Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Херметична / водоустойчива автоаларма?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Херметична / водоустойчива автоаларма?

Преди време бях вземал мотоциклетна аларма що годе висок клас (с пейджър, дисплей, обхват над 1км и т.н.)..Не бе водоустойчива.
    Не е проблем да се направи водоустойчива кутия, в която да се навре обикновена аларма, а изхода да и е с водоустойчиви куплунзи...
    Да, по-скъпи са самите куплунзи, но ако на някой толкова му е притрябвала аларма на подводница - не би трябвало да му е проблем...
    Последно ползвахме такъв куплунг (и то не само херметичен в сглобено състояните, но и позволяващ да бъде включен под вода), който да върже захранване и даннови пинове към устройство (май бе общо 7 пина), който спокойно бе вързан от водолаз на около 10м дълбочина в морска вода...
    Проблема възниква най-вече в кабелите... Самите кабели трябва да са специални ако ще ги ползвате в 'подводница', иначе водата влиза под изолацията и започва или вътрешна корозия, или при по-голяма дълбочина - директно протича оттам в изолирания обем.
    Предложението на Goblin е много ефективно, но за кабел в обща изолация (иначе при сноп не може да уплътни добре)...
    В горепосочения подводен проект ползвахме и уплътнения на Roxtec (ако се сметне за реклама - моля да модераторите да разкарат името)...
    С техните продукти се работи доста лесно (водолаза работеше само опипом защото мястото бе терсене, но и уплътнителя бе от простите - минаваше само един кабел)... Та те имат и модулни уплътнители, през които могат да минат и няколко кабела.
    А като бюджетно / занаятчийско решение навярно бил ползвал нещо от рода на посочените от Goblin, пълни с водоустойчив силикон преди затягането им (за да уплътни и между кабелчетата)...
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      Е тя не е ли изключена така или иначе когато колата е в движение ?
      В движение е излкючена но след като се намокри аз съм имал случаи дето 3 дена след подводняването вътре под гумичките на ключетата на вратите си има вода и то там ток не тече и си дава винаги че вратата е отворена .....за това ставаше въпрос..
      Иначе като идея ако колата е жипка или има място -алармата може да се постави под кората на тавана.... като идея например ..е ако водата стигне и дотам то тогава алармата ще е последната грижа предполагам....

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Абе виждал съм едни смески-заливки дето всяка платка могат да направят водоустойчива, ама нямам и идея от тях. Ако са меки и прозрачни - дайте ги насам!
        Меки - да. Прозрачни - не.

Звънни на фирма ANG (тия, дето правят трансформаторите) и ди питай за заливката им. До колкото ми е известно продават я. Двукомпонентна е и седи като силикон след това, но е по-твърда.

За другото - няма нужда да заливаш всичко със все кабелите. Достатъчно е и само електрониката, без конекторите.

ЪЪЪ, и що не звъннеш на Scrapheap? Би трябвало да е в състояние да ти реши проблема със заливките. Прост епоксид НЕ върши работа - случва се да къса елементите от платката.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Има херметизирани ключове. Има безконтактни датчици - кеф ти капацитивни, кеф ти индуктивни, кеф ти такива на Хол. Сигурно има и други алтернативи, но ме мързи да мисля в момента...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

За платките едно време по самолетите не ги ли лакираха... С все елементите... С електроизолационен лак...
            Предполагам при 2-3 ръце ще свърши работа (би трябвало да е достатъчно еластичен, щом се използва при намотки на електродвигатели и т.н.).
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Преди години се занимавах с авто електроника,работех 7-8 години,на мотори централките се бинтоват с тиксо под седалката и никога не е имало проблем с влага или вода,обикновенно им заминаваха шоковите датчици от вибрации.....
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

Това например е брутално идиотоустойчиво заедно с дистанционното.
                Няма причина да не става за кола.
                Или това.
                Изобщо Meta Systems правят много добри неща, които няма да ги счупите по жипките
                Враг усраине

Коментар

Вий какви джипки карате че ми стана интересно? Ако алармата е монтирана кйакто на повечето коли зад таблото, при едно наводняване алармата е най малкия проблем като се има в предвид - табло, борд компютър, други модули, радио ...
                  Най-лесния начин за тотал;но изолиране:
                  Разтапяте 10 пръчки топъл силикон в една тенджера, изкарвате алармата от кутийката, хващате я за антената (в повечето случаи само тя е запоена на платката) и я потапяте в тенджерата. Предварително разбирасе трябва да сте изолирали буксите за да не се напълнят пиновете. После като си я монтирате в колата може да си доизолирате буксите с пистолет.

Преди доста време оправях компютъра на един джип (не помня какъв беше). Компа беше монтиран зад мотора в моторния отсек. Имаше метална кутия цялата на дупки. Цялата платка беше потопена в прозрачен розов силикон и после бутната в кутийката. Това си беше оригинална изѝолация.

Коментар

По принцип става но на повечето аларми шоковият сензор е вграден в корпуса на алармата а той независимо от какъв тип е си с механичен принцип на действие.
                    И никак няма да му се отрази добре тази процедура.
                    Освен това вместо силикон по-добре да се ползва безцветен нитроцелулозен лак.
                    Най малкото защото след това можеш да върнеш остатъка в кутията и да ги ползваш за друго.
                    Враг усраине

Коментар

Ако не се лъжа на алармата, която бях взел датчика бе на ускорение по XYZ... Хващаше и промяна на наклон...
                      Т.е. по-вероятно е да е била с чип (промените на настройките ставаха през дистанционното)...

Коментар

Ако кажеш модела,ще кажа как е направена,на повечето аларми настройката на шоковия датчик е през дистанционното ,бсм валкор! Масово са с пиезо мембрана
                        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                        Анатолий Пейчинов o8875о9815
                        https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                          ...безцветен нитроцелулозен лак...
                          Става твърд и след време се напуква. Освен това трябват много ръце, за да стане достатъчно дебело.
                          Опитвал съм с обикновена боя на спрей също. Поне външо изглеждаше ОК доста дълго време. Ама за слоевете, които нанесох, съхна 1 седмица.
                          Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                          Най малкото защото след това можеш да върнеш остатъка в кутията и да ги ползваш за друго.
                          Остатъка от кое?

Предполагам че двукомпонентен безцветен лак за брони например би бил адекватен. Няколко ръце. Ще изсъхне за няколко часа, ще е колкото дебело искаш, и ще си остане пластично прилично дълго време.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                            Има, но "алармата" не се чува под вода. Преди повече от 20 г. имаше канадско производство отговарящи на стандарт против прах, вибрации и течности. Мисля, че и някои модели на вайпър също са такива.
                            Това е случаят за алармата в кофата с вода.
                            Което не означава,че звукът не се разпространява многократно по добре във вода, отколкото във въздух. (справка навигация/локация на подводни лодки, ...озвучаване с музика на плувни басейни и СПА помещения), което подсказва(примерно) използването на кондензаторен тип източник на звук.

Промишленият стандарт за апаратура устойчива на прах/влага си съществува и сега и навсякъде.
                            http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code

А пък съвсем друг е въпросът в каква вода ще се топи джипката..., да не излезе само алармата на брегът.
                            В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                            В. Иванов

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Предполагам че двукомпонентен безцветен лак за брони например би бил адекватен. Няколко ръце. Ще изсъхне за няколко часа, ще е колкото дебело искаш, и ще си остане пластично прилично дълго време.
                              Има известен риск от утечки по платката и си зависи каква електроника е използвана. Ако е чисто аналогова, фабрично е изпитано ( пълен тест на Х изделия) слой хелметексово лепило и после заливка с епоксидна смола.( от най евтините) 100% безпроблемно за работата на устройството.
                              В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                              В. Иванов

Коментар

Има си конкретни лакове за целта... Ето например от конкретно изделие:
                                Лак ...... притежава много добри електроизолационни свойства и се употребява за импрегниране на намотките на електротехнически изделия с клас на топлоустойчивост на изолационната система до “F” (150 оС) включително. Хомогенен, прозрачен, без мехури; нелепнеща гладка горна и долна повърхност; нечуплив при огъване.
                                Импрегнационен лак ....... представлява модифицирана полиестерна смола, разтворена в органични разтворители.
                                Съхнене дебел слой 6ч/130С. Втвърдяване не повече от 2ч/130С.

Или пък спрей: Спрея е високо температурен, полиестерно модифициран лак, съхнещ на въздух, подходящ за приложения клас Н. Лака съхне на въздух много бързо, като осигурява много твърдо и гъвкаво покритие, дори с пъти по-бързо съхнене при изпичане. Отлична устойчивост на топлина, киселини и основи.Подходящ за импрегниране на трансформатори, статорни намотки, печатни платки, резистори, кондензатори и др.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X