Обява

Свий
Няма добавени обяви.

заварки на бъги???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: заварки на бъги???

Преди повече от двайсетина години в квартала имаше един човек който правеше и се състезаваше с бъгита та той заваряваше рамата първо с оксижен и върху заварката на оксижена втора с електрожен . Не знам къкъв е ефекта от това заваряването не ми е тясна специалност но никога не му се е късала рама а човека се състезаваше активно в тежкия клас едното бъги му беше с скорости от Баркас и двигател от Опел Сенатор 6 цилиндъра.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      ......А защо "пулсови", а не "импулсни". Първо, защото навсякъде, дори измислилите тоя режим, го наричат "Pulse MIG", или "Pulsed MIG".......
      Защото както много неща в езика ни , така и това идва преиначено при превода .
      Руснаците например казват "долговечност" . Механично на български се обръща като "дълговечност" . Ама аз дълга и къса вечност не съм виждал ...та е леко безсмислено . Нормално би трябвало в техническия смисъл на термина да се преведе " дълготрайност".
      Така е и при "импулсно-дъговото заваряване"
      А за ролята на импулсите при ВИГ и МИГ- МАГ : после , че тръгвам по горите . Само едно уточнение : повечето неща , които си казал за импулсното регулиране на капкопренасянето се отнасят и за ВИГ . Нещо повече : при ВИГ този метод е разкрит в пълна сила и е много полезен при пространствено заваряване - таванни и бордови шевове.
      При МИГ-МАГ импулсното регулиране е пълен ташак и в болшинството от случаите ненужно товарене на машините с допълнителни ...кинти .

ПС. До Уелдъра : естествено , че щом си дал един куп пари за техника трябва да и използваш възможностите ! То е все едно да си купиш Ферари и да го караш с 80 . Нещата опират обаче до организация ,технико- икономически параметри и наличие или илпса на качествен персонал. С други думи : в повечето от случаите аз минавам в производството и без синерджик - без да отричам значението му по принцип .
      Последно редактирано от Vlado_Ts; 04-08-10, 09:40.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        Преди повече от двайсетина години в квартала имаше един човек който правеше и се състезаваше с бъгита та той заваряваше рамата първо с оксижен и върху заварката на оксижена втора с електрожен . Не знам къкъв е ефекта от това заваряването не ми е тясна специалност но никога не му се е късала рама а човека се състезаваше активно в тежкия клас едното бъги му беше с скорости от Баркас и двигател от Опел Сенатор 6 цилиндъра.
        По заваряване(поне по теория) Владо ми писа двойка, но нека да припомня, че бъгито от аватара е заварено с вежен с най-обикновен трансформатор, който даже не носи името "Кракра", а това на Тодор Живковия завод в Перник... И както казах-имам само две скъсани заварки(явно поради големия зор който виждат), но след слагането на укрепващи планки(кници) вече няма проблеми... Шевовете са грозни, груби, но пък здрави... А товае важното при една конструкция която е заварена. Методът тук не е от голямо значение, по-важни са провара и размерът на катета(понеже повечето шевове са ъглови).

Иване, и аз споделям мнението, че щом не си много наясно със заваряването, и не си сигурен в резултата е по-добре да повериш заварките на някой по-опитен... Все пак ще се возиш в тази конструкция, и не дай Боже животът ти да зависи от заварените детайли...
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Точно при ВИГ не съм си изяснил напълно каква е целта на пулсациите в тока, макар машината ми да го има като функция. Честно казано не съм е и ровил.
          Някой неща от това което си написал за МИГ- МАГ се отнасят и за ВИГ и при него базовия или още както го наричат фонов ток подържа дъгата и охлажда основния материал ,импулсния ток нагрява материала и прави провара ,токът се променя според настроената честота между най – силния импулсен ток и най - ниския фонов ток
          Профила на импулса се определя от импулсното време то се регулира в %
          Импулсното ВИГ заваряване се използва предимно за тънки материали под 3мм. препоръчва се особено при неръждавейка но е ефективно и при галванизирани ламарини ,предимството му е че значително намалява деформациите , ускорява скоростта на заваряване и подобрява вида на заварката .Разделя се на бърз и дълъг импулс те зависят от честотата. От 50 Hz нагоре в зависимост от възможностите на машината е бързия импулс. И двата вида осигуряват по висока скорост ,по малко деформации и много по красив завръчен шев.Дългия импулс се използва за техниката на подаване на добавъчния материал капака по капка ,може да се използва и при заварка на тръби, различни пространствени положения ,запълване на големи отвори а също осигурява и по широк профил на заваръчния шев. Това е от мен накратко за импулсното ВИГ .
          Ето и два материала от електронна ми библиотека които ще ти дадат още по голяма представа за импулсното ВИГ заваряване . http://dox.bg/files/dw?a=ec7a853d58 и http://dox.bg/files/dw?a=c0ad276402
          А относно синергизма при МИГ-МАГ с някой неща не съм съвсем съгласен -кои са тези голям брой не пулсови машини които са със синергизъм!?И къде са тези четири параметъра за регулиране !? Щото за мен най доброто пък единственото което съм срещал е MinarcMig Adaptive там наистина нещата са перфектни, регулират се точно два параметъра дебелина на материала и дължината на дъгата (профила на катета - нещо като фина настройка която може и да не се бара) .Останалите параметри се регулират автоматично. Абсолютно добър апарат както за любителска така и за професионална работа ,ефекта е че по време на работа може само да връткаш копчето за дебелината на материала като при електрожена регулираш само ампеража. Това е супер удобно ако се налага в процеса на работа да заваряваш различни детайли и дебелини и много пъти да сменяш режимите на работа.
          .
          А на Владо най вероятно не му се е налагало а използва импулсно МИГ- МАГ затова и твърди че е ташак... но при добра настройка се получават много добри резултати както на здравина така и перфектен външен вид на шева дори по добър от ВИГ но за разлика от него при МИГ-МАГ импулсното се използва предимно за заварка на по големи дебелини, ползвали сме го за заварка на хидравлични цилиндри.. е вярно процеса бе механизиран но пък резултатите перфектни!
          Последно редактирано от welderargon; 05-08-10, 00:48.
          https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
          https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
            ................ при МИГ-МАГ импулсното се използва предимно за заварка на по големи дебелини...................
            Тука малко не съм съгласен.Ефекта на импулсното е точно в тънките материали,както и в цветните метали. А да не говорим пък за двойния пулс.Едва ли може да се постигне с друг МИГ начин на заваряване плосък катет 3мм ,на вертикал нагоре ,без колебателни движения на 2мм алуминиева ламарина,с 1мм.тел, да не говорим и за липсата на пръски!(вида на шева наподобява този при ВИГ)
            Причината импулса да е добър там е че ползва предимството на струйна дъга да заварява без пръски и къси съединения ,точно в долния мощостен диапазон.(там където струйната не може).И да се заварява във всякакви пространствени положения.(това е предимство на късата дъга).Тоест импулса комбинира най-хубавото от двете дъги.
            П.С. И синергика си има готино.... Примерно Кемпи имат опцийка при която се слага едно потинциометърче в ръкохватката и от там с едно пръсче се регулира машината в целия си диапазон докъто заваряваш.А това си има огромно значение при заваряването .
            Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
              Тука малко не съм съгласен.Ефекта на импулсното е точно в тънките материали,както и в цветните метали. ................. .
              Е да затова си прав! Но по принцип за тънки материал го дават от 1-6мм.За разлика от ВИГ при който за материали под 1мм.импулса върши чудесна работа !Пък и още повече че освен с импулсен Фрониус с друг импулсен не съм работил и никога не съм успявал да постигна добри резултати при тънки ламарини .

Коментар

А относно синергизма при МИГ-МАГ с някой неща не съм съвсем съгласен -кои са тези голям брой не пулсови машини които са със синергизъм!?И къде са тези четири параметъра за регулиране !?
                E, ся, няма да ги изброявам. Ето ти на KEMPPI: http://www.kemppi.com/inet/kemppi/ki...20-%20synergic

А параметрите са - вид газ, вид материал, дебелина на тела, катета на заварката, дебелина на материала. Поне тая, която опитвах имаше тия параметри. Не ме питай за марка. Беше преди 2 години на пловдивския панаир, и не беше от известна марка. Ама въпреки лигавщините и синергизма, работеше си точно като мойта. Вярно че някои от тях са общо взето малко или много постоянни (вид газ, вид материал, дебелина тел). Остават другите два, които са точно тия, дето и ти спомена.

ПП: Честотата на пулсиране на TIG машината ми са 0.5 - 300Hz, до колкото помня. Избира се и съотношението по време между базов и пиков ток, както и двата тока поотделно.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

E, ся, няма да ги изброявам. Ето ти на KEMPPI: http://www.kemppi.com/inet/kemppi/ki...20-%20synergic

А параметрите са - вид газ, вид материал, дебелина на тела, катета на заварката, дебелина на материала. Поне тая, която опитвах имаше тия параметри. Не ме питай за марка. Беше преди 2 години на пловдивския панаир, и не беше от известна марка. Ама въпреки лигавщините и синергизма, работеше си точно като мойта. Вярно че някои от тях са общо взето малко или много постоянни (вид газ, вид материал, дебелина тел). Остават другите два, които са точно тия, дето и ти спомена.

ПП: Честотата на пулсиране на TIG машината ми са 0.5 - 300Hz, до колкото помня. Избира се и съотношението по време между базов и пиков ток, както и двата тока поотделно.
                  ... вид газ, дебелина на тела, се избират при зареждане на машината с тел и газ, тогава ще си избереш и вида на материала и после тези параметри остават постоянни, в процеса на работа се променят само два параметъра а като си избереш вида на катета ти остава да връткаш само потенциометъра за дебелина на материала !
                  А машината ти добра 0.5 - 300Hz си е отличен диапазон!

Коментар

... вид газ, дебелина на тела, се избират при зареждане на машината с тел и газ, тогава ще си избереш и вида на материала и после тези параметри остават постоянни, в процеса на работа се променят само два параметъра а като си избереш вида на катета ти остава да връткаш само потенциометъра за дебелина на материала !
                    А машината ти добра 0.5 - 300Hz си е отличен диапазон!
                    И 25-300Hz на AC-то, вече.

За другото си прав. А на обикновена машина пак връткащ главно 2 - волтаж и скорост на телоподаване, като след скоростта, остава да връткаш само волтажа (катета). Затуй и твърдя че е все тая, щом няма пулсов режим.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ей, оспамихте темата на човека...

За разлика от Кольо, ще вкарам една препоръка от непрофесионалист към непрофесионалист: НЕ заваряй с Вежен! Или с турските или сръбски боклуци! Ако си начинаещ, взимай една кутия Бьолер за обща употреба и заваряй смело.

Ако си съвсем начинаещ, вземи 2 парчета профил, срежи ги под някакъв ъгъл, завари ги и после счупи заварката, за да видиш какво всъщност правиш.
                      За 2мм карай с тънки електроди, обикновено на повечето места под 2.5 нямат, в някои магазини не са и чували че има по-тънки, но и с 2.5 става.
                      На съединения, в които се съмняваш, слагай по една триъгълна планка и НЕ я заваряй с цял шев.
                      Единствено (пак казвам, ако си съвсем начинаещ) не ти препоръчвам да се забавляваш сам със заварките по окачването.
                      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Тефчо е прав , че пооспамихме темата. Предлагам на Спарки , или някой друг от модераторите да премести постове от №23 до 39 в темата "Малко теоретична помощ по заваряване " . Там като ми остане малко повече време ще понапиша основните неща за избор на режим за заваряване и елементи на режима ... макар че няма да е лошо и Джо да помага и да не се ослушва . освен ако не е на море или на планина . А също и Андро . Щото той има безценен практически опит .
                        Последно редактирано от Vlado_Ts; 05-08-10, 17:52.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Тръбната конструкция на бъгито няма проблем да се завари както с оксижен ( газо-кислородно) , така и с ВИГ , МИГ , МАГ , РЕДЗ с рутилови или с базични електроди . Демек : с всеки метод , в който участват ръката и очите на заварчика може да се получи плътен шев - гладък или груб ( все тая) . И бъгито ше си подскача по камъните .
                          Има обаче едно голямо НО .
                          От гледна точка на якост на заварените конструкции ( наред с доста изисквания ) Конструкторът и Технолога ( били просто мераклии , или учили - недоучи като мен ) трябва да отчита и вида на натоварването : статично или динамично ( както и комбинирано) . Динамичното натоварване на конструкцията включва и ударно натоварване и вибрации . А аз си мисля че бъгито попада в тази категория . От тук нататък е важен изборът на метод и заваръчни материали . Не че Кольовото ще се скъса на две примерно , щото е заварено с рутилови електроди ( макар че сам той спомена , че 3-4 шева има скъсани ) , но практически е доказано , че най подходящ метод за такъв вид натоварване е РЕДЗ с базични електроди . Затова споменах някъде , че примерно по газопровод не само няма да видите МИГ-МАГ заваряване , но на напорните станции примерно късат уши на заварчик ако го хванат с целулозни дълбокопроваряващи електроди . Само базични ! И това не е случайно , щото при евентуално скъсване на заварка поразиите са огромни .
                          Вярно , че бъгито се управлява обикновено от един човек , ама все пак става въпрос за човешки живот !
                          Та в общи линии при динамично натоварени конструкции от нисковъглеродни стомани истината е в базичните електроди .... а това че някои хора им се мръщят е друга тема .... и вместо да говорят за "синергитици " ( без лоши чувства! ) и почти самоработеща апаратура , по-добре е да вземат да се научат да заваряват с базични електроди ! От там нататък ще видите , че заваряването става песен - независимо каква ръкохватка ви попадне под ръка .
                          ... и както КАТ не пуска хора по пътищата от републиканската пътна мрежа , които смятат че въртят добре геврека , но ненаучили Закона за дв-е по пътищата , така и не би трябвало да се допускат "заварчици" до професията , без да са подготвени ( поне в основни линии ) по теория на заваряването . Щото останалото е самодейност - а тя се развива в читалищата .
                          Последно редактирано от Vlado_Ts; 05-08-10, 17:46.

Коментар

Прав е Владо.
                            Да припомня че имаме тая тема, където си пише кое, колко:

Каталог на ESAB
                            Сравнете ОК-46 и ОК-48 и нещата стават ясни.
                            Владо и другите колеги работили по тръбопроводи и резервоари знаят, че при стиковането се използват "винкелчета", "клинове", "стеги" и др. "техники" които се "капваха" към тръбата или рулона и "увлечеш" ли се с това "капване" (с базични електроди), помощното средство се кърти с част от основния материал, та айде после ги обикаляй прихватките да ги наваряваш.

Коментар

Да както винаги си е прав Владо.Даже по спомен едно време на старите кутии Вежен си пишеше:-Електроди за заваряване на нисковъглеродни и нисколегирани стомани ,на СТАТИЧНО натоварени консрукции.На новата кутия обаче това го няма.
                              П.С.Ще изровя нещо за импулсния МИГ-МАГ.
                              П.П.С.Сещам се за един метод на заваряване който без импулс е немислим.-И той е МИГ спояване.(може и някои да не са чували)
                              Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                                П.П.С.Сещам се за един метод на заваряване който без импулс е немислим.-И той е МИГ спояване.(може и някои да не са чували)
                                Макар че не съм от много компетентните тука ,може и да кажа някоя глупост ..ама тва не беше ли за запояване на галванизирани ламарини, май за него се ползваше специална тел (май беше пропой със съдаржание на сребро) дето струва доста парички ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X