Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

    Благодаря за отговорите на всички колеги!Само за информация-отказах се да правя този експеримент-с което автоматично загубих баса,но ми се видя прекалено опасно и безсмислено!Въпреки всичко остана един въпрос,на който не мога да намеря отговор!Навсякъде пише,че серийния двигател не може да работи работи на празен ход защото няма ограничение в максималните обороти,като същевременно големината на тока намалява и клони към нула!Следователно кинетичната енергия на ротора расте непрекъснато без да имаме съответно нарастване на енергията консумирана от външния източник на захранване,напротив тя даже намалява!Дали някой колега,който е по напред с материала за серийните двигатели може да обясни този парадокс-ако въобще има парадокс де....

    Коментар


    • #32
      От: Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

      Това всичкото е вярно само при абсолютен вакуум и нулево механично съпротивление на четките и лагерите. В реалния живот и оборотите и консумацията си имат ограничеия, в случая мотора ще се закроти в някакъв режим, в който изгубената енергия от триене в лагери, четки и въздух стане равна на консумираната. Тия загуби се увеличават с повишаване на оборотите, съответно и консумацията ще нараства от един момент нататък. Това всичкото ако системата продължи да работи, а не се разхвърчи на парчета или блокира от прегряване.

      Горния пост за индуктивностите и т.н. също продължава да си важи.

      То е същото като да буташ с пръст еднотонен обект в пълен вакуум и безтегловност. Теоретично, ако не взимаме предвид разни квантови ефекти, можеш да го засишиш до безкрайна скорост - трябва ти само достатъчно време да го буташ.
      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

      Коментар


      • #33
        От: Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

        Преди години правих експерименти с колекторен двигател на 36В около 1.5 кВт с последователно възбуждане. Схемата която го управляваше, често забиваше поради грешно отчитане на обороти и двигателя получаваше максималното захранване. Свистенето беше доста гадно, но преживя всичко без механични поражения по него и мене.
        Предполагам по-масивен ротор би се счупил, но тези малки двигателчета до около 3-4 кВт се държат напук на теорията!

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X