Обява

Свий
Няма добавени обяви.

заварки на бъги???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: заварки на бъги???

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
    Макар че не съм от много компетентните тука ,може и да кажа някоя глупост ..ама тва не беше ли за запояване на галванизирани ламарини, май за него се ползваше специална тел (май беше пропой със съдаржание на сребро) дето струва доста парички ...
    Да и за галванизирани ламарини.Израрянето на покритието е съвсем малко.Тела който се ползва е бронз.
    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

E тука има две материалчета за заварка на тръбни конструкции първото е как да си изберете метод на заваряване в домашни условия който най най-добре отговаря на нуждите и възможнжстите ви, http://www.millerwelds.com/resources...stom-GMAW-GTAW
      ...тук има добри практически съвети и нагледни материали за заваряване на тръбни шасита
      http://www.millerwelds.com/resources...me-Moly-Tubing
      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
        ...по-добре е да вземат да се научат да заваряват с базични електроди ! От там нататък ще видите , че заваряването става песен - независимо каква ръкохватка ви попадне под ръка...
        Между другото заваряването с базични електроди е по-лесно отколкото с "Вежен" например. Нарочно не написах "рутилови" защото има и такива с които се работи добре. Например-"Емона". Но който се научи да пали базичните елетроди и да държи дъгата, не иска повече да работи с "обикновени"... Ама все се налага да ползваме и от тях...
        По темата-още веднъж да кажа-няма проблем да се завари и с "вежен", но да се направи както трябва. А здравината зависи не само от якостните качества на наварения метал. Същите показатели на шева могат да се постигнат с по-широк шев, или такъв с по-голям катет. За пример мага да дам следното сравнение-кое ще издържи повече на опън например-пръчката на електрод "Норд" 2мм-базичен българско производство, или "Вежен" 6мм...
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
          Между другото заваряването с базични електроди е по-лесно отколкото с "Вежен" например. Нарочно не написах "рутилови" защото има и такива с които се работи добре. Например-"Емона". Но който се научи да пали базичните елетроди и да държи дъгата, не иска повече да работи с "обикновени"... Ама все се налага да ползваме и от тях...
          По темата-още веднъж да кажа-няма проблем да се завари и с "вежен", но да се направи както трябва. А здравината зависи не само от якостните качества на наварения метал. Същите показатели на шева могат да се постигнат с по-широк шев, или такъв с по-голям катет. За пример мага да дам следното сравнение-кое ще издържи повече на опън например-пръчката на електрод "Норд" 2мм-базичен българско производство, или "Вежен" 6мм...
          Естествено че 6мм. Защото е по-дебела, пък и разлика в тела м/у Норда и Вежена почти няма.Разликата идва вече в наварения метал от обмазката.Освен това не само якоста на опън е от значение,а и ударната жилавост,особено при ниски температури.

Коментар

Еее, това беше само пример. Исках да кажа, че търсената здравина може да се постигне и с по-слаб като механични качества метал, но по-дебел. Ако колегата го е страх да не би да му се скъсат заварките при експлоатация на бъгито-да прави големи катети. Ама се съмнявам дали знае за какво става въпрос...

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
              пък и разлика в тела м/у Норда и Вежена почти няма.Разликата идва вече в наварения метал от обмазката...
              Може пак да ме обявите за неграмотник, но според мен в твърдостта на "суровия" материал има значителна разлика. При опит за огъване на два електрода-Вежен и Норд с ръце разликата сее усеща доста осезаемо.

Пак един "неграмотнишки" въпрос-ролята на обмазката не е ли да предпазва дъгата от съединяване с газовете от атмосферата, и да осигури по-равномерно изстиване на ваната? По какъв начин тя влияе на качеставата на наварения метал?
              Не споря, просто питам защото досега съм работил с такова убеждение.
              И значи ли това, че ако на пръчката на вежен са сложи базична обмазка навареният метал ще е с по-добри свийства от обикновената обмазка?

Коментар

Е и на мен ми стана интересно защо заварката с базични е по трудна...или трудността идва от по трудното запалване (залепването) но то се преодолява или с малко повече опит или пък с различни хитринки .Само че никой не споделя опита си за по младите или по неопитни колеги ....а пък целта на форумите нали е това – да си помагаме, кой с повече опит кой със повече знания ... Освен това за изработка на подобни рами в домашни условия имат значения много фактори на нас до момента ни я ясно че:
                Първоначално публикуван от ivan_dice Преглед на мнение
                диаметъра на трабите е 4см. а дебелината на стените им е 2-3мм немога да го измеря с точност понеже нямам шублер и го меря с линия.

имам електрожен подръка но нямам проблем да си купя телоподавка.
                Неизвестно е какъв е електрожена и съответно не може да се каже какви електроди могат да свършат най добра работа! Освен това не знаем колко опитен е заварчика - неопитен заварчик с каквито и електроди да работи много трудно ще завари тръби с диаметър 4см и стена 2-3мм да не говорим че доброто напасване е един от важните фактори а в домашни условия това е по трудно осъществимо....
                https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Най-напред запалването на дъгата е доста по-трудни с базичните. Рутиловите палят докато ги покажеш само към детайлите, а базичните са си доста своенравни. При рутиловите може да рабитиш и с доста дълга и с доста къса дъга-те понасят издевателства. докато с базичните не става-паленето по принцип с тава с "драскане" вместо с "чукане", и момента в който дъгата тръгне трябва леко да отдалечиш електрода, иначе залепва много лесно. След отдалечаването трябва веднага да доближиш електрода до нормалната за работа дължина, и да го държиш в това положение. Ако ръката не е опитна-дъгата лесно гасне и електрода залепва. Следва яко размахване на ръкохватката наляво-надясно, като успоредно с това се споменава яко мамата, иначе не се отлепва...
                  Това майтап. Гасненето и залепването се получават по-лесно при работа с малки токове-например при вертикали и тавани. Тогава дъгата е по-къса, и толеранса в който може да "бягаш" поради треперенето на ръката съответно е по-малък. Изобщо базичните искат малко повече стаж, но пък който ги усвои-значи е достигнл добро ниво на контрол над ръката си, и няма да има проблеми с другите методи.
                  Това е от мен. Може и да бъркам според колегите, но аз така ги виждам нещата.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    ...ролята на обмазката не е ли да предпазва дъгата от съединяване с газовете от атмосферата, и да осигури по-равномерно изстиване на ваната? По какъв начин тя влияе на качеставата на наварения метал?
                    Нека да кажем, че всяка заварка е мъничък мартенов и донякъде доменен процес. В него обмазката участва по много начини и много от съставките на телта и обмазката са паснати една с друга, за да играят определена роля в заваръчния процес. Също, отделяните от обмазката газове имат ключово значение за електрическото поведение на дъгата. Аз съм дотук с химията, големите заварчици да разказват нататък.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Нека да кажем, че всяка заварка е мъничък мартенов и донякъде доменен процес. В него обмазката участва по много начини и много от съставките на телта и обмазката са паснати една с друга, за да играят определена роля в заваръчния процес. Също, отделяните от обмазката газове имат ключово значение за електрическото поведение на дъгата. Аз съм дотук с химията, големите заварчици да разказват нататък.

Тия работи се забравят. Основното е повишените газове в заваръчния шев изпълнен с рутилови електроди - кислород, водород и азот. Даже базичните електроди се наричат "нисководородни".
                      В крайна сметка се помни че издържат повече на опън и огъване. Така се изпитваха пробите когато аз заварявах. Сега на мястото на "огъване" фигурира "разрушаване". Не знам дали не е същото?

Коментар

Темата ми излеждаше интересна и реших да прочета мненията. И аз исках едно време да си правя разни "подобрения".
                        От 3 страници има 3-4 мнения, повечето на уелдъра, в които се дава реален отговор на въпроса на колегата. Другото е само чешане на езици /пръсти/В повечето теми в този раздел говорите все едно и също и някак си писва и вече не прилича на форум, в който да се дават мнения и реално да се помага на "неспециалистите"

Коментар

Роля на обмазката при обмазаните електроди.
                          -Улеснява процеса на запалване на дъгата;
                          -Йонизира газовия промеждутък;
                          -Предпазва отделящите се капки и течният метал на заваръчния шев от вредното влияние на въздуха;
                          -Влияе върху металургичните процеси в стопилката.
                          - Стабилизира горенето на дъгата;
                          - Течната шлака по повърхостта защитава стопения метал от въздействието на околната среда;
                          - Дезоксидираща функция - редуцират се разтворените в стопения метал оксиди;
                          - Легираща функция - изменя се химичния състав на металната вана.
                          Съставът и дебелината на обмазката на електродите играят решаваща роля за : -жилавостта на метала на шева (водород);
                          -поведението на електрода при запалване на дъгата;
                          -избора на вида на тока - променлив/постоянен (AC/DC);
                          -избора на позицията (пространственото положение) на заваряване;
                          -външния вид на шева (отделянето на шлаката);
                          -капкопренасянето.
                          С една дума за разлика от рутиловите при базичните електроди стоманата е по-добре разкислена(по-малко кислород) има и по-малко водород поради тази причина метала от тях е с по-добри мех.показатели.
                          Освен това в обмазката има и още куп легиращи елементи които допълнително променят състава и свойствата на метала на зав.шев.
                          Дано е станало малко по-ясно.

Коментар

Първоначално публикуван от kudrav Преглед на мнение
                            Темата ми излеждаше интересна и реших да прочета мненията. И аз исках едно време да си правя разни "подобрения".
                            От 3 страници има 3-4 мнения, повечето на уелдъра, в които се дава реален отговор на въпроса на колегата. Другото е само чешане на езици /пръсти/В повечето теми в този раздел говорите все едно и също и някак си писва и вече не прилича на форум, в който да се дават мнения и реално да се помага на "неспециалистите"
                            Добре, шефе, казвай какво да променим - кого да уволним, кого да накажем, кого да сложим за началник на отдела? Какво да забраним?

Искам да напомня, че Форумът не може да замести професионалното образование и не поставя пред себе си такива задачи засега. Нито пък е задължително да се помага на неспециалистите, еле па в неща, за които не искат да си помогнат сами. За пълен невежа в заваряването като мен, темата е даже много интересна.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Добре, шефе, казвай какво да променим - кого да уволним, кого да накажем, кого да сложим за началник на отдела? Какво да забраним?

Искам да напомня, че Форумът не може да замести професионалното образование и не поставя пред себе си такива задачи засега. Нито пък е задължително да се помага на неспециалистите, еле па в неща, за които не искат да си помогнат сами. За пълен невежа в заваряването като мен, темата е даже много интересна.
                              И аз не знам какво повече от това може да се помага! Толкова информация (благодарение на колегите, за което евала) няма даже и в учебниците.

Коментар

Абе Къдравия е донякъде прав-темата е с какво е по-правилно да се завари бъги.
                                Аз още в първият си пост казах, и с това може да се приключи темата. Но не е правилно. Изказаха се доста мнения, аз исписах някои глупости, но пък те провокираха Владо да внесе малко яснота, последваха го Джо и Уелдъра, Спарки и Андро, та са получи добра дискусия. Всичко това е образователно, макар и не съвсем по темата. Колегата с мерак за бъги има какво да чете. А на практика ще завари бъгито с Вежен, ще видите

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X