Обява

Свий
Няма добавени обяви.

заварки на бъги???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: заварки на бъги???

Сега по сериозно да отговорим на ivan_dice ..( още веднъж се извинявам за това че съм пропуснал пост#4 ) За заварка на тръби 40Х2 с електроди се изисква малко повече умения от любителски...!
    Последно редактирано от welderargon; 02-08-10, 23:57.
    https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

А аз понеже съм практик говорех от гледна точка на това което съм видял с очите си.

А конструкциата която Спийд 750 показа спокойно може да се завари с "вежен" и ше си работи читаво... Има достатъчно ъгли и укрепвания.
      Има един лаф:
      "На теория не би трябвало да има разлика между теория и практика. На практика разликата е очевидна"
      Та аз съм практик...
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
        А аз понеже съм практик говорех от гледна точка на това което съм видял с очите си.

....Та аз съм практик...
        ..... което не изключва факта , че съществуват и други неща , въпреки че не си ги видял с очите си .

.... а аз съм виждал доста пагубни неща с очите си , именно поради горната самонадеяност .

Впрочем , моята практика битува от 1980 г. насам . Въпреки че съм инженер по заваряване , притежавам първа степен по РЕДЗ и РАДЗ , които подържам и до ден -днешен , ей така за спорта . Включително и по ТЮФ .МИГ -МАГ не го считам за умение . ... А като притежател на фирма за метални конструкции от 28 години насам , да не ти говоря пък в какви филми съм участвал ! ....ето защо подписа в аватара ми не е случаен .
        ...иначе за камикадзетата , които карат с 200 философията "Един път се мре" си е тяхно право ... бизнеса с надгробни плочи търпи разцвет дори по време на кризата .

ПС . Извинявай за резкия изказ , но дано не дава Господ да ми благодариш , че съм бил прав !

ПС. Към колегата от Сандански : в сряда и без друго съм в района на Кресна по бизнес дела . Ако искаш , чукни ми на лична да се уточним и видим и да обсъдим нещата по- сериозно . Ако имаш мерак де .
        Последно редактирано от Vlado_Ts; 03-08-10, 00:14.
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Имам и един въпрос и към модераторите: в доста теми както и в тази ,забелязвам че има постове пуснати по късно като час а вмъкнати по нагоре в темата !?По този начин понякога изпадаме в неудобни ситуации и неточни отговори по темата ..!?

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
            Имам и един въпрос и към модераторите: в доста теми както и в тази ,забелязвам че има постове пуснати по късно като час а вмъкнати по нагоре в темата !?По този начин понякога изпадаме в неудобни ситуации и неточни отговори по темата ..!?
            Модераторите нямат пръст в тая работа. Не могат и да имат.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Да де...
              Ама доколкото знам с потенциометира за скоростта на тела се регулира и тока. Всъщност май не е точно така. Имах възможност да гледам какво показва амперметърът на една "струна" докато един колега заварява, а друг изменя скоростта на тела. Естествено-при повече тел и тока скача, но при малка скорост на тела, когато започва едно "плюене"-стрелката на уреда скачаше според това дали в момента се образува капка метал, или тя вече се присъединява към ваната. Стрелката си подскачаше като невидяла...
              Говоря за нормален режим. Това, което описваш не е. И не, потенциометъра регулира само скоростта на мотора на телоподаващия механизъм (поне в масовите не пулсови машини). Другото идва индиректно, но ефекта си е все тоя.

А пулсовите (с риск Владо да ми тегли една - ама са си пулсови, а не импулсни) - точно обратното - там е регулация по ток, като при РЕДЗ и ВИГ, само дето машината гледа и мени честотата на пулсиране на тока в зависимост от волтажа, и по тоя начин поддържа машината в работен режим. Затова са и скъпи - набутали са им нужната електроника, най-често микропроцесорно управление.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Модераторите нямат пръст в тая работа. Не могат и да имат.
                E аз просто питам за създалата се ситуация не казвам че модероторите местят постове ... вероятно има някаква причина постовете да закъсняват с появата си ..?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Говоря за нормален режим. Това, което описваш не е. И не, потенциометъра регулира само скоростта на мотора на телоподаващия механизъм (поне в масовите не пулсови машини). Другото идва индиректно, но ефекта си е все тоя.

А пулсовите (с риск Владо да ми тегли една - ама са си пулсови, а не импулсни) - точно обратното - там е регулация по ток, като при РЕДЗ и ВИГ, само дето машината гледа и мени честотата на пулсиране на тока в зависимост от волтажа, и по тоя начин поддържа машината в работен режим. Затова са и скъпи - набутали са им нужната електроника, най-често микропроцесорно управление.
                  А пулс и импулс не е ли все едно !? Пък и честно казано не можах да разбера това което искаш да обясниш !
                  Fronius имат TransPuls Sinergic които по каталог го дават да работи като си определиш дебелината на материала и апаратът сам определя всички параметри за заваряване! Но честно казано нещо не са сполучили с набутаната вътре електроника т.е. този режим нещо не сработва добре !Но MinarcMig Adaptive на Кемппи работи супер!

Коментар

Не е само Фрониус . Вече почти всички модерни машини набутаха опция "умен режим" (sinergic). То е нещо като автопилота в колата . И вдига цената с няколко стотин кинта . За професионална работа според мен е абсолютно излишна функия . Преди време купих една такава "италианка" , 250 А . От любопитство . Прави ми впечатление , че от моите заварчици никой не ползва тази функция .
                    За "пулсовете " на Спарки : Целта на честотно модулираните импулси е да регулират капкопренасянето - принудително , а не спонтанно капкообразуване (така че оператора-заварчик не настройва пулсации , а регулира големината на импулси) - главно при ВИГ . Смисъла практически на принудителния дребноструен процес е и един начинаещ мераклия да може да заварява в таванно положенние .
                    При РЕДЗ съм пробвал Кемпито ми при всички възможни изгъзъци на режима : Резултат : на базични електроди ( в таванно положение) и с импулсно и без - почти все тая . При ВИГ обаче фунцията ме кефи

ПС. А при МИГ-МАГ един заварчик да не знае какво регулира когато върти копчетата е срамота
                    Последно редактирано от Vlado_Ts; 03-08-10, 02:12.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      Къде е Стефан и къде е Филип ?! ... пък и Ясен ...
                      Мен, къде ме напъха при хората на науката?

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                      Всъщност, спарки греши и има такова нещо. На младшите участници постовете чакат някой модератор да ги одобри, а през това време темата си върви напред. Не може много да се направи по въпроса.

Коментар

Не е само Фрониус . Вече почти всички модерни машини набутаха опция "умен режим" (sinergic). То е нещо като автопилота в колата . И вдига цената с няколко стотин кинта . За професионална работа според мен е абсолютно излишна функия . Преди време купих една такава "италианка" , 250 А . От любопитство . Прави ми впечатление , че от моите заварчици никой не ползва тази функция .
                        А според мен sinergic- а не е излишна функция особено ако е направена да работи добре! Твоите заварчици не използват sinergic- а може би защото не харесват работата му както и аз не харесвам тази на Фрониуса но редовно ползвам sinergic-а за ВИГ на Kemppi MasterTig а също и програмите които са много удобни за бързо превключване за различни видове операции при серийно производство , майсторлъка на заварчика не е само да заварява а и да използва максимално функциите на машината с която работи а друг е въпроса че има заварчици за които съществува само копчето за ампеража на машината а останалите бутончета са им нито известни нито интересни!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

Всъщност, спарки греши и има такова нещо. На младшите участници постовете чакат някой модератор да ги одобри, а през това време темата си върви напред. Не може много да се направи по въпроса.
                          Благодаря !Може би това ще трябва да се има в предвид както от утвърдените участници така и от младшите !

Коментар

колеги благодаря за отговорите .... в крайна сметка реших да си ползвам електрожена който имам в наличност и да си спестя едни 1000лв. За да си купувам телоподавка .... понеже съм начинаещ и все още нямам много опит в заварките ще тренирам няколко дена на отделни детайли за да видя дали ще излезе нещо читаво и ще кача снимки за да ме ориентирате дали се ориентирам в правилната посока.
                            Относно това което ще се опитам да правя ето някоя снимка ... но има доста видоизменения по него .... идеята е да е леко и да е с двигател от мотор или АТВ.
                            След като започна работа по него и имам някакъв напредък ще пусна нова тема в раздел бъгита..... и ще ми трябва помощ за някои работи които незнам как да направя ... но дотогава може да ми е хрумнала някоя идея ....
                            БЛАГОДАРЯ на всички !!!!!
                            Прикачени файлове
                            LZ1ICD
                            Иван - 08девет683едно883
                            VW GOLF4 1.8 4motion.

Коментар

Успех в начинанието ivane ! Колкото по точно разкроиш и напасваш конструкцията толкова по лесно ще ти е да я завариш! А това което според мен ще е по добро е да напасваш и прихванеш цялата конструкция ,а изпълнението на заварките да повериш някой опитен заварчик !

Коментар

За "пулсовете " на Спарки : Целта на честотно модулираните импулси е да регулират капкопренасянето - принудително , а не спонтанно капкообразуване (така че оператора-заварчик не настройва пулсации , а регулира големината на импулси) - главно при ВИГ.
                                Точно при ВИГ не съм си изяснил напълно каква е целта на пулсациите в тока, макар машината ми да го има като функция. Честно казано не съм е и ровил.

Каквото съм докопал за пулсовия МИГ-МАГ е че базвоия ток се избира така, че да поддържа ваната, и заедно с това тела нагрят, а върху тела към края на времето за базов ток да има заченки на образуване на капка. Дължината на импулсите с голям ток се подбира така че да може да се образува една единствена капка, която да се отдели от по-големия ток. Тоест, импулсите като ширина и ампераж за конкретна дебелина тел и конкретен заваръчен газ са относително еднакви. Нещото, което се мени в съответствие със скоростта на телоподаване е най-вече броя им за единица време. Заедно с това машината следи за отклонения в целевия заваръчния режим, за което се ориентира (например, при един от методите) по напрежението точно преди да пусне импулс голям ток, като с това нанася леки корекции в честотата на импулсите така, щото машината да поддържа нужния заваръчен режим. И точно затова са поусложнени, в сравнвние с обикновените. Отделно, тук вече параметрите стават повече - базов ток, пиков ток, ширина на импулса, честота на импулса, скорост на телоподаване, и цялото това в зависимост от дебелината и вида тел, както и вида заваръчен газ. От тук и нуждата от някакъв вид опростено настройване така че при задаване на известните предварително неща - газ, тел и дебелината му, и дебелина на материала, машината автоматично да си настройва останалото. Някой решил да го нарече "синергизъм", а до колко е правилно или не - друг въпрос. Въпроса е че за пулсов режим тая функция си е наистина нужна и удобна. А иначе - в момента голям брой и не пулсови машини пак "се бият в гърдите" че имат синергизъм, но той се изчерпва с това че вместо сам да си настроиш волтажа, скорост на телоподаване (ампеража), и евентуално индуктивността, задаваш вид тел, дебелина на материал, изпъкналост на заварка и вид газ. Да, ама какво върши тук синергичността, че не се сещам? Вместо да задаваш 3 параметъра, които всеки опитен заварчик така или иначе трябва да може да настройва, ти задаваш 4 параметъра (с един в повече). Вярно, по-прости и очевидни, но все пак повече. И не мисля че това е твърде голяма екстра. (вярно че както знаеш аз понякога си гледам машината като теле в железница защо прави така, но аз работя изначално неправилно, и не съм никакъв критерий за заварчик. ) В тоя смисъл - нищо чудно в това човек, свикнал да работи иначе, хич да не я и ползва тая "екстра".

А защо "пулсови", а не "импулсни". Първо, защото навсякъде, дори измислилите тоя режим, го наричат "Pulse MIG", или "Pulsed MIG", и второ, защото, поне в българския език често "импулсно захранване", "инвертор", "инверторно захранване" се ползват като означение за едно и също. Импулсен електрожен и инверотрен електрожен - също. Или като общо - импулсна техника.

Моите 5 стотинки, като лют домашен теоретик, с леки заченки на практика.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X