Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Може ли стартер от ЛАДА 2105 да работи като правотоков мотор...

Първоначално публикуван от Rachido4x4 Преглед на мнение
    - За какво ще се ползва ?

Първоначално публикуван от kidd Преглед на мнение
    и като последен глупак се хванах на бас,че мога да го демонстрирам.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Да на говорим, че има и турбини и стартери с лагери...
      Естествено че има . Всеки стандартен машинен съчмен лагер работи спокойно до 5 000 оборота дълги години само с греста вътре .
      Отговор на заглавието - да .
      Стартера на всяка една кола е предвиден според ръководството на младия водител на МПС - 15 сек. стартиране , с пауза от 10 сек , до три пъти .Следва 5 мин пауза ......
      Или колекторната машина (в случая стартера на автомобила) не е предвидена за работа в дълготраен режим .
      Или в случай на ползване по непредназачение - отговора е НЕ .

Да оставим оборотите и мазането , има начин да се приведат в някаква поносима спогодба за по-дълъг живот на машината .
      След като човека си е поиграл да премахва и да тунингова (безмисленно според мен на тоя тип машина) - може да си направи и паралелно или смесено възбуждане и проблема с оборотите на празен ход е решен.

До тук никой не разбра целта на занятието .
      Или сиреч :
      - За какво ще се ползва ?
      Стартера е най обикновен електродвигател с навит ротор . Проблема е че от много малки габарити трябва да отдаде висока мощност което не му е проблем за кратко .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

.....Или колекторната машина (в случая стартера на автомобила) не е предвидена за работа в дълготраен режим .....
        Ако имаш предвид колекторна машина по принцип (а не конкретно частния случай - стартера), твърдо не съм съгласен, че не е предвидена за работа в дълготраен режим..
        Мога да дам примери, при които сериозни, много мощни и отговорни колекторни машини са предвидени за работа в непрекъснат режим (24/7)...

А целта на занятието е ясен - да спечели баса... Ама какъв е критерия за печелене на баса - не го разбрах - навярно да се достигнат обороти +безкрайност
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
          ...А целта на занятието е ясен - да спечели баса... Ама какъв е критерия за печелене на баса - не го разбрах - навярно да се достигнат обороти +безкрайност
          За да е убедителен резултатът, оборотите трябва да са поне безкрайност + 2...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Благодаря за отговорите. Критерия за спечелване на баса е прост, ако ротора се разруши от центробежните сили печеля аз, ако остане здрав печели опонента. Явно проблема е в техническата неизправност на стартера, който ползвам и ако правилно съм разбрал Ясен в случай, че е нов експеримента ще се получи.А дали някой има идея откъде идва енергията за развъртането на ротора, че ми стана интересно, а не можах да си го обясня.

Коментар

Баса е спечелен по презумпция:
              - върти ли се - да ;
              - на постоянен ток ли е - да .

Относно развъртане до безкрайност.
              Има начин - развъртането до пръсване.(или безкрайност +1,5 ,за две не остава място )
              Както писах по горе - прави му се паралелно възбуждане , след като се развърти двигателя - изключва се само възбуждането .
              Препоръчва се тая операция да стане дистанционно - поне от друго помещение!

КолекторнаТА машина - в ТОЗИ случай: СТАРТЕР - НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА ПОСТОЯННА работа .
              Да , вярно е , има и колекторни машини които са предвидени да работят 7/24/365 . Ама тая не от тях .

Коментар

Пак няма да се развърти до безкрайност - има триене в лагерите, триене в четките, триене с въздуха, от които 3 проблема решим е само тоя с въздуха - пуска се във вакуумна камера и триенето вече го няма.

По-малките съчмени лагери работят и до 30000 оборота и нагоре, просто трябва да са предвидени за това. Дремела ми е 25000 и е със съчмени. Нищо му няма вече 5-6 години.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не може да не може Спарки... Все пак '+безкрайност' го има като термин във всеки математически учебник - не може да не е достижимо - опитите продължават
                  А високооборотните лагери са 'малко' по-скъпи.
                  Този 18х.об/мин бе за жироскоп, и се оказа, че се произвежда от един единствен производител... И струваше майка си и баща си (и леля си) Все си мисля, че ще има по-малко проблеми ако турбините са с магнитно центриране/лагеруване
                  Ама какво е това на фона на един бас
                  Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    Пак няма да се развърти до безкрайност - има триене в лагерите, триене в четките, триене с въздуха, от които 3 проблема решим е само тоя с въздуха - пуска се във вакуумна камера и триенето вече го няма.
                    ...ъхъ, да. Ама няма и лагери.

Лагери дето работят във вакуум са едни други конструкции и едни други пари.

п.п. впрочем моторът на самия Дремел е устроен по подобен начин - с последователно възбуждане. Пак така са устроени и доста лебедки.

Коментар

Пак няма да се развърти до безкрайност - има триене в лагерите, триене в четките, триене с въздуха, от които 3 проблема решим е само тоя с въздуха - пуска се във вакуумна камера и триенето вече го няма...
                      И във вакуумна камера няма да го бъде. Някъде по трасето ще се мине през индуктивност на всеки сектор на ротора, време за нарастване на тока през него. Какъв е той при съответната честота... А както знаем, когато няма ток, няма и магнитчета. А без магнитчета, двигателят си почива...

И коментаторите...

Коментар

Е чак за безкрайност не знам, ето от тук може да си вземе лагери за 200 000 RPM. И са само по $80 парчето - ползват ги за "направи си сам газова турбина". Имаше някъде и по-евтинки китайски ...
                        Остава само да си балансира ротора и колектора за да достигне 200 кRPM, лагерите ще издържат.
                        Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Коментар

По- евтино ще е от цял двигател от стар тролейбус, но не вярвам някой от вързалите да прочете и се убеди, че е същото.
                          А тези простотии се правят от името на всички ни.
                          Даника
                          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                            И във вакуумна камера няма да го бъде. Някъде по трасето ще се мине през индуктивност на всеки сектор на ротора, време за нарастване на тока през него. Какъв е той при съответната честота... А както знаем, когато няма ток, няма и магнитчета. А без магнитчета, двигателят си почива...
                            Ъъъ, какво общо има това с наличието или неналичието на въдух?
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ъъъ, какво общо има това с наличието или неналичието на въдух?
                              Преминавайки едното ограничение, неизбежно катастрофираш в следващото. Ако все пак успееш да преминеш и него, пак така, в по-следващото... Това е общото.

И коментаторите...

Коментар

Зачетох се в темата и ми стана интересно какъв ли е рекорда за най-много развити обороти, ако има такъв де.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X