Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От 12 на 24 волта

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От 12 на 24 волта

Виждам, че тук има доста хора разбиращи от електроника.
    Искам да попитам, някой дали няма схена на инвертор или усилвател на постоянно напрежение от 12 на 24 волта . Търсих по моите учебници(все още съм ученик) и открих една схема. Няма никакви изчисления и стойности на елементите, освен това е с намотки, а те се явяват голям проблем.
    Последно редактирано от Ясен; 10-06-09, 08:13.

До: то 12 на 24 волта

Е как без намотки?
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Незнам,надявам се да може ,защото намотките са ми проблем
      не мога да ги изчисля по никакъв, начин незнам как.

Коментар

Ох, ох ...
        Всички сме ученици. Въпроса е да знаем от къде да захванем ученето.
        Не знам за какво ти трябва, и затова не знам колко мощен. Но като съдя по въпроса, няма да се справиш с никакъв.
        Първо прочети какво е усилвател. После какво е преобразувател (той и трансфертер, инвертор, ВИП, сигурно с времето ще попаднеш и на други синоними). В усилвателя може да има много ВИПове, във всеки ВИП има много усилватели Но като цели устройства, правят съвсем различни неща.
        Като почетеш - ела пак, и питай каквото не си разбрал. И междувременно си изясни какво ти трябва. А то за преход от едното на другото напрежение може да направиш микромощен с два оптрона, а може токоизправителната станция Юнак. Тя е бая къща на два етажа, и в двете устройства чарковете са донякъде различни. Но хубави захранвания се правят всъщност тудно.

Коментар

До: От 12 на 24 волта

Стефан е казал, каквото има да се казва за токозахранванията. Ще допълня, че страхът от намотките го има всеки начинаещ електрончик, и не е оправдан. Освен това, вече се продават много готови.

И още към автора на темата - хаотичният правопис и най-вече пунктуация прозират хаотична мисъл. Моля те, оформяй някакви по-спретнати изречения. На теб самия ще ти е по-лесно да мислиш, а на нас - да разбираме какво пишеш.

Коментар

Ключовия въпрос е: НА КАКВА МОЩНОСТ, и иска ли се електрическа изолация на изхода от входа?

Щото за дребни мощности може и без намотки. До към 200W може и само с обикновена бобина, която се смята лесно, а има и готови.

От там нагоре, без траф няма да се мине. Ама и бобината, и трафа си имат особености на правене и изчисление.

Абе, търси готово устройство. Ако съдя по въпросите ти, няма да се справиш с направата на такова, дори да имаш пълно описание и схема. Ще има пушеци много. И мами. И излизане на стотинки от джобовете. И... в крайна сметка пак ще си купиш готово.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Ключовия въпрос е: НА КАКВА МОЩНОСТ, и иска ли се електрическа изолация на изхода от входа?

Щото за дребни мощности може и без намотки. До към 200W може и само с обикновена бобина, която се смята лесно, а има и готови.

От там нагоре, без траф няма да се мине. Ама и бобината, и трафа си имат особености на правене и изчисление.

Абе, търси готово устройство. Ако съдя по въпросите ти, няма да се справиш с направата на такова, дори да имаш пълно описание и схема. Ще има пушеци много. И мами. И излизане на стотинки от джобовете. И... в крайна сметка пак ще си купиш готово.
              Човека пита за прав ток. Инвертор + траф + изправитвл.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Човека пита за прав ток. Инвертор + траф + изправитвл.
                Не е задължително.

Ако му трябват някакви милиампери, до към стотина, има разни простовати кондензаторни хитринки.

...макар че случая едва ли е тоя.

Ето ти пример за инвертор:
                http://www.sound.westhost.com/project89.htm

Всички стойности са написани, и всичко е обяснено. Трафа се навива за каквото напрежение искаш. Пипа се само вторичната му намотка.
                Последно редактирано от sparkybg; 10-06-09, 12:02.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Прави сте,че не съм се изразил както трябва,за което ви се извинявам.
                  Като за начало не ми трябва голяма мощност,стига ми да завърти обикновено вентилаторче (за горещите летни дни )
                  Знам че вече на пазара има вичко , но нее това целта, искам да се опитам сам да го направя за да се упражнявам и да науча нещо.Колкото по-просто,но ефективно толкова по-добре .
                  Благодаря.
                  Последно редактирано от Tencho91; 10-06-09, 18:26.

Коментар

Това е схемата за която говорех в началото.
                    Опитах се да я начертая с paint,защото в момента нямам връзка на гсм-а с компа и не мога да кача снимка,но горе доло се разбира.
                    Транзисторите образуват двутактен релаксационен генератор.
                    Във вторината намотка се получава променливо напрежение,което се изпраявя с помоща на греца .Това ми е ясно,но проблема е как да сметна и как да направя намотките.Ткака като гледам схемата доста ще си поиграя да навивам и развивам вторична намотка .
                    Прикачени файлове

Коментар

Това ще го подкараш крайно трудно. Тия схеми са капризни, а трансформатора - кошмар. При днешната елементна база е абсолютно безсмислена история. Китайските дребни адапторчета са на подобен принцип, там е отработено с хиляди бройки, и пак дават дефекти често. Не се занимавай точно с това. ВЕрвай ми, няма смисъл.

Купи си вентилаторче на 12V, и не си губи времето с глупости. Него не можеш да върнеш.

Коментар

Освен това в евтините китайски има нарочни засади, главно по температурата. Обикновено в изхода на клатачката слагат диод, който умира още на студено, и издухва цялата високоволтова част. Та да не си струва да се ремонтира. Така че и да се копират на сляпо не бива.

Коментар

УтрепАхте му ентусиазма на човека.... Не им се плаши толкова на тия трафове, няма да правиш селсини я... Имаше едно време едни книжки на Шишков-много опростени и изчистени от излишни детайли, като за начинаещи. Там има описани стъпките за изчисляване на трафове. Ако не ги намериш, пробвай с подръчни материали и анализирай резултатите. Ако имаш желание, ще постигнеш и резултат.
                          П.П. Първото, което ми идва на ум е мултивибратор с някакъв ключ на изхода, трафче и изправител. Това горе-долу може да се изчисли с основните формули. Пък после, метода "проба-грешка" и корекции на честота или намотки.
                          Последно редактирано от kuzdov; 11-06-09, 00:29.
                          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                          Неизвестен мъдрец

Коментар

Ако щяхме да му трепем ентусиазма, темата щеше да е умряла, или заключена. А в момента освен справедливите начални ритници за грамотността, се търси само начин да му се помогне. Поради което, ако иска, ще получи не само книжките на Шишков, ами и следващите за импулсни трансформатори и дросели, с всички нужни картинки, акъли и въобще. А ако иска да затрие целия си живот - и бобини с жици, лак, и каквото там още трябваше за извратени трансформатори. Може и програми за смятане на тая извратенящина, за рисуване на платки, други приспособления за постигане на Вечния Кеф и Вечната Импотентност спрямо жени. Които не се интересуват от елегантни схемни решения. Значи не стават.
                            Спасяваме му живота бе човек, какво толкова?

Коментар

За начинаещи:

TDA1060 (datasheet се намира в нета) или TL494 (пак там)
                              + няколко резистора, които да му кажат как да работи
                              + 1 бобина (да се сметне и да се вземе купешка), не трансформатор
                              + 1 диод + 1 транзистор, способни да износят работния ток.

Честито.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X