Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кражби на ток от домашна инсталация и борба с тях

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Кражби на ток от домашна инсталация и борба с тях

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Може да се прилагат и хитрини, но те са точно това - хитрини. Измислят се и се прилагат на място, от човек, който знае какво прави.
    Ами хайде де, споделете хитри и неуловими начини за кражба на ток от дружеството.
    Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Темата е за друго.

Общо взето, от разпределителните дружества е по-трудно да се краде, отколкото от съседи. Все пак, съседът е неподготвен, а електрото има специалисти, техника и методика. Даже ако те хванат, съседът не знае какво да прави - виж по-горе. Електрото пък си има цели отдели щатни юристи, които само това чакат.

Разбира се, има Факултето, Столипиново и т.н. - ако живееш там, нещата са други. Т.е. бяха, до скоро. Сега, за да крадеш ток, трябва да си опитен алпинист. И пак те хващат до едно денонощие - голяма работа е технологичният прогрес.

Коментар

Ясене, за кражбата няма спор, че е кражба, но как се доказва пред съда особеннно количеството. За Зелето е ясно: имаш свидители, че снощи е имало n зелки, а днес n-y. И е доказано. А при ел. енергията?
        В моят случай аз имам субективната увереност, че или електромера показва каквото си иска, или някои някъде към моята ел. инсталация включва ел. отоплителен уред като печка, бойлер. И ако знам кой от многото е и къде се е вързал ще си реша проблема, но сега дори не ми се кърти облицовката, за да вързвам контролен електромер.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Ако те хванат, май ти начисляват за една година назад.
          Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Първоначално публикуван от GODzillata Преглед на мнение
            Ако те хванат, май ти начисляват за една година назад.
            Ако те хванат, ти броят всички електроуреди включени 90% от времето и ти тръсват тази сметка, освен ако не се докаже по-малка кражба (примерно по контролни общи електромери). Но обикновено не се доказва.

Глобата отделно.

Коментар

в началото темата беше яко разрушителна и в правилна посока - /крадец-наказан/, но в последните постове май преминахте от другата страна на барикадата, не че тая посока е неправилна ! Въпроса ми е след тия разрушителни походи как се чувства електромера, че нали наслагаха от тия електронните... Те не са ли по-нежни и да не платим после глоби за повредата им...
              Пироните и чалга певиците си приличат по това, че ако не ги чукат, няма да пробият.
              Пиронът, който стърчи за награда получава... чук, чук, чук!

Коментар

Когато предприемаш наказателни мерки с диод, траф или каквото и да е щетите са след него. Според мен за електромера проблеми няма да има.

Коментар

единствения начин за "лъгане" на новите електромери е с специално дистанционно ,което имат гадовете,и никой друг,с него се задават параметрите и изобщо се пипа,без да бъркаш в таблото.
                  старете са лесни 5А. през специален траф.

Коментар

Лошото е, когато в далаверката с краденето на ток от съседа е намесен и техник от енергото, в което аз например съм убедена... Тогава какво правим?
                    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

ако си убедена,че е намесен,се обаждаш тук -там и чакаш чудо,което рядко се случва решението е или да скапеш на съседа всички уреди ,или специален уред-магнетрон който пак прави същото и дано комшията си вземе поука.
                      напоследък много хора викат,че ги краде този-онзи,ама мисля,че не е така ,просто не са свикнали там с това начисляване за 3месеца,и са все разни неопитни и неразбиращи,един средно интелигентен човек ще си сметне разхода и ще види дали го крадат.

Коментар

ДЪРЖА ДА ОТБЕЛЕЖА, че всички тези описани мерки са второстепенни. Преди всичко, кражбата на електроенергия е, ами, кражба. Като такава се преследва от законите по определен ред.
                        същото е и със самоуправството/чл.323НК/

Коментар

От: Кражби на ток от домашна инсталация и борба с тях

темата произлиза оттук:
                          http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...9&postcount=58

Най-общо:

Утечките (невинните) в една инсталация имат приблизително постоянен характер. Ако се измери някаква консумация с амперметър, която да отговаря приблизително на получаваните сметки, очевидно е тя. Това са токове под 50 милиампера. Източник на подобна консумация, освен утечки, може да са някои електроуреди, които харчат забележим ток в изключено състояние - аларми, телевизори, по-нови перални и други уреди (с дисплей). Светещите ключове за лампи обикновено харчат всичките заедно под 1ма. Как се навъртат 5лв от утечки и стендбай токове още не ми е ясно, но то зависи и от къщата.

Ако поставиш на мястото на главния бушон нещо от рода на 0.1А предпазител, той ще изгори и от средно мощна крушка. Това ще е доказателство, че някой е включил нещо. Вместо на главния, могат да се наредят на вътрешните токови кръгове. Така разследването може да се стесни.

Какво правим със електроуредите, включвани нелегално - един мощен диод в таблото вместо бушон е добро начало. От такова оцеляват само обикновените крушки и печките без вентилатор. Телевизорите се поразяват особено ефектно. Ако намекът не е достатъчен, съществуват груби средства, например трансформатор от микровълнова печка. На 500 волта прав ток няма уред, който да не се зарадва. Достатъчно зъл технически гений може да измисли и още.

---
                          п.с. мои познати доста се позабавляваха, след като открихме "общата част" в ел. инсталацията на съседа. Изгориха му поне 10 различни електроуреда, докато той се усети. Шоуто беше улеснено от добрата чуваемост между двата апартамента и специалния "ключ на изненадата", който беше инсталиран специално за целта.

---
                          п.с.2 Не правете това у дома, ако не знаете точно какво правите! Както всеки енергоизточник, електричеството е безкрайно опасно, ако човек стъпи извън утъпканата пътека.
                          Здравей Ясен,

Благодаря за тази тема във форума, тъй като никъде другаде не я откривам засегната. Имам същия проблем - вече 15 години съсед краде ток от домашната инсталация и ми създава големи главоболия. Разбрахме за това, като на една Коледа ни изгоря централният бушон на таблото и докато намеря нов да го сменя, бяхме захранени с ток, неизвестно как. Техниците на енергото казаха, че единствено при кражба на ток това е възможно да се случи. Отделно всяка вечер ни примигват лампите и това също било характерно при тази злоупотреба.

От години викахме ел. техници, които да ни помогнат и да ни защитят, но до момента нямаме никакъв резултат. А електроуредите ни, особено телевизорите непрекъснато дават проблеми. Това, което ти споделяш, ме обнадеждава, че има някакво решение. За съжаление, не съм грамотна в тази област и не бих могла да го направя сама. Моля те да ме насочиш към някой, който може да ми съдейства. Благодаря!

Коментар

Първоначално публикуван от Radineri Преглед на мнение
                            ... Имам същия проблем - вече 15 години съсед краде ток от домашната инсталация ...
                            Както чета, проблемът ви е по-скоро неизправност по ел. инсталация, отколкото кражба. Думите на техниците от електроразпределението не би трябвало да се смятат за послание Свише. Хората си имат компетентност, ограничена до пряката им работа, а както опитът показва - понякога и недостатъчна за работата. Те имат и интереси, които само частично се покриват с вашите.

За съжаление, в момента нямам кого да ви препоръчам. Своите текущи проблеми в тази област решавам сам, но не работя това всеки ден. Не съм убеден, че мога да отделя много време и внимание за вашия. Нека да изчакаме примерно ден - някой друг участник може да даде предложение.

Все пак, какви проблеми дават електроуредите?

Коментар

Както чета, проблемът ви е по-скоро неизправност по ел. инсталация, отколкото кражба. Думите на техниците от електроразпределението не би трябвало да се смятат за послание Свише. Хората си имат компетентност, ограничена до пряката им работа, а както опитът показва - понякога и недостатъчна за работата. Те имат и интереси, които само частично се покриват с вашите.

За съжаление, в момента нямам кого да ви препоръчам. Своите текущи проблеми в тази област решавам сам, но не работя това всеки ден. Не съм убеден, че мога да отделя много време и внимание за вашия. Нека да изчакаме примерно ден - някой друг участник може да даде предложение.

Все пак, какви проблеми дават електроуредите?
                              Здравей Ясен,

Благодаря ти, че отдели време да ми отговориш. Колкото до проблема с инсталацията - бяха изказани такива съмнения от ел. техник и подменихме цялата си инсталация от централното табло. Така че инсталацията ни е нова. Колкото до проблемите с телевизорите - за тези години цветовете на три телевизора избиват на първия в жълто, на втория в синьо, а сега на третия (който е на 2 години) - в кафеникаво. Това е като една "цветна пелена", която се налага върху екрана. Ту се появява, ту цветовете напълно се избистрят. Всъщност нямат повреда - странното е, че при нас не работят нормално, а в сервиза всичко е наред, стоят там с месеци и не проявяват проблема. Същото се повтаря и с DVD плейърите - дават грешка в електрониката, а в сервиза всичко е наред.

Преди години ни дадоха протокол от енергото, за неправомерна връзка на единия от съседите ни със стълбищното осветление. Проверката беше по наш сигнал, очаквахме да бъде открита тази връзка към нас, но от енергото не реагираха веднага и я откриха на друго място. А преди 4-5- години подмениха таблото ни с новите електромери и странното беше, че не можеха да монтират релето за стълбищното осветление, защото непрекъснато гореше буквално в ръцете им. Не ми е ясно - може ли да бъде проблем на инсталацията да имаш ток с изваден централен бушон на таблото, както се случи при нас. Много бих искала вече да разреша този проблем, защото той се превърна в непрекъснат тормоз за мен и семейството ми...

Още веднъж много ти благодаря за отделеното време. Държа на твоето мнение, защото не изключваш възможността проблемът да има решение.

Коментар

Здравей, Ясене!
                                Много ще съм ти задължен, ако можеш да ми помогнеш!Ще почерпя разбира се!
                                Става въпрос за следното:
                                От доста време ми идват страховити сметки за ток.В началото си мислих, че зимата е заради ел.котлето с радиатори на които се отопляваме, пък и идваха разни изравнителни бележки и не можеш да им хванеш спатиите, но сега след като уж замерват всеки месец електромерите-пак е същата работа-250-300 лв. а зимата и 800 лв. ми дойде един път....! Апартаментът ми е 80 кв.м.-1 бойлер и нормалните ел.уреди-печка, хладилник, микровълнова и т.н.
                                Пусках жалби в ЧЕЗ за проверка на електромера и след 4-5 мес.ми върнаха отговор, че всичко е изрядно по електромера!
                                Когато бяхме извън София отпуската, бях изключил всички бушони и после проверих дали има начислено нещо на електромера, но всичко си беше със старите показатели. Въпреки това си мисля, че някой се "връзва"примерно за месец(от време на време)и крадне ток от мен, после от някой друг комшия и така....!???Под блока има кафене, магазин, някакво складче за стоки на едро и вече и в тях се съмнявам.
                                Сметките ми не са винаги мн.високи, примерно последните 2-3 мес.са по 70-80 лв.а сега изведнъж-330лв. при положение, че наистина нямаме големи консуматори!
                                Зимата не ми се мисли какво ще става, не мога да си давам заплатата за ток, изключил съм за винаги ел.котлето и ще се отопляваме с климатик!
                                Имам ключ от ел.таблото, както впрочем и още няколко комшии(което не е добре...)! Тук има по-подробно описано : http://www.bmwpower-bg.net/forums/vi...214002&start=0

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X