Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пещ за нагряване и закаляване на стомана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Пещ за нагряване и закаляване на стомана

Първоначално публикуван от Veselinv Преглед на мнение
    380 волта означава, че ще ползваш трифазно напрежение, така ли? Това вероятно ще означава, че ще имаш 3 реотана. Ако е така това ще са 3 реотана, които ще работят на 220 волта всеки. Ако искаш сумарна мощност от около 5 kW значи всеки от реотаните трябва да е по около 1.66 kW. Ще ти покажа как се смята, но всичко това ще е при условие, че имаш специално план да "омотаваш" пещтта си с реотан, т.е. ще имаш НУЖДА ОТ ДЪЛЖИНА. При мен имаше такова изискване, понеже навих реотана си около муфела. Ако при теб не е така просто може да си вземеш от железарията 3 реотана от 1.5 или 2 kW (може и 6 от 750 или 1000 W - вариантите са много) и да си ги монтираш от вътрешната страна на пещта.
    Теорията: W = U*I - мощността = тока по напрежението
    Закона на Ом - I = U/R - тока = напрежението делено на съпротивлението (или тока е право пропорционален на напрежението и обратно пропорционален на съпротивлението)
    От 2-те равенства заместваме тока и получаваме
    W = U*U/R или мощността = напрежението на квадрат делено на съпротивлението.
    И така - за да получиш 3 реотана с мощност от по 1666 Вата при напрежение 220 Волта съпротивлението на всеки трябва да е по
    R = U*U/W или 220*220/1666
    Или съпротивлението на реотана ти трябва да е около 29 Ома.
    И така - реши колко метра ще са ти необходими, в зависимост от конструкцията, която ще разработваш. Напиши в търсачката "реотан" или "кантал" и ще ти излезнат фирмите, които продават кантали. Виж в ценовите им листи какви са съпротивленията на канталите на метър и сметни кой ще ти е подходящ.
    В твоя случай - ако 0.115 е съпротивление на метър, за да получиш 29 Ома ще трябва да използваш 29/0.115 = 252 метра кантал.
    Ако искаш (подобно на мен) да омотаваш кантала ОКОЛО пещта си:
    гледам, че обиколката е около 2.3 метра - значи ще може да направиш около 100 навивки (на реотан или фаза). Ако навиваш по стената, която е 50 см ще трябва да правиш по 2 навивки на см. Кантала ти, обаче е 4 мм... абе с 2 думи лично аз смятам, че моят подход е неприложим за толкова голяма пещ.
    В твоя сличай май е най-добре да сложиш вътрешни реотани и да направищ пещ, която да е подобна на фурна или... пещ в истинския смисъл на думата - направена от шамотни тухли и т.н.
    Успех!

Здравей,

благодаря за отговора. Смятах да навия 6 реотана,но 250 м са прекалено много и определено ще мина на варианта с готови реотани.Чета за някакъв - kanthal super - който му дават до 1500 градуса , предполагам, че ще свърши работа, след като на мен целта ми е 950-1000 градуса. Все пак ще се консултирам с продавача. Единствено ме притеснява, дали 5 кв мощност ще са достатъчни. Мощността я сметнах пропорционално на обема спрямо заводски пещи, така че се надявам да е ок. Ето и снимка, използвам шамотна замаска и високотемпературно лепило.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC09510.jpg
Прегледи:1
Размер:83.8 КБ
ID:5370255

Коментар

Вчера закалявах и реших да направя още едно клипче.
      Нещата са вече отработени и се получават почти като на серийно производство.
      Субтитрите се включват от бутончето [cc] долу, вдясно. Ако някой иска може да ми прати превод и на други езици, за да ги добавя.

Suzuki GSXR
      VW Touareg
      Mitsubishi Pajero II

Коментар

Първоначално публикуван от dochito Преглед на мнение
        Здравей,

благодаря за отговора. Смятах да навия 6 реотана,но 250 м са прекалено много и определено ще мина на варианта с готови реотани.Чета за някакъв - kanthal super - който му дават до 1500 градуса , предполагам, че ще свърши работа, след като на мен целта ми е 950-1000 градуса. Все пак ще се консултирам с продавача. Единствено ме притеснява, дали 5 кв мощност ще са достатъчни. Мощността я сметнах пропорционално на обема спрямо заводски пещи, така че се надявам да е ок. Ето и снимка, използвам шамотна замаска и високотемпературно лепило.

[ATTACH=CONFIG]446089[/ATTACH]
        Здравей колега, огнеупорните тухли имат свойството да поемат и отделят топлината и дори с добра изолация трудно ще вдигаш желаната температура, докато лековесните тухли имат обратното свойство да отблъскват топлината и затова са най-удачни за тоя вид пещи

Коментар

Здравейте, някой може ли да сподели от къде мога да си закупя кантал? Интересува ме за района на Варна

Коментар

За информация може да попиташ в някой сервиз за електроуреди.В някои от тях правят нагреватели по заявка и при добра воля може да те светнат по въпроса.

Коментар

Трябва да търсиш в Интернет. Аз поне като търсих не можах да намеря нито в София нито във Варна
              За сметка на това в Стара Загора и Пловдив - колкото искаш.
              Трябва да имаш ориентир горе-долу какво сечение ти трябва. Обаждаш се и питаш какви сечения имат. Ако няма като твоето - смяташ отново и решаваш какво да вземеш. Хората пращат по куриер.
              Търсиш "кантал цена". Успех.
              Suzuki GSXR
              VW Touareg
              Mitsubishi Pajero II

Коментар

Ако имаш път към Русе-от тукhttp://nagrevateli-velikov.com/.Или пробвай по телефона-сигурно ще се съгласи да ти прати по куриер.

Коментар

колега
                  от къде намери токова малък терморегулатор и термодвойка?на каква цена
                  пеща ти е хубава,има и по-лесен начин слагаш вентилатор на метална плоча с дупки затрупваш с дървени въглища запалваш вентилатора духа заравяш го жарта и се нагрява отгоре трябва чадър за камина металната плоча ако съдържа 12% хром издържа до 1200 гр.ползвай стомана х12 ,това е по не удобно пуши и тн.избираи марка стома гледай количеството на кислорода разтворен в не я спокойна и кипяща съответно повече или по малко,след закаляване темпероваи има справочник за марките, повърхностния слой се цементира и става твърда.
                  ако имаш желание пиши за тернодвойката и регулатора благодаря предварително nedialko@dir.bg

Коментар

Първоначално публикуван от trakiec Преглед на мнение
                    колега
                    от къде намери токова малък терморегулатор и термодвойка?на каква цена
                    пеща ти е хубава,има и по-лесен начин слагаш вентилатор на метална плоча с дупки затрупваш с дървени въглища запалваш вентилатора духа заравяш го жарта и се нагрява отгоре трябва чадър за камина металната плоча ако съдържа 12% хром издържа до 1200 гр.ползвай стомана х12 ,това е по не удобно пуши и тн.избираи марка стома гледай количеството на кислорода разтворен в не я спокойна и кипяща съответно повече или по малко,след закаляване темпероваи има справочник за марките, повърхностния слой се цементира и става твърда.
                    ако имаш желание пиши за тернодвойката и регулатора благодаря предварително nedialko@dir.bg
                    Не знам дали въпросът е отправен към мен, но ще кажа какви спомени имам:
                    1. Термодвойката я поръчах от фирма, която намерих по интернет, но нямам никакъв спомен коя беше и дори от кой град... Нещо ми се върти Пловдив, но не съм сигурен
                    2. Терморегулатора - даде ми го Metero - един колега от форума. Мисля, че и той не е плащал за него, но цената му е от порядъка на 80-100 лева. Може да се намери по интернет.

Съжалявам, че отговора ми е толкова мъгляв, но и спомените ми са такива
                    Suzuki GSXR
                    VW Touareg
                    Mitsubishi Pajero II

Коментар

Първоначално публикуван от nakatasan Преглед на мнение
                      Здравейте, някой може ли да сподели от къде мога да си закупя кантал? Интересува ме за района на Варна
                      Отдавна не съм купувал кантал,но преди представителя за България беше в Шумен.Ще потърся по тефтерите,ако намеря телефон ще пиша.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X