Колеги, за като човек занимаващ се с електроника от когато се помня - знам за една книга, която съм чел като по-млад и ми се метелее по рафтовете в прованса (ако не съм я изхвърлил) и става въпрос само за електронни запалвания на автомобилите, моторите и други подобни. Книгата се казваше мисля "Електронни запалвания за автомобила" или "Тиристорни електронни запалвания" или нещо подобо. Книгата е стара от 80-те години и в нея има описани най-вече принципите за създаване на такова запалване било транзисторно или тиристорно и изчисляването му. Имаше готови и тествани схеми на такива запалвания за 4-тактови, двутактови, 4 и 2 цилиндрови, за различни захранвания 6 и 12 в. Имаше даже схема за запалване на варбург с 3-те бобини - абе всякакви екстри.
В нея са описани всички известни до тогава начини за формиране на искрата - някои описани подробно (и не чак толкова) по-нагоре в темата.
От тази книга съм правил запалване за Москвич 408 (култова машина) и работеше с него последните 15 години, без да знам че има такова под капака (демек безотказно). Като извод - имаше огромна разлика в паленето и работата на мотора.
Ако я пазя книгата ще я донеса като си ходя до родното място и ако има някой интерс ще му я шерна.

В нея са описани всички известни до тогава начини за формиране на искрата - някои описани подробно (и не чак толкова) по-нагоре в темата.
От тази книга съм правил запалване за Москвич 408 (култова машина) и работеше с него последните 15 години, без да знам че има такова под капака (демек безотказно). Като извод - имаше огромна разлика в паленето и работата на мотора.
Ако я пазя книгата ще я донеса като си ходя до родното място и ако има някой интерс ще му я шерна.

Коментар