Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изработка на ябълковиден болт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Изработка на ябълковиден болт

Не бих се учудил, ако от Москвич или Волга, станат на 100%.

Коментар

Втулките са от някакъв сивкав метал, но не съм сигурен какъв. Възможно ли е да са железни? Като стигна до меренето, ще ги пробвам с магнит. А някои бяха подменени с по-нови, от нещо като пластмаса. Иначе както разбирам, нямало пречка да се направят и бронзови, а пък май на старите Варбурзи били нещо като гума и много устойчиви, но пък това вече няма кой да го направи. Взема ли размерите, ще се опитам да разбера дали наистина няма нещо с подобен размер при соц возилата!
      Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Ако са разглобяеми - Москвич. Те си имат даже гресьорки. УАЗови също има, обаче са по-тлъсти, така че едва ли.

Коментар

То по принцип не трябва да е с гресьорки, има централно смазване. Лостът от кормилната кутия, в който са хванати двата вътрешни болта, е пробит и в него се включва маркуч от смазочната помпа. На самите болтове пък в канала на стъблото има дупка и от там влиза маслото от лоста, а пък излиза през дупката на "екватора" на сферата, вижда се и на снимката, макар и пълна с грес. От вътрешните болтове пък маслото стига до външните през кухите щанги. Разбира се, ако някакви други болтове успеят да паснат, системата ще я възстановя само като маркучи, като вид, а ще смазвам с гресьорките. Важното е да се стане по някакъв начин, да не танцуват колелата. То на практика ще върви и с наличните поизносени болтове, ама не е това идеята, като се прави, нека да стане както трябва.
          Прикачени файлове
          Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Един приятел ги пълни тоа тип фтулки с разтопена пласмаса с някъкви гумени примеси ,трябва да го разпитам.Пресата с която пълни е елементарна-обикновена преса с добавена нагревателен блок.Подлага целиа накрайник и го залива.
            Може да се намери някъкъв заместител от чиста гума,но това е с кратковремен ресурс и често като се пръсне маншно се изпълва с боклуци и става по лошо.

Коментар

Така, ето ги вече с картинка и конкретни данни. Поради неравномерното износване, диаметърът варира доста. Най-големият измерен е 23,76 мм, така че вероятно би трябвало да е 23,8 мм. От едната страна е стъблото на болта, от противоположната страна челото е плоско, не е сфера.
              Това нещо може ли да се изработи на някаква машина? Сферичната част е под въпрос, болтът е ясен. Или пък има ли от някаква кола или камион готов елемент с топче около 23-24 мм? То е важното, частта с резбата търпи корекции.
              Прикачени файлове

Коментар

Защо не провериш където рециклират шарнири мисля , че не би било проблем да ти ги изработят .

Коментар

Благодаря за идеята, не се бях сетил! Ще се обадя в сряда в такива сервизи да питам могат ли да направят сферите!

Коментар

Звънях и ходих тук-там, не правят. Последно попаднах при един майстор в Модерно предградие, който може би имаше техниката да направи сферите, но за съжаление не и желанието. Ужасно кисел млад професор, първо ме научи да изхвърля този примитивен 40-годишен боклук, който той не би сложил на колата си. Аз пък го успокоих, че всъщност е над 70-годишен и точно такъв трябва да бъде След това заяви абсолютно авторитетно, че всичко е побългарявано ..."ето, тук.. и тук... въобще германецът не би направил такива накрайници!". Опитах се да вметна, че всичко е абсолютен оригинал и е проверено в оригинални каталози и т.н...... ама напразно, явно бях попаднал при Създателя на всички ходови части Дори и показването на оригиналните каналчета за централно смазване не помогна, а май и не разбра идеята на системата като цяло, ама нейсе Накрая поне авторитетно ме убеди, че единият накрайник, който наистина е различен от другите, всъщност е от Вартбург и въпросът се решава, като открия магазин Вартбург. Е, както може да се досетите, НИЩО общо с Вартбург, като си направих справката Видя ми се абсурдна и смешна случка като цяло, затова реших да ви я разкажа. А търсенето продължава. Ще се опитам да намеря някакви подобни, готови накрайници, подобни най-вече по отношение на конуса. А резбата откъм щангата е без значение. То и без това едната щанга е направена нова, старата беше удряна, тормозена и заварявана. Ако трябва, ще се направят и двете нови, според накрайниците.

Коментар

Като го гледам по размери и форма, същите ми бяха на ЗАЗа. Надяваха се две тефлонови полусфери, вкарваше се в леглото. слага се спирална пружинка, капачка и зегерка.

Коментар

На мен много ми приличат на Москвичови, поне диаметъра на сферата... Обещавам до няколко дни да имаш един такъв болт за сравнение или най-малкото - размерите му. Волговите са бая по-тлъсти мисля, така че няма да станат. Но 100% ще се намери нещо приблизително такова, че да стане с малко доработки (или в най-добрия случай - никакви). То, така или иначе ти трябват и нови "полусфери", та разлика от няколко десети няма да е фрапантна.
                        С "Фармахим" - непобедим
                        Дизел - само дънки!

Коментар

Благодаря ти, надявам се, че все ще се намери нещо подобно. Идеята е конусът да е подобен. Да може да се монтира направо, или поне да допуска преработка, за да пасне на хебела. Останалото, каквото ще да е!

Коментар

Клюновете на Никола Мушанов трябва да могат да ти направят нов болт. Поне на мен са ми правили по модел.
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Петьо, те може и да го изработят, ама дали са добри в термообработването? Твоят изкара ли някакъв смислен ресурс?
                              С "Фармахим" - непобедим
                              Дизел - само дънки!

Коментар

Първоначално публикуван от м20_маниак Преглед на мнение
                                Петьо, те може и да го изработят, ама дали са добри в термообработването? Твоят изкара ли някакъв смислен ресурс?
                                Стоянчо те наистина ги изработват от качествени материали на единия камион ми правиха кормилните накрайници и взе още си е с тях вече 5 година не спира да се движи , така че са проверени и аз му ги препоръчах на колегата Теодор МБ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X