Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заваряване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Заваряване

Здравейте, влезе ми преди седмица една моха в главата. Та реших да си правя слънчев бойлер с панел на покрива. Имам много казанчета от бойлер от старите. Вчера вземах единия и му направих фланец да го затваря плътно. Надух бойлера във водопровода и показа от куде пуска (две малки дупчици на разстояние от около 2 см една от друга). Днеска с електрожена реших да заварявам. Но докато бутнах и се отвори голяма дупка. Това петно било тънко като вестник. Издухах тънкото с електрожена, пилнах малко шлаката и се прехвърлих на телоподаващото. Залях дупката и надух отново във водопровода. Всичко перфектно. Та да попитам целия бойлер ли е толкова тънък или просто там се е случило така. От вътрешната страна няма следи от големи язви. Тази беше по сериозната и има на още две места паднал само цинка. Мисля да надупча бойлера през 10см и да сложа тръби 3/4 дълги по 2 метра. С какво да заварявам се питам? Дали да ползвам направо телоподаващото или да се пробвам с електрожена за да постигна по-добър провар? на телоподаващото телта ми е 0,8 и на повече от 160А започва да се толи далеко от заваръчната вана. А с електрожена с 3,25 стават перфектни заварките ми.

Коментар

Колега не съм специалист по заваряване с СО,но ми се струва,че нещо бъркаш настройката на апарата.Аз също работя с 0,8,но нямам такъв проблем.
      Колегите имат много голям опит и нека си кажат мнението по въпроса.
      Иначе заваряването с СО е много по-лесно,но трябва предварително да почистиш от цинка.
      Успех.

Коментар

В крайна сметка заварих с електрожена. На другите места е около 3-4мм дебелината на ламарината. След надуването не протече от никъде. А с СО-то се получава при висок ампераж едно зачервяване на телта преди да стигне до ваната и заварката става наплюта. А при по-нисък ампераж постигам хубава гладка заварка, но пък провара си мисля че не е достатъчен. За 200-250А на СО-то ми се струва че трябва по-дебеа тел (примерно 1,0 или 1,2)

Коментар

И аз не съм спец, но регулираш ли скоростта на подаване?
          Toyota Hilux '07 120 hp Double Cab
          Mercedes w212 E350 4matic
          Ducati Monster 600
          O888795575

Коментар

Това са амперажи (от 140-150 нагоре), при които тел 1-ца ще се справя по-добре според мен.

Тънко се заварява с 0.6 (до към 80А). Всички ползват 0.8, защото обхваща диапазона от към 40 до около 180-200, ама в двата края на тоя диапазон е компромис.

Аз винаги съм се чудил на акъла на тенекеджиите защо използват 0.8, и смислен отговор до сега не съм получил. Хем я има и на малки ролки, хем преминаването към нея струва колкото цената на една дюза за шланга. А заваряване на тънко с 0.6 е направо песен.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

При дебели детайли предпочитам Елжена да ползвам. Телоподаващото при 160 А се държи добре, но над този ампераж с тел 0.8 се топи далеко преди заваръчната вана и не се получава хубав провар. А пък при по-тънки детайли се издухва. Но пък тънките датайли се заварят добре и на по-нисък ампераж. При 40А тел 0.8 не се справя добре. Там предпочитам да работя с тел 0.6 и постигам много добри резултати. Не съм пробвал да работя с по-дебели телове. Мисля че е необходимо и да се смени бронята и дюзата.

Коментар

Само дюзата, освен ако шланга ти не е някакъв измислен. Binzel MB15 работи безгрижно с тел от 0.6 до 1.0. Нагоре е безсмислено, защото дори и да поеме телта - прегрява. Над 250А и продължителна работа трябва водно охлаждане.

Всяка дебелина тел е най-добра в определен диапазон амперажи. Всяка дебелина тел е най-добре и при определен диапазон дебелини на материала. Просто трябва да се работи с материалите, предназначени са това, което искаш да направиш. При електрожена е съвсем същото - сложи тънък електрод на голям ампераж, и пак няма да свършиш нищо. Има телоподаващи с по 3 и повече милиметра тел и над 2000А, например. Всяко нещо с предназначението си.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Тези които работят с 3мм тел са измислени още преди добре познатото ни телоподаващо. След края на първата световна война са започнали да заваряват танковете си. Само че за над 500А защитен газ не помага и обмазан електрод също не се държи стабилно. Ползва се насипен шлак и може да се заварява само в хоризонтално положение. Много е интересно че по този метод се получава пълен провар при 25мм дебелина на заготовката, без никакви скосявания. Не е необходимо да се ползват защитни очила, защото дъгата е под насипния шлак и не се вижда обсолютно нищо. Машини от този тип са полуавтомати или автомати.

Коментар

С елжен се заварява поцинковано без проблем,както и 1,6мм.черно.За поцинкованото даже не го зачиствам,просто използвам температурата на цинка ,той повишава температурата в зоната на заварка по принцип, не че е правилно да не го чистиш, но става стига да уловиш гяволията /с по-тъмно стъкълце се вижда идеално ,защото той освен температура излъчва и по-силна светлина при топене/трябва да си правиш проби и накрая си тестваш с някаква проникваща течност най евтина ,пък може и с вода максимално гореща!
                    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                      С елжен се заварява поцинковано без проблем
                      Че от кога с телоподаващо е проблем?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Че от кога с телоподаващо е проблем?
                        Никой не е казал че е!
                        Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Незнам защо,но каквото и да заварявам ,с Цо-то се справям много по добре....в смисъл с необходимите якостни качества......Пример е от преди един ден......Скъса се носеща вертикална греда на входна врата на двор....Заварките са правени преди 25 години от паспортчик от ВМЗ Сопот....Сигорно един час гледах да няма изгнило или проядено...профила беше грундиран с оловен миниум...просто такава плескавица ,от 20 см. вертикален шев ,имаше само две точки между двата детайла които са го държали....всичко друго беше шлака....С цо-то имам 20 см. непрекъснат шев
                          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                          Анатолий Пейчинов o8875о9815
                          https://dvrbg.com/

Коментар

С електрожен и аз заварявам така - шлаката отдолу, заварката отгоре.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                              Незнам защо,но каквото и да заварявам ,с Цо-то се справям много по добре....в смисъл с необходимите якостни качества......Пример е от преди един ден......Скъса се носеща вертикална греда на входна врата на двор....Заварките са правени преди 25 години от паспортчик от ВМЗ Сопот....Сигорно един час гледах да няма изгнило или проядено...профила беше грундиран с оловен миниум...просто такава плескавица ,от 20 см. вертикален шев ,имаше само две точки между двата детайла които са го държали....всичко друго беше шлака....С цо-то имам 20 см. непрекъснат шев
                              Като слушам за случая за тоя паспортчик си представям колко са заварчици и за пореден път се убеждавам че не документа заварява. При МИГ/МАГ ролята на защита се изпълнява от газ (активен/инертен) и няма опасност от влизане на шлака между дупките. Аз където има голям луфт ползвам телоподаващото, а където искам да постигна хубав провар на детайли без луфт ползвам електрожена. Вчера поставях една врата и ползвах електрожена. С телоподаващото требваше да мъкна и бутилка. След махане на шлака заварката се вижда че е хубава. Лошите заварки имат и лош вид.

Коментар

Само да вметна, че няма пряка зависимост между външния вид на шева, и здравината му.
                                Може шева да е перфектен на външен вид, но да не отговаря на здравината която се търси за даденото изделие, както и обратното.

Например с базичен електрод се получава почти винаги не толкова красив шев колкото с някакъв рутил. Ама като качества на шева нямат нищо общо...
                                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X