Как да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Наставяне на алуминиев кабел
Свий
X
-
До: Наставяне на алуминиев кабел
Такова наставяне, не е добре да се прави. Освен за аварийни ремонти. Много последователно наредени лустерклеми на всяко жило и мноооого бишоп.Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеКак да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
По - добре нов кабел.
-
Рекламираха в интернет някакво чудо дето ЗАПОЯВА алуминий. Продават го на пръчки , но опаковката беше кило и кусур за 65 долара някъде. Ако не ти се вижда скъпо ще търся линка.0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
Имам съединители и преса за кербоване. Проблемът е там, че почнах работа и можем да го свършим или привечер или през уикенда. Имам и необходимите видове Бишоп. От теб биратаПървоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеКак да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
.
Коментар
-
Най- правилното снаждане е с кабелни гилзи който се кербоват с специални хидравлични клещи, минава се с изолационна лента, езолирбанд( на бишоп е супер ) , после с вулканизираща лента, после пак с езолир банд и пак с Бишоп вулканизираща лента , краищата отново се минават с езорибанд да не се отлепват, и си готов
Коментар
-
Да обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.Lancia Delta HF Integrale Evolucione
Коментар
-
Ако ще се прави "любителско изпълнение" - намираш алуминиева тръба с подходящия вътрешен диаметър. Режеш парчета по около 50мм. Вкарваш жилата от двете страни, да се застъпят вътре.Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеДа обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.
После с чука - бой.
После - Бишоп - доста.
Може да те надживее.
Коментар
-
Напуснах Енергото преди година, след 12 годишна служба в група за тежки аварииПървоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеДа обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.
. Та знам какво говоря. Добре направена кабелна муфа, може да изкара и 10 и повече години. Не се прави с клеми, а със съединители - калибровани дебелостенни алуминиеви тръбички, които се пресоват със специална преса. Направил съм поне 2000 муфи, в това число и на 185кв.мм. кабели, а също и на кабели 10 и 20кV. Държат още
.
п.п. Ако кабела е преди електромера, ремонта е задължение на ЧЕЗ!
Коментар
-
Да, задължение е на ЧЕЗ. И те го правят - вече три пъти!
Слагат си гилзи, кербоват (на четири места на гилза), изолират и...догодина пак! 
Методът на Пенчо е подобен на Чезовския. Бих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
Давайте други идеи.Lancia Delta HF Integrale Evolucione
Коментар
-
E имаше някъде тема за запояване на алуминий с калай ...... ако калайдисаш краищата и ползваш медни /калайдисани/ тръбички за клеми , трябва да стане на теория.0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
Защо не се опиташ да си направиш?Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеБих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
Ако имаш условия , естествено...
Успех!!
Коментар
-
Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеДа, задължение е на ЧЕЗ. И те го правят - вече три пъти!
Слагат си гилзи, кербоват (на четири места на гилза), изолират и...догодина пак! 
Методът на Пенчо е подобен на Чезовския. Бих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
Давайте други идеи.
Да попитам. Какво става след като са го ремонтирали? Пробива,прекъсва или какво? С колко го товариш?
Според мен не са направили качествена изолация. Не само електро, а и против влага.
Коментар
-
Описаният от Пенчо метод е правилен. Карбоването се прави със специални клещи и в никакъв случай с чук! Правил съм го два пъти, на различни места, с готови китове, които освен алуминиеви втулки, включват и подходящи термошлаухи.Последно редактирано от giorgio; 20-04-10, 18:44.Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Основно правило е да се осигури достатъчна контактна площ. Големината и зависи от консумацията, но ако е повече - не вреди.
Теловете се зачистват механично от окиси непосредствено преди сглобката с фина шкурка или пила.Другото много важно е да се прекъсне достъпа на кослород и вода. Това става с мноооого Бишоп. За термошлаухите имам предубеждения.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар