Обява

Свий
Няма добавени обяви.

заварки на бъги???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: заварки на бъги???

Първоначално публикуван от kudrav Преглед на мнение
    .....
    От 3 страници има 3-4 мнения, повечето на уелдъра, в които се дава реален отговор на въпроса на колегата. Другото е само чешане на езици /пръсти/В повечето теми в този раздел говорите все едно и също и някак си писва и вече не прилича на форум, в който да се дават мнения и реално да се помага на "неспециалистите"
    Къдрав , не знам коя степен имаш по заваряване , ама допускам че имаш поне трета .С други думи поне си донякъде в материята . Та кажи ми сега моля те , след това мнение какъв съвет можеш да дадеш ?:

Първоначално публикуван от ivan_dice Преглед на мнение
    диаметъра на трабите е 4см. а дебелината на стените им е 2-3мм немога да го измеря с точност понеже нямам шублер и го меря с линия.

имам електрожен подръка но нямам проблем да си купя телоподавка.
    Още повече че в началото когато това момче пусна темата , аз вметнах че съм по техния край , та ако има желание , ше му помогна с каквото мога . При това безплатно- за пари не съм и дума обелил !

Айде аз сега ще сляза на ниво заваръчен език конкретно за това бъги , пък който разбрал - разбрал .

1. Уелдъра е дал едни ценни линкове по-горе , но там пише , че хората си правят тръбните конструкции от нисковъглеродни нисколегирани високояки стомани , легирани с хром и молибден . Убаво ама нашия юнак знам много добре какво е купил от магазините за метал : стандартна шевна тръба ф42х3.5 , предназначена обикновено за асмалъци и чат-пат за гробници . Сори , ама не трябва да забравяме , че в това отношение тука е Булгаристан ! Но това е друга тема и не ми се навлиза в нея , че ме хващат бесовете. ...така че :

2. Тръбите се заваряват безпрблемно с базични електроди ф2.5 , с правотокова заваръчна машина ( независимо от типа и) , с обратна полярност и големина на тока 90-100А

3. Луфтовете , оставени при напасването на тръбите в случая не са недостатък , а предимство . Защото те и без друго са задължителни за пълен провар . А това ще избегне описваните от Кольо повторения и трупане на излишен метал .

Впрочем , до Кольо : Напомни ми като се видим на Събора да ти обясня и защо е така в случая . А между другото , ако това момче завари бъгито с рутилови електроди без пори и шупли , ела ми се обади !

4. Но не на последно място : До тук никой не спомена една много важна подробност : От огромно значение е и последователността на нанасяне на заваръчните шевове. В подобна конструкция определянето на маршрутно-технологичната схема на заваряване е малко сложна и няма как да се съобщи с 2 думи в този Форум . В противен случай при неспазване на тази последователност , риска за деформация и геометрично изкривяване на конструкцията е доста осезателен . Което пък означава , че после ше играе чука ... което пък означава .....и т.н.

PS. Малко встрани от темата , ама пак в контекста на електродите :
    Металната пръчка , както се спомена вече, при базичните и рутиловите елетроди не се различава особено по химичен състав . Обикновено е 09Г2С , или 10Г2 , или нещо от сорта (пиша по стария стандарт , щото от евроизмишльотините ми се повръща). Всеки производител е длъжен да укаже химсъстава в сертификата на електродите .
    Разликата в якостта на опън на метала на шева също не е значителна - има малък превес на базичните все пак .
    Ударната жилавост обаче е 1.5 пъти по-висока при базичните и това идва не от пръчката , а от типа на обмазката .
    А това че с базични електроди се заварява по-лесно си е известно и без да преоткриваме топлата вода ... особено когато става пък въпрос за заваряване в таванно положение , или бордови шевове. В такива позици с рутил дори "мамата" не помага
    Последно редактирано от Vlado_Ts; 11-08-10, 21:47.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Абе я не се заниамвайте с глупости... за тази работа си има аргон (поне аз бих го предпочел)... тези тръбички с дебелина 1,5-2мм. са си баш за аргона и то кеф ти на 1 шев, кеф ти на 2 шева... ако щеш и с 1-2-5-7мм. луфт, понеже всички знаем, че когато едно нещо се прави на ръка, роди и с машини, винаги има разлики между действителносста и чертежа... и се появяват разни непревидени луфтове... докато с електрожена си е голяма врътня, ако ще и професионалист да го прави...

Иначе съм съгласен че базичните са по-лесни за заваяване от рутиловите, стига да им хванеш цаката на палене и водене, на нисък ток особено... поне ОК48, понеже с тях имам най-богат опит...
      Иначе, за лесното и трудното си имам един пример... хора които не могат да палят базични ами са работили чат пат с рутилови само, ми разправяха как чисто нов правотоков електрожен 135А не могъл да заварява с базични ОК48 2,5мм. даже и на максимум
      Моите снимки...
      https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
      https://500px.com/ivankoo

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanko Преглед на мнение
        Абе я не се заниамвайте с глупости... за тази работа си има аргон (поне аз бих го предпочел)... тези тръбички с дебелина 1,5-2мм. са си баш за аргона .....
        Наистина глупостите щяха да са несравнимо по-малко , ако наистина ставаше въпрос за "тръбички с дебелина 1.5 - 2 мм. Ама този юнак изобщо не уточни какви тръбички си е купил ( той си призна че мери с линия ) .
        А според мен впрочем е не глупаво а безразсъдно да се изработва тръбна конструкция за бъги с тръби , дебели 1.5 мм. , от нисковъгреподна стомана.
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Да-а този юнак ни остави да си беседваме по въпроса за заварката на бъгито му без повече да се обади освен с оскъдната информация за тръбичките каза че разполага с електрожен за който също не уточни данни така че явно по темата вече едва ли има какво да се каже ..!
          https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
          https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Незнам, не съм толкова запознат със стоманите, коя става за рама и коя не, тъй че там не взимам мнение... както се вика... "работим с материали на клиента"
            Но според мен най удачно и лесно е подобна конструкция да се заварява с аргон или яко теполодаващо... електрожена си е пипкаво... шлаки, боклуци, луфтове... не си е работа за такива дебелини, лично мнение де
            Моите снимки...
            https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
            https://500px.com/ivankoo

Коментар

За целта която описа автора на темата всички електродъгови методи са равноприложими със съответните добавъчни матеряли телове или електроди . Всичко зависи от квалификацията на заварчика.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X