Ето параметрите на морзовите конуси!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Избор на струг, лесна работа или не съвсем!
Свий
X
-
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
Ат.Буров.
-
Подължавам с въвеждането в експлоатация на "на дЕдо дЕдовия"
и два поредни въпроса - брутнот биене на универсала е 4 стотни + и 4 стотни - това за 8 ли се према или за 4
и втория въпро как се изисляват ( определят, натъманяват) колелата на лирата за резби?
(кафе)
0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка
Коментар
-
По "бабешкия" метод - Сложи индикаторен часовник, така че да ти отчита надлъжното преместване на супорта.
Включи подаването за резби. На ръка завърти универсала на един оборот. Индикатора ще ти покаже стъпката в момента.
Направи същото за всички налични колела на лирата.
Систематизирай резултатите в таблица .
По "нАучному" - Подаващият винт има стъпка 4мм (примерно). Т.е. на един оборот на винта, ножа ще се премести на 4мм.
Ако зъбните колела на лирата имат предавателно число 1, то за 1 оборот на универсала, подаващия винт ще направи 1 оборот. Така ще режеш резба със стъпка 4 мм.
Ако предавателното число на зъбните колела е 4 то за 4 оборота на универсала, подаващия винт ще направи 1 оборот, ножа ще измине 4 мм.
За 1 оборот на унивесала - винта ще се завърти на 90 градуса - ножа ще мине 1мм . Стъпката ще е 1 мм.
Стъпка на ножа = стъпка на резбата на подаващия винт * предавателното число на зъбните колела на лирата.
Най-често на самите колела има надпис и обикновено съвпада с броя зъби.
От тези данни можеш да си насмяташ в момента какви стъпки можеш да имаш според наличните колела.Последно редактирано от stefsab; 06-10-24, 01:03.
-
https://www.facebook.com/groups/6189...0836684926555/ - тук е показан един от начините за корекция на челюстите на универсал когато има биене или не хващат добре по работната си част.
-
Значи се абонирахте за пожизнено лочене на кафе при дядо 😀☕😀
-
-
Пак благодаря,
след получените разяснения последва борба да се пробият челюстите, български ли са от преди 9-ти, немски ли са от преди войната незнам, но китайските "кобалтови" свредла се предадоха и търсих български "от старите", първия заход завърши комично ( или конично
) защото ползвах подаването на кръстатия супорт (оказа че има несъостност
) втория си беше с надлъжния ход( дори с наличните само четири зъбни колела на лирата успях да организирам някакъв приемлив самоход ) и сега си имам точност 4 стотни .....цитат по Спарки - достатъчна за практиката
0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка
- 1 like
Коментар
-
Вземаш стандартно свредло за бетон с твърдосплавна пластина (не с SDS захват) и го заточваш като за пробиване на метал, а не за бетон. И си готов.
- 1 like
Коментар
-
Мислех да предложа такива за стъкло, но за по-нежнички и затова ги спестих...
Те пък стават на хубави фрезери, с профил по желание на клиента.
Коментар
-
Хайде и аз да се наредя до дедо ви Владо.
Това на стари години, май наистина започва да ни хлопа дъската 😆
Реших да ъпдейтна стургчето си с друго.
Спрял съм се на 2 варианта.
Единият е, ако не го продадат докато се мотая,
Стар немски струг, с всички неизвестни по него, и липса на лирата!
Другият е китаец, с всичките си болежки, но пък нов.
Цените са почти еднакви.
Ще ми е интересно мнението ви.
С Ицо си поговорихме по въпроса, той има китайски.
С електронните лири се запознах, на първо четене.
И да кажа, че място за голям струг няма.Последно редактирано от ctef; 25-10-25, 07:11.
Коментар
-
Ако на "немеца" му искат нещо над 1000 да си го продават. Китаеца„е към 2 бона, моя (сходен с твоя "немец") го взех за 700 .........0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка
Коментар
-
Ицо (Аз) казва следното: На вид прилича на струг, по документи е струг, но не е струг...Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение...С Ицо си поговорихме по въпроса, той има китайски...
Китайска скрап. Да, по-добре е от нищо, но и не е и това което трябва да бъде. Призмите на надлъжния супорт финиширани с флекса. И то само това да беше...
Ай сиктир мизерници китайски...
Стефане, защо не пусна нова тема а дописваш в съществуващи?
Коментар
-
Ами заглавието ми допадна, а и машината на дедо Владо е подобна на немеца.Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
Стефане, защо не пусна нова тема а дописваш в съществуващи?
Сега китайците ги продават със закалени паралели. Уж.
Май качеството е малко по добро. Мотори, предавки, електроника някаква. По ревютата хората не ги отричат тотално.
Моят сега, не мисли че е нещо кой знае какво.
Просто искам малко да увелича възможностите. Мъничък е, ремъци, пластмаса лира.
Коментар
-
Това при положение че от Полимета се стараят да не продават боклуци . То че колелата са били от стомана е ясно ама явно не са от подходящата или са пропуснали етапа с термообработката . Тия дни ще звънна на колегата където води стругарството да каже някакви отзиви . Все пак трета година карат с тия стругчета . За около 1000 лева мога да дам това от темата на някой който има мерак да си го стегне . https://offroad-bulgaria.com/forum/%...e2#post7012475Последно редактирано от sek.1; 26-10-25, 08:25.
-
Направих няколко дреболии на моя WEILER. Искаше ми се да си намеря подвижен люнет за него и отидох в Полимета с идеята да си купя от/за някой китаец с близък размер.
Заприказвах се търговеца в изложбената зала и ми показа няколко мостри на стругчета и ми даде да ги пипна...
Нямат нищо общо с Weiler -a. Огромни луфотве в подаващите винтове и не само това.
Пипнах и Schaublin 125. Направих си и едно детайлче на него. Това е истинска машинка.
ctef - виж в youtube хората колко модификации и подобрения правят на чисто новите китайчета.
За парите си, китайчето е перфектно и идва с пълна окомплектация. Това му е плюса спрямо втората употреба.
Очаквай точност около 0.05 мм.
На евтините китайци резбата на ходовите винтове е триъгълна, а не трапецовидна. Нямат и обиране на луфта на ходовите гайки. Ходовите винтове с на втулки, а не на съчмени аксиални лагери.
-
Stef, гледам видеата. Купуват ги и на запад и на изток.
Може да стане добра машина от китайците.
Има един руснак перфекционист, Лёха Технарь , докарва отклоненията им в геометрията до микрони. Но си иска работа и време.
Един друг, пък е точно на обратното положени. Харесва ги, и така както са го устройват. Няма време за доработки, и започва експлоатацията веднага. Прави газови и бензинови горелки.
Аз на мойто българското, единствено челюстите съм му шлайфал, и съм шабровал основата на ножодържача. Е, обрал съм и луфтовете по лястовичите опашки, но нямам илюзии за някаква голяма прецизност.
-
-
Днес ходих до един шоурум и видях няколко модела от китайските стругчета. Те в същност са на една база, с леки измения и различна дължина.
Впечатленито ми накратко, много нежни, много!
Коментар
-
"Нежни" е двусмислено 🙄 приятно изработени и удобни за работа, или много слаби като материал ......това тези от Гео Милев ли са?
-
Мдаа, те са. Как позна? То Полимета предлага само 1 малко.
Как да ти кажа, всичко по тях е по малко в сравнение с мойто. А на дължина, моделите които ме интересуват са по големи.
Паралелите със сигурност са добри и закалени, ама едни призмички...
Ремъците, кажи речи като за шевна машина.
Но пък с безчетковия мотор, не се чува как работи.
Ще ми останат като резервен вариант, но това което търся, е трудно постижимо.
Не на последно място защото ми е ограничено.
-
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар