...
                    Ай сиктир мизерници китайски...

Стефане, защо не пусна нова тема а дописваш в съществуващи?

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение

Стефане, защо не пусна нова тема а дописваш в съществуващи?
                      Ами заглавието ми допадна, а и машината на дедо Владо е подобна на немеца.

Сега китайците ги продават със закалени паралели. Уж.
                      Май качеството е малко по добро. Мотори, предавки, електроника някаква. По ревютата хората не ги отричат тотално.
                      Моят сега, не мисли че е нещо кой знае какво.
                      Просто искам малко да увелича възможностите. Мъничък е, ремъци, пластмаса лира.

Име:IMG_20251016_153137_733~2.jpg
Прегледи:136
Размер:541.2 КБ
ID:7013768

Коментар

• sek.1
                        sek.1 коментира
                        Редактиране на коментар
                        Това при положение че от Полимета се стараят да не продават боклуци . То че колелата са били от стомана е ясно ама явно не са от подходящата или са пропуснали етапа с термообработката . Тия дни ще звънна на колегата където води стругарството да каже някакви отзиви . Все пак трета година карат с тия стругчета . За около 1000 лева мога да дам това от темата на някой който има мерак да си го стегне . https://offroad-bulgaria.com/forum/%...e2#post7012475
                        Последно редактирано от sek.1; 26-10-25, 08:25.

• stefsab
                        stefsab коментира
                        Редактиране на коментар
                        Направих няколко дреболии на моя WEILER. Искаше ми се да си намеря подвижен люнет за него и отидох в Полимета с идеята да си купя от/за някой китаец с близък размер.
                        Заприказвах се търговеца в изложбената зала и ми показа няколко мостри на стругчета и ми даде да ги пипна...
                        Нямат нищо общо с Weiler -a. Огромни луфотве в подаващите винтове и не само това.
                        Пипнах и Schaublin 125. Направих си и едно детайлче на него. Това е истинска машинка.

ctef - виж в youtube хората колко модификации и подобрения правят на чисто новите китайчета.
                        За парите си, китайчето е перфектно и идва с пълна окомплектация. Това му е плюса спрямо втората употреба.
                        Очаквай точност около 0.05 мм.
                        На евтините китайци резбата на ходовите винтове е триъгълна, а не трапецовидна. Нямат и обиране на луфта на ходовите гайки. Ходовите винтове с на втулки, а не на съчмени аксиални лагери.

• ctef
                        ctef коментира
                        Редактиране на коментар
                        Stef, гледам видеата. Купуват ги и на запад и на изток.
                        Може да стане добра машина от китайците.
                        Има един руснак перфекционист, Лёха Технарь , докарва отклоненията им в геометрията до микрони. Но си иска работа и време.
                        Един друг, пък е точно на обратното положени. Харесва ги, и така както са го устройват. Няма време за доработки, и започва експлоатацията веднага. Прави газови и бензинови горелки.

Аз на мойто българското, единствено челюстите съм му шлайфал, и съм шабровал основата на ножодържача. Е, обрал съм и луфтовете по лястовичите опашки, но нямам илюзии за някаква голяма прецизност.

• Днес, след 30 г., се разделих с мойта машинка. 💔 Поне отиде в млад човек, с желание.

Коментар

• Днес ходих до един шоурум и видях няколко модела от китайските стругчета. Те в същност са на една база, с леки измения и различна дължина.
                        Впечатленито ми накратко, много нежни, много!

Коментар

• дядо владо
                          дядо владо коментира
                          Редактиране на коментар
                          "Нежни" е двусмислено 🙄 приятно изработени и удобни за работа, или много слаби като материал ......това тези от Гео Милев ли са?

• ctef
                          ctef коментира
                          Редактиране на коментар
                          Мдаа, те са. Как позна? То Полимета предлага само 1 малко.
                          Как да ти кажа, всичко по тях е по малко в сравнение с мойто. А на дължина, моделите които ме интересуват са по големи.
                          Паралелите със сигурност са добри и закалени, ама едни призмички...
                          Ремъците, кажи речи като за шевна машина.
                          Но пък с безчетковия мотор, не се чува как работи.
                          Ще ми останат като резервен вариант, но това което търся, е трудно постижимо.
                          Не на последно място защото ми е ограничено.

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X