Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наставяне на алуминиев кабел

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Наставяне на алуминиев кабел

Как да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

До: Наставяне на алуминиев кабел

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
    Как да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
    Такова наставяне, не е добре да се прави. Освен за аварийни ремонти. Много последователно наредени лустерклеми на всяко жило и мноооого бишоп.
    По - добре нов кабел.

Коментар

Рекламираха в интернет някакво чудо дето ЗАПОЯВА алуминий. Продават го на пръчки , но опаковката беше кило и кусур за 65 долара някъде. Ако не ти се вижда скъпо ще търся линка.
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Имам съединители и преса за кербоване. Проблемът е там, че почнах работа и можем да го свършим или привечер или през уикенда. Имам и необходимите видове Бишоп. От теб бирата.

Коментар

Най- правилното снаждане е с кабелни гилзи който се кербоват с специални хидравлични клещи, минава се с изолационна лента, езолирбанд( на бишоп е супер ) , после с вулканизираща лента, после пак с езолир банд и пак с Бишоп вулканизираща лента , краищата отново се минават с езорибанд да не се отлепват, и си готов

Коментар

Да обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.

Коментар

Да обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.
              Ако ще се прави "любителско изпълнение" - намираш алуминиева тръба с подходящия вътрешен диаметър. Режеш парчета по около 50мм. Вкарваш жилата от двете страни, да се застъпят вътре.
              После с чука - бой.
              После - Бишоп - доста.
              Може да те надживее.

Коментар

Напуснах Енергото преди година, след 12 годишна служба в група за тежки аварии. Та знам какво говоря. Добре направена кабелна муфа, може да изкара и 10 и повече години. Не се прави с клеми, а със съединители - калибровани дебелостенни алуминиеви тръбички, които се пресоват със специална преса. Направил съм поне 2000 муфи, в това число и на 185кв.мм. кабели, а също и на кабели 10 и 20кV. Държат още.

п.п. Ако кабела е преди електромера, ремонта е задължение на ЧЕЗ!

Коментар

Да, задължение е на ЧЕЗ. И те го правят - вече три пъти! Слагат си гилзи, кербоват (на четири места на гилза), изолират и...догодина пак!
                  Методът на Пенчо е подобен на Чезовския. Бих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
                  Давайте други идеи.

Коментар

E имаше някъде тема за запояване на алуминий с калай ...... ако калайдисаш краищата и ползваш медни /калайдисани/ тръбички за клеми , трябва да стане на теория.
                    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Бих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
                      Защо не се опиташ да си направиш?
                      Ако имаш условия , естествено...

Успех!!

Коментар

Да, задължение е на ЧЕЗ. И те го правят - вече три пъти! Слагат си гилзи, кербоват (на четири места на гилза), изолират и...догодина пак!
                        Методът на Пенчо е подобен на Чезовския. Бих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
                        Давайте други идеи.

Да попитам. Какво става след като са го ремонтирали? Пробива,прекъсва или какво? С колко го товариш?
                        Според мен не са направили качествена изолация. Не само електро, а и против влага.

Коментар

Описаният от Пенчо метод е правилен. Карбоването се прави със специални клещи и в никакъв случай с чук! Правил съм го два пъти, на различни места, с готови китове, които освен алуминиеви втулки, включват и подходящи термошлаухи.
                          Последно редактирано от giorgio; 20-04-10, 18:44.
                          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Основно правило е да се осигури достатъчна контактна площ. Големината и зависи от консумацията, но ако е повече - не вреди.
                            Теловете се зачистват механично от окиси непосредствено преди сглобката с фина шкурка или пила.Другото много важно е да се прекъсне достъпа на кослород и вода. Това става с мноооого Бишоп. За термошлаухите имам предубеждения.

Коментар

Най добре послушай Ламата и се разбери с него.Това е начина ,а виждам че има и инструментите.Че колко бира може да изпие
                              Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X