До: Нормиране труда на заварчика !?
Строителната фирма ще получи 10 000 лева...... опит !
А 3 хил. - получава заварчика !
И всички са доволни ......
Точно това казвам и аз !
Не съм специалист въобще в заварките - но труда на заварчика ми се издигна в очите .
И за това казвам - трудно е да се определи норма или цена за часова ставка на заварчика ! Но това е при промишлени и строителни обекти.
Ако говорим за заваряване в закрити цехове и поточност ( повтаряемост ) на дейността- заваряване на детайли - тогава е съвсем друго заплащането .
Шефа каквото определи - защото той знае за колко продава изделието и колко са страничните му разходи .
И има поглед кой - колко е изработил .
Не знам за друга дейност - но заварките ги няма в ценника на строителя - нито като дейност , нито като цена.
За това сигурно и други работят по цени от "местни норми ".
Първоначално публикуван от drukman
Преглед на мнение
А 3 хил. - получава заварчика !
И всички са доволни ......
Първоначално публикуван от Аndro 160
Преглед на мнение
Не съм специалист въобще в заварките - но труда на заварчика ми се издигна в очите .
И за това казвам - трудно е да се определи норма или цена за часова ставка на заварчика ! Но това е при промишлени и строителни обекти.
Ако говорим за заваряване в закрити цехове и поточност ( повтаряемост ) на дейността- заваряване на детайли - тогава е съвсем друго заплащането .
Шефа каквото определи - защото той знае за колко продава изделието и колко са страничните му разходи .
И има поглед кой - колко е изработил .
Не знам за друга дейност - но заварките ги няма в ценника на строителя - нито като дейност , нито като цена.
За това сигурно и други работят по цени от "местни норми ".
. По подобен начин се изчисляват нормите за всеки метод . Практиката обаче ме е научила друго : аз знам теоретично за колко време се заварява едно изделие . Но това време никога не се припокрива 1:1 в реалното производство . Затова както споменах и преди - правя "снимка" на процеса . Т.е. : висна на главата на заварчика ( или заварчиците) един ден и засичам времето на основните и спомагателните операции. В това време отчитам и спирането за по цигара , технологичните почивки за кафе и времето за разговори по GSM-а. Знам колко съм заложил като цена за труд за единица изделие и така съставената норма се отнася към средно - сръчен заварчик . И средно мързелив . От там нататк ако изработи повече , но качествени изделия , естествено че си получава повече . Ако пък мързеливия , или по- малко квалифицирания иска да "хване" нормата , нека да се лиши от цигарата или тел. разговор за сметка на повишаване на уменията си . Ако иска . Това в серийното производство.
Коментар