Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за диагностика и ремонт импулсно захранване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Помощ за диагностика и ремонт импулсно захранване

Това с оранжевото сигурен ли си че е така?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да, и мен ме очуди и за това го маркирах в оранжево.
      Резистира е R4 до сивия изправен резистор и забива в началната точка на +совата писта - широката С-образана. Сиво/червено/жълто е.

Коментар

Интересно, такова решение не бях виждал от доста време.
        Ясно защо не си намерил резистор от 7-ми крак към плюс-а. Захранването на чипа за запускане е през кондензатор преди грец-а. Обратната връзка също кефи. Ползва вътрешния стабилизатор на 5v. Това захранване си заслужава да се оправи според мен.
        Най вече защото този който го е правил не е преписал някой application note дословно ами е помислил. Единственото което не ме кефи е, че липсва диод паралелно на резистора отиващ към гейта на мощтния транзистор. Диода се свързва анод към гейта, катод към 6 крак на чипа.
        Помага за по бързо запушване на транзистора и съответно по малко греене.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Никакъв висш пилотаж няма, да пропуснеш оптрона и да вземеш обратна връзка от преди трафа. Изходящите напрежения губят малко стабилност. Освен ако не навиваш тороид, за което сам си си виновен.

Да да... Ако имаш под ръка кадърна фабрика за навиване на трафове. Ходи го обясни на разните бг фирмички които се занимават с намотване на трафове... Главата ми побеля от тях...
          То не беше разменени краища на намотки, навити в единия край намотки - щото било малко като тел и кой да чете какво съм им написал че искам намотката да е равномерно разпределена...

Коментар

Добре, а евентуално ако пак го захващам от къде да започвам?
            Да речем че намеря транзистор. Но каква може да е евентуалната причина да не може да се запусне?
            Може ли да е в оптрона? Може ли да се пусне поетапно, първо без оптрон?
            А диодите които съм отбелязал като ценери, на платката са означени с D, докато на изхода има наистина означени с Z.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
              Да речем че намеря транзистор. Но каква може да е евентуалната причина да не може да се запусне?
              А диодите които съм отбелязал като ценери, на платката са означени с D, докато на изхода има наистина означени с Z.
              Диодите, щом са с D, вероятно не са ценери, а 1N4148 или нещо от сорта. Това са супер бързи маломощни диоди. Някакви стотинки струваха. Много масови - може би един от най-масовите полупроводници въобще.

Да, и мен ме очуди и за това го маркирах в оранжево.
              Резистира е R4 до сивия изправен резистор и забива в началната точка на +совата писта - широката С-образана. Сиво/червено/жълто е.
              920к. Вероятно са го набутали за по-бърза реакция при промяна в мрежовото напрежение, или за ограничение по мощност, тоест при по-голямо входно напрежение допълнително ограничава максималния ток в първичната. Понеже входа откъм шунтовия резистор е 1к, влиянието му е сравнително малко.

Поетапно - трудна работа с FlyBack, май.

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
              Единственото което не ме кефи е, че липсва диод паралелно на резистора отиващ към гейта на мощтния транзистор. Диода се свързва анод към гейта, катод към 6 крак на чипа.
              Помага за по бързо запушване на транзистора и съответно по малко греене.
              Не винаги е нужно, а понякога дори вредно. Да, ще го запуши по-бързо, но от това могат да послеват по-зли преходни процеси, отделно някои компоненти може да са подбрани така, че да не удържат по-голямото dV/dT и/или dI/dT. А и според изработката на трафа и дори платката, понякога по-бързото включване/изключване от едно ниво нагоре повече вреди, отколкото помага. Сега, дали ще навреди на параметрите, цената или съотношението цена/параметри, е друг въпрос.

...или просто от цялата работа да се окаже че мощния транзистор грее по-малко, но други елементи - повече, и в кранйа сметка общото КПД на захранването да падне.

ПП: Ясене, слей ми трите поста, ако можеш.
              Последно редактирано от Ясен; 11-06-10, 12:18. Причина: сливане
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От напрежението на крак 7.
                UC38xx се различават по напрежението при което чипа прави опит за запускане.

Start Threshold | Min. | Typ. | Max.

Първо провери това. Трябва да е около 16v за да опита чипа да стартира захранването(при 3842).
                Обратната връзка не я махай, това може да доведе до сериозни гърмежи.

Коментар

Така,
                  Пак няма импулси на изхода. Да не би това да се дължи и на крушката която присветва при включване заради зареждането на кондензаторите и фактически се получава нещо като Soft-start?
                  На 7ми крак имам 12 волта. Иначе напрежението в мрежата ми е 226в., а след разделящия кондензатор 220нано преди диодите към 7ми крак, ми идват 200в.
                  Заменил съм К1117 с IRF840 (N 500V 8.0A 125W 0.85R)

Коментар

От крушката е. Ползвай няколко успоредно или някоя с по-голяма мощност. На кондензатора след греца трябва да има 300V, или около това.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      От крушката е. Ползвай няколко успоредно или някоя с по-голяма мощност. На кондензатора след греца трябва да има 300V, или около това.
                      Не четеш внимателно... Напрежението в мрежата е 226V, което е прилично.

Така,
                      Пак няма импулси на изхода. Да не би това да се дължи и на крушката която присветва при включване заради зареждането на кондензаторите и фактически се получава нещо като Soft-start?
                      На 7ми крак имам 12 волта. Иначе напрежението в мрежата ми е 226в., а след разделящия кондензатор 220нано преди диодите към 7ми крак, ми идват 200в.
                      Не може преди диодите да е 200V, а след тях да е 12. Имаш грешка в измерването, диода или ценера са "довиждане" или в схемата си пропуснал токограничаващия резистор между кондензатора и диодите и съответно той е "довиждане".
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Нормално явление е като гръмне този транзистор да прекъсне и резистора от сорса на транзистора към маса. Провери го.

Коментар

Ако имаш предвид половин омовия, здрав е. Явно лампата го е спасила при второто окъсяване при което аз си бях виновен.
                          На останалите въпроси.
                          Ами няма пропуснати елементи окло крак 7. Мерих диодчетата и се държат нормално, но ги смених. Мерих и големия диод и резистора към трафа, и те се държат нормално. Но напрежението си остава 12В.
                          Обаче, Изправеното напрежение след греца ми се качва над 400В., започва от 300 и бързо се покачва може би със зареждането на кондензатора. Мерих го с 2 уреда + осцилоскоп и е все толкова. Смених и греца. Последните замервания ги направих и без крушката, но няма промяна.
                          Възможно ли е обратната връзка през оптрона да играе някаква роля и да запушва 3842?

Коментар

Възможно ли е обратната връзка през оптрона да играе някаква роля и да запушва 3842?
                            Тя точно така работи, но за да работи оптрона, на изхода трябва да има нещо.

300 волта е нормално след греца, до 400 достига или от диви хармоници по мрежата, или от паразитен процес в захранването на чипа (кондензаторът образува удвоител, а на 400 някъде големият кондензатор почва утечки)..

Коментар

Да 300V е нормално ако има консумация но при пълната липса на такава в случая всяко диво хармониче се натрупва в кондензатора до достигането на напрежение на значима утечка. Сложи резистор 120К в паралел на кондензатора да не ти гръмне в ръцете или очите. Колко е стартиращия кондензатор преди двата диода които си обозначил с Z?
                              Защитната лампа се включва след филтруващия кондензатор като се прекъсва опроводяването иначе не пази нищо, енергията натрупана в кондензатора е достатъчна за достигане на големи токове и разручения в което вече си се убедил
                              След като свържеш защитната лампа както ти написах подай от външен източник напрежение на 7 крак и го увелизи плавно докато стартира чипа а това ще разбереш по лекото светване на лампата което означава че има нормални генерации или силното което означава че ако я нямаше лампата пак че се ходи за части.
                              Успех и пиши какво е станало за да преценим какви да са следващите стъпки.
                              Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Честно казано съм замръзил ремонта. Най-вече поради причината че като допра сондата на осцилоскопа в някои точки откъм високоволтовата страна, продължава да има фоерверки, въпреки че съм разкачил зануляването. Тая работа хич не е безопасна, а и става вече финансово неоправдана
                                Нямам външно регулируемо захранване.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X