Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От 12 на 24 волта

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: От 12 на 24 волта

Ще ме карате да се разровя в старите списания. Имаше в едно "Радио и телевизия" една схема с един транзистор, бобина и дребни елементи. Правеше от 5в - 12в или пък двуполярно от еднополярно..
    Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
      Ще ме карате да се разровя в старите списания. Имаше в едно "Радио и телевизия" една схема с един транзистор, бобина и дребни елементи. Правеше от 5в - 12в или пък двуполярно от еднополярно..
      Е те и китайските така. Flyback обикновено. Трафче с 3 намотки, транзистор и още разни дреболии, за регулация. Третата намотка е за управление на транзистора, а изхода към входа е вързан през оптрон. За регулация, обикновено с TL494. Принципа е такъв, че в зависимост от изходното напрежение, краде от тока (ако биполярен транзистор) или напрежението на гейта (ако MOSFET), и по тоя начин прави PWM-то.

Проста схемка, за мощности до 15-ина вата. Обаче трафа е малко изчекнат, и заради намотките, и заради въздушната междина. Тръдно се смята, и трудно се повтаря - обикновено с няколко проби и грешки.

Иначе, на хартия изглежда повече от елементарно.

В случая обаче няма смисъл от изолация. А входящото напрежение е подходящо за захранване и управление на електрониката. Един класически Boost би свършил перфектна работа за мощности до към 100-ина вата, че и повече. Там няма неизвестни. Само една индуктивност, която дори може да се купи готова, ако се намери някой да продава такива. На всичкото отгоре схемата ще е много добре дефинирана и повтаряема, щом веднъж се направи.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Как ще изглежна схемата с регулатора TL494.
        Потърсих то в нета и го намерих много бързо,погледнах в 2 интернет магазина и в двата го има.
        Както са описани елентите необходими за реализацията ми се струва лесно,дано и на практика е така.
        По дадена схема и изчислени елементи за около 15-20 мин пускам
        мултивибраторче(нещо като релето за мигачите даваше горе доло по 2 инпулса в секунда)

Коментар

Тая нямаше траф. Гола една намотка и кондензатори. Имаше и вариант с някакъв чип.
          Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Одеве написах нещо,но доста време мина и още не се е появило,незнам моя грешка ли е.
            Та идеята за TL494 ми харесва,защото схемата изглежда проста,а и лесно се намира по магазините.
            Видях ,че е интеграл с доста крачета и незнам каде,какво се свързва за правилната работа на регулатора.

Това мисля,че и аз съм го срещал по книгите за радио любители,но нещо неми хареса, незнам защо.
            Последно редактирано от Tencho91; 11-06-09, 22:13.

Коментар

Първоначално публикуван от Tencho91 Преглед на мнение
              Одеве написах нещо,но доста време мина и още не се е появило,незнам моя грешка ли е.
              Та идеята за TL494 ми харесва,защото схемата изглежда проста,а и лесно се намира по магазините.
              Видях ,че е интеграл с доста крачета и незнам каде,какво се свързва за правилната работа на регулатора.
              .
              Съвсем без да четеш няма да стане. Т.е. ще стане, ако си купиш готова джаджа. Трябва да си свалиш datasheet на тази интегрална схема, за да разбереш какво трябва да свържеш към нея. След което да реализираш схема на обратен импулсен преобразувател.

Я кажи какви ампери искаш за тези 24 волта, а аз ще ти кажа направо кои са транзистора, диода, бобината и честотата, да не ги мислиш и тях.

Коментар

2-3 най-много.
                Няколко дена няма да ме има .

Коментар

Първоначално публикуван от Tencho91 Преглед на мнение
                  2-3 най-много.
                  Няколко дена няма да ме има .
                  Значи, 80W, грубо. Май-май линка към описанието на такова, дето съм дал по-горе е най-подходящата топология. Но с най-много магнитни елементи.

Както казах, допустимо е да се ползва и boost топология, въпреки сравнително ниския входен волтаж.

Това според мен. Според други, може и да е друго. Но за тия мощности ти препоръчвам да забравиш за всякакви самоосцилиращи истории. И да проработи някак, ще е далеч от оптимума си. Силата на тия схеми не е в тия мощности.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Съвсем без да четеш няма да стане. Т.е. ще стане, ако си купиш готова джаджа. Трябва да си свалиш datasheet на тази интегрална схема, за да разбереш какво трябва да свържеш към нея. След което да реализираш схема на обратен импулсен преобразувател.

Я кажи какви ампери искаш за тези 24 волта, а аз ще ти кажа направо кои са транзистора, диода, бобината и честотата, да не ги мислиш и тях.
                    http://www.ee.ctu.edu.tw/material/da...heet/tl494.pdf
                    За тази схема ли става въпрос.

Значи, 80W, грубо. Май-май линка към описанието на такова, дето съм дал по-горе е най-подходящата топология. Но с най-много магнитни елементи.

Както казах, допустимо е да се ползва и boost топология, въпреки сравнително ниския входен волтаж.

Това според мен. Според други, може и да е друго. Но за тия мощности ти препоръчвам да забравиш за всякакви самоосцилиращи истории. И да проработи някак, ще е далеч от оптимума си. Силата на тия схеми не е в тия мощности.
                    Благодаря за съвета,ще видя до каде мога да стигна в изработката.

Коментар

За нея става въпрос. Отиваш на честота 25000 херца.

Коментар

Вие го забихте човека в сложните материи.
                        Има готови чипове, с интегриран мощен ключ и изискват само няколко външни елемента - например LM2585. Има и доста други.

Ето примерна схема от дейташита на чипа:
                        Прикачени файлове
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                          Има готови чипове, с интегриран мощен ключ и изискват само няколко външни елемента - например LM2585. Има и доста други.

Определено е най-просто така. Само че, така си му написал цялото домашно. А идеята е била той да го намисли/намери/сметне. Затова му се даваха частични отговори.

Коментар

Има едни готови захранвания за Лаптопи от 12в. на 19-->24.,включват се в запалката на автомобила.Доста се разисква схемата им на работа тука във форума и се доказаха че са читави.Колегата void ги предлагаше.Като пари 13,50лв.+ куриерската такса ще му излезе точно 21лв.
                            Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
                            ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение

Точно такова имах в предвид, само че за по-големи тоци. Най-достъпното решение, дори за хора, дето са нямали вземане-даване с импулсни захранвания. Пък и то си е възможно най-простото още по дефиниция, щом не трябва изолация.

Коментар

Страхотно.
                                Започвам да търся чипа и в най-скоро време ще споделя резолататите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X