Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

Здравейте колеги,отдавна следя форума и винаги съм откривал ценни идеи в него.Ако мога сега да ви помоля за помощ,че го закъсах яко.Бях чел,че правотоковите мотори с последователно възбуждане на полюсите нямат ограничение в максималните обороти на празен ход и като последен глупак се хванах на бас,че мога да го демонстрирам.Първо не можах да намеря такъв двигател,после открих един стартер от петица,прочетох инструкцията му,махнах всичко излишно,изолирах паралелните възбудителни намотки и си викам готово.Да ама не, стигна докъм 40000 об и до там,въпреки,че пише номинални обороти 5500 със смесено възбуждане...Ако някой може да каже къде бъркам ще му бъда много задължен.

От: Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

Нали не си забравил, че е с втулки, не със лагери и нищо не ги маже. Да не се разхвърчат парчета и някой да пострада.
    На сърбела майката му е чесането.
    Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Никой не е отменял законите на физиката. Интересно според теб колко оборота трябва да развие? Може би някой от съвременна кола ще развие повече, но все пак колко? Безкрайност?
      И не стойте близо като си правите подобни експерименти!
      Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
      Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от kidd Преглед на мнение
        ..... стигна докъм 40000 об и до там,въпреки,че пише номинални обороти 5500 със смесено възбуждане.....
        40х.об/мин или 4х.об/мин?
        Щото ако е 40х.об/мин вероятността да ти се разхвърчи ротора и да ти направи беля е много голяма - не е изчисляван за такива обороти...
        Само да ти кажа, че наскоро търсих лагери за една бъзикня дето се върти с около 18х.об/мин и цената бе е доста учудваща ^^^.. Иначе лагерчето е по размери както най обикновено 6200...
        Да, хората пробвали да сложат 6200 - въртяло около 10 минути след което излиза от температурен режим - прегрява...
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
          Нали не си забравил, че е с втулки, не със лагери и нищо не ги маже. Да не се разхвърчат парчета и някой да пострада.
          Ако е на лагери ще устиска ли? И защо почти всичко което се върти над 50К е на втулки с мазане?

Коментар

Първоначално публикуван от bocho64 Преглед на мнение
            Ако е на лагери ще устиска ли? И защо почти всичко което се върти над 50К е на втулки с мазане?
            Не точно . Работи в маслен клин . Реално триене във втулките почти няма . Класическата схема е при турбокомпресорите .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Що разваляш изненадата! Знам какво е маслен клин и какво върши!

Коментар

Здравейте колеги,отдавна следя форума и винаги съм откривал ценни идеи в него.Ако мога сега да ви помоля за помощ,че го закъсах яко.Бях чел,че правотоковите мотори с последователно възбуждане на полюсите нямат ограничение в максималните обороти на празен ход и като последен глупак се хванах на бас,че мога да го демонстрирам.Първо не можах да намеря такъв двигател,после открих един стартер от петица,прочетох инструкцията му,махнах всичко излишно,изолирах паралелните възбудителни намотки и си викам готово.Да ама не, стигна докъм 40000 об и до там,въпреки,че пише номинални обороти 5500 със смесено възбуждане...Ако някой може да каже къде бъркам ще му бъда много задължен.
                Нека да кажем така: ограничението не е в мотора като такъв, а в механичната му конструкция. В твоя случай най-вероятно четките при такива скорости не правят добър контакт. Паралелните възбудителни намотки са там не от хубост а за да ограничат развъртането му до скорости, при които ще се пръсне.

Коментар

Извинявам се, грешката е моя 4000об.Не искам да променям законите на физиката,просто на три места прочетох едно и също,че този тип двигатели на празен ход нямат ограничение в максималните обороти,а и в инструкцията на стартера пише,че двете паралелни възбудителни намотки се поставят за да предпазят ротора от разпадане,защото на празен ход тока през него силно намалявал с нарастване на оборотите...

Коментар

Първоначално публикуван от bocho64 Преглед на мнение
                    Що разваляш изненадата! Знам какво е маслен клин и какво върши!
                    Представи си, че и аз знам. Ама при стартера не съм го виждАл, а не е като да не съм виждал стартер
                    На сърбела майката му е чесането.
                    Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Да на говорим, че има и турбини и стартери с лагери...
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Извинявам се, грешката е моя 4000об.Не искам да променям законите на физиката,просто на три места прочетох едно и също,че този тип двигатели на празен ход нямат ограничение в максималните обороти,а и в инструкцията на стартера пише,че двете паралелни възбудителни намотки се поставят за да предпазят ротора от разпадане,защото на празен ход тока през него силно намалявал с нарастване на оборотите...
                        Всъщност какъв ти е въпросът?

Защо вместо повече от 5500 е направил само 4000? Ми не е наред просто. Четки, втулки - и ще се пръсне без проблеми от центробежните сили.

Коментар

На теория за практически цели, наистина няма ограничение - на практика ти трябват още - идеални лагери, баланс и колектор за да имаш "неограничени" обороти. Подозирам все пак, че ако периферната скорост на ротора приближи тази на светлината ще има интересни явления. Така че на теория оборотите все пак не могат да нарастват до безкрайност, дори всичко друго да е с идеални параметри.
                          Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Коментар

С една дума си дойдохме на въпроса - как да ремонтираме стартера така, че да можем след това успешно да го счупим невъзвратимо

Общо взето - щом практиката не потвърждава доказаната теория, търси проблема в практиката - техническото състояние на изделието
                            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Отговор на заглавието - да .
                              Стартера на всяка една кола е предвиден според ръководството на младия водител на МПС - 15 сек. стартиране , с пауза от 10 сек , до три пъти .Следва 5 мин пауза ......
                              Или колекторната машина (в случая стартера на автомобила) не е предвидена за работа в дълготраен режим .
                              Или в случай на ползване по непредназачение - отговора е НЕ .

Да оставим оборотите и мазането , има начин да се приведат в някаква поносима спогодба за по-дълъг живот на машината .
                              След като човека си е поиграл да премахва и да тунингова (безмисленно според мен на тоя тип машина) - може да си направи и паралелно или смесено възбуждане и проблема с оборотите на празен ход е решен.

До тук никой не разбра целта на занятието .
                              Или сиреч :
                              - За какво ще се ползва ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X