Как да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Наставяне на алуминиев кабел
Свий
X
-
До: Наставяне на алуминиев кабел
Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеКак да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
По - добре нов кабел.
-
Рекламираха в интернет някакво чудо дето ЗАПОЯВА алуминий. Продават го на пръчки , но опаковката беше кило и кусур за 65 долара някъде. Ако не ти се вижда скъпо ще търся линка.0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеКак да наставя, в любителски условия, алуминиев трифазен кабел, 3х16+10 кв. Трите жила са с диаметър приблизително 4.6мм и едно за нулата 3.6мм. Ясно е, трябва да е сигурно, защото е за постоянно и ще се закОпа!
Коментар
-
Най- правилното снаждане е с кабелни гилзи който се кербоват с специални хидравлични клещи, минава се с изолационна лента, езолирбанд( на бишоп е супер ) , после с вулканизираща лента, после пак с езолир банд и пак с Бишоп вулканизираща лента , краищата отново се минават с езорибанд да не се отлепват, и си готов
Коментар
-
Да обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.Lancia Delta HF Integrale Evolucione
Коментар
-
Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеДа обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.
После с чука - бой.
После - Бишоп - доста.
Може да те надживее.
Коментар
-
Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеДа обясня повече. Такова наставяне се прави от аварийните и държи до една година. Кабелът е дълъг 100м и е закопан. От електрото не искат да го сменят - аз да съм си го правел. Та реших да търся начин за любителски ремонт. А клеми с такъв диаметър не съм виждал.
п.п. Ако кабела е преди електромера, ремонта е задължение на ЧЕЗ!
Коментар
-
Да, задължение е на ЧЕЗ. И те го правят - вече три пъти! Слагат си гилзи, кербоват (на четири места на гилза), изолират и...догодина пак!
Методът на Пенчо е подобен на Чезовския. Бих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
Давайте други идеи.Lancia Delta HF Integrale Evolucione
Коментар
-
E имаше някъде тема за запояване на алуминий с калай ...... ако калайдисаш краищата и ползваш медни /калайдисани/ тръбички за клеми , трябва да стане на теория.0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеБих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
Ако имаш условия , естествено...
Успех!!
Коментар
-
Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнениеДа, задължение е на ЧЕЗ. И те го правят - вече три пъти! Слагат си гилзи, кербоват (на четири места на гилза), изолират и...догодина пак!
Методът на Пенчо е подобен на Чезовския. Бих опитал с някакви клеми, но не съм видял толкова големи (широки).
Давайте други идеи.
Да попитам. Какво става след като са го ремонтирали? Пробива,прекъсва или какво? С колко го товариш?
Според мен не са направили качествена изолация. Не само електро, а и против влага.
Коментар
-
Описаният от Пенчо метод е правилен. Карбоването се прави със специални клещи и в никакъв случай с чук! Правил съм го два пъти, на различни места, с готови китове, които освен алуминиеви втулки, включват и подходящи термошлаухи.Последно редактирано от giorgio; 20-04-10, 18:44.Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Основно правило е да се осигури достатъчна контактна площ. Големината и зависи от консумацията, но ако е повече - не вреди.
Теловете се зачистват механично от окиси непосредствено преди сглобката с фина шкурка или пила.Другото много важно е да се прекъсне достъпа на кослород и вода. Това става с мноооого Бишоп. За термошлаухите имам предубеждения.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар