Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Телподаващо "направи си сам" :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Телподаващо "направи си сам"

Малко западна темата ама днеска си мислех дали от стария ми електрожен може да стане ЦО.И естествено го разкостих и снимах ако се смени миризливия алуминии с мед ,и се добавят некой неща може и да стане ,поне така мисля...
    По мои сметка и свойствата на медта,при ново навиване може да стане около 160А. или в най-лошия случай да остане на 150А.То сега дали прави 100 с тоя смрад.
    А ако се донавие или се смени дебелината на медта с 1 или 2мм. може да стане и повече ,но на мене 160-70А. са ми напълно достатъчни.
    И за регулирането на напрежението ще е със степени като се изведат на определени навивки кабели от първичната.А за тока?сега се регулира с един чеп дето влиза вътре в трафа другия вариант е като за напрежението -на изводи от вторичната.

Коментар

Ако само с това разполагаш и ти трябват 150А По-добре си купи ново и по-евтино излиза казвам ти го от опит .
      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

ами не ,имам и диоди от електрокар или нещо подобно,ще взимам и друг магнитопровод /виж по горе/ и дори майстор съм намерил ,който да ми навие трафа.Дросел също има само трябва да се пренавие (ако е нужно).Телоподаването е измислето с моторче от чистачки обаче ако не се получи в е-бай има доста евтинки.
        въпроса ми е дали от това ще стане траф за ЦО?

Коментар

Ще стане , даже първо пробвай без да сменяш нищо.
          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

не е проблем да се пробва имам и схема на контрола и скоростта на телоподаване,но трябва някак да регулирам напрежението на първичната намотка,а и с този алуминии едва ли прави 100тина ампера даже мисля,че по малко щото с повече от 2.5мм.електрод не е могло да заварява ,а въртока е на макс.

Коментар

Използвай 12v или 24v,за оперативна верига.Иначе връща 220v в раката ти. Ще ти трябва още един траф.
              "Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя. "о8894оЗ81З

Коментар

за какво още един.?
                ще е този,изправител и ако говориш за втория траф да е дросел ще го има и него дори вече съм намерил сърцевина.

Коментар

Колегата има предвид за телоподаващия механизъм , а трафа го остави на мах и пробвай после пищи каво е станало не бързай да пренавиваш . Надявам се и аз скоро да пусна моето в действие .
                  0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Нищо не ти пречи да пробваш, обаче читаво телоподаващо от траф за електрожен, по скромното ми мнение, няма да стане.

...а "чепа", дето влиза вътре и ти регилира тока в момента, е възможно най-добрия начин за регулиране на тока на електрожен от тоя тип. Изпълнението в случая, и слабостта на трафа, е съвсем друга тема, но това е най-истинския начин за регулиране на тока при тоя траф. Другите истории с тиристори и тем подобни, всичките до един си имат недостатъци.

За телоподаващо ти трябва ти траф с твърда характеристика, диоди и кондензатори на изхода. Ще работи и без индуктивност, но малка индуктивност подобрява работата. Напрежението можеш да регулираш или с тиристорна схема, или с намотки (по-честия случай).

Как се постига твърда характристика - достатъчно голямо желязо за сърцевина, без въздушна междина, и първичната и вторичната намотки, или една върху друга, или поне на един и същи "крак" на магнитопровода, намотани максимално плътно.

Успех.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Говоря за минмум 32А контактор,който да управлява първичната намотка на трафа,те са 220 или 380v индукционо напрежение,и при отварене на веригата(отпускане на спусака на ракохватката)вече в раката ти има 220v.За това ти трябва 12v,с реле(може от лада,за клаксона)да управляваш контактора.На този 12v траф(изправен ток)мажеш да вържеш.1-мотора за телоподаващото.2-магнитвентила за гаста.3-малкото реле за оперативната верига.
                      "Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя. "о8894оЗ81З

Коментар

Ако е по-голям трафа според мен е по-добре да работи постоянно , защото пусковия ток не е малък , а може и с един симистор , ако се налага . Първо може да се пробва всичко към бутона , а после , ако има нужда да се направи схема с таимери да пуска газта предварително и да я оставя малко след , като е пуснат спусъка може и таимер за точкуване да се добави .
                        0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Моето е трифазно с шест диода, по 200А,и нямам проблем.Включва само когато натисна спусака.

Коментар

А защо контактор, а не тиристор/и. Има и управляващи чипове, дето дебнат кога напрежението минава през нула, и пускат тока тогава.

На мнение съм че всякакви механични контактори и т.н. са все неща от миналово. Да, все още се правят, но се слагат на места, дето друго не може да се ползва.

Дори има готови "електронни" контактори. Връзват се както се връзва и обикновен контактор.

Управлението на тоци във вторичната е неблагодарна работа. И неизгодна, защото загубите и габаритите на всичко зависят много повече от тока, отколкото от напрежението.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Значи искаш да кажеш,че е включено в мрежата,но само като натиснеш спусъка се включва трафа и оперативната верига.

Коментар

Да пестиш ток от празния ход на трафа през времето , когато не заваряваш .
                                0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X