Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Аргон в телоподаващото

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Аргон в телоподаващото

Ясноо, мерси. Всъщност се ослушвах за по-теоретично обяснение, но ще се опитам да го стопля и така.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Ясноо, мерси. Всъщност се ослушвах за по-теоретично обяснение, но ще се опитам да го стопля и така.
      Малко ще оспамим май но може да е от полза на всички.Дано да помогна....

Въпреки че свободните електрони и йони в заваръчната дъга са от метален произход, съществено влияние върху формата на дъгата, силите на капкопренасяне и формата на шева оказва съставът на защитния газ. Разпределението на плътността на тока в краищата на електродите и в дъгата зависи от топлопроводимостта на газа. Заваръчните защитни газове притежават различна топлопроводност при високи температури, каквито са типични за приелектродните области и дъгата . Важна температура в случая е точката на изпарение на материала - например около 3000 оС за стоманата. В сравнение с другите газове аргонът при тези температури е лош проводник на топлина. Тъй като електропроводимостта на йонизираните газове се изменя по аналогичен начин както топлопроводимостта, може да се приеме, че аргонът при тези температури (3000 оС) е и лош електрически проводник. При по-ниски температури аргонът термично вече не се йонизира и следователно става непроводник (изолатор). Следователно токът може да се провежда от изделието към електрода само в най-горещата част на дъгата - сърцевината на стълба. Тъй като анодната област и петно са със сравнително ниски температури, то за преминаване на тока са необходими и по-големи площи. Челото на електродните телове с диаметър 0,8- 1,2 mm предлага много малка площ за въвеждане на дъгата. Температурата в това място е малко над температурата на изпарение на стоманата (над 3000 оС). При тази температура електрическата и топлинна проводимост на аргона е недостатъчна, за да осигури провеждане на целия ток през края на електрода. Ето защо, електрическата дъга “изпълзява” (изкачва) по края на тела - , а температурното разпределение в анодната област добива силно изразена камбановидна форма - . Това е типично за аргона и аргонобогатите газови защитни смеси. Благодарение на специфичната форма на областта, през която се въвежда дъгата, краят на заваръчния тел се загрява не само откъм челната си страна, но така също и отвън навътре (по цилиндричната си околна повърхнина). В края на тела се формира удължена високотемпературна зона. Това дава възможност за ефективно участие на пинч-ефекта в капкопренасянето. Удълженият течен край на електрода силно се свива от радиалните пинчови сили и в зависимост от големината на тока може да се стигне до дребнокапково (струйно) пренасяне на метала през дъгата.
      Съвсем различни са явленията при заваряване в защитна среда от СО2 или в аргонови смеси с повече от 25% СО2. Защитният газ СО2 дисоциира при температури около 3000оС - . При тези условия топло- и електропроводимостта са много добри. Сравнително малките по размери анодно петно и област са достатъчни, за да се пренесе токът в тела . Топлината се предава в електродния тел също през това петно.По тази причина краят на електрода е винаги подчертано по-горещ от зоните, отдалечени от него, например на разстояние 2 mm от челото. Поради по-ниските температури в околността на края на тела пинч-ефектът става неефективен. При по-продължително действие на дъгата, в края на тела се оформя неправилно образувание - капка, която попада под действието на описаните по-горе сили в дъгата. Невъзможно е да се постигне целенасочено отделяне на капката. Често капките преминават чрез късо съединение, което е свързано със силно пръскообразуване.
      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Сега вече ми стана ясно. Играе се с баланса между електро- и топлопроводност на газа.

Коментар

Сега вече ми стана ясно. Играе се с баланса между електро- и топлопроводност на газа.
          И волт-амперната характеристика на апарата. А конкретно няколко процента кислород или CO2 към аргона променат работата към добро, макар механизма за това да не ми е точно известен.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            И волт-амперната характеристика на апарата. А конкретно няколко процента кислород или CO2 към аргона променат работата към добро, макар механизма за това да не ми е точно известен.
            Е, на мен вече ми е известен. Повишават електропроводимостта на газа при запазване на относително ниската топлопроводимост на основния газ (аргон). Хелият пък силно повишава топлопроводимостта, без да повиши съществено електропроводимостта.

От тия две неща пък зависи разпределението на плътността на тока и на температурата - широк или тесен канал, висока или ниска температура.

Коментар

Е, на мен вече ми е известен. Повишават електропроводимостта на газа при запазване на относително ниската топлопроводимост на основния газ (аргон). Хелият пък силно повишава топлопроводимостта, без да повиши съществено електропроводимостта.

От тия две неща пък зависи разпределението на плътността на тока и на температурата - широк или тесен канал, висока или ниска температура.
              Е, имаше и нещо с CO2-то. Разпада се и отново се рекомбинира. Това прави шева тесен и дълбок. Гледал съм го и на картинка...

...сега като се замисля, не съм могъл да го вразумея, щото не съм се замислял. Е ти се замисли вместо мен.

Сега се сещам и защо по дяволите заварката на алуминий с това си е проблем. Капката пълзи нагоре по тела. А за алуминий друго освен аргон и хелий не върви, защото вкарва дефекти. А като повишиш телоподаването, изпреварваш капката, ама повишаваш тока, и всичко що е под 2-3мм се пробива.

Пулс му е майката. Хем за малко ще го разтопи (високия волтаж), хем после ще се кротне и капката ще отиде където трябва, пренесена от телта (ниския волтаж)....

Сега знам и какво да бърникна в телоподаващото си. Отвори ми се работа.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Сериозно се замислям дали със Спарки и Ясен да не врътнем едно ООД . Ясен от половин дума хвана основата на заваръчните процеси ( дето се преподават 2 семестъра и пак има неразбрали ) , а Спарки - същото със заваръчните машини .
                И се чудя дали го казвам полу- на шега или полу -сериозно .
                Само един апел към Спарки : Стига с тоя "пулс" , бе братко . Имам чувството че съм в клиниката на д-р Хаус. В заваряването се казва импусно-дъгово , или само импулсно . Ама пулсово ....
                За аргоновите смеси май пак сме изписали една кофа мастило в този раздел . Но само за практическо улеснение : У нас най-разпространени търговски смеси са "коргон" и " старгон". Която и да хванете - все върши работа.
                А само за невярващите : С тиристорна МИГ-МАГ "Струна" 250А и смес старгон във фирмата ми заваряваме по около 2 тона детайли месечно от хром-никелова стомана. ... и понеже е за износ - сещайте се за качеството.
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Я малко по-подробно за СТАРГОН, ако може. Че са се навъдили едни неръждаеми шнорхели напоследък.
                  За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

В голямите фирми където основната дейност им е заваряване си имат смесителни уредби и всеки заварчик или технолог може да променя съотношението на различните газове в завизимост от заварявания матерял. Ние ползваме готови смеси на Химко-Месер и според заварчиците качеството в различните партиди е различно аз не мога да хвана разликата защото не заварявам постоянно но хората които правят това по цял ден го хващат.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

С тиристорна МИГ-МАГ "Струна" 250А и смес старгон във фирмата ми заваряваме по около 2 тона детайли месечно от хром-никелова стомана. ... и понеже е за износ - сещайте се за качеството.
                      Vlado-Ts моля те,я обясни за какво става дума.Искаш да кажеш ,че мойта Струна 250А или нашите са тиристорни машини,а в добавка с защитен газ старгон може да се заварява хром-никел,така ли да го разбирам?А старгона е няколко чишита:Старгон С-18, Старгон РВ, Старгон С-2, Старгон SCH
                      Последно редактирано от Ясен; 26-03-10, 09:33.
                      T.K.K

Коментар

Е, имаше и нещо с CO2-то. Разпада се и отново се рекомбинира....
                        Сега се сещам и защо по дяволите заварката на алуминий с това си е проблем. Капката пълзи нагоре по тела. А за алуминий друго освен аргон и хелий не върви, защото вкарва дефекти. А като повишиш телоподаването, изпреварваш капката, ама повишаваш тока, и всичко що е под 2-3мм се пробива.
                        ...
                        Разпадането и рекомбинацията са просто механизмът на електропроводността. А, и на внасянето на още въглерод в стоманата, за да стане заварката по-чуплива. А за капката алуминий - мисля, че ключът към него са магнитните полета в дъгата. Те се стремят да смачкат течния проводник така, че да стане по-тънък, а повърхностното напрежение - обратното, да го оформи като сферичка. Импулсния ток просто ти дава (на моменти) достатъчно магнитно поле, за да изцеди капката напред към ваната, съчетано с намалена мощност на дъгата, защото алуминият и без това се топи лесно.

Щом пък заварявания детайл се пробива, значи го нагряваш много, а съотношението между нагряването на ваната и електрода се определя от съотношението на правия и обратен ток. Най-голямата хитрина, която си представям в тази насока, е на машината да се регулират отделно двете съставки на тока (прав и обратен - няма повод те да са равни). Всъщност има повод да са равни и той е схемотехнически, но това не ни плаши.

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        Сериозно се замислям дали със Спарки и Ясен да не врътнем едно ООД . Ясен от половин дума хвана основата на заваръчните процеси ( дето се преподават 2 семестъра и пак има неразбрали ) , а Спарки - същото със заваръчните машини .
                        И се чудя дали го казвам полу- на шега или полу -сериозно ...
                        Както виждаш, вземам идеята присърце (по-горе ). Все пак, не ме надценявай - тази половин дума е върху 20-тина години учене на физика, химия и произтичащи от тях неща. Иначе и асмалък не мога да заваря. (Вече сигурно мога, де - това е моя начин лесно да се науча. То като схване човек теорията, ако не го приложи на практика, ...)

Коментар

Обратен ток при телоподаващите няма. А капката алуминий без да доближиш до детайла нищо не я дърпа. Явно, както казваш, а и както беше посочено горе, просто аргоновата дъга е такава. А и през маската се вижда много добре описаната форма на аргоновата дъга. Просто до сега не си бях дал сметка за това. "Свети" в периферията, когато е по-дълга отколкото трябва, при TIG заваряване. И на черна тел с аргон има подобно явление, но вероатно поради по-високата температура на топене на стоманената тел, по-лесно се компенсира с телоподаването, и практически се докарва в режим почти като с CO2, само дето ваната е по-плитка и по-широка.

...идеята на импулсите при телоподаващите е точно тая - да се елиминират капките, или по-точно пръскането и пълзенето по тела, които са главен виновник за неравномерната работа. А философии има доста. Някои дори с импулсно телоподаване. Но разликата в работата на машината в обикновен и импулсен режим е огромна, дори и на звук. Като пробвах импулсна машина направо пощръклях от кеф.

Коментар

Колеги,темата(въпроса) е :

Каква заварка би се получила ако заварям с телоподавъщо ,но със защитен газ Аргон .Трябва ми широчина на заварката не повече от 2-3мм.Със CO-то стават над тази норма и доста по дебелички.
                            Дали въобще става да заварям с телоподавъщо със защитен газ Аргон или ако ще,какъв ще бъде резултата,а не:Бъра-Бъра по други теми,за тази цел си има други места!

Не е логично да се разискват въпроси ,които нямат контакт(връзка) със зададеният въпрос.
                            Моля активните потребители в тази секция да се позамислят.
                            T.K.K

Коментар

Бях написал някой и друг съвет, ама колегата нещо почна да ни съветва, та ще се въздържа.
                              Последно редактирано от Аndro 160; 26-03-10, 14:04.

Коментар

Обратен ток при телоподаващите няма. А капката алуминий без да доближиш до детайла нищо не я дърпа.
                                Айде бе, няма. Някои от тежките трансформаторни кютуци направо са си променливотокови. При инверторните няма и поне на първо време не ми идва на ум как да има, но от мислене не боли.

За капката алуминий - още ще си говорим.

Първоначално публикуван от spada_mk Преглед на мнение
                                Колеги,темата(въпроса) е :
                                ...

Не е логично да се разискват въпроси ,които нямат контакт(връзка) със зададеният въпрос.
                                Моля активните потребители в тази секция да се позамислят.
                                Връзка и логика има, ако ти не я виждаш - наеми си консултанти. Форумът е повече за дискусии и по-малко за безплатни консултации. Ако темата силно се отклони от началния въпрос, модераторът винаги може да я раздели.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X