Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Телподаващо "направи си сам" :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Телподаващо "направи си сам"

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
    Да пестиш ток от празния ход на трафа през времето , когато не заваряваш .
    Просто когато не е натиснат бутона не трябва да има ток на ръкохватката. По тоя начин можеш докато не работиш да я слагаш където и както си искаш, без да ти пука.

Бутона на мойто има 2 степени - при едната пуска газа, а като натиснеш още, пуска и тока. Отделно с пускането на газа, бутва леко и телта за момент.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Така излеза по евтино,но аз не разбирам много-много от електроника,затова го направих така.Преди 15г.нямаше такива джунджурий.А контактора управлява само първичната намотка.
      "Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя. "о8894оЗ81З

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        А защо контактор, а не тиристор/и. Има и управляващи чипове, дето дебнат кога напрежението минава през нула, и пускат тока тогава.
        ...
        Когато работиш с трансформатор, правилният момент за включване е когато напрежението минава през максимума. Иначе имаш едно ДРРРРРррррр от трансформатора и ток 10х.

Коментар

Ако сричаш руски - заповядай тук всичко е описаноhttp://rapidshare.com/files/223134942/MigIIMag.rar

Коментар

реших и аз да се включа. Имам разни останали от детството ми части (трафове, диоди, кутии, радиатори и какво ли още не) и вместо да ги изхвърля мисля да пробвам да направя едно телоподаващо в свободното ми време. Намерих една схема и се нуждая от мнението на по-запознатите. Струва ли си изобщо труда? (ще се ползва 5 пъти годишно, като ми трябва да си заваря някоя стойка или рафт). Схемата е взета от руски сайт разбира се... лошото е, че ще се наложи да ми пренавиват трафа...
            Благодаря предварително!
            Йордан
            Прикачени файлове

Коментар

Здрашейте колеги, бая четох по темата и бая книги и учебници прероших но накрая го направих и се получи доста добре имам предшид като качество на заварката. Всичко си напраших с подръчни материали и като стойност не ми струша много и като се има в предвид че и шланга ми попадна без пари, ще направя снимки и ще ги постна тук ако наистина има интерес , но от сега да кажа че нещата са много далеч от електрожена, и реглажа е най лесно да се направи с дриосела

Коментар

Първоначално публикуван от balivan Преглед на мнение
                Здрашейте колеги, бая четох по темата и бая книги и учебници прероших но накрая го направих и се получи доста добре имам предшид като качество на заварката. Всичко си напраших с подръчни материали и като стойност не ми струша много и като се има в предвид че и шланга ми попадна без пари, ще направя снимки и ще ги постна тук ако наистина има интерес , но от сега да кажа че нещата са много далеч от електрожена, и реглажа е най лесно да се направи с дриосела
                Иска ли питане?! Давай снимките!
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От: Телподаващо "направи си сам"

Странно с кондензатор работи по-зле отколкото без , за сега няма дросел , но ще се прави и по-мощен траф.
                  0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                    Странно с кондензатор работи по-зле отколкото без , за сега няма дросел , но ще се прави и по-мощен траф.
                    Сложи дросел и кондензатори преди да пренавиваш трафа,и задължително разтоварващ резистор на кондензаторите.

Коментар

Моето работи около 15 години без проблем,но ми се прецакаха кондензаторите и стана вече 2години отлежава в гаража.Иначе се получи доста сносна машина,работи с 1,2мм тел.Първоначално имах проблем с електрониката на мотора,не осигуряваше достатъчно стартов ток,но на вторични попаднах на многостепенен(10 положения)ключ и навих автотрансформатор с изводи от 8в до 12,5 през 0,5в.Така реших проблема с електрониката и всичко стана бетон.
                      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Реших да посъживя тази отдавна забравена тема, като ви покажа моята машинка-самоделка. Електрожена си го бях направил доста преди това и реших да го пригодя за телоподаващо. Видях машините на ДЕЛ и ми се понрави доста тяхната концепция за 2 в едно. Не е в 100 % завършен вид, но е 100% работеща, останаха, капак, врътки и тем подобни дребни работи. Несъм използвал нищо фабрично в направата, идеята е просто да върши добра и безавариина работа лично за мен, така че фацата и праховото боядисване отпаднаха. Електроженчето е инвертор (кос мост) и заварява с електроди до 4мм .
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:30032012025.jpg
Прегледи:1
Размер:127.4 КБ
ID:5362100 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:31032012027.jpg
Размер:118.3 КБ
ID:5362101 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:31032012028.jpg
Размер:174.2 КБ
ID:5362102 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:13032012009.jpg
Размер:132.6 КБ
ID:5362103

Изпитвам трудности с настройката за получаване на добра заварка, понеже нямам много опит. Имам настройки по ток, напрежение и скорост на подаване. Знам че фабричните машини имат специални таблици за настройката на тези параметри според дебелината и вида на материала, който ще се заварява. Ако някой ме светне на тези неща и ми прикачи една такава таблица, ще съм много благодарен . За да мога да си разграфя копчалъците и да работя като бял човек .
                        Последно редактирано от magnet; 04-04-12, 12:09.

Коментар

НИкакви таблици няма. Просто трябва практика. Това ако си докарал управлението на самия инвертор, което е дълга и мъглива тема, и точно това е разликата между посредствена машина и такава, дето заварява добре.

Коментар

Sparkybg, за практиката спор няма . гледах разни клипчета по въпроса, някъде казваха че напрежението е най-важно, при постоянен ампераж (140 за моя шланг) , а на някой машини гледам че се регулира само ампеража.Каква е зависимостта и точната пропорция не ми е ясно и с кое е препоръчително да се варира повече, прост практически съвет ми е необходим . Спазени са изискванията, пуска си първо газта, после тока и телта, поддържа стабилно напрежение на изхода, само в началото се бави част от секундата, преди да го стабилизира. Като схемотехника сам разбираш че е използвано най-елементарното, но изпробвано не само от мен. В интерес на истината не съм замервал под товар, но пък направих някой доста добри заварки. И сега разбирам, че и редуцира ми е бил намален наполовина от нужния дебит, според хорта в Редко трябвало да е около 12 единици за моя редуцир . Само незнам нормално ли е да се заскрежава по време на работа, що за CO2 са ми сложили

Коментар

Ампераж на телоподаващо НЕ СЕ регулира. И "амеража за твоя шланг" не е постоянен, а зависи от скоростта на телоподаване. Регулира се напрежението така, че машината да влезе в режим, тоест хем да заварява, хем да не пръска, хем да има провар. Затова и токоизточник за електрожен не става за телоподаващо, освен ако не е инвертор и не е преработен да става. Тъй че за регулиране на тока просто забрави. Не е правилния начин.

Относно редуцира - не е важно налягането, а дебита. Може и въобще да не го гледаш, а просто опитваш дали на съответния ампераж заварката става шуплеста или не. Личи си - при изстиването раздува. Като намериш границата, пъсни му още малко за сигурност, и си заварявай. Аз на 200А в закрито помещение работя с около 8-9л/минута коргон. На открито е достстъчен един полух на вятъра, и всичко отива по дяволите, та съм стигал и до 15-16 литра/минута.

Единиците за правилен редуцир са литри в минута. Ако не ти е разграфен в това, а в друго - казах ти метода.

Коментар

Благодаря за точния отговор, изясни ми се ситуацията. Сега само ще трупам опит

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X