Обява

Свий
Няма добавени обяви.

(преместени от Маските) Заваръчна апаратура, устройство, работа, проблеми, подобрения

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Маски за заваряване

А, и друго. Високочастотния HV "трансформатор" на запалката се състои от жица, омотана между намотките на големия дросел. И при другите ли е така?

Цялата работа е да го накарам да пали от милиметър. Сега иска да го докосна, от което малко по малко се скапва дюзата.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
      за газоразрядника - 0.8, до 1.5 мм - не го увеличавай много! ще изпукаш високоволтовите диоди и кондензатори. Да не говорим, че ще дигнеш малко напрежението, но има един резистор преди каскадата, който ти ограничава енергията. Сам виждаш че разряда пробива, ама не пали(нанайси пауър?). Ако го намалиш него и туриш по-мощни диоди, почва да фърчи плазма от разряд още във въздуха - коничен виолетов на тъмно И поради това мисля че изпука един от мощните изправителни диоди, та после шунтирах с RC преди дросела ... абе що искаш да си изгориш машинката ?

Клиента беше много доволен че палела вече от самолет и след две седмици се върна с провиснал нос

За дюзите и електродите кво да ти кажа - един път ми ги пращат длъги един път къси. Има обаче друг момент - и длъги и къси да са, разстоянието електрод-дюза е около 1 мм. Предполагам длъгите са за по-лесен достъп до детайла.
      Такааа, поиграх си, и постигнах някакъв резултат, без да сменям нищо. Междината се оказа че не влияе съществено върху изходното напрежение. Просто от един момент нататък не желае да пали. Това при мен е около 2мм. Аз го закрепих на малко по-малко от критичното, за да пали стабилно, а именно някъде 1.4 - 1.6 мм.

Хванах, и "пренавих" високоволтовата намотка на запалката, наместена измежду изходния силов дросел. Намотките останаха същия брой (с което също си играх, но без особена разлика между 6 и 8 намотки), а именно 7, Просто ги преместих в "изходния" край на дросела, плутно една до друга. Обърнах им полярността, макар да знаех че това едва ли има особено значение, обаче се оказа че има.

Сега пали без да докосвам. На около половин милиметър от детайла, при това без да го чистя от ръжда и окиси. Днес ще пробвам как се държи на почистен материал, и с нова дюза. Все ще е по-добре, но вече така или иначе съм до голяма степен доволен.

Какви по-мощни диоди има на пазара, че нещо не намирам? Намерих куп даташитове, дори и на такива по 8kV 0.5A, но не знам тук кой продава такива. Ще ми се да пробвам поне мъничко да намаля резисторите. Хубавото при мен е че цялата запалка си е съвсем самостоятелен блок. Със собствен FlyBack траф, и собствен транзистор. В нея влиза изправено мрежово напрежение от входните кондензатори, и от там нататък няма връзка с останалата силова част, освен през изхода. За всеки случай ще му боцна и един 400V двупосочен TVS преди силовия дросел.

Ама, сподели моляте откъде да взема по-мощни диоди. Резисторите ще ги бъзикна съвсем малко. Искам да пали стабилно от 1мм. Повече от това не ми трябва.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Ама, сподели моляте откъде да взема по-мощни диоди. Резисторите ще ги бъзикна съвсем малко. Искам да пали стабилно от 1мм. Повече от това не ми трябва.
        Браво бе! за диодите - аз ги купувам от Комет, около 1000В 1А май имаше, тургам по два-три последователно. картинката не е красива, но и аз не намерих по-високоволтови с голем ток. сори, на къмпинг в Шабла съм и нема инет.

Коментар

Защо не пробвате с изправителите от микровълновите печки. Не съм съвсем сигурен, но доколкото си спомням като параметри бяха 8kV/1A.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Браво бе! за диодите - аз ги купувам от Комет, около 1000В 1А май имаше, тургам по два-три последователно. картинката не е красива, но и аз не намерих по-високоволтови с голем ток. сори, на къмпинг в Шабла съм и нема инет.
            Намерих в Комет. От Farnell. Ама понеже и в UK няма, ще ги чакам от щатите. 2KV ултрбързи, каквито са си и оригиналните, ама с двоен ток. И 20А пиков ток. на VISHAY са.

TVS-a даже май няма нужда да е двупосочен. Имам 300 волтови. Сработват по дефиниция за 5ps, така че преминаването на голям волтаж от запалката към мощните диоди е практически невъзможно.

Друг вариант е да набутам 2 текива, но преди двата по-малки силови дросела. Дори май е по-добрия вариант. Друго - понеже може да се върне импулс през трафа на запалката към високото напрежение, там също може да се набута TVS, примерно 400V или 500V (май по-добре).

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Защо не пробвате с изправителите от микровълновите печки. Не съм съвсем сигурен, но доколкото си спомням като параметри бяха 8kV/1A.
              Не мога да видя данни за бързодействието им по даташитовете. Запалката работи май на 100KHz, и е нужно да са бързи или ултрабързи. А и цената в Пулсатор хич не ми се нрави. Трябват 4.

Иначе, ако съдя по междината от която престава да дава искра, напрежението на изхода (разрядника - пласинките) е някъде 6KV. Това се постига с умножаване по 4, демек от трафа на запалката излизат едни 1500V. Това добре се връзва с факта че диодите са по 2KV, а кондензаторите в множителя са 3KV.

Т.нар изходен траф на запалката (жицата, омотана около силовия дросел), съвсем не действа като траф. Ако действаше, тия 6KV, трябваше да са умножени по 3, и да станат 18КV. При 18KV запалка, трябваше да прехвърля искри от 6мм, а то прехвърля от 2 (един вътрешно на ръкохватката, и един между дюзата и детайла). Демек се налага извода че 6-те KV са си останали пак толкова върху ръкохватката. Е, тук има роля и индиктивността на кабелите на скобата и тъкохватката, ама това е друга тема. При това "траф" с незатворен магнитен "контур" е с твърде мека характеристика, която на всичкото отгоре е и нелинейна спрямо товара. Абе мазало някакво.

Въздушния поток в ръкохватката, както установих, не влияе на паленето. Скапах 1-2 електрода и дюзи за да видя как се държи "на сухо". Е, държи си се по същия начин.
              Последно редактирано от sparkybg; 19-08-08, 12:48.

Коментар

А, това което казваш е верно, но някои от по-мощните резаци охлаждат ръкохватките(по-точно дюзи електроди там) с вода. Подобно на по-мощните аргони. Макар че при резаците преминаващият въздух е достатъчен май да охлажда, и водата е по-скоро гъзария. Щото топлина си се отделя на дюзите и електродите - не всичката топлина отива на метала който се реже.
                В мойта фирма работя с две 150 - амперови плазми , българско производство. Режа метал с дебелина 40 мм по 6-7 часа на ден. Охлаждането си е въздушно ( от постъпващия въздух) и няма никакви проблеми със загряването.
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  В мойта фирма работя с две 150 - амперови плазми , българско производство. Режа метал с дебелина 40 мм по 6-7 часа на ден. Охлаждането си е въздушно ( от постъпващия въздух) и няма никакви проблеми със загряването.
                  Варианти явно има доста. Наистина има и такива с водно охлаждане. Има и такива, дето работят под вода. Не знам какви са критериите, предимствата и недостатъците, но явно има такива. В едно съм сигурен - до 50А друго, освен въздух, за охлаждане не е нужно. Явно според твойте думи може и по-нагоре.

Има и друг момент - въздуха за самата плазма е едно на ръка. Има дюзи, харчещи повече въздух, отколкото им е нужен за плазмата и рязането, и част от него отива точно за охлаждане. Изобщо няма връзка с плазмата и с рязането. Просто си минава през или покрай дюзата, и я охлажда. Често дори по специални каналчета. Може би твоя случай е такъв.

Въпроса е че принципно водното охлаждане е по-правилно и по-ефективно, но и често по-сложно.

Коментар

Настина има доста варианти - още повече че съвременните технологии непрекъснато се развиват и за наше щастие в положителна посока ( зора беше "навремето" при бай Тошо , че тогава какви самоделки правехме - не ми се говори). Ето защо смятам , че в 90 % от случаите на каквото и да се спре човек няма да сгреши. По-скоро меродавна е подръжката с резервни части и консумативи( включително и цената им )
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Намерих в Комет. От Farnell. Ама понеже и в UK няма, ще ги чакам от щатите. 2KV ултрбързи, каквито са си и оригиналните, ама с двоен ток. И 20А пиков ток. на VISHAY са.
                      ...
                      FR607 съм слагал, по два последователно, а първият три последователно. Ти явно обичаш да чакаш В началото разпробивах платките за по-дебелите крачета на диодите - сега ги лепя отзад на медните писти направо по-важното е да не дефектират май

защо не шунтираш високата честота с кондензатор, както си е по устав? TVS можеш да туриш(ако си нема фабрично де) м/у масата и корпуса - така ако тръгнеш да заваряваш офазен детайл ще гръмне ТВС-а и на входа ТВС може да спаси некой лев от родният пълен с пикове ток.

Коментар

FR607 съм слагал, по два последователно, а първият три последователно. Ти явно обичаш да чакаш В началото разпробивах платките за по-дебелите крачета на диодите - сега ги лепя отзад на медните писти направо по-важното е да не дефектират май

защо не шунтираш високата честота с кондензатор, както си е по устав? TVS можеш да туриш(ако си нема фабрично де) м/у масата и корпуса - така ако тръгнеш да заваряваш офазен детайл ще гръмне ТВС-а и на входа ТВС може да спаси некой лев от родният пълен с пикове ток.
                        Капацитет си има фабрично там, където мисля да слагам и TVS-а. Въпроса е че капацитета от едно ниво нагоре започва да пречи, а TVS-а не. Просто ще добавя TVS до фабричните 2 кондензатора. По datasheet сработва за 5ps, ако се наложи. А вътрешния му капацитет е нищожен, в сравнение с капацитета, който бих ползвал за да гася импулсите. Кондензатори се ползват по 2 причини - най-вече по-ниската им цена, и по-плавната им (по дефиниция) работа. TVS-а просто реже волтажа от едно ниво нагоре, което качва високочестотните смущения. А целта на цялото упражнение е да не горят мощните HF изправителни диоди, както ти предполагаш.

TVS фабрично няма изобщо в тоя апарат. Има NTC-та навсякъде. Не помня но май мярках и варистори, което е евтиния стар вариант на TVS, но действащ в пъти по бавно.

За чакането - еми наистина не бързам. Друг е въпроса ако си изкарвах хляба с това.

Коментар

Кондензатори се ползват по 2 причини - най-вече по-ниската им цена, и по-плавната им (по дефиниция) работа.
                          несъм много съгласен - от дадена честота нагоре кондензатора действа като късо. Като ти гледам подписа(LZ...) сигурно си наясно с това. Та в случая кондензатора "затваря" веригата м/у масата и входа на HV/HF трансформатора. По този начин пред кондензатора(към изправителното стъпало) HF/HV немааа Въпросът е да е достатъчно високоволтов, да е ВЧ, да не много малък капацитета му и да не е много голем капацитета му Ако е много голем капацитета може да почнат да лепнат електродите. По принцип такъв кондензатор е добре да има и без ВЧ стартиране, щото самата дъга дава доста ВЧ и високо напрежение. Но изправителните диоди винаги са шунтирани с RC, и некои производители го пропускат този кондензатор.

А цената на HV/HF кондензаторите съвсем не е ниска

Коментар

несъм много съгласен - от дадена честота нагоре кондензатора действа като късо.
                            .
                            Да, реже високите. И е по-скоро като резистир, който си намалява съпротивлението с повишаване на честотата. Ама да не се задълбочаваме, щото сам знаеш че не е баш толкоз просто.

Там кондензатор трябва да има - тук спор няма. Оптималния вариант е кондензатор+TVS. Така хем кондензатора че убива HF смущенията, хем TVS-а ще пази от пренапрежение, ако се случи. Тоест спокойно може да се избере по-нисък капацитет, работещ на границата на безопасното, а после TVS-а да осигури защитата по напрежение, когато се случи да е по-голямо.

Сега, като увелича мощността на HV-HF запалката, тоя кондензатор може да дойде малък. Обаче пък ако е по-голям ще започне да пречи. Решението - TVS успоредно на кондензатора, и приключваме въпроса.

Цената на TVS-а , сравнена с цената на кондензаторите, е по-висока. Това имах в предвид. А там броят всяка стотинка - това е проблема.

Диодите дойдоха, 1.5nF кондензатори на 15kv също. Чакам до ден-два да дойдат и 1.5nF на 5кV, и TVS-и на 300.

На първо време ще сменя кондензаторите по запалката, оригинално 1nF, с 1.5нF, както и диодите. Ще сложа TVS-а/овете и ще пробвам.
                            После ако се наложи ще сменя и резисторите с такива с по-ниско съпротивление. Това цялото ще доведе до по-мощен импулс, и съответно по-дълъг, тъй като волтажа си му е все тоя. А това води до понижаване на честотите в импулса от запалката, и по-точно до увеличаване на ниските честоти в него. Високите си остават все тия. От тук ще възникне необходимост за по-голям кондензатор (въпросния), което ще компенсирам с TVS.

Само ме гложди дали да не наслагам TVS-и още преди другите дросели, тоест веднага след диодите. Там им е правилното място, ама не мога да преценя колко волтови. Върти ми се нещо от порядъка на 100, ама ще трябва да се позаровя по-усърдно, за да преценя. Проблема е че мащинката е 3 в 1, струва ми се че има 2 силови трафа, и те с релета се превключват на полумост/пълен мост и успоредно/последователно. Полумост успоредно - за TIG и РЕДЗ, и пълен мост последователно - за резака. По тоя начин волтажа се учетворява. А диодите са си все тия, а точно те са уязвими.

Ще трябва да свалям схема.

Кондензаторите са стотинки, до около левче - тук. А в китай със сигурност цената им е 1/3 до 1/10 от тукашната.

Едит: Ето. Червеното е без TVS, синьото със TVS. TVS-а по datasheet сработва за 5-10ps, разбирай - мигновено в нашия случай. Както и да го погледна, с TVS ми харесва повече.

Прикачени файлове
                            Последно редактирано от sparkybg; 03-09-08, 13:15.

Коментар

мда - т.к. превключва напрежението, изпр. диоди требе да са по-високоволтови.

при чист TIG/MMA ми се върти в главата 200В, при CUT-40/50 са 600В.

ААбе тиа 3 в 1 третото им куца. Плазмата не е като хората нещо. Много и е ниско напрежението и затва не пали лесно, не е проблема във високоволтовото май. Чистите плазми с много по-слабо високоволтово палят и режат в несвяст. Тия понякога прекъсват и след като запалят дъгата. Аз им спирам вноса

Коментар

Тя пали бе. И си работи добре. Просто трябва да я допра, както си пише и в книжката. Не ми е прекъсвала при рязане, освен когато кондензоотделителя се беше препълнил с конденз, което все пак си е нормално.

Сега пали от половин милиметър на чист или леко ръждясал метал. Без докозване.

Моята цел е да пали стабилно от един милиметър, и дори на малко по-корозирал метал.

Ще и мерна напрежението на празен ход. (ще изключа запалката, да не си споразя мултицета де).

Иначе прекъсва единствено когато задържа неестествено дълго в една точка - издухва каквото има, и изгасва. По време на самото рязане не прекъсва изобщо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X