Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заваряване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Заваряване

Международен сертификат безсрочен, без периодични заверки и тестови проби! CERB София Център за професионално обучение лиценз 200312118-НАПОО ИЗПИТ EN287-1КОД Е-8 заваръчен процес 111-82. Срок на валидност- безсрочен.Протокол 1961 .Правоспособност:заварчик тръби,съдове под налягане.
    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Колега малко ги оплиташ работите.Издали си ти свидетелство за правоспособност което е безсрочно и то се издава по EN287-1.
      -Не е международно
      (така зарибяват доста учебни центрове), просто е по евронорма.
      -сертификата е "друга бира" и никога не е безсрочен!
      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Работил съм къде ли не ,но само навън правиш проби нищо не оплитам този сертификат от тука там е пълна нула с него, без него все тая !Последно давах проба тук в една петролна база преди 3 години посред зима на -15 с влажни електроди подготовка на елемента, центриране, двустранен шеф с контролен припокриващ как се получи незнам някой път играе и случайният късмет.И тия проби са от дъжд на вятър!Международния май беше на 3 години, ама няма значение за договор навън ти искат паспорт,пробите ги правиш винаги там така че......!
        Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
          Работил съм къде ли не ,но само навън правиш проби нищо не оплитам този сертификат от тука там е пълна нула с него, без него все тая !Последно давах проба тук в една петролна база преди 3 години посред зима на -15 с влажни електроди подготовка на елемента, центриране, двустранен шеф с контролен припокриващ как се получи незнам някой път играе и случайният късмет.И тия проби са от дъжд на вятър!Международния май беше на 3 години, ама няма значение за договор навън ти искат паспорт,пробите ги правиш винаги там така че......!
          Към Спарки : Понеже искаше да чуеш мнението ми за строителството на АЕЦ , ще повдигна уееекинко завесата

Не случайно цитирам този пост ! Това е типичен и показателен пример . Те такива ни бяха заварчиците , които идваха да работят на площадката на АЕЦ - Козлодуй . ( нищо лично против колегата , разбира се ).

.. и се почва : обясняваш му защо трябва да дава допускни проби , а той : "Кой бе , аз ли ? Аз колко заварки съм направил ..... и съм първа степен ..."
          .... обикновено следва : " Дойдоха резултатите . Не става , брат ! Ще даваш втори път. "
          отговор : " А! Не може да бъде ! " .
          ... дава втори път и следва : "Приятелю , пак не става . Този път пори няма , ама металографията не излиза . Прегрявал си някъде" . Отговор : "Това пък к`во е ?" ... ама вече омекнал . Ами к`во - ще дойдеш да потренираш , да разбереш кое- как и че въпреки първата степен с "лепене" по селскостопански дворове , тутакси заварчик на АЕЦ не се става . А до тогава , за да не седиш без работа и да ядеш бадева хляба на държавата , ще правиш прихватки при Майстора .

Всъщност , за да се получи горното , за да няма проблеми с качеството и респ. с плащането от ДИК ( щото има контрол и върху контрольорите - ГИКАЦ ) , трябваше доста подробно и търпеливо да убеждаваме партийните (държавни) ръководители . Ама се получи .

В резултат : Всеки новопристигнал заварчик ( нищо че има първа степен) преминава задължителен краткотраен встъпителен курс . Запознава се със спецификата на обекта , спецификата на поднадзорните заваръчни съединения , тренира заваряване конкретно на симулирани подобни и не на последно място обяснява му се следното : Далееч преди заварчика да закачи електрода , съответната конструкция е сметната на статична и динамична якост , заварорационално конструиране и технологичност . Направени са изводи и проиграни модели разбира се , от което е видно , че "мазна заварка" не достатъчна . Необходим е рентгенографски контрол , механични изпитвания на завареното съединение , както и металографски анализ .

Едва тогава заварчикът разбира смисъла на поговорката "Кучето скача според тоягата".

Впрочем , когато започнахме да строим "Белене" , тези детски болести бяха отдавна излекувани и работата започна доста по- гладко .

... а до колегата : работил си къде ли не , ама не си работил в моята фирма .
          Иначе щеше да даваш проби доста по-често от дъжд на вятър . Включително и в процеса на работа . А от тях щеше да ти зависи заплатата . И то не на вън , а у нас . И то в днешни дни . А резултатите се пазят като част от паспорта на съоръжението за целия му срок на експлоатация .
          Последно редактирано от Vlado_Ts; 24-04-12, 09:03.
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

На трудовия фронт съм от 85 г. започнах със наваряване на матрици за БМП и УРАЛ6 военно производсво, които минаваха пред военни представители на завода!Като уточнение- никакви детински болести не ме гонят най малкото ,не съм факир, ама за тези години стаж не съм се посрамил.По важно за мене е като отида навън там да ми признаят пробата ,отколкото в твойта фирма!Митове и легенди за Велики майстори,технолози и чираци не ме вълнуват,у нас кадърните и работните ги спъват е такива философии!Защо не ходите да дадете тестове в чужбина, те ония според такива като вас са тъпи и нищо не разбират -от теоретици ми е писнало!Заплатата мога да си я изкарвам в 4 занаята и тука и навън ,занаяти в които съм специалист и няма да ми я определят такива специалисти като тебе колега, а ерудирани практици гледащи реално на способностите на всеки кадър!
            Последно редактирано от faster; 27-04-12, 21:26.

Коментар

Фастер, не познаваш колегата, така, че моля-по-леко с определенията.

А хваленето сам себе си никога не е било добро, не мислиш ли?...
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Не отричам авторитета му ,но безпочвенни определения за някой от изказване на тема не са проява на професинализъм ,пък от който и да е!Хвалбата не бе почната от мене ,напротив казвам ,че не съм ФАКИР, но не съм се и посрамил където и когато се е налагало!

Коментар

Добре, да приемем, че си прав. Което е и най-вероятно.
                  Но нали знаеш, че човек гледа от височината на собствената си камбанария. Не те познавам, но според прочетеното си мисля,ч е камбанарията на Владо е доста по-висока от твоята. Нямам за цел да те обиждам, напротив, но това ми се струва, че е вярно.

Сред моите колеги ми се носи името на добър заварчик, даже един от най-добрите, но това се вижда от тяхната камбанария. Която е по-ниска от моята, а нивото на заварчиците като цяло във фирмата не е особено високо. Защо-друга тема. И аз като теб не съм се посрамвал каквото съм работил, но в никакъв не мога да се нарека майстор, и много добър заварчик. Въпреки, че през шепата ми е преминала заваръчна тел над тон, даже може би два.

Да те попитам-давал ли си планки за "епруветки"? Заварявал ли си изделия със 100% снимане на шева?
                  Може да си, не знам, просто питам.
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

Е това е приказка от професиналист!Проби като позиции на заваряване съм давал:РС,PF,HL-045,Дебелини на образеца:4-13мм.Допълнителен материал:Wm-B.Хобловане:ng,nb,ss.Контрол:визуален,радиография,магнитнопрахов,с проникващи течности,макроструктура,химическо разрушаване/това май го правят навън и никой не ти казва/механичен-динамометрия на натоварване.Това е за метод -111 тръби и съдове под налягане, които съм давал тук и навън, с тая разлика че за навън само предполагам ,досега там само давам проба взимат я и разбираш става или не.Например от Фирма давам за кандидатсване проба,носят я в Полша във филиал на същата Фирма ,правят тестове ,казват че става ,но требва да работиш във филиал в Швеция и не винаги можеш да отидеш там са тежки договори./плащах неустойка разходи-изядох дървото с 90eu/Най ме е било яд когато много по-добри от мене отпаднат с тестове/случва се ,късмет много предложения съм отхвърлил и поради тази причина ,това ни прави професионалци/,чустваш се гадно и ми е идвало да хвърла всичко и най накрая така стана.Последната проба давах в Петролна база преди 4 години.Сега я карам с друг занаят -заварявам само метални конструкции за слънчеви колектори с елжен и аргон чатпат! Със Здраве и Успех! /от посредствените/ Брат брату, око не вади,само го поправя и му ПОМАГА!!/с цената на всичко и според възможностите/
                    Последно редактирано от faster; 28-04-12, 20:07.

Коментар

От моите скромни наблюдения и практика в заваряването през последните десетина години най много пари се изкарват от заваряване на огради и врати . Правиш една по разчупена конструкция за някоя скромна боянска къщурка и си взимаш парите без главоболия . Последно правихме тоя месец една ограда към 60 метра за един адвокат и той доволен и ние няма ренгени няма доволни дефектоскописти . Вчера почнахме една друга и така . Останалото е много труд и нерви за нищо . В тая държава никой не иска да плаща за качествено заваряване .
                      Последно редактирано от sek.1; 28-04-12, 20:57.
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Май,май са най- лесни и много бързи пари!Един да крои ,един да пипка и за ден нема да ти казвам ква квадратура и пара може да се изкара с тънък и евтин профил 1,2мм.!/е зависи и от конфигурацията на детайла/Абсолютно правилно!!

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                          Май,май са най- лесни и много бързи пари!Един да крои ,един да пипка и за ден нема да ти казвам ква квадратура и пара може да се изкара с тънък и евтин профил 1,2мм.!/е зависи и от конфигурацията на детайла/Абсолютно правилно!!
                          Вчера за един работен ден без много да се напъваме двама човека наредихме и заварих 15 оградни платна 2х1.5 метра от квадрат 20х20х1.5 на всяко с по 20 пръчки и това при положение че ми свърши газта и ходих да зареждам и на обяд бях жаден та разтегнах обедната почивка с 2 бири . Матеряла го поръчахме в Т.Г. разкроен на размера взимат по 10 стотинки на срязване и ми го карат до вратата. Почнахме към 9 сутринта в 17.30 вече си пиехме доволни биричката . Половин ден отиде да опилим чеплъците и да направя масата и шаблона . Още половин ден имам да запуша коловете .
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

И както се казва:Faster to Work,Faster to Price!

Коментар

Аз съм от Русе, огради, врати, прозорци решетки и други такива конструкции правя. Но работата е много слаба. Повече от 7-8 дена в месеца не мога да си намеря работа. А има моменти в който няма никак. Има много който искат да си направят нещо, но не им се дават пари. В софия има доста по проспериращи, които си строят вили и имат нужда от огради.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                                Аз съм от Русе, огради, врати, прозорци решетки и други такива конструкции правя. Но работата е много слаба. Повече от 7-8 дена в месеца не мога да си намеря работа. А има моменти в който няма никак. Има много който искат да си направят нещо, но не им се дават пари. В софия има доста по проспериращи, които си строят вили и имат нужда от огради.
                                Гадно е знам-да ти се работи ,а да няма какво!За себе си знам,когато се затегнат нещата или минавам в некой от другите занаяти или навън!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X