Обява

Свий
Няма добавени обяви.

(преместени от Маските) Заваръчна апаратура, устройство, работа, проблеми, подобрения

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Маски за заваряване

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
    Честито!

не е с пилотна плазма. Настройвай манометъра му на 4.5-5атм, а от компресора подавай 7-8атм, за да компенсираш загубите по маркуча.

що не взе супер200п, и без това си плащал яко транспорт щеше да заваряваш и халумин
    Щото щеше да ми излезе двойно, че и отгоре. Това ми се върза на 1000лв.

Халумин мисля да заварявам с телоподаващото, когато се наложи. Почти съм сигурен че ще се справи. Това ако реша да си взимам де, което едва ли ще стане.

Ако някога ми потрябва хубав TIG, ще си взема WSE200P, което е същото, ама без резак.

Дадох 200лв. отгоре за TIG-a + MMC-то. Реших че си струва парите.

Тъпото е това, че Super200P (както и мойто) е с един шланг и за аргона, и за въздуха. Не че не може да се преправи, ама някак не ме кефи.

А WSE200P ще ми се върже някъде на 1200лв, тоест ще имам 2 отделни машинки, и ще съм се набутал само 200лв повече.

Аритметики разни....

ЪЪЪ, дефинирай "Пилотна плазма"? Пали се преди да почнеш, или? И какво значи "HF vibrate"? Според мойте разбирания е че има високочестотна запалка (TIG-a пак така), ама може и да съм се объркАл в китайските термини.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Айде честито и от мене със здраве да я ползваш.
      А имаш ли някава схема как точно плазмата работи.Интересува ме вътре силовата част и ръкохватка.

Коментар

Най-вероятно е паралелна запалка. Един RC кръг със запиращ диод. Или динистор, че по-хубаво. Стои до веригата на големия ток, след запалването се прави че го няма. Това са тривиални схеми в дъговите разряди.
        Да, такива високочестотни запалки правят именно пилотен канал, по който тръгва разряда. "Плазма" в крайна сметка е почти вярно, и за капак звучи рекламно внушително
        Всичките тия лафове са едно и също, други физически механизми няма.

Коментар

Запалката хвърля искра около 5мм. Като от пиезо запалка.

Схемата не знам. Обаче това чудо харчи ток като за световно,особено на 50А. Реже 5мм като кашкавал. Но и за това си трябва майсторлък, и то сериозен. Иска и сериозен компресор. Моя е мъничък за дълга работа, и постояннно се включва, но иначе няма проблем.

Иска сериозна инсталация и дебели жици, та ми се отвори и още работа. Ще си пусна силов кабел от входящия предпазител (май 63А), директно до гаража. Със всичките му салтанати, локални предпазители, и т.н.

Та, машинката ме кефи. Обаче иска лека ръка, като на художник, и държане на ръкохватката под прав ъгъл - голям проблем за мен, ама с малко практика ще му свикна.

Пробвах и електрожена замалко. Дъгата гори идеално. Никакво пръщене, само лекичко "сссссссс". Това на около 100А, с 2.5мм "нормален" електрод за променлив ток, и + на ръкохватката. Не лепи, пали лесно, абе с една дума не съжалявам че е 3 в едно. Електрожена със сигурност от време на време ще го ползвам.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Щом му чуваш и звука, тогава ще можеш и без маска. Хваща се не само края, ами и шуплите.
            Не ти трябват специални електроди, работи с къв да е Вежен.
            За телоподаващото нямам какво да кажа, заради нямането на опит. Мразя тая технология за мизерно запояване по принцип. Знам ценността и, знам че не съм прав. Просто не съм тенекеджия.

Коментар

И TIG-а и CUT-a ти палят по един и същи начин. Схеми съм публикувал на сайта inverteh.com. Има един разрядник, който през високоволтови кондензатори прехвърля на повишаващ траф (една феритна пръчка с навита шина) и е след дросела.

За резака - изрязвай от 5мм фазер или шперплат шаблона и като режеш не допирай дюзата. така с една дюза - 15м ламарина

Коментар

А има ли смисъл да си взимам по-добра ръкохватка? Има някакви, дето консумативите не са гола мед, а са белички. Вероятно хромирани или никелирани. Водят се от 50 ампера нагоре.

По добри ли са?

@Стефан: Запалката е серийна. Сега погледнах схемата. Почти като на автомобилен ксенон.

Коментар

Абе, додето го пишех снощи, бях сигурен че не съм прав. За кво въобще го написах ...
                  Имаш ли цялата схема? Знаеш ли, имам един портативен аргонов лазер с мъртва тръба. Няма кой да купи нова, предполагам че схемата му е съвсем същата, като на електрожена. Там максималния ток сигурно е 25 - 30 А, дали да не вземем да опитаме да пуснем микроелектроженче ...

Коментар

Това е на електрожена:
                    http://www.geocities.com/inverteh/ZX7-160.doc

А това на резака:
                    http://www.geocities.com/inverteh/cut40.doc

А това е на TIG+MMA:
                    http://www.geocities.com/inverteh/WS160.doc

Линковете са от сайта на колегата SJ410.

На мойто нямам схема. Ама са набутани повече чаркове. Има и механични релета вътре. Включват се в зависимост от режима - CUT/TIG/MMA.
                    Както вероятно сам се досещаш, го отворих още преди да го пусна. Ей-така, да разгледам. Управляващата част е общо взето добре направена. Има една силова платка, дето е малко смешна, в смисъл че вместо да сложат дебели писти като хората, са наплякали припой до безобразие.

Ама... работи.

Какъв е работния режим на тоя лазер? В смисъл, напрежение, другото е ясно. От лазери хич хабер си нямам.

И дали няма да е по-подходящ за TIG? В смисъл на 30 ампера по дефиниция трябва да се работи с 0.9мм електрод, ако е електрожен.

И трябва да даяни на късо съединение. Поне за кратко.
                    Последно редактирано от sparkybg; 05-08-08, 12:04.

Коментар

В този ред на мисли, ще си купя едно зеге, едни тънки ножове + малък ръчен трион с режеща тел, за да може да правим прецизни шаблони от фазер...

Пак обаче ме тревожи да не издуха и фазера както картона )

Май трябва да се направи отвор преди да се наложи шаблона и да се пусне плазмата през отвора...

Аз мисля да пусна една нова тема за Плазмени резаци и работа с тях...
                      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Щперплат. Зеге имам. И тънко ножче също.

Иначе чиста работа от текстолит/гетинакс. Ама не знам откъде.

ЪЪЪ, Бинго!!! Ламиниран паркет. 6-ца. Имам и дълги дюзи - значи може и осмица. Довечера ще кажа точно колко. По-плътен е от фазер.

Паркет осмица имам на другото село. Даже и ще се лъзга лесно по него. Лесно се дооформя и с шкурка. Лесно се чертае с перманент.

Идеята е да го водиме по ръба между дюзата и керамичната капачка, и дебелинете да е такава, че да го държи на милиметър над материала.

А, по книга и отвор се прави предварително. Отвора може и със самата плазма да направим предварително. Без шаблон. Нали въпроса е да пробие.

И трябва да изкопая отнякъде една чертожна кривка. Едно време се търкаляха из къщи, ама сега - йок!
                        Последно редактирано от sparkybg; 05-08-08, 13:18.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          А има ли смисъл да си взимам по-добра ръкохватка? Има някакви, дето консумативите не са гола мед, а са белички. Вероятно хромирани или никелирани. Водят се от 50 ампера нагоре.

По добри ли са?

@Стефан: Запалката е серийна. Сега погледнах схемата. Почти като на автомобилен ксенон.
                          да не са тези с пилотната плазма(Panasonic type). Не знам дали ще работят нормално с CUT 40/50. За съжаление в момента немам такива за проба, но не се занимавай с тях - по-скъпи са им консумативите и по-рядко се срещат. А и доста едра ръкохватката.

БатГеорге е прав - ако започнеш от дупчица(или некой край на листа) е много по-безболезнено. Не допускайте да върне разтопен метал към дюзата - поврежда се много бързо.

Коментар

За дълга дюза трябва точно 10мм. Държи дюзата около 1мм над детайла.

Едно друго въпросче: Има ли смисъл от SG-51, SG-55 или SH-4 ръкохватка? ПТ-31 принципно я дават за 40А максимум, а това е 50А.

За 50-70А дават тия трите, които, подозирам, че са кажи-речи едно и също.

Друго, Као доближа дюзата на 2мм от детайла, започва да хвърля искри, но не пали. За да запали трябва да я докосна до детайла.

Със SG-51/55/SH-4 ще пали ли от разстояние, или не? Газоразрядника вътре се състои от 2 пластинки. По мои сметки, ако се раздалечат, би-трябвало да се вдигне напрежението на запалката. Да пробвам ли?
                            По-трайни ли са им консумативите? Изглеждат по-добре направени, особено дюзата.

Кога се ползват дълги, и кога къси дюзи?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Газоразрядника вътре се състои от 2 пластинки. По мои сметки, ако се раздалечат, би-трябвало да се вдигне напрежението на запалката. Да пробвам ли?
                              По-трайни ли са им консумативите? Изглеждат по-добре направени, особено дюзата.

Кога се ползват дълги, и кога къси дюзи?
                              за газоразрядника - 0.8, до 1.5 мм - не го увеличавай много! ще изпукаш високоволтовите диоди и кондензатори. Да не говорим, че ще дигнеш малко напрежението, но има един резистор преди каскадата, който ти ограничава енергията. Сам виждаш че разряда пробива, ама не пали(нанайси пауър?). Ако го намалиш него и туриш по-мощни диоди, почва да фърчи плазма от разряд още във въздуха - коничен виолетов на тъмно И поради това мисля че изпука един от мощните изправителни диоди, та после шунтирах с RC преди дросела ... абе що искаш да си изгориш машинката ?

Клиента беше много доволен че палела вече от самолет и след две седмици се върна с провиснал нос

За дюзите и електродите кво да ти кажа - един път ми ги пращат длъги един път къси. Има обаче друг момент - и длъги и къси да са, разстоянието електрод-дюза е около 1 мм. Предполагам длъгите са за по-лесен достъп до детайла.

Коментар

А за "ония" ръкохватки? SG-51/55/SH-4? Има ли смисъл? Забелязах и че на 50 ампера, лампите гаснат, а дюзата започва да синее. Явно и идва в повече.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X