Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пещ за нагряване и закаляване на стомана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Пещ за нагряване и закаляване на стомана

Първоначално публикуван от X TARGET Преглед на мнение
    Баце Кольо, тя тази стомана е самозакаляваща не и трябва ни масло ни вода.
    А за въглерода или обмаска или метално фолио. За подобни пещи толкоз. Има и други пинизи за зонова закалка....но в случая не трябва.

пп Като правиш стойката за острието то трябва да стои с острието на горе, а не легнало. ОК
    За тази стомана 40Х13 дето си я избрал я задържаш по мин. на мм на темп. 1040-1080 след изстиването отвръщане на 200 половин ден.

Следя темата и УСПЕХ

И 4х13 може да се обмаже и да се топне в масло .

Коментар

Малко пещици и от мене . ГДРейска пещ със силициеви нагреватели . Работна температура до 1350 градуса .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6675.jpg
Прегледи:1
Размер:63.8 КБ
ID:5350639 20 киловата .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6676.jpg
Размер:51.9 КБ
ID:5350640 40 киловата .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6677.jpg
Размер:56.5 КБ
ID:5350641 5 киловата .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6688.jpg
Размер:53.1 КБ
ID:5350643 Котлона за притопляне на обяда Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6679.jpg
Размер:94.0 КБ
ID:5350642 Пещи дал господ няма работа за тях .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от webe Преглед на мнение
        И 4х13 може да се обмаже и да се топне в масло .
        Може, но резултата ще е същия.

Коментар

БРАВО. Наистина ще го направиш...
          Чакам с нетърпение да видя на дисплея 1050 С Щото толкова ти трябват за стоманата.
          Suzuki GSXR
          VW Touareg
          Mitsubishi Pajero II

Коментар

БРАВО нямам думи.....
            Давай сега да видим острието. Гриндер направил ли си? Как ще го шлайфаш?

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
              Браво!...защо просто не си намери един чушкопек.По-добра миниатюрна пещ за домашно закаляване от него трудно мога да се сетя.
              Чушкопекът трудно вдига над 900* и е къс.
              Няма значение с колко може да се вземе един завой, важното е с колко не може.

Коментар

Колега.
                Трябва да измислиш някаква поставка за острието. Като го поставиш в този муфел мисля че като се нагрее до сламено жълто ще се изкриви.
                Не е зле и да го увиеш острието с метално фолио да не избяга въглерода.
                За подставката съм съгласен, отдавна сме я уговорили, ще и дойде ред. За обмазката- де да знам, тук температурата се контролира точно ( дори 1-2* може да гоним), въздушен поток няма, пещта е затворена...няма как да изгори много въглерод, даже изобщо може да не изгори. Обмазката на острието и тя се прави когато нагрявяш в огнище, защото тънкото първо се нагрява, а тук имаме константа температура. Сигурно ще мине и без обмазка. Не че е някакъв проблем да направим от шамотна каша, де. Като развалим 1-2 заготовки, ще видим. Като калявах на моята стара пещ дето я гепиха мангалите, никакви обмазки и фолиа не съм слагал и всичко си беше ОК, вкл. съм калил и Х12.
                Колкото до фолиото, какво фолио? Алуминиевото ще се стопи, медта се топи при 1060*..а тънко ламаринено не знам откъде.
                Колкото за поставянето вертикално с острието нагоре, усещам че е редно но нямам точно обяснение, ти имаш ли?

Коментар

Ето тук един руснак онагледява всичко.
                  http://www.youtube.com/watch?v=ZXL-N...eature=related

Приятно гледана...виж и другите филмчета на този руснак.

Коментар

Видях. Благодаря за линка. Интересното беше каляването между алуминиевите плочи. Сигурно с медни ще стане още по-добре.

Коментар

Първоначално публикуван от metero Преглед на мнение
                      Видях. Благодаря за линка. Интересното беше каляването между алуминиевите плочи. Сигурно с медни ще стане още по-добре.
                      Наистина много ИДЕИ могат да се вземат от този руснак, но и не всичко показва......Пази си майсторлъка...

Коментар

И така - вчера направихме пълния процес - нагряване, достигане и задържане на 1050 градуса по минута на милиметър дебелина, охлаждане във масло и отвръщане 5 часа на 200 градуса. Ето накратко:
                        Suzuki GSXR
                        VW Touareg
                        Mitsubishi Pajero II

Коментар

СУПЕР СТЕ.
                          Ще дадете ли острието за проба на твърдостта. Ако да, ще чакам за резултата.
                          Аааа..и да покажете и ножчето, като му сложите дръжката. ОК?

Коментар

Днес завърших един нож. Дръжката е от махагон, лепена с епоксидно лепило и щифтове от месингова тръбичка, в която пъхнах и алуминиева тел за по-готино. Ето резултата:

Един зъл гений в офиса, обаче ме накара да пробваме ножа в единоборство с компютър. Ножа победи! (информативно - капака е от желязна ламарина 0,75 мм). За мен е задоволително. В гората едва ли ще ми се наложи да се спречквам с други компютри...

Имаше, обаче малко поражения. Върхът леко се огъна и малко се нарани. Довечера ще го оправя, но според мен това е добре - след закалката има известна пластичност.
                            Suzuki GSXR
                            VW Touareg
                            Mitsubishi Pajero II

Коментар

Браво, много добре се е получило!

На мен ми е интересно какъв кантал си използва. Аз се опитвам да си направя пещ с размери на камерата 650х500х500мм, съветват ме да използвам кантал А1 с диаметър 4 мм, който е със съпротивление 0,115 ома. Искам мощността да е около 5 Кв и на 380 Волта. Сметнато според първия пост излиза , че трябва да навия стотици метри кантал?!?!?! Ако някой може да помогне, ще съм му много благодарен

Коментар

Първоначално публикуван от dochito Преглед на мнение
                                Браво, много добре се е получило!

На мен ми е интересно какъв кантал си използва. Аз се опитвам да си направя пещ с размери на камерата 650х500х500мм, съветват ме да използвам кантал А1 с диаметър 4 мм, който е със съпротивление 0,115 ома. Искам мощността да е около 5 Кв и на 380 Волта. Сметнато според първия пост излиза , че трябва да навия стотици метри кантал?!?!?! Ако някой може да помогне, ще съм му много благодарен
                                380 волта означава, че ще ползваш трифазно напрежение, така ли? Това вероятно ще означава, че ще имаш 3 реотана. Ако е така това ще са 3 реотана, които ще работят на 220 волта всеки. Ако искаш сумарна мощност от около 5 kW значи всеки от реотаните трябва да е по около 1.66 kW. Ще ти покажа как се смята, но всичко това ще е при условие, че имаш специално план да "омотаваш" пещтта си с реотан, т.е. ще имаш НУЖДА ОТ ДЪЛЖИНА. При мен имаше такова изискване, понеже навих реотана си около муфела. Ако при теб не е така просто може да си вземеш от железарията 3 реотана от 1.5 или 2 kW (може и 6 от 750 или 1000 W - вариантите са много) и да си ги монтираш от вътрешната страна на пещта.
                                Теорията: W = U*I - мощността = тока по напрежението
                                Закона на Ом - I = U/R - тока = напрежението делено на съпротивлението (или тока е право пропорционален на напрежението и обратно пропорционален на съпротивлението)
                                От 2-те равенства заместваме тока и получаваме
                                W = U*U/R или мощността = напрежението на квадрат делено на съпротивлението.
                                И така - за да получиш 3 реотана с мощност от по 1666 Вата при напрежение 220 Волта съпротивлението на всеки трябва да е по
                                R = U*U/W или 220*220/1666
                                Или съпротивлението на реотана ти трябва да е около 29 Ома.
                                И така - реши колко метра ще са ти необходими, в зависимост от конструкцията, която ще разработваш. Напиши в търсачката "реотан" или "кантал" и ще ти излезнат фирмите, които продават кантали. Виж в ценовите им листи какви са съпротивленията на канталите на метър и сметни кой ще ти е подходящ.
                                В твоя случай - ако 0.115 е съпротивление на метър, за да получиш 29 Ома ще трябва да използваш 29/0.115 = 252 метра кантал.
                                Ако искаш (подобно на мен) да омотаваш кантала ОКОЛО пещта си:
                                гледам, че обиколката е около 2.3 метра - значи ще може да направиш около 100 навивки (на реотан или фаза). Ако навиваш по стената, която е 50 см ще трябва да правиш по 2 навивки на см. Кантала ти, обаче е 4 мм... абе с 2 думи лично аз смятам, че моят подход е неприложим за толкова голяма пещ.
                                В твоя сличай май е най-добре да сложиш вътрешни реотани и да направищ пещ, която да е подобна на фурна или... пещ в истинския смисъл на думата - направена от шамотни тухли и т.н.
                                Успех!
                                Suzuki GSXR
                                VW Touareg
                                Mitsubishi Pajero II

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X