Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с бойлер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Проблем с бойлер

И аз смятам, че имаш така наречената потенциална разлика в нулата. Нулата на бойлера има някакъв потенциал в следствие на утечка поради възможните изброени по - горе причини и това предизвиква видимото искрене във връзката между боилер и водопровод. Тръгни от нулата в таблото, после на самия бойлер.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от fireman160 Преглед на мнение
      Значи някой от колегите беше писал, че е любителска работа. Пуска се трижилен проводник, две нули и фаза, като едната нула преминава директно без прекъсвач към бойлера. Така е по норми и в новото строителство се следи стриктно.
      Няма такова нещо -две нули.

Според последните норми в БГ, хармонизирани с Европейските , (простичко казано) електро проводните мрежи за сгради и предприятия са три и пет проводни, съоветно - работна нула, фаза/и и защитна/заземителна линия.

Преди 10-20 години ел. инсталациите бяха без отделен защитен/заземителен проводник и нулата се заземяваше в таблото към заземителната линия.

Сега не е така, малко по сложно стана с оглед техническият напредък.
      За ел. уреди в мокро помещение задължително се използва - дефектно-токова защита ( малко и скъпо устройство в ел.таблото, което следи за утечки/късо по линията) и работната нула не се закъсява със защитният/заземителен проводник в таблото ( етажно/апартаментско)

Комбинацията от спестяване, година на строителство, "виждания" и просто дефект - довежда често до "божа работа"

Коментар

Първоначално публикуван от mozza Преглед на мнение
        Няма такова нещо -две нули.

Според последните норми в БГ, хармонизирани с Европейските , (простичко казано) електро проводните мрежи за сгради и предприятия са три и пет проводни, съоветно - работна нула, фаза/и и защитна/заземителна линия.

Преди 10-20 години ел. инсталациите бяха без отделен защитен/заземителен проводник и нулата се заземяваше в таблото към заземителната линия.

Сега не е така, малко по сложно стана с оглед техническият напредък.
        За ел. уреди в мокро помещение задължително се използва - дефектно-токова защита ( малко и скъпо устройство в ел.таблото, което следи за утечки/късо по линията) и работната нула не се закъсява със защитният/заземителен проводник в таблото ( етажно/апартаментско)

Комбинацията от спестяване, година на строителство, "виждания" и просто дефект - довежда често до "божа работа"
        Бойлерите са за точно такава 3 проводна линия. Дефктнотокова защита в нашия блок не знам да има, а линиите са двупроводни. Заземителна линия няма. Контактите са "замасени" към работната нула, с всичките произтичащи от това недостатъци. По тая причина, трябва да се подсигури посоянно стигаща до бойлера работна нула, която се ползва и за маса. Мисля че колегата е имал това в предвид. При мен съм пуснал твърда нула към бойлера, която не минава през прекъсвач. двуполюзния прекъсвач прекъсва само фазата, като двата му полюса са вързани успоредно, а нулата, стигаща до бойлера, хем е свързана с единия полюс на ключа му, хем е вързана към корпуса, на мястото, където се връзва заземяването. Повече от това не виждам какво може да се направи с двупроводна линия.

А недостатъка е че като имаш пуснати консуматори и работната нула се прекъсне по някаква причина, например разхлабен болт в таблото, цялата инсталация става офазена, при което може да си те дрънне ток съвсем безпроблемно. Слава богу че тръбите към бойлера са ми пластмасови, та има вероятност да остана само с денсенето.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да така е.

То всички ел. уреди вече са, както казах, за 3-5 проводна линия и то основно заради безопастност при размяна на фаза с нула (и както допълни хлабава/прекъсната нула) - да изключи предпазителя в апартаментското таблото а не корпуса на консуматора да остане евентуално под фаза.

В София гледам през последните години на доста блокове им сложиха отделно ново заземление в таблата към входовете, но мисля че причината са новите електронни електромери и тяхната работа а не нашата безопастност. Така, че добре си си вързал твоите ...жици.
          Последно редактирано от mozza; 04-01-10, 15:39.

Коментар

В София гледам през последните години на доста блокове им сложиха отделно ново заземление в таблата към входовете, но мисля че причината са новите електронни електромери и тяхната работа а не нашата безопастност. Така, че добре си си вързал твоите ...жици.
            При нас смениха електромерите с електроннни, но допълнително заземяване не са слагали. От първия етаж тръгват 4 дебели жици (три фази и нула), дето стигат до най-горе, в асансьорното. на всеки етаж има табло с бушони и електромери - там за всеки апартамент - по едно отклонение от нулата и една от фазите, бушон, електромер, и към вътрешното табло с бушоните в апартаментите, където отново има главен предпазител + по 7-8 други - един за осветление, и другите за контакти. Няма разпределителни кутии, освен за осветлението и ключовете му, а жиците вървят в шлаухи под нивото на пода, от контакт към контакт, като са снадени в самите контакти. Абе, смешка някаква. Почти нямам контакт, до който да стигат 2 жици - почти навсякъде са по 4, и хайде към следващия.

Гледам поназнайваш, вероятно и с това си изкарваш хляба, та да те питам - ще ми се да сменя вътрешните предпазители, а те са от старите български, черни, бакелитени, автоматични. По-дебели са от сегашните. А таблото е вградено в стената, и сменянето му е ужасна разправия, понеже пък жиците не са достатъчно дълги, че да ги изнеса в табло на нивото на стената. Имаш ли идея дали рейката отзад, за която се крепят, е съвместима със сегашните, или трябва да сменям тотално цялото табло? Тъпаците на всичкото отгоре са ми наслагали предпазители с откачени амперажи - например за осветлението - 25А, за едната група контакти - 16А, а за другата - 10А.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За съжаление рейките не са съвместими
              Предпазителите които са ти в момента, се захващат със два винта за планката, а на новите, както вече вероятно си видял е със "скоба". Гледай новите предпазители да са от читава марка, макар, че това не е 100% гаранция, че ще работят добре. Имам съм случай чисто нови предпазители на АВВ да изключат без да са "натоварени" и на 1/3 и при това без да се "индикира",да падне палчето.
              Поздрави.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                А таблото е вградено в стената, и сменянето му е ужасна разправия, понеже пък жиците не са достатъчно дълги, че да ги изнеса в табло на нивото на стената. Имаш ли идея дали рейката отзад, за която се крепят, е съвместима със сегашните, или трябва да сменям тотално цялото таблo
                Ако правилно съм те разбрал, таблото ти е вградено ( вътре в стената) и е с кръглите авт. предпазители но от по старият тип ( черните бакелитови) ?

1.Новите апарт. табла са на друг принцип. Пластмасова кутия ( за вграден или външен монтаж) , вътре има метална шина към която на клипс/механично се захващат вече плоските авт.предпазители ( разни звънчеви трафчета и джаджи са на модулен принцип с кратни размери на предпазителите и се редат на шината като домино в една или повече редички)

2. Фазовият влиза на разпределителна медна шина/рейка монтирана вътре в таблото и от там си се взема захранване( клипсове или болт и гаика) към всеки предпазител по отделно. Шина за нулата и шина заземяване.

Сега хубавото е че новите табла си ги редиш като лего конструктор, всичко е модулно и се смята лесно по обема на устройствата вътре и от там външният размер на таблото. В апартамента ти влиза предполагам 6/4 мм2 фазов а него можеш дори да го прехвърлиш по предпазителите чрез 6 мм2 качествена рейка от лустер клеми ( старата ти рейка на дали ще можеш да я ползваш). Същото и за нулата.

Най важното е дължината на кабелите след предпазителите да прецениш дали е достатъчна ( а те винаги са къси ) за към новите, или да се прецени според тяхната дължина как да се измисли монтажа и подредбата на новото табло. От там на сетне е лесно.

И аз си карам със старото табло ама нямам и проблеми.

По принцип се занимавам с електро ( беше ми хоби -стана ми професия ) но вече не директно.

Коментар

Ако правилно съм те разбрал, таблото ти е вградено ( вътре в стената) и е с кръглите авт. предпазители но от по старият тип ( черните бакелитови) ?
                  Вградено е, но е с правоъгълни черни бакелитови автоматични предпазители, с кафяви бакелитови или пластмасови палчета. Само главния бушон е от старите, обикновени, с жичка, порцеланови, бели. Съответно отдавна е елиминиран с 4кв.мм многожилен кабел, понеже грееше (топля се на ток).

Merlin-Gerin, оранжеви, добре ли е за бушони?

Коментар

Писали сме едновременно със Сафчо. АББ има и ментета на пазара. Шнайдер имат производство в Перущица и са добри но трябва да се разбере че са от там а не Китай.

Коментар

Вградено е, но е с правоъгълни черни бакелитови автоматични предпазители, с кафяви бакелитови или пластмасови палчета. Само главния бушон е от старите, обикновени, с жичка, порцеланови, бели. Съответно отдавна е елиминиран с 4кв.мм многожилен кабел, понеже грееше (топля се на ток).

Merlin-Gerin, оранжеви, добре ли е за бушони?
                      Сещам се, ама май не са масови, както и да е.

Ами аз бих бил с повишено внимание към такова табло при такъв случай.

Знаеш те са на биметален принцип а металът старее, значи и точността на работа на автомата. Практичен опит нямам с тях, но предполагам че ти и сам можеш да усетиш дали има нещо нередно като често изключване или въобще не изключват а изключва главният предпазител.

Да Merin Gerin но немога да си спомня цвета ( май оранжав ) и да са за крива "С" това е бързината на изключване. Цитирам по памет. Но като питаш в магазина обикновенно знаят.( номера е да ги питаш)

Коментар

Знаеш те са на биметален принцип а металът старее, значи и точността на работа на автомата. Практичен опит нямам с тях, но предполагам че ти и сам можеш да усетиш дали има нещо нередно като често изключване или въобще не изключват а изключва главният предпазител.
                        Да, знам им принципа. Общо взето не съм имал проблеми. Горе-долу са в норма. Един-два от тях обаче след като изключат, после ги връщам в изходна позиция със зор - крепят се на косъм, но изключват горе-долу в норма. Колко точно в норма - не знам.

Бавнодействащи са. Факт е че като стана късо в керамичия плот, изключи главния във външното табло, а той е 50А. Вътрешния си стоеше включен.

Абе, дразнят ме, просто.

Коментар

Бойлерните биметални измислици са само термична защита. За да се задействат по ток им трябва доста време и доста ток. От късо е нормално да не сработят.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Бойлерните биметални измислици са само термична защита. За да се задействат по ток им трябва доста време и доста ток. От късо е нормално да не сработят.
                            Не бойлерните бре. Бушоните са ми такива. "Фабрично", дето се вика. Просто тогава (1982г.) такива са се правили. Иначе, общо взето сработват. Като пусна прекалено консуматори на един бушон, изключва, при това не се бави кой-знае колко. Просто са по-бавни от външния главен, което не е редно.

Коментар

Просто са по-бавни от външния главен, което не е редно.
                              Може би.Та затова авт.предпазители се смятат и по бързодеиствие (а на онези с жичката имат силициев пясък да гаси дъгата )

Но има и една теория, че предпазителите в 80% от случаите изключват без нуждата от това.

И се използва и друг принцип на защита чрез галванично изолирана земя ( от опита на врабчетата по ел.жиците )и се следи само утечка.
                              Става въпрос за ел. захранване на операционни зали например.

Коментар

Да, знам им принципа. Общо взето не съм имал проблеми. Горе-долу са в норма. Един-два от тях обаче след като изключат, после ги връщам в изходна позиция със зор - крепят се на косъм, но изключват горе-долу в норма. Колко точно в норма - не знам.

Бавнодействащи са. Факт е че като стана късо в керамичия плот, изключи главния във външното табло, а той е 50А. Вътрешния си стоеше включен.

Абе, дразнят ме, просто.
                                Тези бушони работят по два независими канала - електромагнитен и биметален. Първият сработва по пик на тока, значи само при късо и започват да работят при десетки и стотици ампери, а вторият - при продължително претоварване.

При изключване по претоварване после трудно задържат, защото трябва да мине време, докато изстине пластината. Докато при изключване от късо им трябва време само да излетят йонизираните газове.

Бакелитените, които имаш са си много добри ако не са нагорели, като ги смениш с новите китайчета ще ти започнат ядовете

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X