Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нормиране труда на заварчика !?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нормиране труда на заварчика !?

Има ли литература за методи на нормиране на заваръчни дейности ?
    Знае ли някой и може ли да ми каже как се създава норма примерно - за детайл който се поставя (закрепва) на кондуктор и се заварява ръчно, заваряването е метод ВИГ ,материала е галванизирана ламарина ,засеченото време за заваряване на една бройка е 7,30мин.общата линейна дължина на шева е 320 мм.
    Освен чистото време за заваряване, има ли и какви са нормативите за време на обслужване на работното място ,почивка и лични нужди, взема ли с в предвид дължината на шева или важно е само времето !
    https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

До: Нормиране труда на заварчика !?

В цял свят заварчиците работят на часова ставка а не на норма както е на много места в България или на щат.Много опити правих при шефовете да се разберем по този въпрос,за съжаление без успех.
    А сега в кризата съвсем няма изгледи.Има една много важна истина:
    Не е работа на твоя шеф да те направи богат,това е твоя работа.Това шефовете го знаят,време е и ние да го разберем....

Коментар

Първоначално публикуван от panaya Преглед на мнение
      В цял свят заварчиците работят на часова ставка а не на норма както е на много места в България или на щат.Много опити правих при шефовете да се разберем по този въпрос,за съжаление без успех.
      Не е работа на твоя шеф да те направи богат,това е твоя работа.Това шефовете го знаят,време е и ние да го разберем....
      И аз така знам !По соц. времето също се правеха опити да се нормира работата на заварчиците само че тогава имаше доста некадърни нормировчици които успявах да надхитря..... Но за жалост кризата в момента прави така че шефовете да си мислят че са всесилни ... мислят си че освен шефове са и нормировчици ... но май ще се наложи шефовете да си търсят друг който да успее да направи измислената им норма...
      П.П. Но си мислех че може би някъде на някой му е останала бумага от соц.времето с описание за нормиране ...
      Последно редактирано от welderargon; 31-07-09, 23:01.

Коментар

Виждал съм в руските библиотеки.

Коментар

http://stroinfo.ru/articles/?art_id=11

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
            Знае ли някой и може ли да ми каже как се създава норма примерно - за детайл който се поставя (закрепва) на кондуктор и се заварява ръчно, заваряването е метод ВИГ ,материала е галванизирана ламарина ,засеченото време за заваряване на една бройка е 7,30мин.общата линейна дължина на шева е 320 мм.
            Освен чистото време за заваряване, има ли и какви са нормативите за време на обслужване на работното място ,почивка и лични нужди, взема ли с в предвид дължината на шева или важно е само времето !
            Естествено , че има - от соцвремето . А по мое време студентите в специалност "заваряване" го изучаваха . И аз съм държал изпит . Не влизаше обаче като отделна тема в конспекта , а към всеки метод си има нормиране . Само че по понятни причини тези неща ги няма на електронен носител . А да развивам теми тук е ясно че не става .
            Това че не се нормира по света е лековато изказване. Един "шеф" ако не може да пресметне какво му струва едно заварено изделие , значи е за продавач на сладолед , а не мениджър .
            Общо казано обаче вместо да се изчислява теоретична норма , може да се направи "снимка " на процеса и пак да се хване разход на материали , основно ( чисто заваръчно ) и спомагателто време. А каква ще е заплатата на заварчика - това е съвсем друга тема.
            Между другото , при мен имам заварчици както на часова ставка , така и на норма . Зависи от много неща .
            ПС. Уелдър , и не обобщавай за всички шефове в криза . Има и нормчировчици , въпреки че са шефове
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

+1. Ако само се заяжда, въпросът е един. Ако не умее да си направи вътрешно фирмен хронометраж и норма, по-добре наистина да се заеме с друго. Или да покани външен специалист, който да направи такава оценка.
              А може и да не може да се направи, ако не става дума за серийни изделия. То затова и уникалните, или единичните производства са много по-скъпи.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                Какъв е обекта ?
                Аз имам местна норма за укрепване на стомано-бетонови конструкции.
                Цялата норма съм правил със заварчик първи разряд и ..... със незнанието на тези , които плащат .....!
                Когато се прави местна норма - всичко което заварчика прави през времето на работата се взема пред вид .
                Никой няма да ти каже норма, нито цена за труд на заварчик- вече съм претърсил цялата литература в БГ и по-стара и съвременна .Съветвал съм се с хора ( преподаватели) от бранша.
                Довери ми се или извърви целия път и ..... ела и кажи как е ?
                Само ще вметна за всички заварчици :
                Хора - вие не си знаете интереса .
                За вас заваряването е детска игра и за това заплащането ви се струва добро ако е над ???? лева. Това е грешка - вие сами не си уважавате труда - и за това го няма в нормативните документи.
                Моята препоръка към вас е:
                Когато имате обект за заваръчни дейности - минете през строителна фирма ( актуването ) . Заваряването да е част от дейностите на обекта . Тогава ще ви бъде платено по-скъпо. Ето и пример....
                Един заварчик иска за обект - 1500 лв - обекта се завършва за един месец. А заваръчните дейности - за 10 дни. Но ..... никой не знае за това- освен заварчика . Инвеститора приема и .... заварчика си взима парите и е доволен . Заблуда.......
                Но... - той си мести скелето( с помощник), той си сглобява и демонтира скелето . Той си доставя материалите и т.н.....
                Ето каква е истината :
                Идва заварчика - няма осигурена площадка , няма скеле .
                И за да си вземе парите- човека е готов на всичко.
                АКО обаче минава през строителна фирма - истината е:
                Доставка на материали - цена...
                Доставка , монтаж и демонтаж на скеле до 3м височина - цена
                Доставка , монтаж и демонтаж на скеле до 6м височина - цена
                Доставка , монтаж и демонтаж на скеле до 10м височина - цена
                Доставка , монтаж и демонтаж на скеле над 10м височина - цена
                Допълнителни разходи - винаги има - 10 % ( почистване на материали , пречещи на площадката - имаше 3т въглища и др. )
                Непредвидени разходи - винаги изскачат - до 10% - така е прието, но често се иска протокол за тях.
                И всичко това , ако заварчика получава своето възнаграждение през стр. фирма - ще се окаже , че ще получи 3000 лв за същия труд.
                И това е по-близо до реалното заплащане ( а никой не знае колко е реалното - няма точна цена )
                Дано някой не се е обидил..... или засегнал .....
                И - не укорявам никой - просто споделям - моят заварчик е прекалено добър човек и специалист - за това и си позволих да ви споделя всичко това.
                Последно редактирано от bgbul; 01-08-09, 10:04.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                  Какъв е обекта ?
                  ... Ето и пример....
                  Един заварчик иска за обект - 1500 лв - обекта се завършва за един месец. А заваръчните дейности - за 10 дни. Но ..... никой не знае за това- освен заварчика . Инвеститора приема и .... заварчика си взима парите и е доволен . Заблуда.......
                  Но... - той си мести скелето( с помощник), той си сглобява и демонтира скелето . Той си доставя материалите и т.н.....
                  ....
                  Прав си , ама този пример излиза малко извън контекста на темата . Не конкретизираш някои неща :
                  1. Има си кодекс на труда . Този заварчик като как така се пазари за обекта ? Той на трудов договор ли е в строителната фирма или се явява като частно лице - на граждански договор , или пък си има фирма ?
                  2. Ако трябва да се мести скеле , има 2 варианта : Първия е фирмата да си извърши хамалските и такелажни операции , които са нискоквалифицирани и ще се намерят братя - римляни и за по 10 лв. надница , които да свършат нещата. А заварчика само ше тегли златната нишка като "баш майстора" . Вторият е ако заварчика е на трудов договор , да му се вменят в задълженията и тези допълнителни хамалски дейности . Само че за това е договора - ако работника не е съгласен , да не подписва ... никой не го кара на сила. Лошото е че кризата бие по пазара на труда и в Испания и в Германия ... а Масларова е няма вече за да отвори няколкостотин хиляди нови работни места
                  С други думи : това че една строителна фирма си е калкулирала всички разходи е едно на ръка - значи има кадърни мениджъри . А това че заварчика , или който и да е работник гледа в "канчето на стария " няма нищо общо с нормирането на труда му . Той затова подписва договор с работодателя .
                  И накрая : ти имаш един къдърен заварчик . Аз имам 20. И то такива , на които дефектоскопистите вървят постоянно по петите - ако имаш понятие за какво говоря. Но за да станат кадърни , те извървяват един доста дълъг път на квалификация , която не се постига в кръчмите , а с работа - и то при подходящи условия , които аз съм им осигурил . За последното пита ли ме работника на мен пък какво ми струва ?! Така че не настройвай пролетариата срещу работодателя - процеса е двустранен - и докато работника губи "само оковите си " , то аз губя живота си ... помисли и върху това.
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Може малко остро да съм се изказал по адрес на работодателя в никакъв случай не искам да обидя някого знам че има много кадърни хора който ръководят фирмите си ! Съжалявам че стана така темата да добие съвсем друга светлина на разговора ...
                    Винаги съм искал двете страни да са взаимно доволни т.е. работодателя да е доволен от мен и аз да съм доволен от него ...
                    Нямам нищо против да работя и на норма но тя да е така направена че да мога да изкарвам поне договорираната си заплата........
                    Нека сега говорим по конкретно - Владо след като ти си ръководител на фирма можеш ли да ми кажеш каква би била нормата за горепосоченото изделие при серийно производство ... ако това се прави при теб ?

Коментар

Дано да свърши работа

П.С. следвай страниците че има малко объркване
                      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        Прав си , ама този пример излиза малко извън контекста на темата . Не конкретизираш някои неща :
                        1. Има си кодекс на труда . Този заварчик като как така се пазари за обекта ? Той на трудов договор ли е в строителната фирма или се явява като частно лице - на граждански договор , или пък си има фирма ?
                        2. Ако трябва да се мести скеле , има 2 варианта : Първия е фирмата да си извърши хамалските и такелажни операции , които са нискоквалифицирани и ще се намерят братя - римляни и за по 10 лв. надница , които да свършат нещата. А заварчика само ше тегли златната нишка като "баш майстора" . Вторият е ако заварчика е на трудов договор , да му се вменят в задълженията и тези допълнителни хамалски дейности . Само че за това е договора - ако работника не е съгласен , да не подписва ... никой не го кара на сила. Лошото е че кризата бие по пазара на труда и в Испания и в Германия ... а Масларова е няма вече за да отвори няколкостотин хиляди нови работни места
                        С други думи : това че една строителна фирма си е калкулирала всички разходи е едно на ръка - значи има кадърни мениджъри . А това че заварчика , или който и да е работник гледа в "канчето на стария " няма нищо общо с нормирането на труда му . Той затова подписва договор с работодателя .
                        И накрая : ти имаш един къдърен заварчик . Аз имам 20. И то такива , на които дефектоскопистите вървят постоянно по петите - ако имаш понятие за какво говоря. Но за да станат кадърни , те извървяват един доста дълъг път на квалификация , която не се постига в кръчмите , а с работа - и то при подходящи условия , които аз съм им осигурил . За последното пита ли ме работника на мен пък какво ми струва ?! Така че не настройвай пролетариата срещу работодателя - процеса е двустранен - и докато работника губи "само оковите си " , то аз губя живота си ... помисли и върху това.
                        Нещо пак не се разбрахме !
                        Нали въпросът е - за нормиране . Аз говоря за строителни норми със заваряване - писал съм за каква норма говоря.
                        Когато Заварчика е назначен на работа - това си е трудов договор и там норми не вървят . Ако има работа - работи си човека , ако няма работа - просто присъства или ако е съвестен помага нещо наоколо . Все едно какво прави - заплатата си му върви . Това не засяга месните норми в строителството .
                        Когато се прави НОРМА - тя си има параметри , време и резултат . Просто и ясно . И се отнася за дейности за които няма цени в ценника .
                        Само за такъв случай говоря.
                        Поздравления за твоите заварчици и за теб .
                        В този въпрос - предполагам твоята дейност не влиза .
                        Ако ти си правил норма - знаеш как е и колко струва работата по едно изделие . И горе-долу така плащаш на хората за да са доволни.
                        Естествено е - ако си на норма , а не по ценоразпис - че тази норма си я одобрил и подписал и ти ( като работодател ) . Така , че изненади не може да има и от двете страни .
                        Няма настройване ,нито измама - нито някой може да има претенции.
                        Ако някой оспори нормирането - то по всяко време може да бъде проверено с друг заварчик и същите условия. И ако има грешка - веднага блесва на екрана.
                        Не се засягай , колега !
                        Нама място за обиди . Всичко е цифри и майстори. Лесно се проверява!
                        Поздрави !

Първоначално публикуван от panaya Преглед на мнение
                        И според теб - колко е часовата ставка на заварчик в България ?
                        И в кой раздел спада труда на заварчика ?
                        Единственото което можеш да направиш - ако си назначен на работа е :
                        С майсторство да докажеш колко си добър - качество , време и производителност .
                        И едва тогава да договориш по-добра заплата .
                        Иначе - всичко си е празни приказки.
                        Последно редактирано от bgbul; 01-08-09, 19:15.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                          Дано да свърши работа

Благодаря!Ще свърши много добра работа !
                          То това било цяла наука ....

Коментар

...

И според теб - колко е часовата ставка на заварчик в България...
                            Зависи. Едно е да заваряваш винкели, друго тръби под налягане и всяка заварка да се снима. А има колеги дето заваряват с огледало...
                            Добрия заварчик е ценен кадър и заплащането е от най-високите в промишленоста.

Коментар

....И всичко това , ако заварчика получава своето възнаграждение през стр. фирма - ще се окаже , че ще получи 3000 лв за същия труд....
                              Не Колега, 3000 лв. ще получи стр. фирма, а заварчика....според случая.
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X