Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за диагностика и ремонт импулсно захранване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Помощ за диагностика и ремонт импулсно захранване

Благодаря за предложението!
    А дали тези 15V няма да дойдат в повече на CDRа харда или кавото там ще храни?

Коментар

12, моя грешка.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
        За съжаление май до никъде не я докарах.
        Сложих нов транзистор, нова 3842,смених кондензаторите. Прегледах диодите при разпоено положение.
        Но като се включва, нищо. Не изкарва изходно напрежение. А до транзистора не стигат никакви импулси, а и не излизат от интегралата краче 4. Напрежението което захранва краче 7 е около 13 волта.
        А на финала отново опуках транзистора. Не го спаси дори и лампата
        Май заниманието вече не е рентабилно

Нормално е да не тръгне...
        Чипа работи по следния начин:
        през резистор от 7 крак към +310v (изправеното след греца) се зарежда кондензатор след като напрежението стане 16v на 7 крак чипа се запуска като прави няколко импулса към транзистора, заряда в кондензатора който е от 7 крак към маса е достатъчен за да тръгне импулсното, след това 3842 се захранва през намотката и диода.
        Разгледай този application note. Там е описано как работи 3842.

Проектирал съм импулсни захранвания с този чип, Грамотно е направен и добре работи.

Коментар

Да, и аз имам ПДФа на 3842. Видях го там този резистор. Ще разгледам на спокойствие и този фаил.
          Само че на мойта платка не можах да открия такъв резистор. А тя все пак е направена да работи. То е ясно че пак ще я подледна. Плюс това оптрона внася допълнителни разлики в сехемата. Да не би той да активира пускането?

Ясене, ще погледна колко А е консумацията на ЦДто.

Мда, фиг.31 Нещата са почти същите с малки промени. И го няма оптрона, който при мен изглежда е за Обратна връзка?
          Последно редактирано от ctef; 09-06-10, 21:29.

Коментар

Моята платка е точно от кутия за ЦД.

Иначе - оптронът заработва едва когато се появи ток в изхода.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
              Да, и аз имам ПДФа на 3842. Видях го там този резистор. Ще разгледам на спокойствие и този фаил.
              Само че на мойта платка не можах да открия такъв резистор. А тя все пак е направена да работи. То е ясно че пак ще я подледна. Плюс това оптрона внася допълнителни разлики в сехемата. Да не би той да активира пускането?

Ясене, ще погледна колко А е консумацията на ЦДто.

Мда, фиг.31 Нещата са почти същите с малки промени. И го няма оптрона, който при мен изглежда е за Обратна връзка?
              Резистора не може да го няма. :-)
              Няма как да заработи чипа. Такъв му е принципа на работа.

Оптрона е за обратна връзка по напрежение (демек следи изходното напрежение). Най вероятно от страната на диода се ползва TL431 заради термостабилността си. Може и ценер ама...
              Показаното на фигура 31 е висш пилотаж - ползва се за обратна връзка напрежението което захранва 3842. Само че изработката на траф за такъв начин на обратната връзка е доста трудна.

По фигура 31:
              R2,C2 - веригата за запускане на захранването.
              R6,C6 - веригата определяща работната честота на захранването.
              R8,C7 - Филтър за смущения свързан към входа на токовия компаратор.
              R4,R3 - резисторен делител чрез който се следи изходното напрежение на захранването.
              В случая виж двата последователно свързани диода - D2 и D3. D2 е монтиран точно заради запускането. А R9 е товар монтиран с цел да се натовари съответния изход на трафа за да работи адекватно обратната връзка.
              R12, C9, D4 и C8, D5, R11 са вериги предпазващи ключовия транзистор(Q1) от преходните процеси в трафа при "включване" и "изключване" на транзистор (Q1).
              R10 e резистора през който 3842 следи тока през транзистора.

Коментар

Никакъв висш пилотаж няма, да пропуснеш оптрона и да вземеш обратна връзка от преди трафа. Изходящите напрежения губят малко стабилност. Освен ако не навиваш тороид, за което сам си си виновен.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Никакъв висш пилотаж няма, да пропуснеш оптрона и да вземеш обратна връзка от преди трафа. Изходящите напрежения губят малко стабилност. Освен ако не навиваш тороид, за което сам си си виновен.
                  Ами, и без тороид се държат що-годе прилично, стига да си навил вторичните както трябва.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    Ами, и без тороид се държат що-годе прилично, стига да си навил вторичните както трябва.
                    Тц, тц и пак тц.
                    Едно от важните условия е да има добра "магнитна свързаност" между вторичната и намотката за обратна връзка. В противен случай напреженията няма да са много стабилни. Добър вариант е да се навиват успоредно, но се появява "драма" с изолациите. Абе не са едно и две...
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

За да е пълен купонът, трябва да се отчете, че има две изходящи напрежения с различен и независим товар. Айде, те могат успоредно, ама какво точно е съотношението на намотките за 5 и 12 волта? 5:12? Нееее...

Коментар

За да е пълен купонът, трябва да се отчете, че има две изходящи напрежения с различен и независим товар. Айде, те могат успоредно, ама какво точно е съотношението на намотките за 5 и 12 волта? 5:12? Нееее...
                        Еми, един от начините за проектиране е да се върви отзад напред. Разбирай, да си направил първо вторичните, и по тях честотата, големината на трафа и първичната.

За другото - опитвал съм:
                        1. Половин първична
                        2. половин обратна връзка
                        3. изолация
                        4. вторична/и
                        5. изолация
                        6. половин обратна връзка
                        7. половин първична

Резултата не беше крайно зле. Регулацията беше далеч по-добра от на обикновен траф. Доста устройства и не искат повече. Друг е въпроса до колко има смисъл. Един оптрон не е кой-знае какъв кусур, въпреки недостатъците си.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          ...
                          1. Половин първична
                          2. половин обратна връзка
                          3. изолация
                          4. вторична/и
                          5. изолация
                          6. половин обратна връзка
                          7. половин първична
                          ...
                          Е то това си е класика.

Относно проблема: Адаш, правиш едно грешно предположение: не е задължително да е правено да работи. Въпреки, че обикновено бачкат, далеч не всички китайци са имали идеята да работят наистина. Било заради неспазване на технология или недогледан проект или просто някоя бракувана серия и така нататък. Опитвам се да ти кажа, че ако е работило и спряло - ок, за единия кеф го изръчкай, но ако никога не е бачкало, направо го хвърляй и не си губи времето.

За 15 волтовото предложение на Ясен - ако няма регулировки, ковни му 3 диода последователно на изхода и въпроса приключва. Грубичко, но ако бързаш - става и работи.
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

не бе, 12-волтово си е моето. Грешно съм написал.

Коментар

Чисто практически - добър резултат се получава ако намотките за двете напрежения са свързани последователно. Казано по друг начин - иамотката за 12 има извод за 5 волта.
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Опитах се да сваля схемата в-у тази от документа. Това се получи.
                                Не съм се застраховал срещу евентуални грешки, но "онзи" резистор така и не го открих
                                Стойноститe изписани по схемата не са проверявани, а само разположението на елементите. Със Z съм означил диоди, които предполагам че са ценери, но не съм сигурен, ония малките червени в стъклен корпус.
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3842.jpg
Прегледи:1
Размер:76.8 КБ
ID:5184566
                                Около оптрона нещата не съм ги снемал, там е друга каша. До него имаме и TL431.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X