Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Виг Кракра въпрос?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Виг Кракра въпрос?

Въпросния модул не е нищо друго освен команден блок - управлява се запалването на дъгата , защитния газ и високочестотното безконтактно палене . Затова в токоизправителите се среща и в блока на машината .
    По принцип ВИГ.заваряване може да се осъществи и без команден блок . Просто връзваш горелката към "минуса" на машината ( т.нар. права полярност ) , пускаш газ от бутилката и си готов . Няма значение дали заваряваш с токоизправител , или генератор - руски , румънски ГДР-ски или чешки ( Триодин ). А колко е рационално в днешно време - и то с такова ретро е друг въпрос .
    И за да избягна евентуална нова тема на някой ентусиаст от типа : " Намерих си една машина Кракра Г500 , но не ще да работи с обмазани електроди - какво да правя ? " затова обърнах внимание на означенията : Ако на нея има означение "Г" , значи е предназначена за МИГ-МАГ и не става за РЕДЗ. Ако има "Е" или "У" значи е точно обратното - на тях пък не става да прикачиш модул за телоподаващо .

ПС . Съвет до Беретата : Ако си намериш токоизточник ( той е над 200 кила както каза Уелдъра) , от медта в него на скрап ше вземеш поне 500 лв. Продай го и си купи едно китайче ( десетина кила ) , което в работилницата ще ти е достатъчно . Със здраве !
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Ами като поразпитах вийчо ми се оказа, че точно това се е случило с този модул Заминал е на вторични С парите е бил закупен някакъв шмиргел и бормашина, но после са разбили мазето и са ги откраднали
      Така че... ще пестя парици за нещо съвременно,защото ще си докарам херния от нашия електрожен.

Много ви благодаря за ифото!
      Лека!
      LZ1DSM

Коментар

Разликата между Г и Е серията на пернишките машини е че в Г серията управлението (двата контактора) са на 36 волта изведени на букса отзад и като работи само като електрожен на буксата се слага специална заглушка която затваря веригата. На единя от служебните електрожени като му гръмна 36 волтовата бубика на 63 амперовия контактор просто смених контакторите с 220 волтови и изхвърлих цялата 36 волтова инсталация барар с трансформатора.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          ..........
          1. Заваръчните машини от онова време се срещат главно под две марки : "ИЗА" и "Кракра" . Машините , предназначени за МИГ-МАГ заваряване имаха индекс "Г" , демек : заваряване в газова среда . Тези , предназначени за РЕДЗ имаха индекс "Е" , демек :заваряване с обмазан електрод.
          ........ По начало източника за ръчно електродъгово заваряване е със стръмно падаща волт-амперна характеристика , докато МИГ-МАГ машините са с твърда характеристика ....
          Това е основната и най-важна разлика.

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
          Разликата между Г и Е серията на пернишките машини е че в Г серията управлението (двата контактора) са на 36 волта изведени на букса отзад и като работи само като електрожен на буксата се слага специална заглушка която затваря веригата. На единя от служебните електрожени като му гръмна 36 волтовата бубика на 63 амперовия контактор просто смених контакторите с 220 волтови и изхвърлих цялата 36 волтова инсталация барар с трансформатора.
          Изхода 36 В е и за захранване на подгряването на редуцил винтила,понеже машината е за МИГ-МАГ заваряване.Не става за електрожен.
          Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
            Изхода 36 В е и за захранване на подгряването на редуцил винтила,понеже машината е за МИГ-МАГ заваряване.Не става за електрожен.
            Мога да ти покажа в действие като електрожен Г 500 работи перфектно поне от десет години.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              Мога да ти покажа в действие като електрожен Г 500 работи перфектно поне от десет години.
              А как му регулираш ампеража и колко волта му е празния ход?

Коментар

За волтове и ампери нямам идея отпред на панела не работят и двата уреда има един ЦК ключ който включва контакторите два ключа един с четири степени един с осем от тях регулирам на усет. В интерес на истината не съм работил с електроди по голями от 4мм .

Коментар

А как му регулираш ампеража и колко волта му е празния ход?
                  http://www.bezplatno.net/listing-260...kra_G500_.html
                  като гледам снимките и аз не виждам как ще се регулира ампеража за да работи като електрожен...
                  П.П. Освен машината на sek1 да е преправена ...
                  https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                  https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Понеделник ако остане време ще му пусна снимки в действие. Аз го заварих в това състояние (електрожен) сменил съм само контакторите от 36 на 220 волтови вътре не личи нещо да е пипано по трите бобини и дросела. Имаме и един такъв на който му седи телоподаващия модул но поне от двайсет години хваща прах в един склад.
                    Последно редактирано от sek.1; 01-08-09, 20:36.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                      http://www.bezplatno.net/listing-260...kra_G500_.html
                      като гледам снимките и аз не виждам как ще се регулира ампеража за да работи като електрожен...
                      П.П. Освен машината на sek1 да е преправена ...
                      Точно затова попитах.На Г500 копчета регулират само волтажа а при електрожените той е фиксиран. Единствения вариянт е машината да е преправяна което ще рече че вече не е Г500

Коментар

Точно затова попитах.На Г500 копчета регулират само волтажа а при електрожените той е фиксиран. Единствения вариянт е машината да е преправяна което ще рече че вече не е Г500

100 процента е преправяна. Аз имам оригинален Г500. На 36В променлив ток (на задния панел) е изведено подгряването на редуцир-вентила. Самия телоподаващ механизъм ( обикновено УТ-5 , който за мой срам обещах на един колега и още не съм видял какво му е състоянието) се захранва на 48 волта.
                        Въпроса не е само в регулирането на напрежението . Твърдата характеристика на токоизточника не позволява самоподържане на дъгата при работа с обмазани електроди. Казано на прост език електрода постоянно ще залепва , а ако му вдигнеш пък ампеража ще "плюе" едри капки и пренасянето на метала е кошмарно.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Това е основната и най-важна разлика.

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                          100 процента е преправяна. Аз имам оригинален Г500. На 36В променлив ток (на задния панел) е изведено подгряването на редуцир-вентила. Самия телоподаващ механизъм ( обикновено УТ-5 , който за мой срам обещах на един колега и още не съм видял какво му е състоянието) се захранва на 48 волта.
                          Въпроса не е само в регулирането на напрежението . Твърдата характеристика на токоизточника не позволява самоподържане на дъгата при работа с обмазани електроди. Казано на прост език електрода постоянно ще залепва , а ако му вдигнеш пък ампеража ще "плюе" едри капки и пренасянето на метала е кошмарно.

Така е затова те бях цитирал по-горе.

Коментар

Така е затова те бях цитирал по-горе.
                            Ха ! Сега погледнах , че снощи на 3 мастики съм взел да се повтарям . Ма какво да направя като има упорити хора дето повторно се опитват да открият топлата вода . Между другото едно време като правех курсове за заварчици имах навика да повтарям , че и да потретям най-важните неща . Щото от първия път- един разсеян , друг мисли за жени , трети за пиене. Абе един вид педагогика . Та понякога не е излишно да се акцентира върху основното . Това помага на хората да избегнат излишни главоболия .

Коментар

искам да питам колегата ,тъй като няма правомощия за ЛС,продаваш ли модула?
                              преди време писах за един токоизточник и искам да пробвам дали неможе да се куплира виг модул с него...

Коментар

Продавам го. Само че за цена не знам защото просто нямам представа ама никаква колко ще струва. И да имаш в предвид, че аз съм от едно село до София на име Стъргел т.е. как ще го получиш. Ако все още проявяваш интерес пиши на mlml@mail.bg
                                Поздрави Димитър Младенски
                                LZ1DSM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X