Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко са защитени автомобилите ни?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко са защитени автомобилите ни?

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    ...Ще бъда глобен че нямам радио в автомобила ли?
    Изобщо не е невъзможен сценарий. Но пак ще си говорим.

Коментар

Чичо Айзък ще се окаже прав.

Коментар

Вече има рикол за 1,4 милиона автомобила в Щатите.

http://www.cnbc.com/2015/07/24/
        Toyota Land Cruiser BJ70 1985
        Lexus LS430

Коментар

Браво на юнаците. Само не мога да се светна кога ги "хакнаха", кога успяха да "фикснат" проблема? Ама здраве да е. Не може да знаем всичко...

Всъщност, случаят се изясни след като видях клипчето по-горе. По-точно, автомобила на клипа. Явно продажбите на "грозил страшний" не вървят и са си направили малко реклама. Как беше - нямало лоша реклама...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

.....Всъщност, случаят се изясни след като видях клипчето по-горе. По-точно, автомобила на клипа. Явно продажбите на "грозил страшний" не вървят и са си направили малко реклама. Как беше - нямало лоша реклама...
            Не съм сигурен дали нещата стоят така:
            1. За нашия регион няма проблем - нашите автомобили нямат свързаност с интернет (друг фирмуер)
            2. Продажбите вървят и то с бесни темпове (поне според дилъра, който ми е приятел)... Фактите - при дилъра всички автомобили бяха продадени. И втори факт - съвсем наскоро Джип поради големия интерес качиха доста цените... В момента 'грозил страшний' се продава почти на цената на Гранд Черокито преди покачването на цените... А на ГЧ цената му скочи с над 6-7х евро.... Неприятно, но факт...
            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Само не мога да се светна кога ги "хакнаха", кога успяха да "фикснат" проблема?

Не е точно "хакване" в смисъл че хората които го направиха се занимават с нАука, и са "security researchers", т.е. професионално и от години се занимават с търсене на слаби страни в подобен софтуер, и се едни от най-добрите в своята област. Освен това са били в контакт с Крайслер от няколко месеца, и обмяната на вътрешна информация хич не бива да се пренебрегва.

Дженерал Моторс се фукат че техните системи за сигурност копират тези от американските военна и авио-индустрия, т.е. черпят вдъхновение от най-доброто. "Редовите" хакери засега са стигнали само до дребен вандализъм, успяха да отворят вратите на БМВ, за което баварците бързо пуснаха коригираш софтуер.

Дали историята е реклама на Джип не съм точно сигурен, обаче случката се развива в един много удобен момент, точно когато в американския Сенат се одобрява закон призоваващ съответните институции да въведат стандарти за сигурност в автомобилите. Така че демонстрацията изглежда правена съвсем нарочно, за да има ясен аргумент "за" създаването на тези стандарти. Просто в САЩ им харесва всичко да става по панаирджийски, театрално и с гръмки заглавия в медиите.

Не знам да има проблем извън САЩ, конкретно по хакерския въпрос с Джип. За Великобритания казаха че колите не са засегнати.

Коментар

Ще ви разкажа една случка.
                Имам една позната, която обича да си попийва, но за сметка на това живее на такова място, че без кола е загубена. Такситата също не са опция. Има две деца на около година, които всеки работен ден води на ясла (в съседното село), преди да отиде на работа (в града). Сигурно вече се сещате, че не става дума за БГ.
                Въпросната позната на прибиране към вкъщи след кръчма нещо остъргала цялата лява част на колата в бетонна преграда на някакво включване към магистрала (огледала, джанти, гуми, врати и т.н.), но все пак се прибрала на собствен ход до вкъщи. Там си сипала допълнително алкохол, за да "полее", че все пак ѝ се разминало доста леко. След два часа (около 3-4 часа през нощта) на вратата ѝ позвънили полицаи във връзка с катастрофата, на която никой не е бил свидетел.
                Не съм 100% сигурен, как са я открили, но с приятелите обсъждаме следния вариант:
                В новите автомобили има вградени GPS (в краен случай GSM) предаватели, които започват да излъчват сигнал "беда" при определени условия. Всичкото това без знанието на собственика на автомобила.
                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                  ... във връзка с катастрофата, на която никой не е бил свидетел.
                  Не съм 100% сигурен, как са я открили, ...
                  Кой казва, че никой не е бил свидетел? Пияната кака ли? Не обсъдихте ли и варианта все пак някой да я е видял и да е звъннал, където трябва. Или пък да са я видели на някоя камера, или някой бдителен комшия да е забелязал ...
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Имам една позната, която обича да си попийва, но за сметка на това живее на такова място, че без кола е загубена. Такситата също не са опция. Има две деца на около година, които всеки работен ден води на ясла (в съседното село), преди да отиде на работа (в града). Сигурно вече се сещате, че не става дума за БГ.
                    Въпросната позната на прибиране към вкъщи след кръчма нещо остъргала цялата лява част на колата в бетонна преграда на някакво включване към магистрала (огледала, джанти, гуми, врати и т.н.), но все пак се прибрала на собствен ход до вкъщи. Там си сипала допълнително алкохол, за да "полее", че все пак ѝ се разминало доста леко. След два часа (около 3-4 часа през нощта) на вратата ѝ позвънили полицаи във връзка с катастрофата, на която никой не е бил свидетел.
                    Не съм 100% сигурен, как са я открили, но с приятелите обсъждаме следния вариант:
                    В новите автомобили има вградени GPS (в краен случай GSM) предаватели, които започват да излъчват сигнал "беда" при определени условия. Всичкото това без знанието на собственика на автомобила.

Дали пък е нямало накаква камерка наоколо?

Коментар

"беда" при определени условия. Всичкото това без знанието на собственика на автомобила.
                      За "беда" си има съответните условия. Не виждам по какъв признак би излъчило "беда", при което да я остави да си иде вкъщи, и дори да не отвори ербеците или нещо от сорта.

Съвсем тривиално са я видели на някоя камера или нещо от сорта.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Съгласен съм със Спарки...
                        За джипа знам, че има 'черна кутия', която записва последни 10 сек с параметри от рода натисната спирачка, ускорения, скорост, и заключва записа при събитие...
                        Обаче събитието е 'голямо ускорение', при което машината сметне, че автомобила не може да продължи на собствен ход...
                        Като последните мисля 3 секунди ги пише с много висока дискретизация (включително развитието на ускорението) за последващ анализ...
                        В западните автомобили има автоматично предаване на тази информация към център, като се предават параметрите на ускорението (тежестта на удара), сработване на еърбег и т.н....
                        А относно джипа - има приложения за Андроид и Айфон, създадени за удобства на собствениците..
                        И които позволяват дистанционно отключване и стартиране на автомобила ( през интернет), и някои други функции..
                        Явно 'хакерите' използват точно тази свързаност между 'радиото' и CAN шината, с което са ретранслирали и други команди, а не само предвидените от софтуера....
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

...
                          Ще и се на познатата ти.

Тия неща излъчват с пълното знание на собственика на автомобила, ако е още в съзнание след отварянето на ербага или задействането на някой инерционен датчик / за преобръщане и прочее. Зер - тогава излъчват. И тия данни се пращат не на полицията а на колл център (който в Европа не знам дали има - може вече да има). Те после координират изпращането на данните към спешните служби.

С подобна технология силно вероятно може правилните служби да проследят къде е бил автомобила ти в дадено време (ако си си забравил телефона в къщи, зер по него е по-лесно) - но със сигурност разследващите одраскани мантинели не са правилните служби, и интервал няколко часа не би бил правилния интервал (ако не се преследва атентатор или нещо подобно).

Видели са я твоята позната на някоя камерка в близост до събитието, отделно тя да си каже дали не е оставила някоя броня с номер на място.
                          Последно редактирано от Goblin; 31-07-15, 17:18.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Най-вероятно сте прави.
                            Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

...В новите автомобили има вградени GPS (в краен случай GSM) предаватели, които започват да излъчват сигнал "беда" при определени условия. Всичкото това без знанието на собственика на автомобила.
                              И за финал. От изброените техники, само GSM може да бъде предавател. GPS е само слушател (приемник).
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

По принцип феномена от къде се появиха тия (полицаите) е доста характерен за Германия и Австрия . Не ги виждаш никъде но стане ли нещо много бързо идват . Имат доста скрити камери освен това там по сигнал на граждани се работи много бързо и активно . На един колега зет му си отнесе 50 Евро глоба защото някаква лелка го снимала с нейния телефон си как говори по телефона си на светофар .
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X