Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Ами за да не пълним други теми реших че можем да пишем тук неща от рода на какви материали за какво се ползват,с какво е най-добре или най-правилно.Технология за завряване на различни материали.Просто всеки да си казва мнението и знанията.
    Един такъв проблем примерно е заваряване на чугун.Аз съм чувал доста грешни изпълнения и доста съм страдал от това.Ремонта после е ужасен.И въпреки че има книги много хората все си заваряват както са "чули".
    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

До: Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
    Зависи какво имаш в предвид под любителско или промишлено.Ако човек иска да направи нещо както трябва това няма значение.Един пример:Дойде при мен човек заварил вана за мляко(сирене) МАГ с газ с голямо съдържание на СО2,след година ваната се пробива до заварката.По цялата дължина като дунапрен.Сещате ли се защо?
    Защото освен провар,дълбочина,ширина,пръскообразуване и др. има структура на метала и хим.състав.Хрома доста се "залюбва" с въглерода.От този процес пада съдържанието на хром в зърното и то вече не е толкова корозионноустойчиво.Та от едно любителско да му свършат работа на мандрата......

Ами напълно аматьорско изпълнение или по точно тарикатско –вземал парите вместо да свърши качествено работа ! Първо това не е работа за МАГ а за ВИГ всички съдове за хранително вкусова промишленост трябва да се заваряват на ВИГ метод препоръчително е на импулсно ВИГ!
    За чугуна – методите са два ВИГ и РЕДЗ -класическия с подгряване на детайла завряване и бавно охлаждане !Вече има елктроди за заварка на чугун на "студено " и с обикновен трансфрматорен електрожен!
    С ВИГ –метода колкото и да е интересно за някой е възможно много качествено заваряване осбено на бели и сиви чугуни !
    Последно редактирано от welderargon; 15-03-09, 20:32.
    https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Ами има разлика между любителско и професионално заваряване . И то огромна. Ако искате и това може да разискваме. А то и затова се разводняваха темите до тук , щото доста колеги - мераклии искат да свършат нещо в гаража с подръчни средства , но като задълбаят в нещата неминуемо им се разширява кръгозора и интереса От друга страна теорията на заваряването си е една и съща .
      За газовите смеси : Не само в Зарата при Джо , почти навсякъде можеш да си купиш една бутилка . Ама както споменах - от широко разпространените . Така че човек трябва да избира от тях . Пък и за широката практика те са достатъчни. Специалните смеси са друга бира . Там наистина трябва да имаш производство , което да изисква подходяща технология .
      За чугуна : електроди за заваряване "на студено" включително у нас има отдавна . Капризността в случая идва от структурата му. Но и тук има доста "гяволъци" , така че на практика нещата се получават .
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
        Ами напълно аматьорско изпълнение или по точно тарикатско –вземал парите вместо да свърши качествено работа ! Първо това не е работа за МАГ а за ВИГ всички съдове за хранително вкусова промишленост трябва да се заваряват на ВИГ метод препоръчително е на импулсно ВИГ!
        За чугуна – методите са два ВИГ и РЕДЗ -класическия с подгряване на детайла завряване и бавно охлаждане !Вече има елктроди за заварка на чугун на "студено " и с обикновен трансфрматорен електрожен!
        С ВИГ –метода колкото и да е интересно за някой е възможно много качествено заваряване осбено на бели и сиви чугуни !
        Привет.Аз лично сам заварявал с моето телоподаващо-180А -GMK-на един сасед на село -чугунения плот на печка за твърдо гориво-стана и няма оплакване втора зима.Заварих си и на моята кола/ланчия-капа-тд/ генерацията.Верно-парвия пат се спука,но втората заварка,която е варху парвата-даржи.С обикновенна тел и CO2.Поздрави.
        Нисан патрул-3,3тд - класика -0878 772213

Коментар

The shielding gas for aluminium and aluminium alloys is usually argon, possibly with the addition of helium. Helium improves the heat transfer, and is used when welding thicker sections.
          Under certain conditions, horizontal and horizontal-vertical welds can be welded
          with DC if pure helium is used as the shielding gas and the electrode is connected to the
          negative. The higher arc voltage that results from the use of helium supplies more heat to
          the base material and thus increases the rate of welding. This higher heat input also
          means that butt joints can be made in thicker sections. The open-circuit voltage of the
          power source should be sufficiently high to prevent the arc from being extinguished as a
          result of the higher voltage drop in pure helium.

Някой пробвал ли е подобен метод на заваряване !?Интересен ще ми е резултата! Аз заврявам алуминий с DC но точно по този начин само с хелий не съм пробвал!

Коментар

Някой пробвал ли е подобен метод на заваряване !?Интересен ще ми е резултата! Аз заврявам алуминий с DC но точно по този начин само с хелий не съм пробвал!
            Е как заваряваш алуминий с DC
            Иначе съм чувал за смес на аргон и въглероден диоксид.Било по-добре от 99.999% аргон.Цената обаче била 200лв на пълнене

Коментар

Първоначално публикуван от kudrav Преглед на мнение
              Е как заваряваш алуминий с DC
              Иначе съм чувал за смес на аргон и въглероден диоксид.Било по-добре от 99.999% аргон.Цената обаче била 200лв на пълнене
              Алуминий и СО2?-200лв?.Излъгали са те.

То по принцип с прав ток става.Особено ако електрода е на (+).Но си има други проблеми там.
              П.С.Имаше български патент за виг ръкохватка която вместо с волфрамов електрод работи с водноохлаждаем меден електрод.И то вързана на (+).Имаше си и недостатъци естествено.

Някои заварят и с(-) като позват електроди за електрожен.Но според мен не е добър вариянт.

Със хелий незнам.. Лично аз като се замисля не виждам как по-топлата дъга ще ми помогне да се премахне окиса.
              Последно редактирано от joe007; 21-03-09, 17:42.

Коментар

Ще ми позволиш ли да се посмея искрено на тези глупости !Наистина голям майтап са си направили с теб!

Коментар

То по принцип с прав ток става.Особено ако електрода е на (+).Но си има други проблеми там.

Някои заварят и с(-) като позват електроди за електржен.Но според мен не е добър вариянт.

Със хелий незнам.. Лично аз като се замисля не виждам как по-топлата дъга ще ми помогне да се премахне окиса.
                  С прав ток с електрод на (+) не съм пробвал но ще пробвам!! Там най вероятно проблема ще е най вече с топенето на волфрама! С кой цвят волфрамов електрод ще най-добре да се работи ?
                  Или с никой няма да стане всички ще се топят като свещичка!?

Е вярно не най-добрия вариант ползването на електроди за добавъчен материал но като няма машина с АС и така става ,вярно вида на заварката не добър но на здравина се получава доста добре !

Това с хелия и на мен ми стана много интересно, та затова реших да го споделя !Още повече че е написано в материал претендираш да е учебник !
                  Последно редактирано от welderargon; 21-03-09, 18:10.

Коментар

Моя грешка
                    Исках да кажа аргон+хелий=200лв.Който не вярва да отиде до месер и да пита,а после да да напише тук какво са му казали

Коментар

Моя грешка
                      Исках да кажа аргон+хелий=200лв.Който не вярва да отиде до месер и да пита,а после да да напише тук какво са му казали
                      А така вече съм съгласен !Макар че цената (ако е вярна!) направо ме стряска !

Коментар

С прав ток с електрод на (+) не съм пробвал но ще пробвам!! Там най вероятно проблема ще е най вече с топенето на волфрама! С кой цвят волфрамов електрод ще най-добре да се работи ?
                        Или с никой няма да стане всички ще се топят като свещичка!?
                        Експериментирал съм със обратна полярност предимно с тънки ( до 2 mm) детайли, но добри резултати никога не съм постигал.Над 45-50 ампера волфрама се топи много бързо и замърсева шева с частици от него.Ако нямяше АС машини бих предпочел варианта с правата полярнос и електроди за електрожен.
                        [COLOR=black][B]"...Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш. "[/B][/COLOR]
                        [COLOR=black][B]"Мъжки времена" Н.Хайтов[/B][/COLOR]

Коментар

Първоначално публикуван от migmagi Преглед на мнение
                          Експериментирал съм със обратна полярност предимно с тънки ( до 2 mm) детайли, но добри резултати никога не съм постигал.Над 45-50 ампера волфрама се топи много бързо и замърсева шева с частици от него.
                          Това е проблема.И за съжаление това е горната граница на ампеража с който може да се заварява с(+) на електрода.С една дума става само за много тънки детайли.Иначе очистването на окиса е перфектно.

Коментар

Иначе очистването на окиса е перфектно.

Май това е единственното предимство на тази полярност!
                            [COLOR=black][B]"...Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш. "[/B][/COLOR]
                            [COLOR=black][B]"Мъжки времена" Н.Хайтов[/B][/COLOR]

Коментар

Вашите препоръки и съвети за начина и вида и марка електроди за заварка на кожух на скоростна кутия на трактор. Материала е чугун !Пукнатина е с дължина около 700-800мм.,кожуха трябва да се заваря на място ясно е че няма как да се подгрее и ще трябва да се ползват електроди за студено заваряване освен това ще се наложи и изпълнение на таванна и вертикална заварка!
                              Тези заварки на двигатели хич не са ми по вкуса поради опасност от запалване и гръмване макар че в случая кожуха е доста далеч от двигателя!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X